Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D και η σχέση τους με τις νόσους του θυρεοειδούς©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 στον ανθρώπινο οργανισμό και των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves. Επίσης, έχει αναφερθεί μειωμένη σηματοδότηση της βιταμίνης D3 σε καρκίνους του θυρεοειδούς [Int J Mol Sci. 2017 Sep; 18(9): 1949].Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η βιταμίνη D δρα ως ανοσοτροποποιητική ορμόνη και, κατά συνέπεια, η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκαλύφθηκε ως παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς, αν και οι υποκείμενοι μηχανισμοί είναι ακόμη άγνωστοι [Front Immunol. 2021 Feb 19;12:574967].


Η έλλειψη βιταμίνης D αναγνωρίζεται πλέον ως πανδημία. Η κύρια αιτία έλλειψης βιταμίνης D είναι η μη εκτίμηση ότι, η έκθεση στον ήλιο με μέτρο είναι η κύρια πηγή
παραγωγής βιταμίνης D από το δέρμα των περισσοτέρων ανθρώπων.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κόρινθος 2100, Τηλ. 2741026658, 6944280764 pharmage@otenet.gr www.gelis.gr

Αικατερίνη Γκέλη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια

Π. Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας 

6944644820, kgkeli@hotmail.com

Πολύ λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσική βιταμίνη D και τα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D είναι συχνά ανεπαρκή για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες σε βιταμίνη D, είτε ενός παιδιού, είτε ενός ενήλικα. Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα στα παιδιά και θα επισπεύσει και θα επιδεινώσει την οστεοπενία, την οστεοπόρωση, οστεομαλακία στους ενηλίκους. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο συνηθισμένων καρκίνων, αυτοάνοσων νοσημάτων, υπέρτασης και μολυσματικών ασθενειών[1].

Ωστόσο, κανένας διεθνής οργανισμός υγείας ή κυβερνητικός φορέας δεν έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, για να προειδοποιήσει το κοινό σχετικά με την επείγουσα ανάγκη επίτευξης επαρκών επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα[2]

Η βιταμίνη D, που περιγράφεται επίσης ως "η βιταμίνη του ήλιου" είναι ένα στεροειδές, που συμπεριφέρεται στον ανθρώπινο οργανισμό ως ορμόνη. Mπορεί να επηρεάσει περισσότερα από 200 γονίδια σε διάφορους ιστούς, γεγονός που δείχνει την αξιοπιστία της μεταξύ των λιποδιαλυτών βιταμινών[3].

Γιαυτό και είναι απαραίτητη για την αύξηση και την ανάπτυξη. Υπάρχουν δύο μορφές βιταμίνης D. Η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη)[2]. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3.

Η τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 εξαρτάται από την παραγωγή της βιταμίνης D 3 στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο και της πρόσληψης βιταμίνης D3 μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων βιταμίνης D3. Συνήθως το 50 έως 90% της βιταμίνης D3 παράγεται από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο και το υπόλοιπο προέρχεται από τη διατροφή. Η φυσική διατροφή, που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, περιέχει λίγη βιταμίνη D3. Παραδοσιακά, το σύστημα ανθρώπινης βιταμίνης D3 ξεκινά από το δέρμα και όχι από το στόμα. Ωστόσο, σημαντικές πηγές βιταμίνης D3 είναι ο κρόκος του αυγού, τα λιπαρά ψάρια, τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και το μοσχαρίσιο συκώτι[4].

Η κατανόηση του ρόλου της βιταμίνης D3 έχει εξελιχθεί από την ανακάλυψή της στις αρχές του 20ου αιώνα από απλή βιταμίνη σε στεροειδές προ-ορμόνη[4]

 Έχει αναγνωριστεί ότι η βιταμίνη D3 εμπλέκεται σε διάφορες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και στην ανάπτυξη των οστών και των μυών[4].

Η έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, κατάθλιψη, ινομυαλγία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, οστεοπόρωση και νευροεκφυλιστικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνων, ιδιαίτερα του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη βιταμίνης D3 παίζει ρόλο στην πρόκληση δεκαεπτά ποικιλιών διαφορετικών καρκίνων, καθώς και καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, αυτοάνοσων νοσημάτων, γενετικών ανωμαλιών και περιοδοντικής νόσου [5].

Η βιταμίνη D3 πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στον έλεγχο του ανοσοποιητικού συστήματος (πιθανόν μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου και αυτοάνοσων ασθενειών), αυξάνοντας τη νευρομυϊκή λειτουργία και βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από τοξικές χημικές ουσίες και πιθανώς μειώνοντας τον πόνο [6].

Η έλλειψη βιταμίνης D3 έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, τα αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς, η νόσος του Hashimoto και η νόσος του Graves.

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 μπορεί να αποτρέπει την εμφάνιση και/ή την ανάπτυξη αυτών των αυτοάνοσων νοσημάτων. 

Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3. Είναι πιθανό ότι η βιταμίνη D3 να παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της νόσου του Hashimoto. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει υψηλότερη συχνότητα έλλειψης βιταμίνης D3 σε ασθενείς με νόσο του Hashimoto σε σύγκριση με υγιή άτομα. 
Πιθανώς η σοβαρότητα της νόσου του Hashimoto μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις της 25-υδροξυχοληκαλσιφερόλης [25(OH)D3]  ή 25 υδροξυβιταμίνη D3 στον ορό. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ των συγκεντρώσεων της 25(OH)D3 στον ορό και του επιπέδου των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Επίσης, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων της υπεροξειδάσης του θυρεοειδούς (TPO), τόσο σε ασθενείς με έλλειψη, όσο και με φυσιολογικές συγκεντρώσεις βιταμίνης D3[7].  Η βιταμίνη D3 παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ομοιόσταση του ασβεστίου και στην ανάπτυξη και συντήρηση του σκελετού[8].

Η βιταμίνη D αναγνωρίζεται ως η λιποδιαλυτή βιταμίνη του ήλιου. Η έκθεση στο υπεριώδες φως Β (290–320 nm) είναι η κύρια πηγή παραγωγής βιταμίνης D3 στο ανθρώπινο δέρμα[9]

Στην κλασική ενδοκρινική οδό, η βιταμίνη D3 εισέρχεται στην κυκλοφορία συνδεδεμένη με την πρωτεΐνη δέσμευσης της βιταμίνης D [D-binding protein]. Αρχικά υδροξυλιώνεται πρώτα στο ήπαρ προς 25( OH) D3 και στη συνέχεια στους νεφρούς, για να σχηματιστεί ο ενεργός μεταβολίτης της η 1, 25 διυδροξυβιταμίνη D3 [1, 25-(OH) 2D3] ή καλσιτριόλη[10].

 Η 25(OH) D3 του ορού είναι ο αφθονότερος πρόδρομος της δραστικής βιταμίνης D3 και είναι ο πιο ευρέως αποδεκτός δείκτης της κατάστασης της βιταμίνης D3 στον ανθρώπινο οργανισμό και αντανακλά συνδυασμένες συνεισφορές της βιταμίνης D3, τόσο από τη δερματική σύνθεσή της, όσο και των ποσοτήτων που προσλαμβάνονται με τη διατροφή ή τη συμπληρωματική λήψη[11].

Η 25(OH)D3 έχει χρόνο ημιζωής περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες, αντίθετα, η 1,25-(OH) 2 D3 έχει μικρό χρόνο ημιζωής στην κυκλοφορία και ρυθμίζεται στενά σε ένα στενό εύρος από την παραθυρεοειδική ορμόνη, το ασβέστιο και το φωσφορικό [11].  Η 1,25-(OH)2D3 δεν είναι καλός δείκτης μέτρησης της κατάστασης της βιταμίνης D3, καθώς μπορεί να μην σημειωθεί μείωση έως ότου η έλλειψη βιταμίνης D3 είναι σοβαρή[12]

Η συγκέντρωση της 25-υδροξυβιταμίνης ή  D3 [25 (OH) D3] στον ορό είναι η παράμετρος επιλογής για την αξιολόγηση της κατάστασης της βιταμίνης D. 

Ορισμοί για τα επίπεδα της βιταμίνης D3 [20]

Σύμφωνα με τις Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ: Έλλειψη βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό < 20 ng/ml.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό είναι 21-29 ng/ml.

Επάρκεια βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό είναι 30-100 ng/ml [20].

Αν και είναι ακόμη συζητήσιμο το επίπεδο της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό που είναι το βέλτιστο, συνιστάται η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D3 και η λογική έκθεση στο ηλιακό φως για να διατηρηθεί η 25-υδροξυβιταμίνη D3 ορού τουλάχιστον 30 ng/mL (75 nmol/L) και κατά προτίμηση στα 40-60 ng/mL (100-150 nmol/L) για να επιτευχθούν τα βέλτιστα συνολικά οφέλη για την υγεία της βιταμίνης D3 [21].

Η καθημερινή έκθεση στον ήλιο βοηθά το ανθρώπινο σώμα να παράγει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. Ωστόσο, λόγω του φόβου ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Για να αποφευχθεί η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D3, θα πρέπει κανείς να περνάει 15 έως 20 λεπτά καθημερινά στον ήλιο, εκθέτοντας το 40% της επιφάνειας του δέρματος του. 
 
Στα άτομα, των οποίων το δέρμα περιέχει υψηλή συγκέντρωση μελανίνης έχουν επιβράδυνση της παραγωγής βιταμίνης D3. Ομοίως, το γήρας συνοδεύεται από σημαντική μείωση της παραγωγής της βιταμίνης D στο δέρμα. Γιαυτό στα άτομα άνω των 60 ετών παρατηρούνται μειωμένες συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός τους. Η χρήση αντιηλιακού, κοινών τζαμιών στα σπίτια ή τα αυτοκίνητα και τα ρούχα, όλα εμποδίζουν αποτελεσματικά την ακτινοβολία UVB – ακόμη και το καλοκαίρι. Άτομα που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους, φορούν εκτεταμένα ρούχα, χρησιμοποιούν τακτικά αντηλιακά, έχουν σκουρόχρωμο δέρμα, παχύσαρκα, ηλικιωμένα ή αποφεύγουν συνειδητά τον ήλιο, διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας ή έλλειψης βιταμίνης D3.

Παρά την αφθονία της ηλιοφάνειας στη Μέση Ανατολή που επιτρέπει τη σύνθεση βιταμίνης D3 στο δέρμα όλο το χρόνο, αυτή η γεωγραφική περιοχή καταγράφει μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3 και τα υψηλότερα ποσοστά υποβιταμίνωσης D3 παγκοσμίως. 
 
Αυτό το σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας επηρεάζει τα άτομα σε όλα τα στάδια της ζωής, ιδιαίτερα τις έγκυες γυναίκες, τα νεογνά, τα βρέφη, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Επιπλέον, ενώ η ραχίτιδα έχει σχεδόν εξαλειφθεί από τις ανεπτυγμένες χώρες, εξακολουθεί να αναφέρεται σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής. 
 
Αυτές οι παρατηρήσεις μπορούν να εξηγηθούν από την περιορισμένη έκθεση στον ήλιο λόγω πολιτιστικών πρακτικών, το σκούρο χρώμα του δέρματος και το πολύ ζεστό κλίμα σε πολλές χώρες της περιοχής του Περσικού Κόλπου, μαζί με παρατεταμένο θηλασμό χωρίς συμπληρώματα βιταμίνης D3, περιορισμένες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, παχυσαρκία και έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής και ρύθμισης, για τον εμπλουτισμό των τροφίμων με βιταμίνη D[14].

Σχέση του θυρεοειδούς αδένα και της βιταμίνης D

Τα τελευταία 20 έτη υπήρξαν αρκετές δημοσιεύσεις, στις οποίες αναφερόταν ότι στους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό υπάρχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3. Επίσης έχει βρεθεί ότι η έλλειψη βιταμίνης B12 σχετίζεται με τον αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμόκαι ότι υπήρχε αρνητική συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης Β12 και της βιταμίνης D   και των αντισωμάτων anti-TPO σε αυτούς τους ασθενείς[22]
 
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των χαμηλών συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 στον ανθρώπινο οργανισμό και των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η νόσος του Graves. Επίσης, έχει αναφερθεί μειωμένη σηματοδότηση της βιταμίνης D3 σε καρκίνους του θυρεοειδούς [26]Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η βιταμίνη D δρα ως ανοσοτροποποιητική ορμόνη και, κατά συνέπεια, η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποκαλύφθηκε ως παράγοντας κινδύνου για αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς, αν και οι υποκείμενοι μηχανισμοί είναι ακόμη άγνωστοι [27].

Σήμερα είναι επιβεβαιωμένο ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με τον αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό. Πρωτοβουλίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως ο μαζικός έλεγχος ανεπάρκειας βιταμίνης D σε πληθυσμό σε κίνδυνο, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για υποθυρεοειδισμό μακροπρόθεσμα[23].

Η υποβιταμίνωση D μπορεί να οδηγήσει σε μερικά προβλήματα που εκδηλώνονται στα οστά και σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό. Έχουν προταθεί δύο μηχανισμοί που μπορούν να εξηγήσουν τα προβλήματα των οστών από τον υποθυρεοειδισμό.
1) Οι χαμηλές συγκεντρώσεις της βιταμίνης D3 μπορεί να οφείλονται στην πτωχή απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το λεπτό έντερο.
2) Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να μην ενεργοποιεί σωστά τη βιταμίνη D3. Παρά τούτο η θεραπεία με βιταμίνη D3 μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα 25(OH)D3 στον ορό και να προκαλέσει αλλαγές στους τίτλους TPO-Ab. Όμως, δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας με βιταμίνη D3 και των επιπέδων των TG-Ab, TSH, FT3 και FT4, στον ορό, υποδηλώνοντας ότι η βιταμίνη D3 δεν σχετίζεται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Ηashimoto.

Σε άλλα επιστημονικά άρθρα περιγράφεται ότι στους ασθενείς με τη νόσο του Graves υπάρχουν χαμηλές συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό των πασχόντων ατόμων [24]. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η βιταμίνη D και η θυροξίνη (ορμόνη του θυρεοειδούς αδένα) έχουν όμοιους υποδοχείς που ονομάζονται υποδοχείς στεροειδούς ορμόνης. Ένα διαφορετικό γονίδιο στον υποδοχέα της βιταμίνης D προδιαθέτει στην πρόκληση αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς, περιλαμβανομένης της νόσου του Graves και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Γιαυτό το λόγο είναι χρήσιμο για τους ασθενείς με προβλήματα από τον θυρεοειδή να γνωρίζουν πως λειτουργεί η βιταμίνη D.

Είναι σημαντικό ότι, τόσο η βιταμίνη D όσο και η ορμόνη του θυρεοειδούς αδένα, η θυροξίνη, συνδέονται με παρόμοιους υποδοχείς που ονομάζονται υποδοχείς στεροειδών ορμονών. Ένα διαφορετικό γονίδιο στον υποδοχέα της βιταμίνης D αποδείχθηκε ότι προδιαθέτει τους ανθρώπους σε αυτοάνοση νόσο του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Graves και της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto. Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό για τους ασθενείς με προβλήματα θυρεοειδούς να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το σύστημα της βιταμίνης D[15].

Έχει περιγραφεί ότι οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό υπέφεραν από υποβιταμίνωση D με υπασβεστιαιμία που σχετίζεται σημαντικά με το βαθμό και τη σοβαρότητα του υποθυρεοειδισμού. Αυτό ενθαρρύνει τη σκοπιμότητα της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 και συνιστά τον έλεγχο για έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 και μέτρηση των επιπέδων του ασβεστίου στον ορό για όλους τους υποθυρεοειδικούς ασθενείς[16].

Πολλές μελέτες έχουν παρατηρήσει αρνητική συσχέτιση μεταξύ των αντι-θυρεοειδικών αντισωμάτων και των επιπέδων 25(OH)D3, αλλά εξίσου πολλές μελέτες απέτυχαν να παρατηρήσουν μια τέτοια συσχέτιση. Όσον αφορά τις μελέτες που εξέτασαν την επίδραση της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 στη λειτουργία του θυρεοειδούς, σχεδόν όλες παρατήρησαν μείωση των επιπέδων αντι-θυρεοειδικών αντισωμάτων μετά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D3[17].

Στη νόσο του Hashimoto, η χαμηλή παραγωγή βιταμίνης D3 φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων anti-TPO και με τον όγκο του θυρεοειδούς, ενώ η λήψη συμπληρωμάτων συσχετίστηκε με μείωση των αντισωμάτων σε ορισμένες μελέτες. Σε άλλες μελέτες, τα συμπληρώματα φάνηκε να μειώνουν τα επίπεδα της TSH. Στη νόσο του Graves, ο όγκος του θυρεοειδούς και ο βαθμός εξόφθαλμου αποκάλυψαν μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τα επίπεδα βιταμίνης D[18].

Τα νεοπλάσματα του θυρεοειδούς (όγκοι) είναι η πιο κοινή παθολογία του ενδοκρινικού συστήματος που απαιτεί χειρουργική επέμβαση και στις περισσότερες περιπτώσεις οι αλλαγές είναι καλοήθεις. Η χειρουργική αντιμετώπιση των νεοπλασμάτων του θυρεοειδούς συνίσταται σε ολική, υφολική ή εκτομή του ενός λοβού. Η μελέτη της συγκέντρωσης της βιταμίνης D3 και των μεταβολιτών της σε ασθενείς πριν από τη θυρεοειδεκτομή έδειξε ότι περισσότερο από το 80% των ασθενών έχουν ακραία έλλειψη βιταμίνης D3 (<10 ng/mL) και μόνο το 4% της ομάδας των ασθενών που μελετήθηκαν είχαν επαρκή συγκέντρωση 25-(OH)D3. Η έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί να επηρεάσει την επακόλουθη ανάρρωση των ασθενών και την πρόγνωσή της νόσου. Ο προσδιορισμός των επιπέδων της βιταμίνης D3 πριν από τη θυρεοειδεκτομή μπορεί να είναι χρήσιμος για πιθανή ανάγκη συμπληρωματικής προεγχειρητικής χορήγησης βιταμίνης D3[19].

Επειδή η έλλειψη βιταμίνης D3 είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα και η συμπληρωματική χορήγηση φυσικής βιταμίνης D3 φαίνεται να έχει πολυάριθμα ευεργετικά αποτελέσματα συνιστάται η επιλογή συμπληρώματος που περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]. H μακροχρόνια λήψη βιταμίνης D3 πρέπει να συνοδεύεται και από τη λήψη μαγνησίου (Μagnigkel) και φυσικής βιταμίνης Κ2 (Κappagkel).

Οι επιδράσεις της βιταμίνης Κ2 στην υποστήριξη της υγείας του θυρεοειδούς δεν είναι άμεση, όπως η βιταμίνη D3.  Η βιταμίνη Κ2 εμφανίζει συνεργικά αποτελέσματα στην προώθηση της δραστηριότητας της βιταμίνης D3 στο σώμα για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής και της υγείας των οστών.

Hύπαρξη πολύ χαμηλών επιπέδων μαγνησίου στον ορό σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα παρουσίας αντι-θυρεο-σφαιρινικών αντισωμάτων (TGAb), θυρεοειδίτιδα Hashimoto και υποθυρεοειδισμό [25].

Κάθε κάψουλα του  Magnigkel περιέχει ταυρικό μαγνήσιο (28,5mg) και κιτρικό μαγνήσιο 143mg). Κάθε κάψουλα του Kappagkel περιέχει 100μg φυσικής βιταμίνης Κ2. Το Magnigkel λαμβάνεται μία κάψουλα πρωί και βράδυ με το φαγητό. Το Kappagkel λαμβάνεται μια κάψουλα πρωί και βράδυ με το φαγητό. Το D3 Gkelin drops λαμβάνεται το μεσημέρι μετά το φαγητό σε δοσολογία που εξαρτάται από τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό. Ως βέλτιστα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό θεωρούνται τα 40-60ng/mL[21].

Hβιταμίνη Κ2 δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με τη βιταμίνη D3, διότι η Κ2 εμποδίζει την απορρόφηση της άλλης στο λεπτό έντερο.



Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1. Hollick MF, Chen TC. Vitamin D deficiency a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr. 2008;87:10805–68.

2.Lips P. Vitamin D physiology. Progress in Biophysics and Molecular Biology. 2006;92:4–8.

3. Khan SA, Afsar T, Almajwal A, Alruwaili NW, Al-Disi D, Alenezi S, Parveen Z, Razak S.Vitamin D status and its correlation to depression.Khan B, Shafiq H, Abbas S, Jabeen S, Ann Gen Psychiatry. 2022 Aug 18;21(1):32.

4.Heldenberg D, Tenenbaum G, Weisman Y. Effect of iron on serum 25-hydroxy vitamin D and 24, 25-dihydroxyvitamin D concentration. Am J Clin Nutr. 1992;54:533–536. 

5.Calvo MS, Whiting SJ, Barton CN. Vitamin D intake, A global perspective of current status. J Nutr. 2007;135:310–7.

6. Iqbal R, Khan A. Possible causes of vitamin D deficiency. J Pak Med Asso. 2010;60(1):1–2.


7.Jamka M, Ruchała M, Walkowiak J. [Vitamin D and Hashimoto's disease].
Pol Merkur Lekarski. 2019 Sep 25;47(279):111-113.

8.Cranney A, Horsley T, O’Donnell S. Effectiveness and Safety of Vitamin D in Relation to Bone Health. Evidence Reports/Technology Assessments. 2008;158:543–50.

9.Michael FH. Sunlight and vitamin D for bone health and prevention of autoimmune diseases, cancers, and cardiovascular disease. Am J ClinNutr. 2004;6(80):1678–88.

10.Lips P. Vitamin D physiology. ProgBiophysMol Biol. 2006;92(1):4–8.

11.Holick M. Vitamin D: photobiology, metabolism, mechansim of action, and clinical applications. 5th ed. Washington DC: Humana Press; 2003.

12.Dawson-Hughes B, Heaney RP, Holick MF, et al. Estimates of optimal vitamin D status. Osteoporos Int. 2005;16(7):713–16. 

13. Sadat Ali M, Al Elq A. Osteoporosis in Saudi Arabia; A pilot study. Ann Saudi Med. 2006;26:450–454.

14. Bandeira F, Gris L. Vitamin D deficiency a global perspective. Arq Bras Endocrinol Metab. 2006;50/4:640–646.

15.Friedman Theodore C. Vitamin D Deficiency and Thyroid Disease.www.goodhormonehealth.com/VitaminD. [Ref list]

16.Dr. Amal Mohammed Husein Mackawy,(1) Bushra Mohammed Al-ayed,(2) and Bashayer Mater Al-rashidi. Vitamin D Deficiency and Its Association with Thyroid Disease.Int J Health Sci (Qassim). 2013 Nov; 7(3): 267–275.

17Babić Leko M, Jureško I, Rozić I, Pleić N, Gunjača I, Zemunik T.Vitamin D and the Thyroid: A Critical Review of the Current Evidence. Int J Mol Sci. 2023 Feb 10;24(4):3586. 

18.Galușca D, Popoviciu MS, Babeș EE, Vidican M, Zaha AA, Babeș VV, Jurca AD, Zaha DC, Bodog F Vitamin D Implications and Effect of Supplementation in Endocrine Disorders: Autoimmune Thyroid Disorders (Hashimoto's Disease and Grave's Disease), Diabetes Mellitus and Obesity. Medicina (Kaunas). 2022 Jan 27;58(2):194.

19Maciejewska-Markiewicz D, Kochman J, Jakubczyk K, Bargiel P, Szlosser Z, Stachowska E, Markowska M, Bucka A, Czapla N, Petriczko J, Surówka A, Hertman S, Puchalski P, Prowans P.Vitamin D Status in Patients before Thyroidectomy. Int J Mol Sci. 2023 Feb 6;24(4):3228.

20. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Endocrine Society Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:1911–30. doi: 10.1210/jc.2011-0385.
21.Charoenngam N, Holick MF. Immunologic Effects of Vitamin D on Human Health and Disease.
Nutrients. 2020 Jul 15;12(7):2097. doi: 10.3390/nu12072097.

22.Aktaş HŞ. Vitamin B12 and Vitamin D Levels in Patients with Autoimmune Hypothyroidism and Their Correlation with Anti-Thyroid Peroxidase Antibodies. Med Princ Pract. 2020;29(4):364-370.

23.Appunni S, Rubens M, Ramamoorthy V, Saxena A, Tonse R, Veledar E, McGranaghan P.Association between vitamin D deficiency and hypothyroidism: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2007-2012. BMC Endocr Disord. 2021 Nov 12;21(1):224.

24. Planck T, Shahida B, Malm J, Manjer J. Vitamin D in Graves Disease: Levels, Correlation with Laboratory and Clinical Parameters, and Genetics.Eur Thyroid J. 2018 Jan;7(1):27-33.

25. Kunling WangHongyan WeiWanqi ZhangZhen LiLi DingTong YuLong TanYaxin LiuTong LiuHao WangYuxin FanPeng ZhangZhongyan ShanMei Zhu. Severely low serum magnesium is associated with increased risks of positive anti-thyroglobulin antibody and hypothyroidism: A cross-sectional study. Sci Rep. 2018 Jul 2;8(1):9904.

26. Dohee Kim The Role of Vitamin D in Thyroid Diseases. Int J Mol Sci. 2017 Sep; 18(9): 1949.

27. Zhao R, Zhang W, Ma C, Zhao Y, Xiong R, Wang H, Chen W, Zheng SG.Immunomodulatory Function of Vitamin D and Its Role in Autoimmune Thyroid Disease. [Front Immunol. 2021 Feb 19;12:574967]





















 

 



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »