Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό COVID-19

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Για να προληφθεί η επιδημία του 2019-nCoV, να γίνει πανδημία, η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά και ο ιός πρέπει να μελετηθεί βαθιά. Οι δοκιμές αξιόπιστων παθογόνων παραγόντων και η διαφορική διάγνωση με βάση την κλινική περιγραφή και την απεικόνιση είναι ζωτικής σημασίας για τους κλινικούς ιατρούς κατά την πρώτη επαφή τους με ύποπτους για λοίμωξη από 2019-nCoV. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα κατά του κοροναϊού ή εμβόλια αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας για τον άνθρωπο, εξακολουθεί να υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη βέλτιστης υποστηρικτικής φροντίδας των προσβληθέντων ατόμων και παρασκευής εμβολίου.


Οι κορωνοϊοί είναι ιοί RNA που κατανέμονται ευρέως σε ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Αν και οι περισσότερες λοιμώξεις από κορωναϊό είναι ήπιες, ο νέος ιός, βήτακορωνοϊός [ betacoronavirus (2019-nCoV) ] ή covid-19 φαίνεται να προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με το κορωνoϊικό  σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο  [severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS)] και το κορωνοϊικό  αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής [Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS)].


 

Xάρτης εξάπλωσης του κορωναϊού στην πόλη Wuhan της Κίνας . O ιός έχει προσβάλλει 2.700 άτομα στην Κίνα, προς το παρόν, και μερικούς άλλους στις γειτονικές χώρες

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Τόσο το SARS, όσο και το MERS είναι γνωστόν ότι προκαλούν σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και οι εμφανίσεις τους ήταν συλλογικά υπεύθυνες για περισσότερους  από χίλιους θανάτους τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από διάφορα ιδρύματα στην Κίνα, εξέτασαν τους πρώτους 41 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον ιό και επιβεβαίωσαν ότι, αυτοί οι ασθενείς μολύνθηκαν από τον COVID-19 και εισήχθησαν στο νοσοκομείο Jin Yin-tan στην πόλη  Wuhan μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου 2019 και 2ας Ιανουαρίου 2020. Συνολικά στις 6 Φεβρουαρίου του 2020 σύμφωνα με τα Κινεζικά ανακοινωθέντα υπάρχουν στην Κίνα 154 κρούσματα  και 25.000 θάνατοι από τη λοίμωξη με κορονοϊό.Συνδύασαν και αξιολόγησαν τα δεδομένα των ασθενών από τα κλινικά αρχεία, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις αξονικές τομογραφίες τους.

Οι ασθενείς είχαν μέση ηλικία 49 ετών, 66% είχαν επισκεφθεί την αγορά θαλασσινών της Huanan στην  Wuhan και περισσότερο από τα δύο τρίτα ήταν, κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Κατά την αξιολόγηση των δεδομένων, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μολυσμένοι ασθενείς παρουσίαζαν ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως πυρετό (98%), βήχα (76%), κόπωση (44%), παραγωγή πτυέλων (28%) και διάρροια (3%). Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς εμφάνισαν δύσπνοια περίπου μετά από οκτώ ημέρες από την εμφάνιση της ασθένειας.

Παρ' ότι η νόσος μοιράζεται κάποια παρόμοια συμπτώματα με το SARS (π.χ. πυρετός, ξηρός βήχας, δύσπνοια), υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές, όπως η απουσία συμπτωμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού (π.χ. ρινόρροια, φτάρνισμα, πονόλαιμος) και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως η διάρροια, δήλωσε ο προϊστάμενος συγγραφέας Δρ Bin Cao από το Capital Medical University.

Τα ευρήματα απεικόνισης αποκάλυψαν επίσης ότι όλοι οι ασθενείς εμφάνιζαν ανωμαλίες στην αξονική τομογραφία του θώρακά τους, ενδεικτικές της πνευμονίας, ενώ στο  98% των περιπτώσεων υπήρχε αμφοτερόπλευρη συμμετοχή των πνευμόνων.

Τα τυπικά ευρήματα για τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν αμφίπλευρες πολλαπλές λοβιακές και υπο-τμηματικές  περιοχές πύκνωσης.

Για τους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν σε εντατική μονάδα (ΜΕΘ), οι αξονικές τομογραφίες εμφάνιζαν συνήθως αμφοτερόπλευρες θολερότητες ''θαμβής υάλου'' (ground-glass opacity και επιμέρους περιοχές πύκνωσης.

Επιπλέον, σχεδόν το 30% των ασθενών ανέπτυξαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.Έξι ασθενείς στην κοόρτη (πληθυσμιακή ομάδα) πέθαναν λίγο μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, πέντε είχαν οξεία καρδιακή βλάβη και τέσσερις χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό.

Δυστυχώς η επιδημία του Wuhan στην Κίνα εξελίχτηκε σε  πανδημία, αφου εμφανίστηκαν μέχρι σήμερα κρούσματα και θάνατοι εκ της νόσου σχεδόν σε όλα τα κράτη της Γης. 

Οι δοκιμές αξιόπιστων παθογόνων παραγόντων και η διαφορική διάγνωση με βάση την κλινική περιγραφή και την απεικόνιση είναι ζωτικής σημασίας για τους κλινικούς ιατρούς κατά την πρώτη επαφή τους με ύποπτους για λοίμωξη από 2019-nCoV.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αντιιικά φάρμακα κατά του  κορωνοϊού ή εμβόλια αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας για τον άνθρωπο, εξακολουθεί να υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη βέλτιστης υποστηρικτικής φροντίδας των προσβληθέντων ατόμων και παρασκευής εμβολίου.

Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να κατανοήσουμε και να ελέγξουμε την ασθένεια και ο χρόνος για να δράσουμε είναι τώρα.

Η εμφάνιση συμπτωματολογίας γρίπης απαιτεί την αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας, ώστε να τεθεί διάγνωση, αν οι πάσχοντες ασθενούν από ένα απλό κρυολόγημα ή γρίπη ιογενούς αιτιολογίας. Περισσότερα βλέπε:

Η Επιδημία της γρίπης και η βιταμίνη D©

 

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »