D3-Gkelin drops

To D3-Gkelin drops (βιταμίnη D3 ή χοληκαλσιφερόλη σε ελαιόλαδο) χορηγείται ώς συμπλήρωμα διατροφής σε παιδιά και ενήλικες σε καταστάσεις έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D3.
H βελτίωση της φωνητικής απόδοσης με την κατάλληλη τοπική ύγρανση των φωνητικών χορδών©

 Πoλλoί Ωτoρινoλαρυγγoλόγoι και λoγoθεραπευτές δίνoυν μεγάλη σημασία στην ξηρότητα τoυ αναπνευστικoύ βλεννoγόνoυ των τραγoυδιστών και γενικότερα των κατ’ επάγγελμα χρηστών της φωνής.
H σχέση της βιταμίνης D με τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον κορωνοϊό COVID-19©

Έχει υποστηριχτεί η άποψη ότι το καλοκαίρι μπορεί να μειωθούν οι θάνατοι και τα κρούσματα λοίμωξης από τον κορωνοϊό COVID-19. Αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι το καλοκαίρι, οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη Γη.
O ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3©

Η βιοσύνθεση της βιταμίνης D ξεκινάει στο επιθήλιο του εντέρου μέσω ενζυματικής αντίδρασης με την οξείδωση της χοληστερόλης των τροφών ή της χολής προς  προβιταμίνη D3 (7-δίυδροχοληστερόλη),  Περισσότερα βλέπε…..
O ρόλος της βιταμίνης D στην αντιμετώπιση των υποκειμενικών εμβοών των αυτιών©

Δεδομένου ότι η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, παγκοσμίως, η Nowaczewska και οι συνεργάτες της (2021) ερεύνησαν την πιθανή
Tα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να ευνοήσουν την προσβολή από κορωνοϊό και την πρόκληση θανάτων από τον COVID-19©

Στην προκαταρκτική μελέτη που έκαναν οι Petre Cristian Ilie, Simina Stefanescu, Lee Smith και δημοσιεύτηκε στο Infectious Diseases [https://www.researchsquare.com/article/rs-21211/v1] [1]. Βρέθηκαν ανεπιβεβαίωτες  ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τις
Vitamin D and hearing loss©

It has been reported by several investigators that hearing loss is one of the clinical manifestations of metabolic bone diseases. Metabolic bone diseases are the diseases of the bone which may be attributed to cellular changes or to nutritional deficiencies/excesses brought on by dietary imbalances. 
Αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά: Βελτίωσή των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία και αποκατάσταση της έλλειψης βιταμίνης D3©

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D3  και της ανάπτυξης αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικού άσθματος και λοιπών αλλεργοπαθειών. 
Αντιμετώπιση και θεραπεία της οξείας αμυγδαλίτιδας©

Οξεία αμυγδαλίτιδα Η πιο συνηθισμένη πάθηση των αμυγδαλών είναι η οξεία αμυγδαλίτιδα. Ο όρος αμυγδαλίτιδα σημαίνει ότι οι αμυγδαλές, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά στο βάθος του φάρυγγα φλεγμαίνουν. Ενώ η οξεία αμυγδαλίτιδα είναι συνηθισμένη στα παιδιά, εν τούτοις μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και σε ο
Αντίσταση στη βιταμίνη D ως πιθανή αιτία αυτοάνοσων ασθενειών: Μια υπόθεση που επιβεβαιώνεται από ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο υψηλής δόσης βιταμίνης D©

Η βιταμίνη D3 αντιπροσωπεύει ένα βασικό παράδειγμα διατροφογονιδιωματικής (nutrigenomics). Η διατροφογονιδιωματική μελετά πώς περιβαλλοντικοί παράγοντες,
Αρκεί η μάσκα προσώπου και το πλύσιμο των χεριών για την προστασία από τον κορονοϊό;©

Υπάρχει έντονη ανησυχία του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ιατρών, διεθνώς, για την εξάπλωση της επιδημίας από τον  νέο κοροναϊό (2019-nCoV) από την Κίνα. 
Αυτισμός: Tα αποτελέσματα της δράσης της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 σε παιδιά με αυτισμό©

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού [Autism spectrum disorder (ASD)] είναι μια συχνή αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από διάχυτα
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D©

ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D [Βλέπε: Η σημασία του όρου βιταμίνη D]  O όρος βιταμίνη  D σημαίνει τις διάφορες κύριες μορφές της βιταμίνης και κυρίως την βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. 
Βιταμίνη D και το φως του ήλιου: Στρατηγικές για την πρόληψη του καρκίνου και άλλα ευεργετήματα για την υγεία©

Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα μανιτάρια και η βιταμίνη D3 (υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα ψάρια, αλλά κυρίως φωτοσυντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β).
Βιταμίνη D: Σχέση της λιποδιαλυτότητας της βιταμίνης D3 και της απορρόφητικότητάς της από το έντερο©.

Οι βιταμίνες ταξινομούνται στις υδατοδιαλυτές και στις λιποδιαλυτές. Λιποδιαλυτές είναι η βιταμίνη A, D, E, K.
Βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ηλιόφωτος©

Σύμφωνα με τον καθηγητή της ενδοκρινολογίαςHolick MF. στο Department of Medicine, Section of Endocrinology, Nutrition, and Diabetes, Vitamin D, Skin and Bone Research Laboratory, Boston University Medical Center, Boston, MA., USA, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των ειδών, η βιταμίνη D που παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας.
Βιταμίνη D και αυτοάνοσα νοσήματα©

Ο ανοσοτροποποιητικές δράσεις της βιταμίνης D είναι αναγνωρισμένες τα τελευταία 50 χρόνια.· Παρά τούτο μόνο πρόσφατα άρχισε να γίνεται κατανοητή η σημασία αυτού του γεγονότος για την ομαλή λειτουργία του σώματος [1]. 
Βιταμίνη D και Κατάθλιψη: H βιταμίνη D3 μπορεί να προστατεύσει τα μεσήλικα άτομα από την εκδήλωση κατάθλιψης©

Εκτός από τις οστεοπροστατευτικές και ανοσορρυθμιστικές της δράσεις η βιταμίνη D3 επηρεάζει και την ψυχική διάθεση.
Βιταμίνη D πολύτιμος προστάτης της υγείας©

 Πολύς θόρυβος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη βιταμίνη D. Kαθημερινά τα διεθνή ιατρικά περιοδικά αναφέρουν επιστημονικές εργασίες, με τις οποίες τεκμηριώνονται τα επωφελή αποτελέσματα για την υγεία του ανθρώπου, όταν στο αίμα του κυκλοφορούν επιθυμητά ή επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ©

Ο ρόλος της βιταμίνης D στην ανοσοπαθολογία Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D δεν συμμετέχει μόνον στη διατήρηση της υγείας των οστών και γενικότερα του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά ασκεί πλειοτροπικά αποτελέσματα στον οργανισμό.
Βιταμίνη D3 και η προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης©

Οι υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαιτέρως η προεκλαμψία έχουν μελετηθεί εκτεταμένα , όσον αφορά τη σχέση τους με τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 της εγκύου. 
Βιταμίνη D3 και μητρικός θηλασμός©

Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2  και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η  βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D ασκεί πολλές σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, καθώς τις αποδίδεται η ευθύνη για την ομαλή λειτουργία περισσοτέρων από 3000 γονιδίων  του ανθρωπίνου γονιδιώματος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εμβρυικής και της πρώτης βρεφικής ηλικίας.  
Βιταμίνη D3 και προστασία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©

Προστασία της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.  Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που έγιναν στο Mid America Cardiology, Division of Cardiovascular Medicine, University of Kansas Medical Center
Βιταμίνη D3 και Σχιζοφρένεια©

Η γέννηση ενός παιδιού το χειμώνα ή την άνοιξη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Αυτή η εποχικότητα στη γέννηση ευθύνεται τουλάχιστον για το 10% όλων των περιπτώσεων σχιζοφρένειας. 
Βιταμίνη D: Αντιμετώπιση της πανδημίας υποβιταμίνωσης της βιταμίνης D©

Σήμερα,  περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της γης βρίσκεται σε κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D. Αυτή η έλλειψη μερικώς οφείλεται στην ανεπαρκή ενίσχυση βασικών τροφίμων με βιταμίνη D3  και από την κακή αντίληψη ότι, μια υγιής δίαιτα περιέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3.
Βιταμίνη D: Η εκτίμηση των αποθηκευμένων ποσοτήτων της βιταμίνης D στο σώμα, μετρώντας τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό©.

 Ο όρος βιταμίνη D είναι ένας γενικός όρος, που περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών, δομικά ομοίων στερολών (ακόρεστες συμπαγείς αλκοόλες της ομάδας των στεροειδών). 
Βιταμίνη D: Η πρόληψη των πτώσεων στο έδαφος των ηλικιωμένων με τη χορήγηση βιταμίνης D3©

H παθογένεση των συχνών πτώσεων στο έδαφος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου, που τις προκαλούν αποτελεί το βασικό παράγοντα πρόληψής τους [1].
Βιταμίνη D: Η υποβιταμίνωση D στα παιδιά αυξήθηκε κατά 83.000% από το 2000 έως το 2014. Συναγερμός πανδημίας!©

Το 2017, στο περιοδικό Pediatrics δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης του ιατρικού φακέλου 711 788 παιδιών ηλικίας από 0 έως 17 ετών, που αφορούσε τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των παιδιών με έλλειψη βιταμίνης D από το 2000 έως το 2014 [1].
Βιταμίνη D: Μετρήσεις των επιπέδων της βιταμίνης D, ερμηνεία τους και κλινικές εφαρμογές τους©

H βιταμίνη D διακρίνεται στην  D2 και στην D3. Κλινικής σημασίας  είναι η βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D  αρχικά υφίσταται υδροξυλίωση στο ήπαρ  και μετατρέπεται στην 25 υδροξυβιταμίνη D3  [25(OH)D], και στη συνέχεια μια άλλη υδροξυλίωση
Βιταμίνη D: Οι συνέπειες της απότομης ελάττωσης των επιπέδων της βιταμίνης D3 σε χειρουργικούς ασθενείς©

Η προεγχειρητική έρευνα των επιπέδων της βιταμίνης D3 στους νοσοκομειακούς χειρουργικούς ασθενείς είναι χρησιμότατη.
Βιταμίνη D©

H σημασία του όρου βιταμίνη D O όρος βιταμίνη D σημαίνει τις διάφορες κύριες μορφές της βιταμίνης και κυρίως την βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. H βιταμίνη D2 ανευρίσκεται σε ζύμες και ορισμένα μανιτάρια.
Γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί ακόμη και το καλοκαίρι, καθημερινά, να παράγει επαρκή βιταμίνη D3;©

Σήμερα πια, ο περισσότερος κόσμος έχει ενημερωθεί για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. Και όταν λέμε βιταμίνη D εννοούμε τη βιταμίνη D2 και D3. Όμως κλινικής σημασίας είναι η φυσικής προέλευσης βιταμίνη D3.
Γιατί το D3 Gkelin drops είναι το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα βιταμίνης D3

Παρά το γεγονός ότι, κυκλοφορούν πολλές μορφές συμπηρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνη D3, εν τούτοις ελάχιστα εξ αυτών περιέχουν ευαπορρόφητη βιταμίνη  D3 υψηλής ποιότητος.
Γιατί το ηλιακό φως ισχυροποιεί τα οστά;©

Τα συστατικά της ηλιακής ακτινοβολίας H υπέρυθρη ακτινοβολία Α [UVA (320-400 nm)] και η υπέρυθρη ακτινοβολία Β [ UVB (290-320 nm)] είναι τα κυριότερα συστατικά της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλιακού φωτός.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης D©

Ο όρος βιταμίνη D περιλαμβάνει τη βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. H κύρια πηγή εφοδιασμού του σώματος σε βιταμίνη D3 είναι η έκθεση του γυμνού δέρματος στον ήλιο για 10-15 λεπτά, καθημερινώς [1]. Βλέπε: Βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ηλιόφωτος©
Ελάττωση της θνησιμότητας των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση από τα αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D©

Στη δημοσίευση που έγινε στο Nephrol Dial Transplant. 2018 Feb 2, από τον  Zhang Y και τους συνεργάτες του αναφέρεται με μια συστηματική ανασκόπηση και μετά-ανάλυση
Εμβοές στ΄αυτιά ή βουιτά στ΄αυτιά: Συμπληρωματική θεραπεία

Οι εμβοές είναι εσωτερικοί ήχοι ποικίλης έντασης, τους οποίους αντιλαμβάνεται κάποιο άτομο στο αυτί ή στα αυτιά του ή στο κεφάλι του, που δεν προέρχονται από εξωτερικό ακουστικό ερέθισμα.
Επιδράσεις της βιταμίνης D στο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας σε ασθενείς με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια©

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια παθοφυσιολογική κατάσταση κατά την οποία η παροχή της καρδιάς δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του σώματος σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία η μετάδοση αναληθών πληροφοριών σχετικά με τη βιταμίνη D και τον COVID-19

Τους τελευταίους τρεις μήνες της πανδημίας από τον COVID 19  συζητείται ευρύτατα ο ρόλος και η σημασία της βιταμίνης D (εννοείται η βιταμίνη D3) στην πρόληψη της λοίμωξης  από τον κορωνοϊό COVID-19.
Επτά σημεία που μπορεί να σημαίνουν έλλειψη βιταμίνης D3©

H πρόκληση ραχίτιδας στα παιδιά και οστεομαλακίας στους ενήλικες , συνεπεία σοβαρής χρόνιαςέλλειψης βιταμίνης D3 είναι σπάνιες καταστάσεις στην εποχή μας.
Η αναγνώριση της Αξίας της ηλιακής Ακτινοβολίας από το Διογένη τον κυνικό φιλόσοφο©

Ο Διογένης ο Σινωπεύς  [γεννήθηκε το 412 π.Χ. στη Σινώπη του Πόντου  και πέθανε το 399 π.Χ, ή το 323 στην Κόρινθο] ήταν κυνικός φιλόσοφος και μαθητής του διαπρεπούς μαθητή του Σωκράτη, Αντισθένη. 
Η ανοσοπροστατευτική δράση της βιταμίνης D3 κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων©

Η βιταμίνη D3 είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συμπεριφέρεται ως νευροορμόνη και είναι απαραίτητη για την ομοιοστασία του ασβεστίου-φωσφόρου, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 
Η βιταμίνη D και γονιμότητα ©

Mε τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (φυτικής κυρίως προελέυσεως και η βιταμίνη D3, η οποία φωτοσυντίθεται στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία Β του ηλίου ή περιέχεται σε ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, κλπ) γαλακτοκομικά, αυγά).
Η βιταμίνη D και η νόσος του Κρον (Crohn's disease)©

 Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στους ασθενείς με τη νόσο του Crohn.. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των ασθενών με εφησυχάζουσα νόσο του Crohn βρέθηκε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D. [1]. 
Η βιταμίνη D και η πρόληψη του εγκεφαλοαγγειακού επεισοδίου©

Η ανακάλυψη της παρουσίας υποδοχέων για τη βιταμίνη D και στο μυοκάρδιο άνοιξε την έρευνα για τη σχέση της έλλειψης της βιταμίνης D και των νόσων του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος και βρέθηκε ότι η  βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας πολλών συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος, μεταξύ των οποίων και του καρδιοκυκλοφορικού. 
Η βιταμίνη D μπορεί να αποκλείσει το μηχανισμό που κάνει ανθεκτικά τα καρκινικά κύτταρα στην χημειοθεραπεία©

Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, μετά τις παθήσεις του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος. Ενώ ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί, εν τούτοις οι θεραπείες αντιμετώπισής του, σε  πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται ή ακολουθούνται από δυσίατες επιπλοκές ή επιπλοκές
Η βιταμίνη D, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος δρουν ανοσοπροστατευτικά κατά του κορωναϊού COVID-19©

Επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά της λοίμωξης από COVID-19 Η λοίμωξη από κορωνοϊό εκδηλώνεται συνήθως με ήπια συμπτώματα στην πλειοψηφία των ασθενών (Πυρετός, δύσπνοια, σοβαρός βήχας και πνευμονία).
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας©

Η δυσλιπιδαιμία είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, που περιλαμβάνει την υπερπαραγωγή ή την έλλειψή τους. 
Η έλλειψη βιταμίνης D3 αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής σε ασθενείς μετά από επαναιμάτωση του μυοκαρδίου με αόρτοστεφανιαία παράκαμψη©

H μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή (ΜΕΚΜ) είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή μετά από μια επαναιμάτωση του μυοκαρδίου με αόρτοστεφανιαία παράκαμψη, 
Η έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί να παίξει ρόλο στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος©

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, της οποίας η αιτιολογία και παθογένεια είναι άγνωστη και πιθανόν είναι μια πολυπαραγοντική νόσος [1].
Η έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου πρόκλησης διαβήτη τύπου 2©

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η έλλειψη βιταμίνης D3 είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Σε μελέτες που έγιναν in vivo αποκαλύφθηκε ότι η έλλειψη βιταμίνης D3 ελαττώνει την ικανότητα των βήτα κυττάρων των νησιδίων του παγκρέατος να εκκρίνουν ινσουλίνη [1].
Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D και η σχέση τους με τις νόσους του θυρεοειδούς©

Η έλλειψη βιταμίνης D αναγνωρίζεται πλέον ως πανδημία. Η κύρια αιτία έλλειψης βιταμίνης D είναι η μη εκτίμηση ότι, η έκθεση στον ήλιο με μέτρο είναι η κύρια πηγή
Η έλλειψη της βιταμίνης D στα άτομα με οξύ αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο©

H έλλειψη βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στους γηριατρικούς πληθυσμούς και σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης μυοσκελετικής, νευροψυχιατρικής, καρδιοκυκλοφορικής, ενδοκρινικής και ογκολογικής νόσου [1].
Η επάρκεια της βιταμίνης D των εγκύων ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού©

Παγκοσμίως γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης τόσον του ιατρικού κόσμου, όσο και των εγκύων, της ανάγκης καταπολέμησης της έλλειψης βιταμίνης D των εγκύων. Η έλλειψη βιταμίνης D στις εγκύους αποτελεί παράγοντα πρόκλησης προωρότητας του τοκετού, επιπλοκών του τοκετού και εκδήλωσης διαφόρων παθολογικών καταστάσεων στο νεογνό. 
Η Επιδημία της γρίπης και η βιταμίνη D©

Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3, η οποία εκτός από τις οστεοπροστατευτικές της ιδιότητες διαθέτει και ιδιότητες που επηρεάζουν την εκδήλωση της φλεγμονής και τις ανοσοαποκρίσεις που συμμετέχουν στους μηχανισμούς μιας λόιμωξης [1].
Η ευεργετική δράση της βιταμίνης D3 στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα©

 Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, εντοπίζοντας και απομακρύνοντας το αίτιο που τις προκάλεσε και εφαρμόζοντας τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και τεχνικές από τον οδοντίατρο και τον περιοδοντολόγο.
Η ευεργετική δράση της βιταμίνης D3 στο μυοσκελετικό σύστημα©

Μέχρι πρόσφατα, η βιταμίνη D θεωρούνταν μόνο μια από τις ασβεστοτροφικές βιταμίνες που συμπεριφέρεται ως ορμόνη,  χωρίς σημαντική σημασία για άλλες μεταβολικές διεργασίες στο σώμα.
Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 σε άτομα με παροξυσμικό καλοήθη ίλιγγο θέσεως©.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ji-Soo Kim Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής της Σεούλ στην Κορέας η συμπληρωματική χορήγηση  βιταμίνης D3
Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό COVID-19

Οι κορωνοϊοί είναι ιοί RNA που κατανέμονται ευρέως σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις από κορωναϊό είναι ήπιες, ο νέος ιός, βήτακορωνοϊός [ betacoronavirus (2019-nCoV) ] ή covid-19 φαίνεται να προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με το κορωνoϊικό  σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο  [severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS)] και το κορωνοϊικό  αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής [Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS)].
Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΚΡΟΝ [CROHN’S DISEASE] ©

Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου [ΦΝΕ]   Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΦΝΕ) είναι χρόνιες νόσοι άγνωστης αιτιολογίας, που προσβάλουν την γαστρεντερική οδό (το λεπτό ή το παχύ έντερο), άγνωστης αιτιολογίας. Υπάρχουν δύο ευδιάκριτες μορφές φλεγμονωδών νόσων του εντέρου η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ©

Η οστεοπόρωση είναι μία συστηματική νόσος του σκελετού, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα, κατά την οποία αποσυντίθεται το οστεοειδές(πρωτεϊνικό συστατικό των οστών). 
Η πρόληψη της υποτροπής της ρινοκολπίτιδας©

Με τον όρο ρινοκολπίτιδα εννοείται οποιαδήποτε λοίμωξη αναπτύσσεται σε κάποιον από τους παραρρίνιους κόλπους του σπλαγχνικού κρανίου.Παραρρίνιοι κόλποι είναι τα ιγμόρεια , τα οποία παθαίνουν ιγμορίτιδα, οι μετωπιαίοι κόλποι, που παθενουν μετωπιαία κολπίτιδα, οι ηθμοειδείς κυψέλες, που παθαίνουν ηθμοειδίτιδα και ο σφηνοειδής κόλπος που παθαίνει σφηνοειδίτιδα.
Η σημασία του όρου βιταμίνη D©

O όρος βιταμίνη D σημαίνει τις διάφορες κύριες μορφές της βιταμίνης και κυρίως την βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3 . H βιταμίνη D2 ανευρίσκεται σε ζύμες και ορισμένα μανιτάρια.
Η συμπληρωματική θεραπεία της ψωρίασης με βιταμίνη D3 . [D3-Gkelin drops] από το στόμα©

Η βιταμίνη D ανακαλύφθηκε τον περασμένο αιώνα εξαιτίας της επιδημίας της παιδικής νόσου των οστών, της ραχίτιδας. [1]. Τα περισσότερα από τα σπονδυλωτά ζώα χρειάζονται βιταμίνη D για να αναπτυχθούν και να διατηρήσουν υγιή την επιμετάλλωση του σκελετού τους.
Η σχέση της βιταμίνης D και της καθυποτροπήν αμυγδαλίτιδας©

Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με την υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Τόσο το μέγεθος των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, όσο και ο δείκτης μάζας σώματος {ΒΜΙ} σχετίζονται με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 [1].
Η σχέση της βιταμίνης D3 και της φυματίωσης©

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διεθνούς δημόσιας υγείας είναι η λοίμωξη από το Μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πρόκειται να αναπτύξει λανθάνουσα φυματίωση.
Η σχέση της βιταμίνης D3 με την βαρηκοΐα©

Μεταβολικές ασθένειες των οστών και απώλεια ακοήςΈχει αναφερθεί από αρκετούς ερευνητές ότι η απώλεια ακοής είναι μία από τις κλινικές εκδηλώσεις μεταβολικών οστών.
Η σχέση της βιταμίνης D3 και της υπέρτασης©

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαυτή βιταμίνη που συμπεριφέρεται μέσα στον οργανισμό ως ορμόνη (σερκοστεροειδής ορμόνη), της οποίας οι υποδοχείς υπάρχουν στους περισσότερους ιστούς του σώματος.
Η σχέση της βιταμίνης D3, του μαγνησίου και της βιταμίνης D3 με το ανεύρυσμα της αορτής©

Το αορτικό ανεύρυσμα είναι μια διάταση των τοιχωμάτων της αορτής της οποίας η διάμετρος  είναι ≥3,0 cm.
Η σχέση της καθημερινής διατροφής και της νόσου του Πάρκινσον©

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτικά  εξελισσόμενη  νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί στην ηλικία των 55-60 ετών.
Η υποβιταμίνωση της βιταμίνης D3 έχει σχέση με την πρόκληση γλαυκώματος ανοικτής γωνίας;©

H βιταμίνη D3 συμβάλλει και συμμετέχει στη οπτική υγεία και  και την γενικότερη λειτουργία του οφθαλμού.
Η χρήση των αντιβιοτικών στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού©

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ευθύνονται για τις επισκέψεις εκατομμυρίων σθενών στους γιατρούς κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Ημερησιες αναγκες σε βιταμινη D3©

Ποια είναι η αναγκαία ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D3, που πρέπει να προσλάβει ένα άτομο  ή πόση ώρα πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο,  ώστε να μην πάθει έλλειψη βιταμίνης D; 
Θεραπευτική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας με υπερβολική δόση βιταμίνης D3 (Πρωτόκολλο Coimbra)©

Δρ Κωνσταντίνος Ζήκος,(MD, PhD, Neurologist), Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, (MD, ORL. DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη, (MD, Radiologist)
Ιδανικά επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό για τη διατήρηση της υγείας ©

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη και έρευνα της βιταμίνης D, διότι σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με βαρηκοΐα από ωτοσκλήρυνση, αλλεργική ρινίτιδα και καθυποτροπήν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του στοματοφάρυγγα τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 [βασικός μεταβολίτης της βιταμίνης D3] είναι ελλιπή ή ανεπαρκή.
Ίλιγγος: Η έλλειψη βιταμίνης D ως παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως©

Σε διάφορες μελέτες περιγράφεται η σχέση  μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό και των υποτροπών του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως [1-3].
Ίλιγγος: Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως©

Ο συνηθέστερος τύπος ιλίγγου ή ζάλης που διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται καθημερινά από τους ωτορινολαρυγγολόγους είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος  θέσεως. 
Κακοσμία στόματος: Ευεργετική δράση της βιταμίνης D3 και του διαλύματος αλόης και εκχυλίσματος νεραντζιού (Evosmin)

Με τον όρο περιοδοντίτιδα περιγράφεται μια φλεγμονώδης διαδικασία, που οφείλεται στη δράση αρνητικών κατά gram αναερόβιων ή δυνητικά αναερόβιων βακτηριδίων που ανευρίσκονται μέσα σε υποουλικές βιομεμβράνες (biofilms).
Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως από υποβιταμίνωση D3

Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος αποτελείσυνηθισμένη αιτία βασανιστικού ιλίγγου με υψηλή συχνότητα υποτροπών.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Σχέση του ορθοκολικού καρκίνου και της βιταμίνης D©

Η ανάπτυξη του ορθοκολικού καρκίνου γίνεται με αλληλοδιαδοχικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η γήρανση του οργανισμού, ο ανεξέλεγκτος επιθηλιακός πολλαπλασιασμό του βλεννογόνου του εντέρου και την ελαττωμένη απόπτωση [1]. 
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D©

H βιταμίνη D3  επιδεικνύει ογκοστατικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα δρώντας μέσω του υποδοχέα της βιταμίνης D [VDR], που υπάρχει στους διάφορους ιστούς του σώματος.
Καρκίνος του μαστού: Μπορεί τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D να προλάβουν την πρόκληση καρκίνου του μαστού;©

Στις επιδημιολογικές μελέτες του πρόσφατου παρελθόντος αναφέρεται ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της παρουσίας υψηλοτέρων συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D [25(OH)D], που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D, που κυκλοφορεί στο αίμα και της ελάττωσης του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του μαστού.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η βιταμίνη D είναι προστατευτικό όπλο κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου©

Τι σημαίνει ο όρος καρκίνος του παχέος εντέρου ή ορθοκολικός καρκίνος; Οποιοσδήποτε καρκίνος εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του παχέος εντέρου (ορθό και κόλον) λέγεται ορθοκολικός καρκίνος ή καρκίνος του παχέος εντέρου.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΗΠΑ) ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ©

Στις 7 Ιουνίου του 2011  στη Βοστόνη της Μασσαχουσέτης των ΗΠΑ η Ενδοκρινολογική Εταιρεία ανακοίνωσε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Κλινικής Πράξης που αφορούσαν την αξιολόγηση, τη θεραπεία και την πρόληψη της έλλειψης βιταμίνης D [vitamin D deficiency], δίδοντας έμφαση στη φροντίδα των ασθενών που βρίσκονται στον κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D.
Κεφαλαλγία και βιταμίνη D3©

Επιδημιολογικές μελέτες της κεφαλαλγίας στην Ευρώπη δείχνουν ότι, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι ενήλικες υποφέρουν γενικά από πονοκέφαλο.
Κοινό κρυολόγημα και γρίπη (εναλλακτική αντιμετώπιση)©

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που εκδηλώνεται με μπούκωμα και καταρροή της μύτης, ρινοφαρυγγίτιδα (πόνος, αίσθημα καψίματος το ρινοφάρυγγα), πονόλαιμο, πονοκέφαλο, μπούκωμα στ’αυτιά, δυσφωνία, βράχνιασμα, τραχειίτιδα, βήχα.
Κυστική ίνωση και η έλλειψη της βιταμίνης D

Η κυστική ίνωση είναι αυτοσωματική υπολειπόμενη ασθένεια που περιλαμβάνει κύτταρα που παράγουν βλέννα και ιδρώτα που προσβάλλουν πολλαπλά όργανα με τους πνεύμονες να πλήττονται 
Λιπώδες ήπαρ: Αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος με υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη και βιταμίνη D3©

Ο όρος μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ηπατική βλάβη που παρουσιάζει ιστολογικά χαρακτηριστικά αλκοολικής ηπατοπάθειας, αλλά εμφανίζεται σε άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
Μείωση του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D©

Τα άτομα με επίπεδο βιταμίνης D3 τα 12 ng/mL και χαμηλότερο είχαν κατά 31% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ορθοκολικού καρκίνου (παχέος εντέρου), συγκριτικά με όσα άτομα είχαν επίπεδα κυμαινόμενα μεταξύ των 20 και  25 ng/mL.
Μηχανισμοί αποτελεσματικής θεραπευτικής δράσης της βιταμίνης D3 κατά των ιογενών λοιμώξεων της γρίπης και του COVID-19©

H βιοσύνθεση της βιταμίνης D ξεκινάει στο επιθήλιο του εντέρου μέσω ενζυματικής αντίδρασης με την οξείδωση της χοληστερόλης των τροφών ή της χολής προς  προβιταμίνη D3 (7-δίυδροχοληστερόλη), η οποία στη συνέχεια
Μυική αδυναμία και πτώσεις στο έδαφος μεταξυ των ηλικιωμένων από έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D©

Ως πτώση ορίζεται η άσκοπη και ακούσια μετακίνηση προς το έδαφος ή άλλο χαμηλότερο επίπεδο. Η άσκοπη και ακούσια μετακίνηση προς ένα έπιπλο δεν θεωρείται πτώση. Οι πτώσεις είναι διαδεδομένες μεταξύ των ηλικιωμένων και μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμό, οστικά κατάγματα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος απαιτούν παραμονή στο κρεβάτι ή εισαγωγή στο νοσοκομείο και αυξάνουν τα κόστη νοσηλείας.
Ο καρκίνος του πνεύμονος και η βιταμίνη D3©

Ο καρκίνος του πνεύμονος είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση κακοήθων, ανωμάλων κυττάρων στον ένα ή και στους δύο πνεύμονες και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία θανάτου στους άνδρες και τις γυναίκες παγκοσμίως.
Ο κορωναϊός προκαλεί τόσο σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, ώστε στις σοβαρές περιπτώσεις, αναστέλλεται η αυτόματη αναπνευστική λειτουργία©

Στο έγκυρο περιοδικό Journal  of  Virology [1] δημοσιεύτηκε  πρόσφατα μελέτη, στην οποία αναφέρεται ότι,  ένας από τους τρομακτικούς μηχανισμούς θανάτου από  τον κορωνοϊό του Wuhan (CoVid-19)  είναι η σοβαρή βλάβη του εγκεφάλου, συνεπεία της οποίας καταργείται ο μηχανισμός της αυτόματης αναπνοής. 
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην εκδήλωση της χρόνιας ρινοκολπίτιδας©

Ως ρινοκολπίτιδα ορίζεται η αιφνίδια εκδήλωση δύο ή περισσοτέρων συμπτωμάτων, το ένα εκ των οποίων θα πρέπει να είναι, είτε το μπούκωμα της μύτης  ή ο ρινικός κατάρρους (πρόσθιος ή οπίσθιος). Άλλα συμπτώματα είναι το αίσθημα πόνου ή πίεσης και διαταραχή ή
Ο ρόλος της βιταμίνης D στον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2©

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη, από τους οποίους πάσχει μεγάλος αριθμός ατόμων του Ελληνικού πληθυσμού. Α) Ο διαβήτης τύπου 1 και Β) Ο διαβήτης τύπου 2. 
Ο ρόλος της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 σε παιδιά με διαταραχή φάσματος αυτιστικού (ΔΑΦ)©

Τα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) παρουσιάζουν επίμονα ελλείμματα τόσο στην κοινωνική επικοινωνία όσο και στις αλληλεπιδράσεις, μαζί με την παρουσία περιορισμένων και επαναλαμβανόμενων συμπεριφορών, με αποτέλεσμα
Ο ρόλος των περιβαλλοντικών παραγόντων στη διαμόρφωση των επιπέδων της βιταμίνης D3©

Η βιταμίνη D3 είναι μια βιταμίνη που ο τελικός μεταβολίτης της, η 1,25 διυδροξυβιταμίνη D3, συμπεριφέρεται σαν  ορμόνη που συντίθεται στο δέρμα των θηλαστικών μετά από έκθεση τους στην υπεριώδη ακτινοβολία Β του ήλιου. Επιπλέον μικρές ποσότητες βιταμίνης D3 μπορεί να προσληφθούν και από ορισμένες τροφές (ψάρια, αυγά γαλακτοκομικά, ορισμένα είδη μανιταριών,) και από τρόφιμα στα οποία προστίθενται τεχνητά μικρές ποσότητες βιταμίνης D3 ή D2 [1, 2] .
Οι Αμερικανοί βετεράνοι με καρκίνο του προστάτη είχαν μακρότερο χρόνο επιβίωσης αν είχαν επάρκεια βιταμίνης D©

Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο δεύτερος καρκίνος, που συνηθέστερα διαγιγνώσκεται στον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως.
Οι ανάγκες των εγκύων σε βιταμίνη D3©

Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (φυτικής προέλευσης) και βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D3 φωτοσυντίθεται στην επιδερμίδα, όταν η 7-διυδροχοληστερόλη (προβιταμίνη D3)
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου, της βιταμίνης D3 και της κουρκουμίνης©

Σκόρδο Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται διεθνώς το σκόρδο [Garlic (Allium sativum)] για τη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.
Οι ασθενείς με σύνδρομο Sjögren θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 ©

 Όταν οι σιελογόνοι αδένες ανεπαρκούν και παράγουν περιορισμένη ή καθόλου ποσότητα σιέλου, τότε μιλάμε ότι ο πάσχων υποφέρει από ξηροστομία. Οι ασθενείς με ξηροστομία μπορεί να παραπονούνται και για ξηρότητα των επιπεφυκότων των ματιών τους ή οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για ξηρότητα του κόλπου τους.
Οι ιερωμένοι, οι Μοναχοί και οι ηλικιωμένοι ΄Ελληνες συνήθως έχουν χαμηλή βιταμίνη D3©

  Η βιταμίνη D3 είναι μια βιταμίνη , η οποία συμπεριφέρεται ως ορμόνη, που συντίθεται στο δέρμα των θηλαστικών μετά από έκθεση τους στην υπεριώδη ακτινοβολία Β [UVB] του ήλιου. Τροποποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D3 από παράγοντες του περιβάλλοντος
Πανδημία έλλειψης και ανεπάρκειας βιταμίνης D3©

  Η βιταμίνη D, η βιταμίνη του ηλιόφωτος έτυχε πολύ μεγάλης προσοχής τα τελευταία χρόνια, καθώς με  αμέτρητες δημοσιεύσεις περιγράφηκε  ο κρίσιμος ρόλος της σε μια πληθώρα φυσιολογικών λειτουργιών. Επίσης έχει περιγραφεί εκτεταμένα η σχέση της έλλειψης ή της ανεπάρκειας της βιταμίνης D  με πολλές οξείες και χρόνιες παθήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται οι διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου, τα αυτοάνοσα νοσήματα,  διάφοροι καρκίνοι, ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοκυκλοφορική νόσος και τα λοιμώδη νοσήματα [1]. Η έλλειψη της βιταμίνης D σήμερα είναι μια αναγνωρισμένη παγκόσμια πανδημία [1]. Η κύρια αιτία της έλλειψης της βιταμίνης D3 είναι η αποφυγή της έκθεσης του γυμνού σώματος ή μέρους αυτού στην ηλιακή ακτινοβολία. Δεν έχει εκτιμηθεί το γεγονός ότι η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης D  για τα παιδιά και τους ενηλίκους όλων των ηλικιών είναι η ολιγόλεπτη έκθεσής τους στον ήλιο, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού. Η βιταμίνη D παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση του υγιούς ανθρώπινου σκελετού, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής [1].     H ραχίτιδα, η οστεομαλακία, η οστεοπόρωσηκαι η μυοπάθεια είναι τα πολύ γνωστά επακόλουθα των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό.     Τα τελευταία δεκα  χρόνια έχουν γίνει ποικίλες επιδημιολογικές και προοπτικές ομαδικές μελέτες με τις οποίες έχει αποκαλυφθεί ότι, υπάρχει σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων  της βιταμίνης D  και ποικίλων εξωσκελετικών παθολογικών καταστάσεων.   Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D3 και η βιταμίνη D2. Επειδή κλινικής σημασίας είναι κυρίως η βιταμίνη D3 στο ακόλουθο κείμενο, όπου αναφέρεται ο όρος βιταμίνη D εννοείται κυρίως η βιταμίνη D3.   Τα  κλινικά επακόλουθα που δημιουργούνται από την έλλειψη ή την ανεπάρκεια της βιταμίνης D3  μπορεί να αποδειχθούν σημαντικής σπουδαιότητας για τη Δημόσια Υγεία τα επόμενα χρόνια, διότι μια πολύ μεγάλη αναλογία πληθυσμού έχει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3, ακόμη και στις ηλιόλουστες χώρες της Μεσογείου. H αύξηση της συχνότητας της παχυσαρκίας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που αναγκάζει τους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται σε κλειστούς χώρους, η συστηματική αποφυγή του ήλιου από το φόβο της δερματικής καρκινογένεσης  και η χρήση αντιηλιακών ουσιών ελαττώνουν τα επίπεδα  της βιταμίνης D3 στο μέσο άνθρωπο ακόμη περισσότερο και οδηγούν τους πληθυσμούς σε πανδημία έλλειψης και ανεπάρκειας βιταμίνης D3 [2].   H έλλειψη βιταμίνης D3 σήμερα αποτελεί πρόβλημα για τη διατήρηση της υγείας παγκοσμίως. Η κυριότερη πηγή βιταμίνης D3 για του περισσότερους ανθρώπους είναι  η λογική έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία.H  έλλειψη της βιταμίνης D3  από τον οργανισμό αποτελεί τη συνηθέστερη διατροφική έλλειψη και πιθανόν το συνηθέστερο ιατρικό πρόβλημα στον κόσμο. Η κύρια αιτία της έλλειψης βιταμίνης D3  υπήρξε η απουσία της εκτίμησης ότι το ανθρώπινο σώμα  χρειάζεται να προσλάβει 5 έως 10 φορές μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης D3, από αυτές που συνιστώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγείας [3].Το φως του ήλιου (κυρίως η υπεριώδης ακτινοβολία UVB) εξασφαλίζει στους περισσότερους ανθρώπους τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζονται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, μέσω της βιοσύνθεσής της στην επιδερμίδα του δέρματος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η  βιταμίνη D διακρίνεται στην D2 και στην D3. Επειδή η βιταμίνη D3 είναι δραστικότερη από τη βιταμίνη  D2, η επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης D3, είτε μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα, είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων  είναι απαραίτητη   για την υγεία των οστών, κατά τη διάρκεια όλου του βίου [4], αλλά και γενικότερα για τη διατήρηση της γενικής υγείας. Η βιταμίνη D δεν είναι μόνον οστεοπροστατευτική, αλλά δρά επίσης και στους πλείστους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος, διότι οι ιστοί αυτοί, περιλαμβανομένου και του μυοκαρδίου, περιέχουν υποδοχείς της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D ευθύνεται για την ομαλή λειτουργία  εκατοντάδων γονιδίων, από τα 30.000 γονίδια που περιέχει το ανθρώπινο γονιδίωμα.  Επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D3Οι ποσότητες της βιταμίνης D του ανθρωπίνου σώματος υπολογίζονται μετρώντας τα επίπεςδα της 25 υδροξυβιοταμίνης D3, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3 και παράγεται στο ήπαρ.  Συνιστάται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο (στο τέλος του χειμώνα και στο τέλος του καλοκαιριού να γίνεται η μέτρηση των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 ή25-(ΟΗ)D3. Στις έγκυες πρέπει να γίνονται μετρήσεις στο κάθε τρίμηνο της κύησης.  Αν τα επίπεδα της 25-(ΟΗ)D3 βρεθούν από 0-20ng/ml τότε υπάρχει έλλειψη της βιταμίνης D3. Αν τα επίπεδα βρεθούν μεταξύ των 21-29 ng/ml, τότε ομιλούμε για ανεπάρκεια της βιταμίνης D3. Τα φυσιoλογικά επίπεδα κυμαίνονται μεταξύ των 30-100 ng/ml  Τα ιδανικά ή επιθυμητά επίπεδα, που θεωρούνται και νοσοπροστατευτικάκυμαίνονται μεταξύ των 60-80ng/ml [5]. Τοξικά θεωρούνται τα επίπεδα της 25-(OH)D3 άνω των 100ng/ml [5].Η έλλειψη και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3  έχει συνδεθεί με μια ευρεία ποικιλία χρονίων νόσων, περιλαμβανομένων των συνηθισμένων καρκίνων, των αυτοάνοσων, των λοιμωδών και των καρδιοκυκλοφορικών νόσων [6].Η καρδιοπροστασία της βιταμίνης D3 αποδίδεται στην  ανακάλυψη ότι το μυοκάρδιο περιέχει υποδοχείς της βιταμίνης D3 και διότι   η βιταμίνη D3 συμπεριφέραται ως ορμόνη και λειτουργεί ως ένας ενδοκρινικός αναστολέας του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης.  [7].Οι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή βιταμίνης D3 στο δέρμα είναι η χρήση ακτινοπροστατευτικών ουσιών, το φυσικό χρώμα του  δέρματος, η ώρα της ημέρας, στην οποία εκτίθεται κανείς στον ήλιο, η εποχή του έτους, το γεωγραφικό πλάτος, στο οποίο βρίσκεται μια χώρα και  το γήρας. Τα άτομα άνω των 65 ετών συνήθως είναι υποβιταμινικά στην βιταμίνη D3.Oι συνέπειες της έλλειψης ή της ανεπάρκειας της βιταμίνης D3 H  αποφυγή της έκθεσης του γυμνού σώματος στην ηλιακή ακτινοβολία, που οδηγεί σε  έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές νόσους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται  τα αυτοάνοσα νοσήματα  [7], οι λοιμώδεις νόσοι [7], η καρδιαγγειακή νόσος [8] και θανατηφόροι καρκίνοι [9], ραχίτιδα στα παιδιά, οστεομαλακία και οστεοπόρωση στους ενηλίκους.Έχει υπολογιστεί  ότι υπάρχει ελάττωση κατά 30-50% του κινδύνου ανάπτυξης ορθοκολικού καρκίνου [10], καρκίνου του μαστού και του προστάτη [11] είτε αυξάνοντας την καθημερινή συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3  τουλάχιστον κατά 1000 IU  ή αυξάνοντας την έκθεση στον ήλιο, με στόχο την αύξηση των επιπέδων της 25(OH)D >30 ng/ml.Υποδοχείς της βιταμίνης D3Οι πλείστοι ιστοί του σώματος διαθέτουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D3 . H ενεργή μορφή  της βιταμίνης D3, που παράγεται στους νεφρούς, δηλαδή  η  1,25-διυδρόξυβιταμίνη  D3 δημιουργείται επίσης και σε πολλούς άλλους διαφορετικούς ιστούς, περιλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του προστάτη,  του μαστού, της καρδιάς κλπ. Πιστεύεται ότι η τοπική παραγωγή της  1,25(OH)(2)D3  μπορεί να είναι υπεύθυνη για το αντικαρκινικό όφελος της βιταμίνης D3. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D3  βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο κατά 253% να αναπτύξουν ορθοκολικό καρκίνο, ενώ οι γυναίκες που έπαιρναν  1500 mg/ ασβεστίου ημερησίως και  1100 IU/  βιταμίνης D3 ημερησίως, για 4 χρόνια περιόρισαν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 60% [3]. Σήμερα υπάρχουν κατακλυσμιαία  και ακαταμάχητα  επιστημονικά  και επιδημιολογικά δεδομένα που δηλώνουν ότι, το ανθρώπινο σώμα  χρειάζεται ένα επίπεδο της 25(ΟΗ)D3 στο αίμα, που να είναι μεγαλύτερο των 30ng/ml, για να διατηρείται η μεγίστη υγεία, καθώς τα νοσοπροστατευτικά επίπεδα κυμαίνονται γύρω στα 60-80 ng/ml.Για να αυξηθεί το επίπεδο της 25(ΟΗ)D3 στο αίμα  τουλάχιστον στα 30 ng/mL, χρειάζεται η λήψη τουλάχιστον 1000 ΙU βιταμίνης D3 ημερησίως για τους ενήλικες [6]. Θεωρείται πολύ σώφρoν να καθοδηγείται το κοινό  από τους γιατρούς στο να εκτίθεται  το γυμνό δέρμα καθημερινά ή ημέρα παρημέρα, με λογικό τρόπο στον ήλιο για 12 - 15 λεπτά ημερησίως, στο μέσο της ημέρας, μεταξύ 12-1 μμ, τους θερινούς μήνες, χωρίς αντηλιακό. Εάν τουτο δεν είναι εφικτό μπορεί να παίρνει κανείς συμπληρωματικά   βιταμίνη D3, επιλέγοντας τη φυσική και όχι τη συνθετική  βιταμίνη D3 που φέρεται μαζί με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς χημικά συντηρητικά και έκδοχα. Βλέπε: [D3 Gkelin drops]. Το D3-Gkelin επειδή περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, έχει αποδειχτεί πλέον ότι είναι το πιο ευαπορρόφητο συμπλήρωμα βιαταμίνης D3. Kάθε σταγόνα του D3 Gkelin drops περιέχει 1000 IU βιταμίνης D3. H δοσολογία της βιταμίνης D3  περιγράφεται στο D3 Gkelin drops.  Οι σταγόνες της D3-Gkelin drops λαμβάνονται μετά το κύριο γεύμα, διότι και τούτο συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφησή της. To D3 Gkelin drops είναι κατάλληλο για βρέφη, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους.  Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)]. Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών. Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ. Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας. Βιβλιογραφική τεκμηρίωση1. Wacker M, Holick MF. Vitamin D - effects on skeletal and extraskeletal health and the need for supplementation. Nutrients. 2013 Jan 10;5(1):111-48. doi: 10.3390/nu5010111. 2. Dobnig H. A review of the health consequences of the vitamin D deficiency pandemic. J Neurol Sci. 2011 Dec 15;311(1-2):15-8. Epub 2011 Sep 22.3. Holick MF. Vitamin D and sunlight: strategies for cancer prevention and other health benefits. Clin J Am Soc Nephrol. 2008 Sep;3(5):1548-54. Epub 2008 Jun 11.4. Pierrot-Deseilligny C, Souberbielle JC. Widespread vitamin D insufficiency: A new challenge for primary prevention, with particular reference to multiple sclerosis. Presse Med. 2011 Apr;40(4 Pt 1):349-565. Bischoff-Ferrari HA, Giovannucci E, Willett WC, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr. 2006 Jul; 84(1):18-28. [PubMed] [Ref list]6Holick MF. Vitamin D: a D-Lightful health perspective. Nutr Rev. 2008 Oct;66(10 Suppl 2):S182-94.7Aranow C. Vitamin D and the Immune System. J Investig Med. 2011 Apr 27.8. Motiwala SR, Wang TJ.Vitamin D and cardiovascular disease. Curr Opin Nephrol Hypertens. 2011 Apr 23.9. Peppone LJ, Huston AJ, Reid ME, Rosier RN, Zakharia Y, Trump DL, Mustian KM, Janelsins MC, Purnell JQ, Morrow GR. The effect of various vitamin D supplementation regimens in breast cancer patients. Breast Cancer Res Treat. 2011 May;127(1):171-7. Epub 2011 Mar 8.10.  Adams SV, Newcomb PA, Burnett-Hartman AN, White E, Mandelson MT, Potter JD. Circulating 25-hydroxyvitamin-d and risk of colorectal adenomas and hyperplastic polyps. Nutr Cancer. 2011 Apr;63(3):319-26.11.  Hendrickson WK, Flavin R, Kasperzyk JL, Fiorentino M, Fang F, Lis R, Fiore C, Penney KL, Ma J, Kantoff PW, Stampfer MJ, Loda M, Mucci LA, Giovannucci E. Vitamin D Receptor Protein Expression in Tumor Tissue and Prostate Cancer Progression. J Clin Oncol. 2011 May 2.
Περιορισμός του κινδύνου πρόκλησης οξείας μέσης ωτίτιδας σε παιδιά με τη χορήγηση βιταμίνης D3©

Τα μη κλασσικά αποτελάσματα της δράσης της νιταμίνης D Η βιταμίνη D είναι πολύ γνωστή για τον κλασικό ρόλο που παίζει στην οστεοπροστασία και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Περισσότερο από το 80% των ασθενών με COVID-19 έχουν έλλειψη βιταμίνης D3©

Η έλλειψη βιταμίνης D3 (επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος < 20 ng/ml) έχει αναδειχθεί ως πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου πρόκλησης  σοβαρής λοίμωξης   και θανάτου από τον  COVID-19. 
Πολλαπλούν μυέλωμα και η βιταμίνη D©

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των πλασματοκυττάρων.
Πολλαπλούν μυέλωμα: Η σχέση του πολλαπλού μυελώματος και της βιταμίνης D©

Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας κακοήθης πολλαπλασιασμός  πλασματοκυττάρων που παράγουν μονοκλωνική πρωτεΐνη και  συνοδεύεται από υπερασβεστιαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία και οστικές βλάβες [1].
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ο ρόλος της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 στους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα©

Το πολλαπλούν  μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των ώριμων πλασματοκυττάρων του αίματος. Τα πλασματοκύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που φυσιολογικά παράγουν αντισώματα. 
Πονοκέφαλος και βιταμίνη D©

Ο πονοκέφαλος είναι ένα κοινό σύμπτωμα με ένα ετερογενές σύνολο αιτιών. Σύμφωνα με την τρίτη έκδοση της Διεθνούς Ταξινόμησης Διαταραχών Πονοκέφαλου (ICHD-3), διακρίνουμε τους πρωτογενείς πονοκεφάλους (δηλαδή, αυτούς που δεν έχουν
Ποσότητες βιταμίνης D3 που παράγονται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας©

Για να παραχθεί βιταμίνη D3 από την προβιταμίνη D3, που φωτοσυντίθεται στο δέρμα, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η εποχή του έτους, η ώρα της ημέρας, κατά την οποία εκτίθεται κανείς στον ήλιο (οι καλύτερες ώρες είναι 11.00-1.00μμ).
Πότε παραγγέλλεται η μέτρηση των επιπέδων συγκέντρωσης της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3;©

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 έχουν ελάχιστη ή ανύπαρκτη σχέση με τις αποθηκευμένες ποσότητες βιταμίνης D3 στον οργανισμό. Η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D3 διεγείρει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, ενώ η παραγωγή της είναι στενά συνδεδεμένη  με τις
Πρόληψη της οξείας Μέσης Ωτίτιδας©

H οξεία μέση ωτίτιδα προκαλεί νοσηρότητα στο 80%των παιδιών κάτω των τριών ετών και μπορεί να περάσει απαρατήρητη εκτός και αν διαγνωστεί από γιατρό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες
Πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης με χορήγηση βιταμίνης D3©

Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη εκδηλώνονται μια ορισμένη εποχή του έτους. Χωρίς αμφιβολία οι ιοί που μεταδίδουν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη υπάρχουν κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του έτους. Βλέπε: Κοινό κρυολόγημα και γρίπη
Πως υπολογιζονται τα επιπεδα της βιταμινης D στον ορο;©

Τα επίπεδα της  βιταμίνης D3 στον ορό υπολογίζονται μετρώντας στο εργαστήριο τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, ο οποίος είναι η 25 υδρόξυβιταμίνη D3 ή 25(ΟΗ)D3 [1].
ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ, ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ, ΜΕΤΩΠΙΑΙΑ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ, ΗΘΜΟΕΙΔΙΤΙΔΑ, ΣΦΗΝΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Η ρινοκολπίτιδα· είναι μια πολύ συνηθισμένη, πολυπαραγοντική νόσος. Πρόκειται για μια φλεγμονή του βλεννογόνου που καλύπτει τις ρινικές θαλάμες και τις αεροφόρες κοιλότητες που εντοπίζονται στην άνω γνάθο (ιγμόρεια άντρα), δεξιά και αριστερά της μύτης και κάτω από τα ζυγωματικά οστά του προσώπου, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους κόλπους και το σφηνοειδή κόλπο.
Σιδηροπενική αναιμία: Η σχέση της βιταμίνης D και της σιδηροπενικής αναιμίας©

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 μπορεί να επηρεάζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθροποίηση). Γιαυτό στους ασθενείς με αναιμία ελέγχονται τα επίπεδα της βιταμίνης D3.
ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ: Περαιτέρω ενδείξεις για το ρόλο της σχέσης της βιταμίνης D και της έκθεσης στον ήλιο με τη σκλήρυνση κατά πλάκας©.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια συνηθισμένη νευρολογική πάθηση άγνωστης αιτιολογίας. Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πιθανή σχέση μεταξύ της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της έλλειψης βιταμίνης D [1].
Σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση και η σχέση της με τη βιταμίνη D©

Στην παρούσα μικρή ανασκόπηση περιγράφονται οι τρέχουσες γνώσεις που αφορούν τη χρήση της βιταμίνης D3 στην πρόληψη και θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Σκλήρυνση κατά πλάκας και τα οφέλη της από τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops]

Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες σε πειραματόζωα, αλλά και από κλινικές παρατηρήσεις, η βιταμίνη D3 μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, συμβάλλοντας στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της νόσου.
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη D3 βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν έλλειψη βιταμίνης D3 ©

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος άγνωστης αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από μια λανθασμένης κατεύθυνσης ανοσοαπόκριση, που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Συνδετική πρωτεΐνη της βιταμίνης D [Vitamin D Binding Protein (VDBP)]©

Ο γενικός όρος βιταμίνη D περιλαμβάνει τη βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3. O κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D στο ήπαρ είναι η 25 υδροξυβιταμίνη D3 (καλσιφεδιόλη), η οποία μεταβολίζεται στους νεφρούς προς τη 1,25 διυδροξυβιταμίνη D3 (καλσιτριόλη).
Σύνδρομο πολύπλοκου τοπικού πόνου [ΣΠΤΠ] ή σύνδρομο Sudeck©

Το ΣΠΤΠ μπορεί να προσβάλλει  και ένα σημαντικό αριθμό  ατόμων που επιβίωσαν μετά από ένα μέτριου έως σοβαρού βαθμού εγκεφαλικό επεισόδιο [1], Επίσης μπορεί να εκδηλωθεί και μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου [2]. Το ΣΠΤΠ είναι μια κατάσταση πολυπαραγοντικής αιτιολογίας και πολύπλοκης παθοφυσιολογίας, το οποίο  συνοδεύεται από
Σχέσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων, της υπέρτασης και της βιταμίνης D©

  Οι διαταραχές του θυρεοειδούς και ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης [1].
ΣΧΕΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ©

Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Όμως κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3 ή χοληκαλισιφερόλη, η οποία φωτοσυντίθεται στο ανθρώπινο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB).
Σχέση της βιταμίνης D και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής©

Στο ερώτημα, αν τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης  D3 σχετίζονται  με αύξηση της συχνότητας γεννήσεων ζωντανών παιδιών  σε γυναίκες που έκαναν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή μελέτη και έρευνα της διεθνούς βιβλιογραφίας έδειξε ότι:
Σχέση της βιταμίνης D με το ασβέστιο, μαγνήσιο και τη βιταμίνη Κ2©

Η βιταμίνη D3 παράγεται στο δέρμα σε ποσότητες που μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 25.0000 Διεθνείς Μονάδες  [Ιnternational  Units  (IUs)] ημερησίως, από την  επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB)   στην 7-δευδροχοληστερόλη. 
Σχέση της έλλειψης βιταμίνης D και του οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου©

Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει σχετιστεί με σημαντική αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου και ελάττωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.
Σχέση της έλλειψης βιταμίνης D3 και της κατάθλιψης μετά τον τοκετό©

Η εκδήλωση κατάθλιψης στις μητέρες μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου μετά τον τοκετό [1]. Μια μητέρα μπορεί να έχει κατάθλιψη ήδη, πρό της εγκυμοσύνης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά την εγκυμοσύνη.
Σχέση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχρας κηλίδος του αμφιβληστροειδούς και της υποβιταμίνωσης D3

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υποβιταμίνωσης D3, της όψιμης αγγειογένεσης και του περιορισμού της φλεγμονώδους αντίδρασης, τα οποία είναι γνωστόν ότι, παίζουν μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της ηλικιακής ή γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος [ΓΕΩΚ] του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των οφθαλμών, που σχετίζεται με την ηλικία [1].
Σχέση της κολπικής μαρμαρυγής με τη βιταμίνη D3 και τη βιταμίνη Β12

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συνηθισμένη καρδιακή αρρυθμία, κατά την οποία οι κόλποι της καρδιάς πάλλονται ακανόνιστα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ερεθίσματα που μεταφέρονται από τους κόλπους προς τις κοιλίες, να προκαλούν άρρυθμες συσπάσεις των κοιλιών της καρδιάς.
Σχέση της σωματικής κόπωσης, της οξειδωτικής λειτουργίας των μιτοχονδρίων και της βιταμίνης D©

  Ο όρος βιταμίνη D σημαίνει τη βιταμίνη D2 και D3, αλλά κλινικής και εργαστηριακής σημασίας είναι η βιταμίνη D3.
Σχέση της τερηδόνας των δοντιών και της βιταμίνης D©

Από τα μέσα του 1800 μέχρι σήμερα υπάρχουν στις ΗΠΑ επιστημονικές ανακοινώσεις, που αφορούν τη στοματική υγεία και την απώλεια δοντιών σε εφήβους.
Σχέση των επιπέδων της βιταμίνης D3 και του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου©

Η βιταμίνη D3 φωτοσυντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και μεταβολίζεται στο ήπαρ προς 25 υδροξυβιταμίνη D3 , ενώ στους νεφρούς στη συνέχεια μεταβολίζεται προς καλσιτριόλη (1,25-διυδροξυβιταμίνη D3). 
Τα 15 γονίδια που μεσολαβούν για τη δράση της βιταμίνης D στην έμφυτη και την προσαρμοστική ανοσία©

Η βιταμίνη D 3 είναι γνωστή ως ένα μικροθρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την ομοιόσταση του ασβεστίου και τον σχηματισμό οστών[1, 2].
Τα άτομα με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συνήθως έχουν έλλειψη βιταμίνης D©

Τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της υγείας έχει λάβει αυξανόμενη προσοχή από τις επιστημονικές και ιατρικές κοινότητες.Οι ελλείψεις της βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί επανειλημμένα με διάφορες οξείες και χρόνιες ασθένειες, περιλαμβανομένης και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Τα άτομα με ημικρανίες και κεφαλαλγίες έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ποσοστό 45-100%©

Ως πρωτοπαθής  πονοκέφαλος, η ημικρανία έχει καθιερωθεί ως η πρώτη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Εκτός από τα αντιημικρανιακά φάρμακα, που χορηγούνται
Τα επαρκη επιπεδα της βιταμινης D3 μπορουν να προλαβουν την εγκεφαλικη βλάβη©

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη D3 δρα νευροπροστατευτικά.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της βιταμίνης D3 στην καρδιά©

Σε μια μεσήλικη, παχύσαρκη ασθενή μου, που ήλθε σε μένα, παραπονούμενη για εμβοές στα αυτιά της, παίρνοντας το ιστορικό της, μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι, υπόφερε από χρόνιους πόνους σε όλο της το σώμα, ροχαλητό με άπνοιες, υπνηλία και καρδιοκυκλοφορικά προβλήματα.
Τα υποστηριζόμενα επιστημονικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης K2©

Η βιταμίνη Κ είναι μια απαραίτητη βιοδραστική χημική  ένωση που απαιτείται για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος. Η βιταμίνη Κ μπορεί να υπάρχει σε διάφορες ισομορφές, που διακρίνονται από δύο κύριες
Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D3 προλαβαίνουν την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 2

Πρόσφατες ανακοινώσεις συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του [1]. 
Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με παράταση της επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη©.

Σε  μελέτη που ανακοινώθηκε στο περιοδικό  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention αναφέρεται ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων βιταμίνης D έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D [1].
Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με υποβιταμίνωση βιταμίνης D3©

 Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θεωρείται ως μια καρδιοπροστατευτική στρατηγική. Έχουν προταθεί διάφοροι βιοχημικοί μηχανισμοί, που έχουν συνδέσει την επάρκεια της βιταμίνη D στον οργανισμό με την πρόληψη της νόσου των στεφανιαίων.
Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου του Alzheimer©

H νόσος του Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους και συνοδεύεται με προοδευτική νευροεκφύλιση του ανθρώπινου νεοφλοιού [1]. Οι ασθενείς
Τροποποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D3 από παράγοντες του περιβάλλοντος©

 Ηβιταμίνη D3 είναι μια βιταμίνη που συμπεριφέρεται ως ορμόνη, η οποία  συντίθεται στο δέρμα των θηλαστικών μετά από έκθεση τους στην υπεριώδη ακτινοβολία Β του ήλιου.
Υπολογισμός των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό©

Oι άνθρωποι εφοδιάζονται τη βιταμίνη D μέσω της φωτοσύνθεσης στο δέρμα τους και δια της προσλήψεως ορισμένων τροφών. Οι δραστικοί μεταβολίτες της βιταμίνης D δημιουργούνται με δύο υδοξυλιώσεις. Η πρώτη υδροξυλίωση παράγει την 25-υδροξυβιταμίνη D [25(OH)D] και η δεύτερη την 1,25-διυδρόξυβιταμίνη D [1,25(OH)2D][1].
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3©

To μεγαλύτερο τμήμα του ανθρώπινου πληθυσμού προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα της λιποδιαλυτής βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού, μέσω της έκθεσής του στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία. 
Ωτορινολαρυγγολογία και Συμπληρωματική Ιατρική

Ο Δημήτριος Γκέλης είναι γιατρός εκπαιδευμένος στη συμβατική ή ΄΄ορθόδοξη΄΄ ιατρική, δηλαδή στην ιατρική που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και διδάσκεται στις Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Ωτοσκλήρυνση από έλλειψη βιταμίνης D3©

 Παθογενετικοί μηχανισμοί της ωτοσκλήρυνσης Η ωτοσκλήρυνση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Την τελευταία δεκαετία έχουν διατυπωθεί διάφορες αιτιολογίες για την παθογένεση της νόσου.
Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »