Τα άτομα με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας συνήθως έχουν έλλειψη βιταμίνης D©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25(OH)D3 στον ορό του αίματος μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας νεοαγγειακού τύπου και όσο μειώνονται τα επίπεδα της 25(OH)D3, τόσο αυξάνει η συχνότητα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας


Τα τελευταία χρόνια, η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της υγείας έχει λάβει αυξανόμενη προσοχή από τις επιστημονικές και ιατρικές κοινότητες.Οι ελλείψεις της βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί επανειλημμένα με διάφορες οξείες και χρόνιες ασθένειες, περιλαμβανομένης και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.


Ορισμοί για τα επίπεδα της βιταμίνης D3

Σύμφωνα με τις Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ:

 



Η επάρκεια της βιταμίνης D και η διατήρηση της όρασης

επάρκεια της βιταμίνης D  παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωστής όρασης.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (agerelatedmaculardegeneration, AMD)  είναι μια πολύπλοκη  οφθαλμική νόσος με άγνωστη παθογένεσης.

Μελέτες σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής και την εμφάνιση και εξέλιξη της AMD έδωσαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Σε προχωρημένο στάδιο, η AMD μπορεί να σχετίζεται με απόπτωση, πυρόπτωση (pyroptosis) ή νέκρόπτωση (necroptosis) κυττάρων του  αμφιβληστροειδικούς. Έχει αναφερθεί ότι η βιταμίνη D, παίζει ρόλο στη διαμόρφωση καθεμιάς από αυτές τις προγραμματισμένες οδούς κυτταρικού θανάτου.

Η βιταμίνη Dείναι ένας ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα συνεργικά με δύο μέλη των ρυθμιστών ενεργοποίησης της οικογένειας του συμπληρώματος, ήτοι το Η και Ι, των οποίων οι ειδικές παραλλαγές είναι οι πιο σημαντικοί γενετικοί παράγοντες για την παθογένεση της AMD.

Η αγγειογένεση είναι ένα βασικό συστατικό της νεοαγγειακής μορφής της AMD, που είναι ο πιο καταστροφικός τύπος της νόσου και ηβιταμίνη D θεωρείται ότι διαθέτει αντιαγγειογενετικές ιδιότητες.

Κυτταρική απόκριση βλάβης DNA εξασθενεί σε ασθενείς AMD και γι 'αυτό, αυτή η  διαδικασία μπορεί να ρυθμιστεί  μετη βιταμίνη D.

Τέλος, η διαταραχή της αυτοφαγίας ενοχοποιείται ότι παίζει ρόλο στην AMD και αναδυόμενες ενδείξεις  δείχνουν ότι η βιταμίνη Dμπορεί να επηρεάσει την αυτοφαγία.

Ως εκ τούτου,αλληλοεπικαλύπτονται διάφορες οδοί του μεταβολισμού της βιταμίνης D και της παθογένεσης της AMD, υποδηλώνοντας ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να ρυθμίσει την πορεία της AMD [3].

Σε μια συγχρονική μελέτη που έκανε ο Kan E. και οι συνεργάτες  (2017)

σε 95 ασθενείς με εξιδρωματική AMD και σε 95 υγιή άτομα του ιδίου φύλου και ηλικίας  βρέθηκε ότι:

Οι μέσες τιμές της 25(OH)D3 ήσαν σημαντικά μικρότερες στα άτομα με AMD, συγκριτικά με τους υγιείς μάρτυρες (p =0.042), που είχαν επαρκή ή ανεπαρκείς συγκεντρώσεις . 25(OH)D3

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25(OH)D3 στον ορό του αίματος μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας νεοαγγειακού τύπου και όσο μειώνονται τα επίπεδα της 25(OH)D3, τόσο αυξάνει η συχνότητα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας [4].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση


1.Layana AGMinnella AMGarhöfer GAslam THolz FGLeys ASilva RDelcourt CSouied ESeddon JM. Vitamin D and Age-Related Macular Degeneration. Nutrients. 2017 Oct 13;9(10). pii: E1120. doi: 10.3390/nu9101120.

2.Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Endocrine Society Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:1911–30. doi: 10.1210/jc.2011-0385. [PubMed] [Cross Ref]

3.Kaarniranta KPawlowska ESzczepanska JJablkowska ABłasiak J. Can vitamin D protect against age-related macular degeneration or slow its progression? Acta Biochim Pol. 2019 Jun 18;66(2):147-158. doi: 10.18388/abp.2018_2810.

4.Kan EKan EKYücel ÖE.The Possible Link Between Vitamin D Levels and Exudative Age-related Macular Degeneration. Oman Med J. 2020 Jan 5;35(1):e83. doi: 10.5001/omj.2020.01. eCollection 2020 Jan.



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »