Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας©

 Η δυσλιπιδαιμία είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, που περιλαμβάνει την υπερπαραγωγή ή την έλλειψηή τους.

Οι δυσλιπιδαιμίες εκδηλώνονται  με την αύξηση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της ‘’κακής χοληστερόλης’’ (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης (LDL)  και των τριγλυκεριδίων και ελάττωση της ‘’καλής χοληστερόλης’’ στο αίμα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition βρέθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονταν με αύξηση του κινδύνου ανύψωσης των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα.

Οι ερευνητές έθεσαν  ως στόχο να καθορίσουν αν τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των λιπιδίων με την πάροδο του χρόνου.

Γιαυτό, στην έρευνά τους περιέλαβαν  13,039 άτομα από την πληθυσμιακή ομάδα  μελέτης Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).

Η μελέτη  ARIC είχε θέσει ως ερευνητικό στόχο τον καθορισμό των αιτίων  της αθηρωματοσκλήρυνσης και των καρδιοπαθειών μεταξύ Αμερικανών ηλικίας  45-64 ετών.

Σε όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D και των λιπιδίων τους στο αίμα, στην αρχή της έρευνας και μετά από παρέλευση  2 και 5 ετών.

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D των συμμετεχόντων ήταν κατά μέσον όρο  24 ng/ml. Αποκαλύφθηκε ότι τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D (25 υδρόξυβιταμίνη D3 < 20 ng/ml) ευρίσκοντο σε έναν σημαντικά αυξημένο  κίνδυνο να αναπτύξουν δυσλιπιδαιμία σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις 25 υδρόξυβιταμίνηςs (> 30 ng/ml) [RR 1.19 (1.02-1.39)].

Παρά ταύτα, οι ερευνητές διατύπωσαν την άποψη ότι χρειάζονται περαιτέρω τυχαιοποιημένα ελεγχόμενες μελέτες για τη καλύτερη εκτίμηση του πως τα επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης D μπορεί να επηρεάσουν τις συγκεντρώσεις των λιπιδίων και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοκυκλοφορικής νόσου.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Kamil F. Faridi, MD, Di Zhao, PhD, Seth S. Martin, MD, MHS, Joshua R. Lupton, MPH, MPhil, Steven R. Jones, MD, Eliseo Guallar, MD, PhD, Christie M. Ballantyne, MD, Pamela L. Lutsey, PhD, MPH, Erin D. Michos, MD, MHS. Serum Vitamin D and Change in Lipid Levels over 5 years: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) study. Nutrition, 2017.DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2017.01.008


Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »