Πότε παραγγέλλεται η μέτρηση των επιπέδων συγκέντρωσης της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 έχουν ελάχιστη ή ανύπαρκτη σχέση με τις αποθηκευμένες ποσότητες βιταμίνης D3 στον οργανισμό.Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις, που θα ήταν χρήσιμη η μέτρηση της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3. Δεν έχει λοιπόν νόημα να μετρώνται άσκοπα τα επίπεδα της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3. Νόημα έχει πρώτα να γίνονται γνωστά τα συνολικά αποθηκευμένα επίπεδα της βιταμίνης D3, προκειμένου να διαγνωστεί μια έλλειψη ή ανεπάρκεια ή τοξικότητα της βιταμίνης D3, μετρώντας τις συγκεντρώσεις της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό.


Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 έχουν ελάχιστη ή ανύπαρκτη σχέση με τις αποθηκευμένες ποσότητες βιταμίνης D3 στον οργανισμό. Η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D3 διεγείρει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο, ενώ η παραγωγή της είναι στενά συνδεδεμένη  με τις

συγκεντρώσεις του ασβεστίου, φωσφόρου και παραθορμόνης στον ορό. 

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 μπορεί να είναι ανεβασμένα στον πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό και στον φυσιολογικό υπερπαραθυρεοειδισμό, που είναι δευτεροπαθής της υπασβεστιαιμίας η της μικρής πρόσληψης βιταμίνης D ή της έλλειψης βιταμίνης D.

Όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D3, τότε βρίσκονται ανεβασμένα τα επίπεδα της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 και όχι χαμηλωμένα [1].

Η υπερασβεστιαιμία έχει περιγραφεί σε μια ποικιλία κοκκιωματωδών και λεμφοπολλαπλασιαστικών διαταραχών σε συνδυασμό με αυξημένα επίπεδα 1,25-διυδροξυβιταμίνης D στον ορό. Η ανεξέλεγκτη παραγωγή της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3, που παρατηρείται σε ασθενείς με κοκκιωματώδεις νόσους, όπως η σαρκοείδωση ή η φυματίωση, κοκκιωμάτωση Wegener και όγκοι ,όπως τα λεμφώματα. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις η υπερασβεστιαιμία συμβαίνει ως επακόλουθο της δραστηριότητας έκτοπης ύπαρξης της 25(OH)D-1-υδροξυλάσης (CYP27B1) που εκφράζεται στα μακροφάγα ή τα καρκινικά κύτταρα και το σχηματισμό υπερβολικών ποσοτήτων 1,25(OH)2D [2] .

Πρόσφατη έρευνα έχει εντοπίσει μια νέα αιτία υπερασβεστιαιμίας που δεν παράγεται με τη μεσολάβηση παραθορμόνης [non-PTH-mediated hypercalcemia], που συμβαίνει όταν η διαταράσσεται η της διάσπαση της 1,25(OH)2D , λόγω μεταλλάξεων του κυτοχρώματος της 1,25(OH)2D-24-υδροξυλάσης P450 (CYP24A1) [3].

Αυτές τις παθολογικές καταστάσεις τις υποψιάζεται κανείς,   αν βρεθούν υψηλά επίπεδα ασβεστίου στον ορό, με χαμηλά επίπεδα παραθορμόνης και επιβεβαιώνονται  μετρώντας τα επίπεδα της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3.

Τα υπερβολικά επίπεδα 1,25-διυδροξυβιταμίνης D ενισχύουν την εντερική απορρόφηση ασβεστίου, καθώς και την απορρόφηση ασβεστίου που προκαλείται από τους οστεοκλάστες των οστών, οδηγώντας σε υπερασβεστιαιμία. Η αυξημένη 1,25-διυδροξυβιταμίνη D και η υπερασβεστιαιμία αναστέλλουν την παραγωγή παραθορμόνης (PTH) και αυτό επιδεινώνει την υπερασβεστιουρία.

Το ένζυμο 1-α υδροξυλάση που ενεργοποιεί τη βιταμίνη D3 παράγεται στους νεφρούς. Γιαυτό υπάρχει, καμιά φορά, ενδιαφέρον μέτρησης των επιπέδων της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 σε ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση ή βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο νεφροπάθειας. Τα επίπεδα της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3 βρίσκονται ελαττωμένα στον υποπαραθυρεοειδισμό και στη χρονία νεφρική ανεπάρκεια [4, 5].

Υπάρχουν ελάχιστες άλλες περιπτώσεις, αν υπάρχουν, που θα ήταν χρήσιμη η μέτρηση της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3. Δεν έχει λοιπόν  νόημα να μετρώνται άσκοπα τα επίπεδα της 1,25-διυδροξυβιταμίνης D3. Νόημα έχει πρώτα να γίνονται γνωστά τα συνολικά αποθηκευμένα επίπεδα της βιταμίνης D3, προκειμένου να διαγνωστεί μια έλλειψη ή ανεπάρκεια ή τοξικότητα της βιταμίνης D3, μετρώντας τις συγκεντρώσεις της  25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό.

ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

1.J L Shaker1K C RedlinG V WarrenJ W Findling Case report: hypercalcemia with inappropriate 1,25-dihydroxyvitamin D in Wegener's granulomatosis. Am J Med Sci. 1994 Aug;308(2):115-8.

2.S J Scheinman1M W KelbermanA H TatumK W Zamkoff Hypercalcemia with excess serum 1,25 dihydroxyvitamin D in lymphomatoid granulomatosis/angiocentric lymphoma. Am J Med Sci. 1991 Mar;301(3):178-81.

3.Peter J. TebbenRavinder J. Singh, and Rajiv Kumar Vitamin D-Mediated Hypercalcemia: Mechanisms, Diagnosis, and Treatment. Endocr Rev. 2016 Oct; 37(5): 521–547.


4. Holick MF: Vitamin D deficiency. N Engl J Med 2007, 357, 266–281.

5.John P Bilezikian jpb2@columbia.edu">1, Aliya KhanJohn T Potts JrMaria Luisa BrandiBart L ClarkeDolores ShobackHarald JüppnerPierre D'AmourJohn FoxLars RejnmarkLeif MosekildeMishaela R RubinDavid DempsterRachel GafniMichael T CollinsJim SlineyJames Sanders Hypoparathyroidism in the adult: epidemiology, diagnosis, pathophysiology, target-organ involvement, treatment, and challenges for future research. J Bone Miner Res. 2011 Oct;26(10):2317-37.

 

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

 



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »