Η σχέση της βιταμίνης D και της καθυποτροπήν αμυγδαλίτιδας©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Έχει βρεθεί σε ενηλίκους ότι, όταν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι ρεπτόκοκκο ομάδας Α


alt

 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Φυσικές θεραπείες, Συμπληρωματική Ιατρική,Ιατρική Διατροφολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Εναλλακτική Ιατρική

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τηλ. 2744023768, 6944280764

e-mail: pharmage@otenet.gr

Στα παιδιά αυτά μετρήθηκαν τα επίπρδα των συγκεντρώσεων  της 25(OH) βιταμίνης D, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D   και τα επίπεδα του σιδήρου και του ψευδαργύρου.
Από τους 32 ασθενείς στους οποίους μετρήθηκαν τα επίπεδα της  25(OH)βιταμίνης D, το   15.6% είχε έλλειψη βιταμίνης D (25(OH) βιταμίνη  D <50nmol/L), και το  78% είχε επίπεδα  <75nmol/L. 25(OH) .

Τα χαμηλά επίπεδα της 25(OH) βιταμίνης  D παρατηρήθηκε ότι είχαν σχέση με το σκουρότερο δέρμα, το δείκτη μάζας σώματος (BMI) και τη υπερτροφία των αμυγδαλών. Βεβαίως το μεγαλύτερο μέγεθος των αμυγδαλών με χαμηλά επίπεδα της 25(ΟΗ) βιταμίνης D  χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Όμως αυτό το εύρημα προσφέρει μια πιθανή εξήγηση για τι τα μαύρα και τα Ισπανογενή παιδιά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν αδενο-αμυγδαλεκτομή για αντιμετώπιση του ροχαλητού  και των υπνικών απνοιών [3]

Ο Aydın S, και οι συνεργάτες του (2011) στο  Department of Otolaryngology, Istanbul University, Istanbul Medical Faculty, Istanbul, Turkey ερεύνησαν τη σχέση της καθ’υποτροπήν αμυγδαλίτιδας και των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό σε 106 παιδιά που υπέστησαν αμυγδαλεκτομή, λόγω καθυποτροπήν αμυγδαλίτδας [4] .

Στη μελέτη αυτή περιλήφθηκαν και 127 υγιή παιδιά, ηλικίας 2 και 12 ετών, καθορίζοντας τα επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης D  και τον γονιδιακό πολυμορφισμό του υποδοχέα της βιταμίνης D  (Apa1, Taq 1, fok1).

Τα επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης D  στον ορό μετρήθηκαν με τη μέθοδο ELISA (nmol/L) και ο γονιδιακός πολυμορφισμός του υποδοχέα της βιταμίνης D  καθορίστηκε με αντίδραση αλυσίδας πολυμεράσης (PCR).Τα επίπεδα της  25 υδρόξυβιταμίνης D  στον ορό που ήσαν κάτω των 80nmol/L θεωρήθηκαν ως ανεπαρκή.

Αν και η καθ’υποτροπήν αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι το επακόλουθο ελλειμμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος, η ακριβής αιτιολογία της καθ’υποτροπήν αμυγδαλίτιδας δεν είναι ξεκαθαρισμένη.

Στην εν λόγω έρευνα η ανεπάρκεια της βιταμίνης D  βρέθηκε στο 18% των παιδιών με καθυποτροπήν αμυγδαλίτιδα [2].

Αντιμετώπιση της υποβιταμίνωσης D3 στα άτομα με καθ'υποτροπήν αμυγδαλίτιδα
Τα άτομα που παθαίνουν καθ’υποτροπήν αμυγδαλίτιδες (περισσότερες από τρεις προσβολές το έτος) συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 στο αίμα τους. Σ’αυτές τις περιπτώσεις, προτού ληφθεί η απόφαση της αμυγδαλεκτομής, πρέπει να γίνεται μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στο αίμα.

Η 25-υδροξυβιταμίνη D3 είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3 στο ήπαρ. Τα επίπεδά της 25-υδροξυβιταμίνης D3 από 0-20ng/ml θεωρούνται ελλειπή, από 20-30ng/ml θεωρούνται ανεπαρκή και τα μεγαλύτερα των 30ng/ml θεωρούνται επαρκή. Στα άτομα, στα οποία τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 βρίσκονται κάτω από τα 30ng/ml χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνη D3 .

Χορηγείται το σκεύασμα D3-Gkelin drops, το οποίο περιέχει φυσική βιταμίνη D3 και όχι συνθετική, μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πράγμα που διευκολύνει την καλύτερη απορρόφησή της βιταμίνης D3.

H δοσολογία του D3 Gkelin drops σε όλες τις ηλικίες περιγράφεται στον ειδικό πίνακα στο D3 Gelin drops ή καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό βάσει των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος του ασθενούς.

Βιβλιογραφία
1.Ji-Hyeon Shin , Byung-Guk Kim,  Boo Young Kim , Soo Whan Kim , Sung Won Kim , Hojong Kim.  There an Association Between Vitamin D Deficiency and Adenotonsillar Hypertrophy in Children With Sleep-Disordered Breathing? BMC Pediatr, 18 (1), 196   2018 Jun 19

2.William NseirJulnar MograbiZuhair Abu-RahmehMahmud MahamidOmar Abu-ElhejaAdel Shalata. The Association Between Vitamin  D Levels and Recurrent Group A Streptococcal Tonsillopharyngitis in Adults Int J Infect Dis , 16 (10), e735-8  Oct 2012

3. Reid D, Morton R, Salkeld L, Bartley J. Vitamin D and tonsil disease--preliminary observations. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2011 Feb;75(2):261-4. Epub 2010 Dec 4.

4. Aydın S, Aslan I, Yıldız I, Ağaçhan B, Toptaş B, Toprak S, Değer K, Oktay MF, Unüvar E. Vitamin D levels in children with recurrent tonsillitis.Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2011 Mar;75(3):364-7. Epub 2011 Jan 7.

 

Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764,  στην τιμή των 11.45 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε, στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή χρησιμοποιώντας το e-shop της PharmagelΑπό το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »