Διατροφικές πηγές της βιταμίνης D©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Εκτός από τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D3 στο δέρμα , βιταμίνη D3 υπάρχει και σε ορισμένα τρόφιμα. Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, τα μανιτάρια, μερικά δημητριακά, μαργαρίνη. Πολύ λίγες φυσικές τροφές περιέχουν βιταμίνη D3, ενώ οι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D τροφές περιέχουν μόνον 100 IU βιταμίνης D σε μια μερίδα και αυτή συνήθως είναι η συνθετική βιταμίνη D2. Η ποσότητα όμως αυτή είναι τελείως ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών του σώματος σε βιταμίνη D3 Πρακτικά είναι αδύνατον να ληφθούν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3 μεσω της διατροφής, Σήμερα οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τουλάχιστον χρειάζεται να χορηγηθούν συμπληρωματικά 1000IU/ημερησίως στα παιδιά και στους ενήλικες για να διατηρήσουν επίπεδα της 25(OH)D τουλάχιστον >20 ng/ml. Τα επιθυμητά νοσοπροστατευτικά επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι τα 60-80ng/ml


Ο όρος βιταμίνη D περιλαμβάνει τη βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. H κύρια πηγή εφοδιασμού του σώματος σε βιταμίνη D3 είναι η έκθεση του γυμνού δέρματος στον ήλιο για 10-15 λεπτά, καθημερινώς [1]. Βλέπε: Βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ηλιόφωτος©

Εκτός όμως από τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D3 στο δέρμα , βιταμίνη D3 υπάρχει και σε ορισμένα τρόφιμα. Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D3 είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, που αποτελούν  πλούσια πηγή βιταμίνης D3 [2]. 

Το περιεχόμενο των ψαριών σε βιταμίνη D3 ποικίλει πολύ μεταξύ των διαφόρων ειδών ψαριού [3].

Ο άγριος σολομός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης D3  αφού περιέχει 500-1000IU/99.2 γραμμάρια.[3].

Παρά τούτο έχει βρεθεί ότι ο σολωμός ιχθυοτροφείων στις ΗΠΑ περιέχει το 25% της βιταμίνης D3, που ανευρίσκεται στον άγριο σολομό. Μας είναι άγνωστο τι απώλειες υφίσταται η βιταμίνη D3 κατά το μαγείρεμα των ψαριών [3].

Η νομοθεσία διαφόρων χωρών επιτρέπει επιτρέπει την προσθήκη βιταμίνης D3 σε διάφορα τρόφιμα, όπως το γάλα, ο χυμός πορτοκαλιού, ορισμένα αρτοσκευάσματα, μαργαρίνες, τυριά και γιαούρτια.. Σε ορισμένες Ευρωπαίκές χώρες δεν επιτρέπεται η προσθήκη βιταμίνης D3 στα τρόφιμα.

Άλλες διατροφικές πηγές μικρών ποσοτήτων βιταμίνης D3 είναι η μαργαρίνη και μερικά δημητριακά. Οι σολομοί  ιχθυοτροφείων της Νορβηγίας τρέφονται με ιχθυέλαια και γιαυτό περιέχουν την ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνη D3, όπως και ο άγριος σολομός.

Τα μανητάρια που έχουν ξεραθεί στον ήλιο αποτελούν φυσική πηγή βιταμίνης D2.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες είναι τεκμηριωμένο πλέον ότι  υπάρχει υψηλή επίπτωση ανεπάρκειας βιταμίνης D3 σε όλες τις ηλικίες. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 είναι συχνότατη στους γεροντικούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση. Βλέπε: Πανδημία έλλειψης βιταμίνης D©

Οι παράγοντες που συμβάλουν στην αυξημένη επίπτωση της ανεπάρκειας στη βιταμίνη D είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, η μη έκθεση στον ήλιο για λόγους επαγγελματικούς ο περιορισμός της φυσικής ικανότητας του δέρματος των ηλικιωμένων να φωτοσυνθέτουν βιταμίνη D3 και η αποφυγή τροφίμων που περιέχουν τη βιταμίνη D3. Βλέπε: H σημασία της βιταμίνης D στη διατήρηση της υγείας©

 

Η φωτοσύνθεση της βιταμίνης D3 στο δέρμα ή η πρόσληψή της από τις λιγοστές πλούσιες σε βιταμίνη D3 τροφές τυπικά συμβαίνει σποραδικά. Γιαυτό η λογική και βραχύχρονη έκθεση στον ήλιο στο μέσο της ημέρας και η χρήση συμπληρωματικών δόσεων βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops] μπορεί να προλάβει την έλλειψη και την ανεπάρκεια στο γενικό πληθυσμό 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Παιδιών και ενηλίκων, ΩΡΛ Αλλεργία, Φωνιατρική, Αντιμετώπιση βαρηκοίας , εμβοών και ιλίγγων, Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D, Κόκκινο κρασί και Υγεία

Ιατρείο : Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, τηλ 2744023768, 6944280764, ΦΑΞ. 2741085030, e-mail:

e-mail  pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr   www.pharmagel.g   www.orlpedia.gr   www.allergopedia.gr   www.gkelanto.gr

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 

[4]. Βλέπε: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΗΠΑ) ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ©

Yπάρχει κατακλυσμός επιστημονικών μαρτυριών  που δηλώνουν ότι η αυξημένη έκθεση του δέρματος στον ήλιο, η οποία αυξάνει τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D3 και την κατάσταση της βιταμίνης  D  στον οργανισμό, μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο τις εξέλιξης πολλών θανατηφόρων καρκίνων.

Ένα πλήθος ερευνών in vitro και μελέτες in vivo σε ποντικούς , καθώς και η πρόσφατη παρατήρηση  ότι 1100 IU βιταμίνης D3 μαζί με επαρκή ποσότητα συμπληρωματικού ασβεστίου περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Όλα αυτά παρέχουν μια συμπαγή απόδειξη που προάγει τη λογική έκθεση στον ήλιο και ενθαρρύνει τα παιδιά και τους ενήλικες να αυξήσουν την ποσότητα της βιταμίνης D3 που μπορούν να προσλάβουν.

Έχει υποστηριχτεί ότι ο λόγος που οι μαύροι άνδρες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν καρκίνο και να έχουν και υψηλότερη θνησιμότητα είναι το γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερη συχνότητα έλλειψης βιταμίνης [5].

Σύμφωνα με τον  Abbas et al. (2008) υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης  D και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με την ελεγχόμενη έρευνά τους,   που έκαναν σε μετακλιμακτηριακές γυναίκες. Κι αυτή η έρευνα μαζί με τον κατακλυσμό των λοιπών μαρτυριών υποστηρίζει ότι η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί έναν κύριο παράγοντα κινδύνου γιαυτόν τον τόσο συνηθισμένο καρκίνο [6].

Πρακτικά είναι αδύνατον να ληφθούν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D μεσω της διατροφής. Σήμερα οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν  ότι τουλάχιστον 1000IU/ημερησίως χρειάζονται τα παιδιά και οι ενήλικες για να διατηρήσουν  επίπεδα της 25(OH)D τουλάχιστον  >20 ng/ml.

Για κάθε 100 IU βιταμίνης D2 ή βιταμίνης D3, τα επίπεδα της  25(OH)D αυξάνουν κατά 1 ng/ml [7, 8].

Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες έχουν επίπεδα 25(OH)D στο αίμα τους μεταξύ των 18 και 22 ng/ml, οι 1000 IU/ημερησίως βιταμίνης D μίλις που είναι ικανές να ανεβάσουν τα επίπεδα της >30 ng/ml , τα οποίαbarely is barely able to raise bl σήμερα θεωρούνται τα προτιμητέα ή επιθυμητά επίπεδα για τη διατήρηση της υγείας >30 ng/ml [9, 10].

Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς για την πρόκληση δηλητηρίασης από βιταμίνη, είτε από την έκθεσή του στον ήλιο, είτε από την έκθεσή του στον ήλιο και την ταυτόχρονη συμπληρωματική λήψη 1000 IU/ημερησίως βιταμίνης D [9].

Υπολογίζεται ότι η λήψη >10,000 IU/ημερησίως για περισσότερους από 6 μήνες αυξάνει τον κίνδυνο δηλητηρίασης από βιταμίνη D [9].

Πάνω από 50 χρόνια έχει σταλεί το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα στους ανθρώπους ότι πρέπει να αποφεύγουν την άμεση έκθεσή τους στον ήλιο και να προστατεύουν το δέρμα τους όταν εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία [11].

Αυτή η πληροφορία οδήγησε πολλούς ανθρώπους ή να αποφεύγουν τον ήλιο ή να χρησιμοποιούν φωτοπροστατευτικές ουσίες. Η αλήθεια είναι ότι με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι στερήθηκαν τη φυσική παραγωγή βιταμίνης D , η οποία μπορεί να παραχθεί όταν εκτίθεται το δέρμα όλου του σώματος 1-15 λεπτά, τουλάχιστον το καλοκαίρι.

Υποστηρίχτηκε επίσης η άποψη ότι  η έλλειψη της βιταμίνης D  δεν αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου για την υγεία και ότι η σύνδεση της έλλειψης βιταμίνης D με ιατρική νόσο δεν έχει αποκαλυφθεί [11].

Μάλιστα οι συστάσεις που γίνονταν  ανάφεραν ότι μπορεί να προσληφθεί βιταμίνη D περισσότερο από το κανονικό από διοατροφικές πηγές [11].

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, πολύ λίγες φυσικές τροφές περιέχουν βιταμίνη D, ενώ οι εμπλουτισμένες με βιταμίνη D τροφές περιέχουν μόνον 100 IU βιταμίνης D σε μια μερίδα. Η ποσότητα όμως αυτή είναι τελείως ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών του σώματος σε βιταμίνη  D [9].

Ήδη, στην Αυστραλία, όπου το μήνυμα της ηλιοπροστασίας έχει έντονα διαφημιστεί, σήμερα αναγνωρίζουν  ότι ή έλλειψη βιταμίνης D έχει καταστεί μείζον ιατρικό θέμα για τα παιδιά και τους ενήλικες [9]. Γιαυτό το λόγο τόσο στην Αυστραλία, όσο και στη Νέα Ζηλανδία [New Zealand Bone and Mineral Society,  Australian College of Dermatologists,  Cancer Council for Australia] συστήνεται σήμερα η ισορροπία της πλήρους αποφυγής του ήλιου και της επαρκούς πρόσληψης  υπεριώδους ακτινοβολίας Β , για να εξασφαλίζονται τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα.

Αυτό το μήνυμα το  αποδέχτηκε και η  Canadian Cancer Society, η οποία τώρα συνιστά σε όλους τους Καναδούς να παίρνουν  2000 IU /ημερησίως βιταμίνης D για να περιοριστεί ο κίνδυνος να πάθουν καρκίνο. Επιπρόσθετα  Canadian Dermatologic Association, το National Council on Skin Cancer Prevention (US),  και το  World Health Organization Collaborative Center for the Promotion of Sun Protection αναγνωρίζουν την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για την υγεία από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, μεγιστοποιώντας τα δυνητικά οφέλη των καλύτερων δυνατών επιπέδων βιταμίνης D για τον οργανισμό.

Η ελάχιστη δυνατή έκθεση όλου του σώματος στον ήλιο επί καθημερινής βάσεως και η συμπληρωματική καθημερινή λήψη βιταμίνης D3 αμέσως μετά το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας εξασφαλίζουν την επάρκεια της βιταμίνης D3 στον οργανισμό. Η λήψη της βιταμίνης D με το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας βελτιώνει την απορρόφηση και συμβάλει στην κατά 50% αύξηση των επιπέδων της 25(OH)D στον ορό. Παρόμοιες αυξήσεις παρατηρήθηκαν όταν χορηγήθηκαν διάφορες δοσολογίες βιταμίνης D3 σε μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων [12].

Η βιταμίνη D3  κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής διεθνώς υπό μορφή δισκίων, καψουλών και διαλυμάτων. Το συμπλήρωμα βιταμίνης D3, το D3-Gkelin drops περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

To εβιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδοο, που υπάρχει  στο D3-Gelin drops επιτρέπει την ασφαλή απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3  είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Σε κάθε σταγόνα του το D3-Gkelin drops υπάρχουν 1000 ΙU βιταμίνης D3.

Η δοσολογία της βιταμίνης D3 καθορίζεται βάσει των επιπέδων των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3  στον ορό του αίματος. Λεπτομέρειες για τη δοσολογία του D3 Gkelin drops βλέπε: D3 Gkelin drops στην ιστοσελίδα www.pharmagel.gr

 

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφία

1. Holick MF. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc. 2006 Mar;81(3):353-73.

2. Buffenstein RPitcher T. Moles and vitamin D. Vet Rec. 1993 Oct 16;133(16):404.

J Steroid Biochem Mol Biol. 2007 Mar;103(3-5):642-4. Epub 2007 Jan 30.

3. Lu ZChen TCZhang APersons KSKohn NBerkowitz RMartinello SHolick MF. An evaluation of the vitamin D3 content in fish: Is the vitamin D content adequate to satisfy the dietary requirement for vitamin D? J Steroid Biochem Mol Biol. 2007 Mar;103(3-5):642-4. Epub 2007 Jan 30.

4. Holick MF. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc. 2006 Mar;81(3):353-73.

5. Palmer HG, Larriba MJ, Garcia JM, Ordonez-Moran P, Pena C, Peiro S, Puig I, Rodriguez R, de la Fuente R, Bernad A, Pollan M, Bonilla F, Camallo C, Garcia de Herreros A, Munoz A: The transcription factor SNAIL represses vitamin D receptor expression and responsiveness in human colon cancer. Nat Med10 :917– 919,2004

6. Abbas S, Linseisen J, Slanger T, Kropp S, Mutschelknauss EJ, Flesch-Janys D, Chang-Claude J: Serum 25-hydroxyvitamin D and risk of post-menopausal breast cancer: Results of a large case-control study. Carcinogenesis29 :93– 99,2008

7. Heaney RP, Davies KM, Chen TC, Holick MF, Barger-Lux MJ: Human serum 25-hydroxycholecalciferol response to extended oral dosing with cholecalciferol. Am J Clin Nutr77 :204– 210,2003

8. Holick MF, Biancuzzo RM, Chen TC, Klein EK, Young A, Bibuld D, Reiz R, Salameh W, Ameri A, Tannenbaum AD: Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining circulating concentrations of 25-hydroxyvitamin D. J Clin Endocrinol Metab93 :677– 681,2008.

9. Holick MF: Vitamin D deficiency. N Engl J Med357 :266– 281,2007

10. Holick MF, Biancuzzo RM, Chen TC, Klein EK, Young A, Bibuld D, Reiz R, Salameh W, Ameri A, Tannenbaum AD: Vitamin D2 is as effective as vitamin D3 in maintaining circulating concentrations of 25-hydroxyvitamin D. J Clin Endocrinol Metab93 :677– 681,2008.

11. Wolpowitz D, Gilchrest BA: The vitamin D questions: How much do you need and how should you get it? J Am Acad Dermatol54 :301– 317,2006.

12. Mulligan GB, Licata A. Taking vitamin D with the largest meal improves absorption and results in higher serum levels of 25-hydroxyvitamin D. J Bone Miner Res. 2010 Apr;25(4):928-30.



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »