Ο κορωναϊός προκαλεί τόσο σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, ώστε στις σοβαρές περιπτώσεις, αναστέλλεται η αυτόματη αναπνευστική λειτουργία©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


Στο έγκυρο περιοδικό Journal  of  Virology [1] δημοσιεύτηκε  πρόσφατα μελέτη, στην οποία αναφέρεται ότι,  ένας από τους τρομακτικούς μηχανισμούς θανάτου από  τον κορωνοϊό του Wuhan (CoVid-19)  είναι η σοβαρή βλάβη του εγκεφάλου, συνεπεία της οποίας καταργείται ο μηχανισμός της αυτόματης αναπνοής. 
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
Έχοντας μια παρόμοια παθολογία με το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή), ο κοροναϊός Wuhan (CoVid-19) σκοτώνει πολλά από τα θύματά του με οξεία, εξαιρετικά θανατηφόρο πνευμονία.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί επίσης να εμποδίσει το μηχανισμό της αυτόματης αναπνοής. Αυτό  σημαίνει ότι το αυτόνομο νευρικό σύστημα απορρυθμίζεται και οι πνεύμονες  χάνουν  την ικανότητά τους  να προσλαμβάνουν  αυτόματα οξυγόνο και να αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα.

Άλλα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τον κοροναϊό Wuhan (CoVid-19) είναι η  κεφαλαλγία, η ναυτία και ο έμετος.

Αυτός ο ιός μοιράζεται μια πολύ ομόλογη αλληλουχία με τον SARS-CoV-2 και προκαλεί οξεία, πολύ θανατηφόρα πνευμονία (COVID-19) με κλινικά συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που αναφέρθηκαν για τα SARS-CoV-2 και MERS- CoV, αναφέρει η μελέτη.

 "Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα των ασθενών με COVID-19 είναι η αναπνευστική δυσχέρεια και οι περισσότεροι ασθενείς που εισήλθαν στην εντατική θεραπεία δεν μπορούσαν να αναπνέουν αυτόματα.

Οι παραπάνω πληροφορίες απαιτούν εγρήγορση των υγειονομικών αρχών και όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, ώστε όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.
 

Ο κορωναϊός  προσβάλλει εκτός από τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα.
Υπάρχουν  αποδείξεις  που υποδηλώνουν ότι ο κορωναϊός Wuhan (CoVid-19) δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην αναπνευστική οδό. Η νέα ασθένεια μπορεί επίσης να εισβάλει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας πιθανώς μια σειρά νευρολογικών προβλημάτων.

 

Η λοίμωξη με CoVid-19 σε πειραματόζωα και στους ανθρώπους δείχνουν ότι ο ιός μπορεί και μεταφερθεί και να εγκατασταθεί στον εγκέφαλο, περιλαμβανομένου και του εγκεφαλικού στελέχους, όπου έχει την έδρα του το κέντρο ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας.

 

 Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις στις οποίες ο κορωναϊός Wuhan (CoVid-19) εξαπλώθηκε από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς του  κατώτερου αναπνευστικού συστήματος  στο μυελικό  καρδιοαναπνευστικό κέντρο μέσω μιας συναπτικής οδού.
Όλα αυτά υποδηλώνουν  ότι ο κοροναϊός Wuhan (CoVid-19) παραμένει ακόμη πιο μυστηριώδης,  από ό, τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. 

 

Ο CoVid-19 μεταδίδεται με πολλαπλές οδούς μόλυνσης και μια τάση να ενσωματώνεται στον εγκέφαλο. Γιαυτό το λόγο δεν θεωρείται ένα  είδος γρίπης ή κρυολογήματος, όπως κάποιοι υποστηρίζουν.
Επειδή υπάρχει μεγάλη ομοιότητα  μεταξύ του SARS- CoV και του SARS- CoV2, είναι πολύ πιθανό η πιθανή εισβολή του SARS- CoV2 να είναι μερικώς υπεύθυνη για την οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια των ασθενών με COVID-19, καταλήγει η μελέτη.

 

Η συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος  θα έχει σημαντική καθοδηγητική σημασία για την πρόληψη και τη θεραπεία της αναπνευστικής ανεπάρκειας που προκαλείται από το SARS- CoV-2».

 

Οι περισσότεροι βαριά  άρρωστοι ασθενείς από κορωνοϊό CoVid-19 με πνευμονία καταλήγουν στο μοιραίο

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών θεραπείας ενισχύουν μερικά από τα ζοφερά ευρήματα αυτής της μελέτης και υποδηλώνουν ότι εκείνοι που είναι βαρύτερα  άρρωστοι από τον κορωνοϊό του Wuhan (CoVid-19) συνήθως καταλήγουν στο μοιραίο.
Σε όσους  από τους ασθενείς εξελίσσεται η πάθησή τους και  εμφανίζουν  πνευμονία  και εισάγονται  σε  μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), αναφέρεται  «υψηλός» αριθμός θανάτων.

 

Μια άλλη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet [2] αναφέρει ότι, σε μια δειγματοληψία 52 ατόμων με τον ιό, διαπιστώθηκε  ότι κατά τη διάρκεια των 28 ημερών της έρευνας, 32 από τους πάσχοντες απώλεσαν τη ζωή τους. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό θνησιμότητας 61%, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας είχαν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα.

 Για λόγους σύγκρισης, τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών από τη συνήθη εποχιακή γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)  και έπασχαν από πνευμονία και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (SARS) κυμαίνονται γενικά μεταξύ 30% και 40%..

 
 
Σε ένα νοσοκομείο στο Lodi της Ιταλίας, ένας γιατρός λοιμωξιολόγος ανάφερε  ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κορωναϊό που γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία  αναπτύσσουν  πνευμονία. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις της νόσου εξελίσσονται σε κρίσιμες και πιθανόν θα καταλήξουν στο μοιραίο.

 

Μέτρα προστασίας κατά του CoVid-19

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και το υπουργεία Υγείας παγκοσμίως έχουν υποδείξει την εφαρμογή μέτρων προσωπικής και κοινωνικής υγιεινής. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει συγκριμένη θεραπεία, προς το παρόν, με τα υπάρχοντα αντιικά φάρμακα και την υποστηρικτική θεραπεία με και την προσπάθεια οξυγόνωσης  των ασθενών με διασωλήνωση της τραχείας, ελάχιστοι βαριά πάσχοντες διασώζονται.
 
 
Δίδεται έμφαση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των υγιών ατόμων, τα οποία σε περίπτωση μόλυνσής τους και έχοντας ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μείνουν απρόσβλητοι από τον CoVid-19 ή αν προσβληθούν να μην εξελιχθεί η νόσος στη θανατηφόρα μορφή της. Βασικά συνιστάται η εφαρμογή των παρακάτω μέτρων.

 

Χορήγηση βιταμίνης C

Συνήθως τα άτομα που παθαίνουν οξείες ιογενείς λοιμώξεις, π.χ. γρίπη, περιλαμβανομένης και της λοίμωξης από κορωνοϊό [COVID-19], έχουν έλλειψη βιταμίνης C και αύξηση των συγκεντρώσεων ελευθέρων ριζών και κυτταρικές δυσλειτουργίες [3].

Γι΄αυτό συνιστάται η προληπτική χορήγηση στους υγιείς  βιταμίνης   C από το στόμα σε δόση 3 γραμμάρια ή περισσότερα ημερησίως σε διαιρεμένες δόσεις.

Η βιταμίνη C  εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που κυκλοφορούν μέσα και έξω από τα κύτταρα, διατηρώντας τις φυσιολογικές λειτουργίες και ενισχύοντας τις φυσικές επουλωτικές δυνάμεις του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Η βιταμίνη  C αντιδρά επίσης με διαλυτοποιημένα ηλεκρόνια (solvated electrons) [e(aq)(-)] και μπορεί να τα μεταφέρει σε άλλα βιολογικά συστήματα. Ως εκ τούτου δρα ως ένας αποτελεσματικός μεσολαβητής των ηλεκτρονίων [4].

 

Χορήγηση φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

H  βιταμίνη D3 εκτός από τις πολύτιμες οστεοπροστατευτικές και τις λοιπές ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες της, είναι μια ισχυρή ανοσορρυθμιστική και ανοσοπροστατευτική βιταμίνη, που συμπεριφέρεται σαν ορμόνη.

Η βιταμίνη D3 ευνοεί την παραγωγή χημικών ενώσεων μέσα στον οργανισμό, όπως οι ντεφενσίνες και η καθελισιδίνη, οι οποίες έχουν αντιικές ιδιότητες [2].

Παρατηρείται λοιπόν ότι, τα άτομα με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης βιταμίνης D3 στον οργανισμό τους δύσκολα προσβάλλονται από ιώσεις, ή αν προσβληθούν η νόσος περνάει σύντομα και χωρίς σημαντική βαρύτητα. Γι΄αυτό το λόγο στο τέλος του  Οκτωβρίου πρέπει να μετρώνται τα επίπεδα της  25 υδροξυβιταμίνης D3, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3.

Τα νοσοπροστατευτικά επίπεδα της βιταμίνης D3  υπάρχουν όταν, τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται μεταξύ των 60 και 80ng/ml  (150 and 200 nmol/L). Τα επίπεδα των  60-80ng/ml  προάγουν και τον φυσιολογικό ύπνο [2].

Η βιταμίνη D3 φωτοσυντίθεται στο δέρμα, όταν αυτό εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίως τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού επί 15 λεπτά. Μέσα σε 15 λεπτά το γυμνό δέρμα όλου του σώματος μπορεί να φωτοσυνθέσει από 10.000 IU έως 20.000 IU. Επειδή ελάχιστα άτομα έχουν τη δυνατότητα να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού ή αν εκτεθούν χρησιμοποιούν ακτινοπροστατευτικές ουσίες, το 50% των κατοίκων του πλανήτη μας υν από έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D3.

Προκειμένου να αποφασιστεί το πόση συμπληρωματική βιταμίνη πρέπει να παίρνει κανείς καθημερινά για να εξασφαλίσει τα επίπεδα των 60 έως 80ng/ml βασικό ρόλο παίζει η μέτρηση της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος των ανθρώπων. 

Πολλά συμπληρώματα βιταμίνης D3  είναι δυσαπορρόφητα, διότι περιέχουν φθηνή, συνθετική βιταμίνη D3 ή D2 ή περιέχουν έκδοχα και διάφορα χημικά συντηρητικά ή ελαιούχα έκδοχα σπορέλαιων γονιδιακά τροποποιημένων σπόρων.

Πρέπει να επιλέγεται  ένα ευαπορρόφητο συμπλήρωμα φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτές τις ιδιότητες τις έχει το D3 Gkelin drops, του οποίου κάθε σταγόνα περιέχει 1000 ΙU. Το D3 Gklelin drops είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Λεπτομέρειες για τη δοσολογία του σε όλες τις ηλικίες βλέπε D3 Gkelin drops.

Εφόσον δεν έχουν γίνει μετρήσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3  μπορούν τα άτομα άνω των 18 ετών να παίρνουν 5000 IU βιταμίνης D3 από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος Μαΐου.

Χορήγηση μαγνησίου

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν τα φυσιολογικά επίπεδα του μαγνησίου, διότι δρουν ανοσοπροστατευτικά.

Το μαγνήσιο εμπλέκεται άμεσα στους μηχανισμούς της κυτταρικής αντιοξειδωτικής άμυνας, αυξάνοντας τη δραστικότητα του σημαντικού ενζύμου της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης (GPx). Αυτό το ένζυμο επιταχύνει την αντίδραση μεταξύ της γλουταθειόνης και των ελεύθερων ριζών, ιδιαίτερα του τοξικού υπεροξειδίου του υδρογόνου [5].

Συνιστάται η λήψη μιας κάψουλα Magnigkel πρωί και βράδυ με το φαγητό,

 καθ΄όλη τη διάρκεια του φθινόπωρου και του χειμώνα [6]. Στην κάθε κάψουλα του Magnigkel υπάρχει: 28,5mg Ταυρικό Μαγνήσιο  (Magnesium taurate) και 143mg Κιτρικό Μαγνήσιο (Magnesium citrate)

 Χορήγηση ψευδαργύρου
Ο ψευδάργυρος  είναι απαραίτητος για την ομαλή  λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος [7]. Ιόντα ψευδαργύρου συμμετέχουν στη ρύθμιση των ενδοκυττάριων σηματοδοτικών οδών του έμφυτου και του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνιστάται η λήψη της πιο ευαπορρόφητης μορφής ψευδαργύρου, που είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος [8], ο οποίος  χορηγείται υπό μορφή καψουλών που περιέχουν και βιταμίνη C. Από τα συμπηρώματα ψευδαργύρου που κυκλοφορούν το Zincobell πληροί αυτές τις προδιαγραφές .

To Zincobell περιέχει 10 mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119 mg βιταμίνης C, που αυξάνει επιπλέον την απορροφητικότητα του ψευδαργύρου από το έντερο.

Η δοσολογία του Zincobell είναι μια κάψουλα πρωί και βράδυ, καθ΄όλη τη διάρκεια του φθινόπωρου και του χειμώνα [Βλέπε: www.zinc.gr και Zincobell].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση


1.Yan‐Chao Li , Wan‐Zhu Bai, Tsutomu Hashikawa. The neuroinvasive potential of SARS‐CoV2 may be at least partially responsible for the respiratory failure of COVID‐19 patients. J of Medical Virology. 27 February 2020, https://doi.org/10.1002/jmv.25728

2. Xiaobo Yang, MD, Yuan Yu, MD, Jiqian Xu, MD, Prof Huaqing Shu, MD , Prof Jia'an Xia, MD, Prof Hong Liu, MD, et al.  Clinical course and outcomes of critically ill patients with SARS-CoV-2 pneumonia in Wuhan, China: a single-centered, retrospective, observational study. The Lancet, February 24, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/S2213-2600(20)30079-5

2. Davide Gatti , Luca IdolazziAngelo Fassio Vitamin D: Not Just Bone, but Also Immunity Minerva Med , 107 (6), 452-460  Dec 2016

3. S C Gominak  Vitamin D Deficiency Changes the Intestinal Microbiome Reducing B Vitamin Production in the Gut. The Resulting Lack of Pantothenic Acid Adversely Affects the Immune System, Producing a "Pro-Inflammatory" State Associated With Atherosclerosis and Autoimmunity. Med Hypotheses. , 94, 103-7  Sep 2016

4. Nikola Getoff . Vitamin C: Electron Emission, Free Radicals and Biological Versatility . In Vivo , 27 (5), 565-70,  Sep-Oct 2013

5. Anastasia A Zheltova , Maria V Kharitonova , Igor N Iezhitsa7Alexander A Spasov . Magnesium Deficiency and Oxidative Stress: An Update Biomedicine (Taipei) , 6 (4), 20  Dec 2016

6. Mary P Guerrera1Stella Lucia VolpeJun James Mao Therapeutic Uses of Magnesium Am Fam Physician , 80 (2), 157-62  2009 Jul 15

7. Ajibola A Awotiwon1Olabisi OduwoleAnju SinhaCharles I Okwundu Zinc Supplementation for the Treatment of Measles in Children Cochrane Database Syst Rev. , 6 (6), CD011177  2017 Jun 20

8. S A BarrieJ V WrightJ E PizzornoE KutterP C Barron Comparative Absorption of Zinc Picolinate, Zinc Citrate and Zinc Gluconate in Humans. Agents Actions , 21 (1-2), 223-8,  Jun 1987Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »