Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D3 προλαβαίνουν την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 2

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Η σύγχρονη έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη D μπορεί να παίξει σημαντικό διαβητοπροστατευτικό ρόλο, βοηθώντας το ανθρώπινο σώμα των υγιών ατόμων να διατηρεί κανονικά επίπεδα σακχάρου. Τόσον οι γιατροί, όσο και οι ερευνητές επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η σχέση υπάρχει, διότι η βιταμίνη D έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τη λειτουργία των β-κυττάρων των νησιδίων του παγκρέατος, τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της ινσουλίνης και να ελέγχει τη φλεγμονή. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 είχαν τριπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν προδιαβήτη. Και πάνω από 5.5 πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.


Πρόσφατες ανακοινώσεις συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του [1]. 

Άλλες σύγχρονες έρευνες απέδειξαν ότι η ύπαρξη επαρκών επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό παρέχει προστασία κατά της εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη Tύπου 2.

Ο όρος βιταμίνη D περιλαμβάνει όλες τις μορφές βιταμίνης D, όπως η βιταμίνη D2 και βιταμίνη D3. Kλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3, της οποίας εκτιμώνται οι συγκεντρώσεις της στο σώμα, μετρώντας στον ορό του αίματος, εργαστηριακά, τις συγκεντρώσεις του κύριου μεταβολίτη της, της 25 υδροξυβιταμίνης D3

 Το 2011 ο González-Molero I και οι συνεργάτες του στο Servicio de Endocrinología y Nutrición, Hospital Universitario Carlos Haya, Málaga, Spain; Ciber de Diabetes y Metabolismo (CIBERDEM), Spain, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της προοπτικής έρευνάς τους, που αφορούσε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 και της συχνότητας του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. σε έναν πληθυσμό της νότιας Ισπανίας.

Στην πρώτη φάση της μελέτης που έγινε το 1996-1998 περιέλαβε 1226 άτομα. Από την αρχική ομάδα των εξετασθέντων ατόμων τα 988 επανεκτιμήθηκαν το 2002-2004 και τα 961 το 2005-2007. Μέτρησαν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D και την παραθυρεοειδική ορμόνη (παραθορμόνη) το 2002-2004, ενώ τρεις φορές διενέργησαν τη δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα, των οποίων τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D ήταν ≤18.5 ng/mL είχαν σακχαρώδη διαβήτη σε ποσοστό 12.4%, ενώ στα άτομα με επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D >18.5 ng/mL το ποσοστό που εκδήλωσε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ήταν 4.7%.

Η πιθανότητα εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα τέσσερα χρόνια παρακολούθησης των ατόμων της έρευνας ήταν σημαντικά μικρότερη στα άτομα που είχαν υψηλότερα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D .

Τα άτομα με επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D μεγαλύτερα των 18.5 ng/mL είχε περιορίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κατά 83%. Σε κανένα άτομο αυτής της μελέτης με επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D δεν εκδηλώθηκε διαβήτης.

Το εύρημα αυτό είναι εντυπωσιακό, διότι το επίπεδο των 30 ng/mL θεωρείται το κατώτερο φυσιολογικό επίπεδο και όχι το ιδανικό επίπεδο που χρειάζεται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, που είναι  τα 50-70ng/ml [2].

 

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

ΙΔΙΕΤΑΙΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Φυσικές Θεραπείες, Προληπτική Ιατρική, Πρόληψη του καρκίνου, Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)

Ιατρείο: Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300Τηλ. 2744023768, 6944280764

pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr  

www.pharmagel.gr 

www.zinc.gr 

www.curcumin.gr 

www.orlpedia.gr 

www.allergopedia.gr 

www.d3gkelin.gr 

www.gkelikosagiorgitiko.gr 

www.gkelanto.gr

Στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2  η επίπτωση της έλλειψης 25-υδροξυβιταμίνης D3 [25(OH)D3] είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν των μη διαβητικών ασθενών και διπλασιάζει το σχετικό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με διαβητικούς ασθενείς που έχουν επαρκή επίπεδα  25(OH)D3 [>30ng/ml] [8].

 

Η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη [3].

Tα υψηλά επίπεδα  συγκεντρώσεων της 25(OH)D στον ορό προοιωνίζουν έναν περιορισμό του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 στα  άτομα με προδιαβήτη. Γιαυτό θα πρέπει να εκτιμάται η κατάσταση και να να γίνεται έγκαιρα η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 στα προδιαβητικά άτομα [9]. 

Παρά ταύτα, δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστός ο μηχανισμός μέσω του οποίου η βιταμίνη D επηρεάζει το διαβήτη, ιδιαίτερα όταν η βιταμίνη D παίζει κάποιο ρόλο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και ή τα β κύτταρα του παγκρέατος, που είναι οι κυριότερες παθοφυσιολογικές διαταραχές που συμμετέχουν στο διαβήτη τύπου 2 [4].

Ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης του σακχαρώδους διαβήτη είναι η μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό. Τα φυσιολογικά επίπεδα της  25-υδρόξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται μεταξύ 30-100ng/ml. 

Αν βρεθούν επίπεδα κάτω των 20 ng/ml, τότε υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D3.

Αν βρεθούν επίπεδα μεταξύ των 20 και 29 ng/ml, τότε υπάρχει ανεπάρκεια βιταμίνης D3

Για να επιτευχθούν τα επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα 25-υδρόξυβιταμίνης D3 στον ορό, που είναι τα  60-80 ng/ml) χρειάζεται να χορηγούνται επί δύο μήνες, καθημερινά 4000 ΙU βιταμίνης D3 ή 4 σταγόνες  βιταμίνης D3 σε ελαιόλαδο [D3-Gkelin drops). Κάθε σταγόνα του D3-Gkelin drops περιέχει χίλιες Διεθνείς Μονάδες (IU).

Στη συνέχεια συντηρούνται αυτά τα επίπεδα με τη καθημερινή λήψη 4000 ΙU βιταμίνης D3 και γίνονται 2-3 μετρήσεις των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 το χρόνο. Το D3-Gkelin drops περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 σε  ελαιόλαδο, χωρίς έκδοχα ή χημικά συντηρητικά, πράγμα που εξασφαλίζει τη βέβαιη απορρόφηση της βιταμίνης D3  από το έντερο, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

 Βλέπε περισσότερα:

Υπολογισμός των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό, ,

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3©

EΠΙΘΥΜΗΤΕΣ Η ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΣΤΟ ΑΙΜΑ©

Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των διαβητικών ασθενών για την επαρκή λήψη βιταμίνης D3,  ασβεστίου και μαγνησίου, καθώς και της ανάγκης καθημερινής άσκησης για τη βελτίωση της μυικής ισχύος και της ισορροπίας. Επιπλέον ο επαρκής γλυκαιμικός έλεγχος και η πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη αποτελούν σημεία ορθής αντιμετώπισης των διαβητικών ασθενών [5].

Οι διαβητικοί έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο να πάθουν άνοια. Είναι τόσο ισχυρή αυτή η σχέση, ώστε οι ειδικοί αποκαλούν τη νόσο του Alzheimer ως “ διαβήτη τύπου 3”

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία πρόκλησης υπέρτασης. Περίπου το 75% των διαβητικών πάσχει από υπέρταση ή θα εμφανίσει υπέρταση.

Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας, ηπατικής ανεπάρκειας και τύφλωσης ατόμων ηλικίας 20-74 ετών και η κύρια αιτία που προκαλεί κατάθλιψη.

Ο διβήτης προκαλεί βλάβη του νευρικού συστήματος στο 60-70% των διαβητικών

Εξάλλου σε Αυστραλιανή έρευνα βρέθηκε ότι τα υψηλότερα επίπεδα της 25(OH)D3 στον ορό, αλλά όχι η υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου, μέσω της διατροφής είχε σχέση με σημαντικό περιορισμό κινδύνου πρόκλησης διαβήτη τύπου 2. [6].  

Έχει βρεθεί ότι επίπεδα της 25(OH)D3 κάτω των  20 ng/ml σχετίζονται  με αυξημένο κίνδυνο προκλησης καταγμάτων των σπονδύλων σε άνδρες που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 [7].

 Η  έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (στο μέσο της ημέρας των μηνών του καλοκαιριού) του γυμνού σώματος, επι 12-15 λεπτά καθημερινά, επιτρέπει τη σύνθεση της βιταμίνης D3 στο δέρμα σε επαρκή μεν επίπεδα, αλλά όχι παντοτε ιδανικά για τη διαβητοπροστασία. Η απορρόφηση της ακτινοβολίας στο δέρμα εξαρταται από το χρώμα του δέρματος, το βάρος του ασθενούς, την εποχή του έτους και τη φυλή του. Επίσης η καθημερινή έκθεση όλου του δέρματος, περαν των 15 λεπτών καθημερινά επηρεάζει καρκινογενετικά το δέρμα. Βλέπε περισσότερα:

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D Η Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΦΩΤΟΣ©

Η ύπαρξη υψηλότερων συγκεντρώσεων της 25 υδρoξυβιταμίνης D3 στον ορό έχουν σχετιστεί με ελάττωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη Τύπυ 2. Η συγκεντρωση της 25 υδροξυβιταμίνης D3 που δρα νοσοπροστατευτικά είναι τα 60-80ng/ml και αυτό συνήθως επιτυγχάνεται με τη δόση των 4000IU ημερησίως [10].   

Βιβλιογραφία

1. Shehab D, Al-Jarallah K, Mojiminiyi OA, Al Mohamedy H, Abdella NA. Does Vitamin D deficiency play a role in peripheral neuropathy in Type 2 diabetes? Diabet Med. 2012 Jan;29(1):43-9.

2. González-Molero I, Rojo-Martínez G, Morcillo S, Gutiérrez-Repiso C, Rubio-Martín E, Almaraz MC, Olveira G, Soriguer F. Vitamin D and incidence of diabetes: A prospective cohort study. Clin Nutr. 2011 Dec 26.

3. Mitri J, Muraru MD, Pittas AG. Vitamin D and type 2 diabetes: a systematic review. Eur J Clin Nutr. 2011 Sep;65(9):1005-15.

4. Kayaniyil S, Retnakaran R, Harris SB, Vieth R, Knight JA, Gerstein HC, Perkins BA, Zinman B, Hanley AJ. Prospective associations of vitamin D with β-cell function and glycemia: the PROspective Metabolism and ISlet cell Evaluation (PROMISE) cohort study. Diabetes. 2011 Nov;60(11):2947-53.

5. Abdulameer SASulaiman SAHassali MASubramaniam KSahib MN. Osteoporosis and type 2 diabetes mellitus: what do we know, and what we can do? Patient Prefer Adherence. 2012;6:435-48. 

6. Gagnon CLu ZXMagliano DJDunstan DWShaw JEZimmet PZSikaris KGrantham NEbeling PRDaly RM. Serum 25-hydroxyvitamin D, calcium intake, and risk of type 2 diabetes after 5 years: results from a national, population-based prospective study (the Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle study). Diabetes Care. 2011 May;34(5):1133-8.

7. Kim YJPark SOKim THLee JHKim SH. The association of serum 25-hydroxyvitamin D and vertebral fractures in patients with type 2 diabetes. Endocr J. 2012 Oct 13.

8. Riek AEOh JSprague JETimpson Ade Las Fuentes LBernal-Mizrachi LSchechtman KBBernal-Mizrachi C. Vitamin d suppression of endoplasmic reticulum stress promotes an antiatherogenic monocyte/macrophage phenotype in type 2 diabetic patients. J Biol Chem. 2012 Nov 9;287(46):38482-94. doi: 10.1074/jbc.M112.386912.

9. Deleskog AHilding ABrismar KHamsten AEfendic SÖstenson CG. Low serum 25-hydroxyvitamin D level predicts progression to type 2 diabetes in individuals with prediabetes but not with normal glucose tolerance. Diabetologia. 2012 Jun;55(6):1668-78.

10. McDonnell SL1, Baggerly LL2, French CB2, Heaney RP3, Gorham ED4, Holick MF5, Scragg R6, Garland CF4. Incidence rate of type 2 diabetes is >50% lower in GrassrootsHealth cohort with median serum 25-hydroxyvitamin D of 41ng/ml than in NHANES cohort with median of 22ng/ml. J Steroid Biochem Mol Biol. 2016 Jan;155(Pt B):239-44. doi: 10.1016/j.jsbmb.2015.06.013. Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »