Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα πασχόντων από καρκίνο του προστάτη©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist)

Η βιταμίνη D είναι μια σημαντική στεροειδής ορμόνη που ασκεί ανοσοτροποποιητικές δράσεις, ελέγχει την ομοιόσταση του ασβεστίου και των
φωσφορικών αλάτων και επηρεάζει σημαντικά την ανθρώπινη υγεία. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που επηρεάζει περίπου το 60% των ενηλίκων παγκοσμίως και έχει εμπλακεί σε μια σειρά διαφορετικών τύπων ασθενειών, όπως ο καρκίνος.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός,Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Ερευνητής, Συγγραφέας.

Κόρινθος, Τηλ. 6944280764

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.grΙ
Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
 Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
 Η βιταμίνη D εμπλέκεται στη ρύθμιση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού, της διαφοροποίησης, του ενεργητικού μεταβολισμού και διαφορετικών τύπων κυτταρικού θανάτου (π.χ. απόπτωση, αυτοφαγία κ.λπ.).
Σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι επίσης σε θέση να ρυθμίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις, την αγγειογένεση κ.λπ., που ανήκει σε θεμελιώδεις διαδικασίες που σχετίζονται με τον καρκίνο. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, π.χ. παχέος εντέρου, μαστού, ωοθηκών, προστάτη, παγκρέατος κ.λπ.[1].

 
Βιταμίνη D και πρόληψη του καρκίνου

Η βιταμίνη D είναι ένα καυτό θέμα στις μέρες μας, ειδικά η σχέση της με την πρόληψη του καρκίνου. Κανονικά, η βιταμίνη D σχετίζεται κυρίως με την υγεία των οστών, αλλά η νέα έρευνα ανακάλυψε μια επίδραση στην ανοσολογική λειτουργία και την κυτταρική σηματοδότηση, ακόμη και στις ίδιες μελέτες γίνεται λόγος για την ορμονική συμπεριφορά της βιταμίνης D, ωστόσο, η πιο σημαντική σχέση είναι η εμπλοκή της στις κυτταρικές διεργασίες, οι οποίες αναστέλλουν  την ανάπτυξη καρκίνου[2].

 
Η σχέση της  έλλειψης βιταμίνης D και αύξησης της συχνότητας του καρκίνου του προστάτη

Επιδημιολογικές μελέτες υποδηλώνουν μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη, ιδιαίτερα σε περιοχές με περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως. Μηχανιστικά, η βιταμίνη D ρυθμίζει τις κυτταρικές διεργασίες, αναστέλλοντας την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και ενισχύοντας την επιτήρηση του ανοσοποιητικού[3]

Προς το παρόν, οι πρόσφατες μελέτες προσανατολίζονται σε ένα όφελος και μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του καρκίνου του προστάτη και των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης[4].

 
Η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D

Η αναχαίτηση των ανθρώπινων καρκίνων είχε συνδεθεί στο παρελθόν με τη χορήγηση βιταμίνης D. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου σχετίζεται με μειωμένη συγκέντρωση βιταμίνης  D στον ανθρώπινο οργανισμό.  Η αντικαρκινική δράση της βιταμίνης D έχει επιβεβαιωθεί από αρκετές in vitro και in vivo μελέτες. Η βιταμίνη D αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων με:                                 
 
Α. Την πρόκληση απόπτωσης.

Β.Τη μείωση της μεταστατικής εξάπλωσης.

Γ. Τη διακοπή των κυττάρων στη φάση G0/G1 (ή) G2/M στον κυτταρικό κύκλο.

Δ. Μείωση της βιορρύθμισης  σημάτων πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Η συμπληρωματική χορήγηση  βιταμίνης D επιβραδύνει την ανάπτυξη ξενομοσχευμένων όγκων σε ποντίκια. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη D θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας πιθανός χημειοθεραπευτικός παράγοντας για τον καρκίνο[5].


Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να μειώσουν τη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη.

Η δημιουργία υψηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης D στο αίμα, που μπορεί να επιτευχθούν, είτε με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, για 15 λεπτά ημερησίως, είτε με τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D3 μπορούν να μειώσουν τη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη.

Το 2024 η Jane B Vaselkiv και οι συνεργάτες[6] δημοσίευσαν στο περιοδικό Carcinogenesis τη μελέτη τους που αφορούσε  τις άμεσες επιδράσεις της σηματοδότησης της βιταμίνης D στον πρωτοπαθή καρκίνο του προστάτη και, αξιολόγησαν με  μακροχρόνια παρακολούθηση, πώς η ενεργοποίηση της ενδοογκικής σηματοδότησης της βιταμίνης D στον καρκίνο του προστάτη σχετίζεται με θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη.

Στους  404 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη  με πρωτοπαθή καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι παρακολουθούνταν στη μελέτη παρακολούθησης  Health Professionals Follow-up Study και στη μελέτη  από την Physicians' Health Study , όρισαν  μια γονιδιακή βαθμολογία της αναμενόμενης ενεργοποιημένης ενδοογκικής σηματοδότησης βιταμίνης D που αποτελείτο από μεταγραφικά ρυθμιζόμενη προς τα πάνω (CYP27A1, CYP2R1, RXRA, RXRB, VDR) υπορρυθμισμένα γονίδια (CYP24A1, DHCR7).

Αντιπαρέβαλαν  τη σηματοδότηση της βιταμίνης D σε όγκους που εξελίσσονταν σε θανατηφόρα νόσο (μεταστάσεις/θάνατος για τον καρκίνο του προστάτη, n = 119) για έως και τρεις δεκαετίες παρακολούθησης με άτονους όγκους που παρέμειναν μη μεταστατικοί για >8 χρόνια μετά τη διάγνωση (n = 285).

 Η βαθμολογία γονιδίου μειώθηκε στον καρκινικό  ιστό σε σύγκριση με τον παρακείμενο ιστολογικά φυσιολογικό ιστό των ίδιων ανδρών.

Οι υψηλότερες βαθμολογίες βιταμίνης D γονιδίου ήσαν αντιστρόφως σχετιζόμενες   με τον θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη (αναλογία πιθανοτήτων για υψηλότερο έναντι χαμηλότερο τεταρτημόριο: 0,46, 95% CI: 0,21 έως 0,99) με τρόπο δόσης-απόκρισης και μετά από προσαρμογή για κλινικούς και παθολογικούς παράγοντες.

Αυτή η συσχέτιση φάνηκε ισχυρότερη μεταξύ ανδρών με υψηλή προβλεπόμενη 25-υδροξυβιταμίνη D3 πλάσματος και ανδρών με δείκτη μάζας σώματος ≥25 kg/m2. Τα ευρήματα αντιγράφηκαν με ευρύτερα σύνολα γονιδίων.

Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η ενεργή ενδοογκική σηματοδότηση βιταμίνης D σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα καρκίνου του προστάτη και παρέχουν περαιτέρω σκεπτικό για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη βιταμίνη D μετά τη διάγνωση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιβίωση του καρκίνου του προστάτη μέσω επιδράσεων στον όγκο[6].
Σύμφωνα με τις Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ:
 
Έλλειψη βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό < 20 ng/ml.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό είναι 21-29 ng/ml.

Επάρκεια βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό είναι 30-100 ng/ml[7].
 
Σε περίπτωση έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D3 συνιστάται η καθημερινή συμπληρωματική λήψη φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3. Προτεινόμενο συμπλήρωμα βιταμίνης D3 είναι το D3 Gkelin drops, διότι περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 , η οποία φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς χημικά συντηρητικά ή άλλα έκδοχα. H  κάθε σταγόνα του D3 Gkelin drops περιέχει 1000 (ΙU) Διεθνείς Μονάδες.
 
Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη με έλλειψη βιταμίνης D3 φροντίζουν να παίρνουν καθημερινά 10.000 (ΙU),  επί  ένα μήνα. Το δεύτερο μήνα παίρνουν 8000(ΙU). Toν 3o μήνα παίρνουν 5000(ΙU). Στο τέλος του τρίτου μήνα γίνονται μετρήσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3, οπόταν πρέπει τα ιδανικά επίπεδα να είναι 70-80ng. Τα επίπεδα αυτά συντηρούνται με την καθημερινή λήψη 4000(ΙU).
 
Επειδή οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη συνήθως είναι ηλικιωμένα άτομα, το δέρμα τους δεν μπορεί να φωτοσυνθέσει βιταμίνη D3. Εφόσον πρέπει να εφοδιάζουν τον οργανισμό τους, παίρνοντας καθημερινά βιταμίνη D3 είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν συμπληρωματικά μαγνήσιο και βιταμίνη Κ2.
 
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο, διότι ενεργοποιεί τη δράση της βιταμίνης D3 και η βιταμίνη Κ2 είναι απαραίτητη , διότι δεσμεύει το ασβέστιο και το στέλνει στα οστά. Έτσι αποτρέπεται η σκλήρυνση των αρτηριών και η δημιουργία αθηρωματοσκλήρυνσης και παρεμποδίζεται η δημιουργία οστεοπόρωσης.
 
Δεν πρέπει να λαμβάνονται η βιταμίνη D3, το μαγνήσιο και η βιταμίνη Κ2 σε μία κάψουλα, διότι παρμποδίζεται η απορρόφησή τους από το έντερο. Το D3 Gkelin drops μπορεί να λαμβάνεται κάθε μεσημέρι μετά το φαγητό, ενώ το μαγνήσιο και η βιταμίνη Κ2 πρωί και βράδυ μετά το φαγητό.
 
Ευαπορρόφητη μορφή μαγνησίου είναι ο συνδυασμός Ταυρικού και κιτρικού Μαγνησίου που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Magnigkel. H δοσολογία του είναι μια κάψουλα πρωί και βράδυ μετά το φαγητό.
Ευαπορρόφητη μορφή βιταμίνης Κ2 είναι το
 
Κappagkel, κάθε κάψουλα του οποίου περιέχει 100μg φυσικής βιταμίνης Κ2. Η δοσολογία της του Kappagkel είναι  μία κάψουλα πρωί και βράδυ μετά το φαγητό. 


Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Ladislav Klena, Kristina Galvankova, Adela Penesova, Olga Krizanova. Vitamin D supplementation in cancer prevention and the management of cancer therapy. Neoplasma. 2024 Aug;71(4):307-318.

2.Evita Krumina, Abrahams Ocanto, Felipe Couñago. Vitamin D and prostate cancer prevention. World J Clin Oncol. 2024 Jun 24;15(6):691-694.

3.Cassell A, Konneh S. Unlocking the potential-vitamin D in prostate cancer prevention. World J Clin Oncol. 2024 Feb 24;15(2):169-174.

4.D. Evita Krumina, Abrahams Ocanto, Felipe Couñago. Vitamin D and prostate cancer prevention. World J Clin Oncol. 2024 Jun 24;15(6):691-694.

5.Siva Dallavalasa, SubbaRao V. Tulimilli, Vidya G. Bettada, Medha Karnik, Chinnappa A. Uthaiah, Preethi G. Anantharaju, Suma M. Nataraj, Rajalakshmi Ramashetty, Olga A. Sukocheva, Edmund Tse, Paramahans V. Salimath and SubbaRao V. Madhunapantula Vitamin D in Cancer Prevention and Treatment: A Review of Epidemiological, Preclinical, and Cellular Studies. Cancers 2024, 16(18), 3211

6.Jane B Vaselkiv, Irene M Shui, Sydney T Grob, Caroline I Ericsson, Isabel Giovannucci, Cheng Peng3, Stephen P Finn, Lorelei A Mucci, Kathryn L Penney. Intratumoral vitamin D signaling and lethal prostate cancer. Carcinogenesis. 2024 Aug 9:bgae055

7. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Endocrine Society Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:1911–30. doi: 10.1210/jc.2011-0385.



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »