Λιπώδες ήπαρ: Αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος με υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη και βιταμίνη D3©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Έχει βρεθεί σε πειραματόζωα, αλλά και σε ανθρώπους ότι η κουρκουμίνη ελαττώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στον ορό του αίματος και την ηπατική στεάτωση. Επιπλέον η κουρκουμίνη μπορεί να προλάβει την εξέλιξη του λιπώδους ήπατος σε στεατοηπατίτιδα, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της. Συχνότατα η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και η έλλειψη βιταμίνης D3 συνυπάρχουν, ανεξάρτητα από τη συνυπάρχουσα παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον η βιταμίνη D, όπως έχει αποδειχτεί πειραματικά διαθέτει αντιινωτικές, αντιφλεγμονώδεις και ευαισθητοποιές προς την ινσουλίνη, ιδιότητες, που ασκούνται στα ηπατικά κύτταρα. Στους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος πρέπει να διορθώνονται τα ελλειπή επίπεδα της βιταμίνης D3, αφού μετρηθούν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3. Στην έλλειψη της βιταμίνης D3 χορηγείται η φυσική βιταμίνη D3 που φέρεται μαζί με ελαιόλαδο ( D3 Gkelin drops) σε δοσολογία του καθορίζεται ανάλογα με τα επίπεδα συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος.


Ο όρος μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ηπατική βλάβη που παρουσιάζει ιστολογικά χαρακτηριστικά αλκοολικής ηπατοπάθειας, αλλά εμφανίζεται σε άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.

Η ΜΑΛΝΗ περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ηπατικής βλάβης που εκτείνεται από την απλή στεάτωση και τη στεατοηπατίτιδα μέχρι τη σοβαρή ίνωση και την κίρρωση του ήπατος.

Η νοσολογική αυτή οντότητα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη κλινική σημασία και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της έρευνας, αφενός διότι είναι πολύ συχνή, αφετέρου διότι μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.


Η ΜΑΛΝΗ θα πρέπει να διαχωρίζεται από άλλες νοσολογικές οντότητες οι οποίες οδηγούν σε λιπώδη διήθηση του ήπατος με ή χωρίς συνοδό φλεγμονή, αλλά εμφανίζουν διαφορετικούς παθογενετικούς μηχανισμούς και έχουν διαφορετική έκβαση (νόσος Wilson, λιποδυστροφία, ηπατίτιδα C, αβηταλιποπρωτεϊναιμία, φάρμακα, παρεντερική σίτιση, κ.λ.π.) [1-3].

Η αντιμετώπιση του λιπώδους ήπατος αποτελεί μια μείζονα θεραπευτική πρόκληση για όλα τα συστήματα φροντίδας υγείας, καθώς έχει αυξηθεί η συχνότητα της παχυσαρκίας παγκοσμίως.

Στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της ΜΑΛΝΗ  περιλαμβάνεται η τροποποίηση του τρόπου ζωής.

Η ελάττωση του σωματικού βάρους, είτε με την άμεση ελάττωση τροφών υψηλής θερμιδικής αξίας , είτε με την αύξηση της διάρκειας ή και της έντασης της καθημερινής σωματικής άσκησης αποτελούν ασφαλή μέτρα,  που συνιστώνται.

Έχουν επίσης προταθεί διάφορες θεραπευτικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων είναι η χορήγηση παραγόντων που ευαισθητοποιούν την ινσουλίνη, [insulin sensitizers], όπως η μετφορμίνη (metformin), διγουανίδια [biguanides], θειαζολιδινεδιόνες [thiazolidinediones (TZDs)], αγωνιστές του υποδοχέα γλυκογονοειδούς πεπτιδίου-1 [glucagon-like peptide-1 receptor agonists] και αναστολείς διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 [dipeptidyl peptidase 4 inhibitors] [4], υπολιπιδαιμικά φάρμακα [5], η χορήγηση αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε [6], οι πολυφαινόλες (όπως η ρεσβερατρόλη,προανθοκυανιδίνη και ανθοκυανιδίνη  των σπόρων και των φλουδών του κόκκινου βιολογικού σταφυλιού (Vinogkelin κάψουλες) [7], προβιοτικά [8], υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη (Curcugkel)[9] και φυσικής βιταμίνης D3 σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops] [10], σωματική άσκηση [11].



Αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους  νόσου του ήπατος με υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη (Curcugkel)

Έχει βρεθεί σε πειραματόζωα, αλλά και σε ανθρώπους ότι η κουρκουμίνη ελαττώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στον ορό του αίματος και την ηπατική στεάτωση. Επιπλέον η κουρκουμίνη μπορεί να προλάβει την εξέλιξη του λιπώδους ήπατος σε στεατοηπατίτιδα, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της [12, 13].



Η κουρκουμίνη μπορεί να περιορίσει την έκφραση των λιπογονικών γονιδίων στο ήπαρ και τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις του λιπώδους ιστού [14],  ενώ μπορεί ταυτόχρονα να ενισχύσει το αντιοξειδωτικό σύστημα άμυνας του οργανισμού, ανακουφίζοντας την δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων και ανακόπτοντας την απόπτωση [15, 16].



Όπως έχει αποδειχτεί σε πειραματόζωα η κουρκουμίνη προλαβαίνει τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα [nonalcoholic steatohepatis ( NASH), διότι προστατεύει τα μιτοχόνδρια, ελαττώνει την απόπτωση και ίσως αποτελέσει μια νέα θεραπεία της  NASH [17].



Η κουρκουμίνη  για να δράσει ηπατοπροστατευτικά στους ανθρώπους πρέπει να χορηγηθεί από το στόμα υπό μορφή καψουλών ή δισκίων, αλλά σε μεγάλες καθημερινές δόσεις των 8-12  γραμμαρίων. Η ανάγκη χορήγησης μεγάλων δόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η φυσική σκόνη κουρκουμίνης διαθέτει πολύ πτωχή απορροφητικότητα από το έντερο και αποβάλλεται ταχύτατα από τον οργανισμό. Αυτή η δοσολογία της κουρκουμίνης είναι πρακτικά ανεφάρμοστη και συνοδεύεται από γαστρεντερικές διαταραχές.



Η υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη [Curcugkel] είναι 18.500% φορές πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη από την απλή σκόνη φυσικής κουρκουμίνης [18].



Μία κάψουλα Curcugkel ισοδυναμεί με 16 κάψουλες απλής σκόνης κουρκουμίνης. Στην μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) μπορεί να χορηγηθεί από 1-3 κάψουλες Curcugkel  ημερησίως, μετά το φαγητό επί 3 μήνες, που μπορεί να συνεχιστεί με μία κάψουλα ημερησίως για άλλους τρεις μήνες.

Βλέπε επίσης:  Η ευεργετική δράση της κουρκουμίνης στο μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ ©


Αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους  νόσου του ήπατος με βιταμίνη D3

Η βιταμίνη D3 μέσω του ενεργού μεταβολίτη της, της 1a-25-διυδροξυβιταμίνης  D3 [1,25(OH)2D3]  είναι μία σεκοστεροειδής ορμόνη που παίζει ρόλο κλειδί στο μεταβολισμό των μεταλλικών στοιχείων.

Σήμερα είναι αποδεδειγμένη η παρουσία των υποδοχέων της βιταμίνης D3 σε όλους τους ιστούς του σώματος και η συμμετοχή της βιταμίνης D3 στην ανοσοτροποποίηση, κυτταρική διαφοροποίηση, πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη ρύθμιση της φλεγμονής.

Καθώς έχει  αυξηθεί η κατανόηση πολλών λειτουργιών της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό έχει πλέον επιβεβαιωθεί η πανδημία έλλειψης βιταμίνης D και στα δύο ημισφαίρια του πλανήτη μας.

Ταυτόχρονα, η μη αλκοολική  λιπώδης νόσος του ήπατος, ΜΑΛΝΗ [non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD)] έχει γίνει η συνηθέστερη μορφή ηπατοπάθειας στις Δυτικές χώρες.

 

Συχνότατα η  ΜΑΛΝΗ και η έλλειψη βιταμίνης  D3 συνυπάρχουν και σύμφωνα με τις υπάρχουσες επιδημιολογικές έρευνες μοιράζονται διάφορους κινδύνους προσβολής του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος [19].

Η πιο ευαπορρόφητη  μορφή βιταμίνης D3 είναι  η φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο  [D3 Gkelin drops].

Η δοσολογία του  D3 Gkelin drops καθορίζεται ανάλογα με τα επίπεδα συγκεντρώσεων της  25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δοσολογία του D3 Gkelin drops βλέπε: D3-Gkelin drops

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Chalasani N, Younossi ZM, Lavine JE et al. The Diagnosis and Management of Non-alcoholic Fatty Liver Disease: Practice Guideline by the American Gastroenterological Association, American Association for the Study of Liver Diseases, and American College of Gastroenterology. Gastroenterology 2012;142:1592- 1609  

2.Agrawal S, Duseja A. Nonalcoholic Fatty Liver Disease--The Clinician's Perspective. Trop Gastroenterol. 2014 Oct-Dec;35(4):212-21. Review.

3.Onyekwere CA, Ogbera AO, Samaila AA, Balogun BO, Abdulkareem FB. Nonalcoholic fatty liver disease: Synopsis of current developments.Niger J Clin Pract. 2015 Nov-Dec;18(6):703-12. doi: 10.4103/1119-3077.163288.

4. Zeynel Abidin Ozturk, Abdurrahman Kadayifci. Insulin sensitizers for the treatment of non-alcoholic fatty liver disease. World J Hepatol. 2014 Apr 27; 6(4): 199–206. Published online 2014 Apr 27. doi: 10.4254/wjh.v6.i4.199

5. Promrat K, Kleiner DE, Niemeier HM, Jackvony E, Kearns M, Wands JR, Fava JL, Wing RR. Randomized controlled trial testing the effects of weight loss on nonalcoholic steatohepatitis. Hepatology. 2010 Jan; 51(1):121-9.[PubMed] [Ref list]

6. Maria Del BenLicia PolimeniFrancesco BarattaDaniele PastoriLorenzo Loffredo, and Francesco Angelico. Modern approach to the clinical management of non-alcoholic fatty liver disease . World J Gastroenterol. 2014 Jul 14; 20(26): 8341–8350. Published online 2014 Jul 14. doi:  10.3748/wjg.v20.i26.8341

7. Baur JA, Sinclair DA .Therapeutic potential of resveratrol: the in vivo evidence Nat Rev Drug Discov. 2006 Jun; 5(6):493-506.[PubMed] [Ref list]

8. Kelishadi R, Farajian S, Mirlohi M .Probiotics as a novel treatment for non-alcoholic Fatty liver disease; a systematic review on the current evidences. Hepat Mon. 2013 Apr; 13(4):e7233.[PubMed] [Ref list]

9. Long Wang, Yisong lv, Huixiang Yao, Li Yin, Jianhui Shang. Curcumin prevents the non-alcoholic fatty hepatitis via mitochondria protection and apoptosis reduction. Int J Clin Exp Pathol. 2015; 8(9): 11503–11509. Published online 2015 Sep 1.

10.  Barchetta I, Carotti S, Labbadia G, Gentilucci UV, Muda AO, Angelico F, Silecchia G, Leonetti F, Fraioli A, Picardi A, et al. Liver vitamin D receptor, CYP2R1, and CYP27A1 expression: relationship with liver histology and vitamin D3 levels in patients with nonalcoholic steatohepatitis or hepatitis C virus. Hepatology. 2012;56:2180–2187. [PubMed]

11. Hallsworth K, Fattakhova G, Hollingsworth KG, Thoma C, Moore S, Taylor R, Day CP, Trenell MI . Resistance exercise reduces liver fat and its mediators in non-alcoholic fatty liver disease independent of weight loss. Gut. 2011 Sep; 60(9):1278-83.[PubMed] [Ref list]

12. Vera-Ramirez L, Pérez-Lopez P, Varela-Lopez A, Ramirez-Tortosa M, Battino M, Quiles JL. Curcumin and liver disease. Biofactors. 2013;39:88–100. [PubMed]

13. Girish C, Pradhan SC. Hepatoprotective activities of picroliv, curcumin, and ellagic acid compared to silymarin on carbon-tetrachloride-induced liver toxicity in mice. J Pharmacol Pharmacother. 2012;3:149–155.[PMC free article] [PubMed]

14. Shao W, Yu Z, Chiang Y, Yang Y, Chai T, Foltz W, Lu H, Fantus IG, Jin T. Curcumin prevents high fat diet induced insulin resistance and obesity via attenuating lipogenesis in liver and inflammatory pathway in adipocytes.PLoS One. 2012;7:e28784. [PMC free article] [PubMed]

15. Zhang J, Xu L, Zhang L, Ying Z, Su W, Wang T. Curcumin attenuates D-galactosamine/lipopolysaccharide-induced liver injury and mitochondrial dysfunction in mice. J Nutr. 2014;144:1211–1218. [PubMed]

16. Kuo JJ, Chang HH, Tsai TH, Lee TY. Positive effect of curcumin on inflammation and mitochondrial dysfunction in obese mice with liver steatosis. Int J Mol Med. 2012;30:673–679. [PubMed]

17. Long Wang, Yisong lv, Huixiang Yao, Li Yin, Jianhui Shang. Curcumin prevents the non-alcoholic fatty hepatitis via mitochondria protection and apoptosis reduction. Int J Clin Exp Pathol. 2015; 8(9): 11503–11509. Published online 2015 Sep 1.

18. Schiborr C1, Kocher ABehnam DJandasek JToelstede SFrank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9.

19. Myrto Eliades, Elias Spyrou. Vitamin D: A new player in non-alcoholic fatty liver disease?World J Gastroenterol. 2015 Feb 14; 21(6): 1718–1727. Published online 2015 Feb 14. doi: 10.3748/wjg.v21.i6.1718



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »