Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με υποβιταμίνωση βιταμίνης D3©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Έχει βρεθεί ότι, τα χαμηλά επίπεδα του μαγνησίου σχετίζονται με την παρουσία χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D3 και αυτό το γεγονός σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου καρδιοκυκλοφορικής νόσου και πρόωρου θανάτου. Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο για τη μεταφορά της βιταμίνης D3 και την ενεργοποίησή της στη βιολογικά δραστική μορφή της. Η έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου διαταράσσει τη δραστηριότητα της βιταμίνης D3.


 Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θεωρείται ως μια καρδιοπροστατευτική στρατηγική. Έχουν προταθεί διάφοροι βιοχημικοί μηχανισμοί, που έχουν συνδέσει την επάρκεια της βιταμίνη D στον οργανισμό με την πρόληψη της νόσου των στεφανιαίων.

 Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν επιβεβαιωθεί και με κλινικιές παρατρήσεις, στις οποίες αναφέρεται ότι, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον οργανισμό, αυτό αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης νόσου των στεφανιαίων.

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική και Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τηλ. 2744023768, 6944280764, 

pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr           www.orlpedia.gr www.d3gelin.gr    www.allergopedia.gr   www.gkelanto.gr   www.zinc.gr   www.gkelikosagiorgitiko.gr   www.curcumin.gr   www.pharmagel.gr   www.gkelismedicallexicon.gr

Αικατερίνη Δ. Γκέλη            Ιατρός 
Ακτινοδιαγνωστρια


Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Ιωαννίνων

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ακτινοδιαγνωστική Ογκολογία, Ακτινοδιαγνωστική  Τραυματιολογία, Υπερηχογραφική διαγνωστική, Οδοντιατρική Ακτινολογία, Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική.

IATΡEIO-AΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Παπαληγούρα 16 Άσσος, Κορίνθου, τηλ. 2741087758, 6944280764,            e-mail:kgkeli@hotmail.com

 Οι παραπάνω απόψεις ενισχύθηκαν  μετά την ανακάλυψη των υποδοχέων της βιταμίνης D3 σε πολλούς ιστούς του σώματος, περιλαμβανομένων και των κυττάρων των λείων μυικών ινών.

 

Οι υποδοχείς της βιταμίνης D3 έχουν εντοπιστεί στα κύτταρα του μυοκαρδίου και τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 στον οργανισμό δρουν καρδιοπροστατευτικά, διότι ενεργοποιούν τον υποδοχέα της βιταμίνης D3 στο μυοκάρδιο και τα αγγεία του.

 

Η δράση αυτή, έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων των λείων μυικών ινών των αγγείων της καρδιάς και αυτό πιστεύεται ότι δρα καρδιοπροστατευτικά [1-3].

 

Η έλλειψη της βιταμίνης D3 θεωρείται παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καρδιαγγειακής νόσου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ίδιο ισχύει και για την έλλειψη μαγνησίου [4].

 

Γνωρίζουμε ότι τα διάφορα στάδια του μεταβολισμού της βιταμίνης D3 , όπως η σύνδεση της βιταμίνης D3 με την πρωτεΐνη που την μεταφέρει στους ιστούς και η μετατροπή της βιταμίνης D3 προς την τελική ορμονική μορφή της την 1,25-υδροξυβιταμίνη D3 μέσω ηπατικής και νεφρικής υδροξυλίωσης εξαρτάται από την παρουσία του μαγνησίου, που δρα ως συμπαράγοντας [4]

 

Ερευνητές που χρησιμοποίησαν δεδομένα από τα National Health and Nutrition Examination Surveys βρήκαν ότι τα χαμηλά επίπεδα του μαγνησίου σχετίζονται με την παρουσία χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D3 και αυτό το γεγονός σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου καρδιοκυκλοφορικής νόσου και πρόωρο θάνατο. 

 

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο για τη μεταφορά της βιταμίνης D3 και την ενεργοποίησή της στη βιολογικά δραστική μορφή της. Η έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου διαταράσσει τη δραστηριότητα της βιταμίνης D3. 

 

Το μαγνήσιο είναι γνωστό από προηγηθείσες έρευνες ότι βελτιώνει τη ραχίτιδα σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στη θεραπεία με βιταμίνη D3 , πράγμα που σημαίνει ότι το μαγνήσιο ήταν απαραίτητο στη βιταμίνη D3 για να ολοκληρώσει τον μεταβολισμό της.

 

 Πολλοί Έλληνες έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια μαγνησίου και βιταμίνης D3. Η ανάγκη για μαγνήσιο αυξάνει ιδιαίτερα όταν ο οργανισμός βρίσκεται κάτω από συνθήκες στρες . Η συνεργική σχέση μεταξύ του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 αποτελεί ένα ακόμη χρήσιμο παράδειγμα για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η υγεία πολλών ανθρώπων.

 

 Ως γνωστόν υπάρχει η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι βιταμίνη D3. Συνιστάται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο η μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή 25-(ΟΗ)D3, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3 στο ήπαρ.

 

Αν τα επίπεδα της 25-(ΟΗ)D3 βρεθούν από 0-20ng/ml τότε υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης D3.

Αν τα επίπεδα βρεθούν μεταξύ των 21-30 ng/m l, τότε ομιλούμε για ανεπάρκεια της βιταμίνης D3.

Τα φυσιολογικά επίπεδα θεωρούνται τα μεγαλύτερα των 30-100 ng/ml και τα επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα κυμαίνονται μεταξύ των 50-70ng/ml.[5]

 

Η η φυσική και όχι η συνθετική βιταμίνη D3, πουπου φέρεται μέσα σαε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο σε ελαιόλαδο [D3-Gkelin  drops] είναι ασφαλέστερα απορροφούμενη από το έντερο, διότι ως γνωστόν ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Στους ενήλικες αρκούν συνήθως 4000ΙU ή τέσσερις σταγόνες D3-Gkelin ή η δόση καθορίζεται βάσει των επιπέδων συγκέντρωσης της 25 υδροξυβιταμίνης D3. 

 

Όσον αφορά τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες τιμές της 25 υδρόξυβιταμίνης D3 που αφορούν την έλλειψη, ανεπάρκεια και επάρκεια. Η δοσολογία στα παιδιά καθορίζεται λοιπόν βάσει των επιπέδων της 25 υδρόξυβιταμίνης D3, ενώ οι διατροφικές ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D3 περιγράφονται στην  D3 Gkelin drops λεπτομερώς.

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1. Schnatz PF, Nudy M, O’Sullivan DM, Jiang X, Cline JM, Kaplan JR, et al. The quantification of vitamin D receptors in coronary arteries and their association with atherosclerosis. Maturitas. 2012;73:143–147.[PMC free article] [PubMed]

2. Schnatz PF, Nudy M, O’Sullivan DM, Jiang X, Cline JM, Kaplan JR, et al. Coronary artery vitamin D receptor expression and plasma concentrations of vitamin D: their association with atherosclerosis. Menopause.2012;19:967–973. [PMC free article] [PubMed]

3. Wu-Wong JR, Nakane M, Ma J, Ruan X, Kroeger PE. Effects of vitamin D analogs on gene expression profiling in human coronary artery smooth muscle cells. Atherosclerosis. 2006;186:20–28. [PubMed]

4. Zittermann A. Magnesium deficit ? overlooked cause of low vitamin D status? BMC Med. 2013 Oct 24;11:229. doi: 10.1186/1741-7015-11-229.

5. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Endocrine Society Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:1911–30. doi: 10.1210/jc.2011-0385. [PubMed] [Cross Ref]

Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764,  στην τιμή των 11.45 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε, στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή χρησιμοποιώντας το e-shop της PharmagelΑπό το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »