Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου, της βιταμίνης D3 και της κουρκουμίνης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Tο εκχύλισμα του ώριμου σκόρδου βοηθάει στη θωράκιση του οργανισμού κατά της ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, στομάχου, μαστού, πνευμόνων και ουροδόχου κύστεως και μπορεί ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας. Η κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι έχει ακτινοευαισθητοποιό δράση για ποικίλους καρκίνους, ενώ δρα ακτινοπροστατευτικά για τους φυσιολογικούς ιστούς. Έχουν δημοσιευτεί αποτελέσματα ακτινοευαισθητοποίησης ποικίλων καρκίνων, όπως: Παιδικοί καρκίνοι, λέμφωμα, σάρκωμα, καρκίνος του προστάτη, του παγκρέατος, ήπατος, παχέος εντέρου, πνεύμονα, μαστού, κεφαλής και τραχήλου, γυναικολογικοί καρκίνοι και γλοίωμα. Η βιταμίνη D μπορεί να ρυθμίσει τον πολλαπλασιασμό, την απόπτωση και την κυτταρική προσκόλληση στο επίπεδο του καρκινικού κυττάρου. Επίσης τροποποιεί την αγγειογένεση του όγκου, τη διήθηση, τη μετάσταση και την ελάττωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA.


Σκόρδο

Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται διεθνώς το σκόρδο [Garlic (Allium sativum)] για τη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνώνμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ΩΡΛ Αλλεργία, Ρινολογία, Φωνιατρική, Ακοολογία, Βαρηκοία, Διαταραχές της ισορροπίας, Ιατρική Διατροφολογία, Προληπτική Ιατρική, ΩΡΛ Ογκολογία, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική

 Τηλ. 2744023768, 6944280764

www.gelis.gr,           www.curcumin.gr  www,gkelikosagiorgitiko.gr       www.zinc.gr       www.orlpedia.gr  www.allergopedia.gr   www.allergopediaq.gr     www.d3gkelin.gr   www.gelismedicallexicon.gr www.curcumin.gr

Γκέλη Αικατερίνη,

Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διαγνωστική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 2741087758, 6944644820 email:kgkeli@hotmail.co

Το σκόρδο περιέχει περισσότερες από 100 θεραπευτικούς δευτερογενείς μεταβολίτες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αλλιίνη, αλλιινάση και η αλλισίνη.

Η αλλιίνη είναι ένα αμινοξύ, που ανευρίσκεται στο σκορδέλαιο, που μετασχηματίζεται σε αλλισίνη μετά τη σύνθλιψη των σκελίδων του σκόρδου.

Η αλλισίνη είναι μια πλούσια πηγή θείου και ευθύνεται για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου και τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

Το σκορδέλαιο περιέχει επίσης και μιαν άλλη θειούχο ουσία, την ατζοΐνη [Ajoene]. Η ατζοΐνη καθυστερεί την δημιουργία καρκίνου, ενώ το σελήνιο που υπάρχει στο σκόρδο, το καθιστά αντιοξειδωτικό.

Το σκόρδο έχει ενισχυμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, διότι περιέχει βιοφλαβονοειδή, κυανιδίνη και κερσετίνη [1, 2].Η αντικαρκινική δράση του σκόρδου οφείλεται στα σουλφίδια και πολυσουλφίδια που περιέχει.

Αυτές οι θειούχες ενώσεις δρουν αντικαρκινικά διεγείροντας τα λεμφοκύτταρα και τα μακροφάγα να φονεύσουν τα καρκινικά κύτταρα και παρεμβαίνοντας στο μεταβολισμό των καρκινικών  κυττάρων [3].

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το σκόρδο αυξάνει τον αριθμό των κατασταλτικών Τ λεμφοκυττάρων και μετατρέπει τα λεμφοκύτταρα σε κυτταροτοξικά για τα καρκινικά κύτταρα. Το σκόρδο προλαβαίνει τη δημιουργία μεταστάσεων, τροποποιώντας τη συγκόλληση και προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων, που κυκλοφορούν στα αιμοφόρα αγγεία.Το εκχύλισμα του ώριμου σκόρδου προλαβαίνει τη δράση των  βλαπτικών καρκινογόνων στο  DNA, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνει το ρυθμό απομάκρυνσης των καρκινογόνων από το σώμα και ενισχύει τη δράση των αποτοξινωτικών ενζύμων.Διάφοροι ερευνητές έχουν βρει ότι το εκχύλισμα του ώριμου σκόρδου βοηθάει στη θωράκιση του οργανισμού κατά της ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, στομάχου, μαστού, πνευμόνων και ουροδόχου κύστεως.

Το εκχύλισμα του ώριμου σκόρδου μπορεί ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας [3]. Περισσότερα για τις ευεργετικές δράσεις του σκόρδου στον οργανισμό, βλέπε: H αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και θεραπευτική αποτελεσματικότητα του σκόρδου ©Κουρκουμάς και κουρκουμίνη

Ο κουρκουμάς είναι η σκόνη του ριζώματος του φυτού κουρκουμάς (Curcuma longa). Κύριο συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, στην οποία οφείλεται το κίτρινοπορτοκαλί χρώμα του.

Η κουρκουμίνη είναι μια πολυφαινολυκή χημική ένωση με ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιαρθριτική, καρδιοπροστατευτική, διαβητοπροστατευτική, αντικαρκινική, καρκινοπροφυλακτική και αντιμεταστατική δράση, όπως έχει βρεθεί σε προκλινικές και κλινικές δοκιμές. Τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης οφείλονται στις αντι-αγγειγονικές, προαποπτωτικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητές της.Ο κουρκουμάς προσδίδει το κίτρινο χρώμα στο γνωστό καρύκευμα κάρυ καθώς και σε άλλα τρόφιμα (π.χ. μουστάρδα). Έχει αποδειχτεί σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων και σε πειραματόζωα η αντικαρκινική δράση της κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη έχει βρεθεί ότι έχει ακτινοευαισθητοποιό δράση για ποικίλους καρκίνους, ενώ δρα ακτινοπροστατευτικά για τους φυσιολογικούς ιστούς. Έχουν δημοσιευτεί αποτελέσματα ακτινοευαισθητοποίησης ποικίλων καρκίνων, όπως: Παιδικοί καρκίνοι, λέμφωμα, σάρκωμα, καρκίνος του προστάτη, του παγκρέατος, ήπατος, παχέος εντέρου, πνεύμονα, μαστού, κεφαλής και τραχήλου, γυναικολογικοί καρκίνοι και γλοίωμα [4].


Μερικές από τις δράσεις τις κουρκουμίνης [5].


Η κουρκουμίνη είναι ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ουσία με πολυδύναμη δράση, Μεταξύ των άλλων η κουρκουμίνη τροποποιεί την παραγωγή των εικοσανοειδών, όπως π.χ. της προσταγλανδίνης Ε-2  (PGE-2).

Έχει αποδειχτεί ότι η κουρκουμίνη δρα ανασταλτικά σε όλες τις φάσεις της καρκινικής ανάπτυξης, όπως η έναρξη, προαγωγή και ο πολλαπλασιασμός του όγκου.

Η κουρκουμίνη ανακόπτει την παραγωγή της νιτροζαμίνης και συμβάλλει στην αύξηση της φυσικής αντιοξειδωτικής δραστηριότητας  του σώματος. Επίσης, αυξάνει τη φυσική σύνθεση της γλουταθειόνης και άλλων μη πρωτεϊνικών σουλφαϋδρυλίων, ενώ δρα άμεσα σε διάφορα ενζυμα [6].

Επιπλέον, είναι καλά γνωστό ότι τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης οφείλονται, βασικά, στην ενεργοποίηση των βιοχημικών οδών της απόπτωσης στα καρκινικά κύτταρα, τροποποίηση  του μικροπεριβάλλοντος του όγκο , όπως η φλεγμονή, η αγγειογένεση και η δημιουργία μεταστάσεων.

Η κουρκουμίνη σήμερα θεωρείται φυσικός αντικαρκινικός, καρκινοπροφυλακτικός και αντιμεταστατικός παράγοντας που στοχεύει πολυάριθμες θεραπευτικά καρκινοσηματοδοτικές οδούς, όπως του 53, Ras, PI3K, AKT, Wnt-β κατενίνης, mTOR κλπ.

Κλινικές μελέτες επίσης δείχνουν ότι η χορήγηση της κουρκουμίνης, είτε μόνης, είτε σε συνδυασμό με άλλα αντικαρκινικά φάρμακα προκαλεί υποσχόμενα αντικαρκινικά αποτελέσματα  σε ασθενείς με καρκίνο, χωρίς αυτή η δράση της να συνοδεύεται από παρενέργειες [7].

Η βιοδιαθεσιμότητα της φυσικής σκόνης κουρκουμίνης περιορίζεται εξ αιτίας της πτωχής της διαλυτότητας που επιδεικνύει, κατά την υδατική φάση της πέψης και από το γεγονός ότι το σώμα μεταβολίζει και απεκκρίνει γρήγορα την κουρκουμίνη.

Μέχρι σήμερα η πιο ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη μορφή κουρκουμίνης είναι οι κάψουλες  υγροποιημένης μικκυλιακής κουρκουμίνης Curcugkel γερμανικής τεχνολογίας  ΝοvaSOL®Curcumin, H υγροποιημένη μικκυλιακή κουρκουμίνη Curcugkel έχει  18.500% μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την απλή σκόνη φυσικής κουρκουμίνης [8].

To Curcugkel έλυσε αυτό το πρόβλημα της ανάγκης λήψης μεγάλων δόσεων φυσικής κουρκουμίνης (8-12 γραμμάρια ημερησίως) προκειμένου η κουρκουμίνη να επιδείξει τα ευεργετικά αποτελέσματά της για την υγεία.

Κάθε κάψουλα Curcugkel περιέχει 670mg NovaSOL® Curcumin,  που αντιστοιχεί σε 36 mg καθαρής κουρκουμίνης ή  8 γραμμάρια φυσικής σκόνης κουρκουμίνης.

 Η δοσολογία της Curcugkel είναι μία κάψουλα ημερησίως μετά το φαγητό ή ανάλογα με την περίπτωση τη δόση την καθορίζει ο θεράπων ιατρός.  Χορηγείται στους υγιείς ενήλικους για λόγους προληπτικής ιατρικής μια κάψουλα ημερησίως, επί τρείς μήνες ή και περισσότερο. Οι ασθενείς με διάφορες ασθένειες μπορεί να ενισχύσουν τις θεραπείες τους, παίρνοντας κουρκουμίνη συμβουλευόμενοι πάντοτε τον θεράποντα γιατρό τους. Περισσότερα για τα ευεργετικά αποτελέσματα της κουρκουμίνης, βλέπε: www.curcumin.gr


Βιταμίνη D3

Ο όρος βιταμίνη D περιλαμβάνει κυρίως τη βιταμίνη D3 και τη βιταμίνη D2. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3. H βιταμίνη D ελέγχει το μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Έχει αποδειχτεί η ύπαρξη υποδοχέων της βιταμίνη D σχεδόν σε κάθε ιστό του ανθρωπίνου σώματος. Σήμερα είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D ελέγχει την ομαλή λειτουργία 3.000 γονιδίων.

Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι η βιταμίνη  D είναι ένας σημαντικός τροποποιητής της κυτταρικής διαφοροποίηση  και του πολλαπλασιασμού των φυσιολογικών και των καρκινικών κυττάρων.

Η βιταμίνη  D μπορεί να ρυθμίσει τον πολλαπλασιασμό, την απόπτωση και την κυτταρική προσκόλληση στο επίπεδο του καρκινικού κυττάρου. Επίσης τροποποιεί την αγγειογένεση του όγκου, τη διήθηση, τη μετάσταση και την ελάττωση της οξειδωτικής βλάβης του DNA.

Tα πρόσφατα χρόνια έχει στραφεί η προσοχή των κλινικών γιατρών στη βιταμίνη D3 , διότι έχει επιβεβαιωθεί από πολλούς ερευνητές ο κρίσιμος ρόλος της στην πρόληψη και στη θεραπεία διαφόρων καρκίνων.

Έχουν  δημοσιευτεί  πολλές επιδημιολογικές μελέτες  που περιγράφουν το ρόλο της βιταμίνης D3 στην πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων καρκίνων και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Υποθέτοντας ότι η έλλειψη και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3  θα ήταν ένας εύκολος, οικονομικός και ασφαλής τρόπος περιορισμού της νοσηρότητας και θνησιμότητας από καρκίνο.

Η δράση της βιταμίνης D3 έχει περιγραφεί στον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχει μικρότερος αριθμός δημοσιεύσεων που αφορούν τους λοιπούς καρκίνους [9].

Ο καλύτερος τρόπος κάλυψης των αναγκών του ανθρώπου σε βιταμίνη D3 είναι η καθημερινή έκθεση του γυμνού σώματος στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, επί 12-15 λεπτά της ώρας. Τους χειμερινούς μήνες, επειδή η ακτινοβολία του ήλιου πέφτει λοξά στην επιφάνεια της γης  φωτοσυντίθενται μικρές ή ασήμαντες ποσότητες βιταμίνη D3 στο δέρμα.
 
Δύο φορές το χρόνο , στις αρχές Οκτωβρίου και στο τέλος Μαρτίου πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3, τα οποία για να θεωρηθούν επαρκή πρέπει να κυμαίνονται από 31-100ng/ml. [10]. Τα νοσοπροστατευτικά αποτελέσματα της βιταμίνης D3 κυμαίνονται μεταξύ 40-60ng/ml [10].
 
 
Mελέτες παρατήρησης βρήκαν ότι τα επίπεσε 25 υδροξυβιταμίνης D3 των 47 nf/ml σχετίζονται με μείωση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του μαστού κατά 50% [11].
 
Στις περιπτώσεις έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D3 χορηγείται συμπληρωματικά φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 που φέρεται μαζί με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops], διότι αυτό εξασφαλίζει την απορρόφηση της βιταμίνης, αφού η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.
 
Τα συμπληρώματα που περιέχουν συνθετική βιταμίνη D3 ή βιταμίνη D2 είναι δυσαπορρόφητα.
Kάθε σταγόνα D3 Gkelin περιέχει 1000 Διεθνείς Μονάδες (ΙU), H δοσολογία καθορίζεται βάσει της ηλικίας και των επιπέδων συγκέντρωσης της 25 υδρόξυβιταμίνης D3  στον ορό του πάσχοντος. Για τη δοσολογία της βιταμίνης D3  βλέπε περισσότερα στην: D3 Gkelin drops

 

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Tο Curcugkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 25.11 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Galeone C., Pelucchi C., Levi F., Negri E., Franceschi S., Talamini R., Giacosa A., La Vecchia C. Onion and garlic use and human cancer. Am. J. Clin. Nutr. 2006;84:1027–1032. [PubMed]

2.Yang C.S., Chhabra S.K., Hong J.Y., Smith T.J. Mechanisms of inhibition of chemical toxicity and carcinogenesis by diallyl sulfide (DAS) and related compounds from garlic. J. Nutr. 2001;131:1041S–1045S. [PubMed]

3. Shareef M1, Ashraf MA2, Sarfraz M1. Natural cures for breast cancer treatment. Saudi Pharm J. 2016 May;24(3):233-40. doi: 10.1016/j.jsps.2016.04.018. Epub 2016 May 5.

4. Verma V. Relationship and interactions of curcumin with radiation therapy. World J Clin Oncol. 2016 Jun 10;7(3):275-83. doi: 10.5306/wjco.v7.i3.275.

5 Bandyopadhyay D.. Farmer to pharmacist: curcumin as an anti-invasive and antimetastatic agent for the treatment of cancer. Front Chem. 2014 Dec 23;2:113. doi: 10.3389/fchem.2014.00113.

6. Morris G, Anderson G, Dean O, Berk M, Galecki P, Martin-Subero M, Maes M. The glutathione system: a new drug target in neuroimmune disorders. Mol Neurobiol. 2014 Dec;50(3):1059-84. doi: 10.1007/s12035-014-8705-x. 

7. Kasi PDTamilselvam RSkalicka-Woźniak KNabavi SFDaglia MBishayee APazoki-Toroudi HNabavi SM. Molecular targets of curcumin for cancer therapy: an updated review. Tumour Biol. 2016 Jul 28. [Epub ahead of print]

8.  Schiborr C, Kocher A, Behnam D, Jandasek J, Toelstede S, Frank J. The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol Nutr Food Res. 2014 Mar;58(3):516-27. doi: 10.1002/mnfr.201300724. Epub 2014 Jan 9

9. Krajewski WDzięgała MKołodziej ADembowski JZdrojowy R. Vitamin D and urological cancers. Cent European J Urol. 2016;69(2):139-47. doi: 10.5173/ceju.2016.784. Epub 2016 Apr 19.

10. Arash Hossein-nezhad, Michael F. Holick. Vitamin D for Health: A Global Perspective. Mayo Clin Proc. Author manuscript; available in PMC 2014 Jul 1. Published in final edited form as: Mayo Clin Proc. 2013 Jul; 88(7): 720–755. Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »