Η βιταμίνη D και γονιμότητα ©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


Mε τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (φυτικής κυρίως προελέυσεως και η βιταμίνη D3, η οποία φωτοσυντίθεται στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία Β του ηλίου ή περιέχεται σε ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, κλπ) γαλακτοκομικά, αυγά).

Η οστεοπροστατευτική δράση της βιταμίνης D και η συμβολή της στην ομοιοστασία του ασβεστίου και του φωσφόρου και την προαγωγή της επιμετάλλωσης των οστών είναι από παλιά γνωστή.

Η βιταμίνη D , αποδείχτηκε την τελευταία δεκαετία ότι είναι μεν μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία όμως συμπεριφέρεται ως ορμόνη. Έχει επίσης αποδειχτεί η παρουσία υποδοχέων της βιταμίνης D3 σε πλείστους ιστούς του σώματος, περιλαμβανομένου και του γεννητικού συστήματος της γυναίκας και του άνδρα.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail:

pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr,

www.gkelanto.gr,

www.allergopedia.gr,

www.orlpedia.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης,

Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Aντιγήρανση,

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι εκτός από τις στεροειδικές ορμόνες του φύλου , που είναι οι κύριοι ρυθμιστές της ανθρώπινης αναπαραγωγής, η βιταμίνη D τροποποιεί επίσης τις αναπαραγωγικές διαδικασίες στους άνδρες και στις γυναίκες.

Ο Lerchbaum E, Obermayer-Pietsch BR. (2012) στο Department of Internal Medicine, Divison of Endocrinology and Nuclear Medicine, Medical University Graz, Graz, 8036, Austria ερεύνησαν τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 και αφορούν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D , της γονιμότητας του άνδρα και της γυναίκας (ανθρώπων και ζώων) και έχουν γραφτεί στην Αγγλική γλώσσα.


Επίσης οι παραπάνω ερευνητές αναφέρουν την ύπαρξη ενδείξεων ότι η βιταμίνη D συμμετέχει στη γυναικεία αναπαραγωγή, περιλαμβανομένης και στα αποτελέσματα της τεχνητής γονιμοποίησης (συχνότητες κλινικών κυήσεων) Η μελέτη αυτή αποκάλυψε ότι ότι υπάρχχουν υποδοχείς της βιταμίνης D και ένζυμα που μεταβολίζουν τη βιταμίνη D στους αναπαραγωγικούς ιστούς των γυναικών και των ανδρών. Σε ποντίκια στα οποία τεχνητά καταστράφηκε το γονίδιο του υποδοχέα της ωιταμίνης D παρατηρήθηκε ανεπάρκεια των γανάδων τους, ελάττωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, περιορισμός της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων και ιστολογικές ανωμαλίες των όρχεων, των ωοθηκών και της μήτρας.

και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Στο σύνδρομα των πολυκυστικών ωοθηκών , τα χαμηλά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 (ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3 στο ήπαρ) σχετίζονται με την παχυσαρκία, μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές. Επίσης επέδειξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θα μπορούσε να βελτιώσει τη συχνότητα του καταμήνιου κύκλου και τις μεταβολικές διαταραχές αυτών των γυναικών.

Επιπλέον η βιταμίνη D3 θα μπορούσε να επηρεάσει την στεροειδογένεση των ορμονών του φύλου (οιστραδιόλη και προγεστερόνη) σε υγιείς γυναίκες, ενώ τα υψηλά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την ενδομητρίωση.

Στους άνδρες η βιταμίνη D σχετίζεται θετικά με την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρογονική κατάσταση. Επιπλέον η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

Οι άνδρες με ορχεοπάθεια παρουσιάζουν χαμηλή έκφραση του ενζύμου CYP21R, χαμηλά επίπεδα της 25(OH)D και οστεοπόρωση παρά τα φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης που διαθέτουν [1].

H συχνότητα της έλλειψης βιταμίνης D3 [επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 < 32ng/ml] έχει ανυψωτική τάση παγκοσμίως, ενώ στη μεγίστη πλειοψηφία των ασθενών η υποβιταμίνωση D παραμένει αδιάγνωστη και αθεράπευτη. Οι σύγχρονες ενδείξεις επιτακτικά συνιστούν ότι δόσεις βιταμίνης D3 μεγαλύτερες των 800 IU/ημερησίως έχουν επωφελή αποτελέσματα στο μυοσκελετικό σύστημα, βελτιώνουν τη σκελετική ομοιοστασία με αποτέλεσμα τις λιγότερες πτώσεις στο έδαφος των ηλικιωμένων, που συνεπάγονται και λιγότερα κατάγματα.

Οι υπάρχουσες αποδείξεις δείχνουν επίσης και τα εξωσκελετικά οφέλη της βιταμίνης D3, διότι τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 [επίπεδα της 25-υδροξυD3 στον ορό >.32ng/ml] βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, δρουν καρκινοπροστατευτικά, νευροπροστατευτικά, καρδιοπροστατευτικά, προλαβαίνουν το διαβήτη και το μεταβολικό σύνδρομο.

Για να επιτευχθούν επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 .των >32ng/ml οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται να λάβουν συμπληρωματικά 600-2000IU/ημερησίως, ενώ αυτή η δοσολογία μπορεί να φτάσει τις 5000IU/ημερησίως και αυτή η δόση θεωρείται ασφαλής.

Αν και τα φυσιολογικά άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα χρειάζονται 1000 IU/ημερησίως, τα άτομα με σκούρο χρώμα και οι ηλικιωμένοι πιθανόν να χρειάζονται περίπου 2000-3000IU/ημερησίως για να διατηρήσουν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 μεγαλύτερα των 30 ng/mL. Οι έγκυες χρειάζονται 2000-3000 ΙU/ng/ml βιταμίνης D3 ημερησίως.

Άλλες ομάδες ατόμων που είναι επιρρεπείς στην υποβιταμίνωση D, όπως οι παχύσαρκοι, αυτοί που έχουν κάνει βαριατρική επέμβση για αδυνάτισμα, τα άτομα με σύνδρομο δυσαπορροφήσεως, οι πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα, διαβητικοί, οστεοπορωτικοί, κλπ μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης D3 προκειμένου να διατηρήσουν τα επιθυμητά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 και να διατηρήσουν την υγεία τους [2].

Η βιταμίνη D3 ως λιποδιαλυτή βιταμίνη απορροφάται ευκολότερα από το λεπτό έντερο όταν φέρεται μα ζί με ελαιόλαδο. Οι σταγόνες βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops] περιέχουν βιταμίνη D3 σε εξευγενισμένο ελαιόλαδο. Κάθε σταγόνα του D3-Gkelin drops περιέχει 1000IU βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλης). Αρκούν τρεις σταγόνες D3-Gkelin drops καθημερινά για τους ενηλίκους και τις έγκυες για τη διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D3 στον οργανισμό.

Βιβλιογραφία

1.Lerchbaum E, Obermayer-Pietsch BR. Vitamin D and fertility-a systematic review. Eur J Endocrinol. 2012 Jan 24.

2. Wimalawansa SJ. Vitamin d in the new millennium. Curr Osteoporos Rep. 2012 Mar;10(1):4-15.

 Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »