Ωτορινολαρυγγολογία και Συμπληρωματική Ιατρική

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


Ο Δημήτριος Γκέλης είναι γιατρός εκπαιδευμένος στη συμβατική ή ΄΄ορθόδοξη΄΄ ιατρική, δηλαδή στην ιατρική που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και διδάσκεται στις Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Οι διαγνωστικές μέθοδοι της συμβατικής ιατρικής, εκτός από τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού και την προσεκτική κλινική εξέταση στηρίζονται και σε εργαστηριακές μεθόδους, που γίνονται σε βιοπαθολογικά, βιοχημικά, ακτινολογικά και λοιπά εργαστήρια.

Oρισμένες νόσοι απαιτούν χειρουργική θεραπεία και ορισμένες φαρμακευτική ή φυσική αποκατάσαταση. Οι φαρμακευτικές θεραπείες της ορθόδοξης ιατρικής βασίζονται σε μελέτες και έρευνες, με τις οποίες έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα κάθε φαρμάκου, τα ποσοστά επιτυχίας του, οι ανεπιθύμητες ενέργειές του και οι αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα ή ουσίες.

Η σύγχρονη ορθόδοξη λοιπόν ιατρική καλείται διεθνώς ιατρική βασισμένη σε τεκμηριώσεις (evidence based medicine). Παρά τούτο η σύγχρονη ορθόδοξη ιατρική αδυνατεί, προς το παρόν, να δώσει λύσεις στη θεραπεία πολλών νοσημάτων.

Αυτή η αδυναμία έδωσε τη δυνατότητα της εμφάνισης άλλου τύπου θεραπευτικών μεθόδων ή τρόπων αντιμετώπισης των νόσων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εναλλακτική ιατρική, η συμπληρωματική ιατρική, κλπ.

Όμως, οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδος επιλεγεί για κάποια δυσίατη νόσο, που δεν περιλαμβάνεται ακόμη στην ορθόδοξη ιατρική, θα πρέπει να εφαρμόζεται από γιατρό, διότι ο τελευταίος, έχοντας ιατρική κρίση μπορεί να αξιολογήσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα ή να αντιληφθεί πιθανές παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τέλος το έργο του κάθε γιατρού συνοδεύεται από την ιατρική ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να να ζητά ο ασθενής βοήθεια από άτομα που δεν είναι γιατροί και δεν έχουν ιατρική και νομική ευθύνη.

 

Συμπληρωματική ιατρική

Η συμπληρωματική ιατρική στηρίζεται σε μια ομάδα διαγνωστικών και θεραπευτικών αρχών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με την συμβατική ή ορθόδοξη ιατρική. Η συμπληρωματική ιατρική, αν και εκουσίως εφαρμόζεται από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, εν τούτοις δεν διδάσκεται στις ιατρικές σχολές αυτοτελώς, αλλά διάσπαρτα κατά περίπτωση νόσου.

Στη συμπληρωματική ιατρική περιλαμβάνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, μεγάλων δόσεων βιταμινών, φυτικών εκχυλισμάτων και παρασκευασμάτων, ειδικών τσαγιών. 

Παράδειγμα συμπληρωματικής ιατρικής στην ωτολογία είναι η χορήγηση του  Florigkel (φθοριούχο νάτριο με ανθρακικό ασβέστιο, βιταμίνη D3 και μαγνήσιο) για τη αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης. Ακόμη και μετά την χειρουργική θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης οι ασθενείς μπορούν να παίρνουν συμπληρωματικά το Florigkel με τη βιταμίνη D3, ασβέστιο και μαγνήσιο, αφού η νόσος έχει μεν αντιμετωπιστεί, αλλά η διεργασία της νόσου συνεχίζεται, βάζοντας σε κίνδυνο την ακοή του ασθενούς (5).

Η θεραπεία μιας ιγμορίτιδας ή άλλης ρινοκολπίτιδας , της αλλεργικής ρινίτιδας, της μη αλλεργικής ρινίτιδας, της ρινίτιδας των εγκύων, το κοινό κρυολόγημα (συνάχι), η εκκριτική ωτίτιδα με ρινίτιδα περιλαμβάνει εκτός από τη τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων και τη συμπληρωματική αγωγή με ρινοπλύσεις, χρησιμοποιώντας το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού σταθερού pH (Osmoclean hypertonic nasal spray). Οι ρινοπλύσεις αυτές απομακρύνουν τους ιούς, τα αλλεργιογόνα και τους ρύπους και έτσι επιταχύνεται η θεραπεία ή ανακουφίζονται συντομότερα οι ασθενείς. 

H κακοσμία του στόματος ουλοδοντικής αιτιολογίας θεραπεύεται αποκαθιστώντας τη βλάβη (π.χ. ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδονισμένοι οδόντες), το μεθοδικό βούρτσισμα των δοντιών και της γλώσσας με οδοντόκρεμα, τον καθαρισμό των μεσοδόντιων διαστημάτων με κατάλληλα βουρτσάκια και οδοντικό νήμα και χρησιμοποιώντας  ταυτόχρονα στοματοπλύσεις-γαργαρισμούς με διάλυμα μείγματος αιθερίων ελαίων (Rochalitex)ή το στοματοφαρυγγικό διάλυμα Evosmin (Αλόη με εκχύλισμα νεραντζιού).

Το μείγμα αυτό των αιθερίων ελαίων του Rochaliex δρα με ήπιο αντισηπτικό τρόπο και εξαιτίας των αιθερίων ελαίων του και των αρωμάτων του που ευοδώνουν την ευοσμία του στόματος (3, 4). Το Εvosmin καθαρίζει το στόμα, το στοματοφάρυυγγα, τις κρύπτες των αμυγδαλών και εξουδετερώνει μικρόβια, εξαιτίας της φυσικής αντιβακτηριδιακής δράσης του εκχυλίσματος του νεραντζιού

To αθώο ροχαλητό μπορεί να αντιμετωπιστεί με γαργαρισμούς αιθερίων ελαίων Rochalitex. Αν μετά από χρησιμοποίηση του Rochalitex και για ένα μήνα δεν βελτιωθεί το ροχαλητό, αυτό σημαίνει ότι το ροχαλητό είναι παθολογικό και είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη λεπτομερέστατης ΩΡΛ εξέτασης με ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία του σπλαγχνικού κρανίου, μελέτη ύπνου κλπ.

Το Rochalitex λοιπόν εκτός από την αναχαίτιση του αθώου ροχαλητό βοηθάει στη διάγνωση του παθολογικού ροχαλητού.

Οι ιογενείς φαρυγγίτιδες, αμυγδαλίτιδες και ρινοφαρυγγίτιδες μπορεί να αντιμετωπιστούν με τους γαργαρισμούς και τις στοματοπλύσεις Evosmin [Aλόη και εκχύλισμα νεραντζιού]

Η εκδήλωση ξηροστομίας μπορεί να οφείλεται στο φυσιολογικό γήρας, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, το σύνδρομο Sjögren, μετά από ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου και άλλα αίτια. Η ξηροστομία για πολλούς είναι ανυπόφορη και δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να το πάρει ο ασθενής για λίγες ημέρες και να του αποκαταστήσει τη ροή του σάλιου μόνιμα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνοδεύονται από παρενέργειες και αν ανακουφίσουν την ξηροστομία, η ανακούφιση διαρκεί όσο παίρνει τα φάρμακα ο ασθενής.

Οι ασθενείς με ξηροστομία, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, μπορούν να ανακουφιστούν, χρησιμοποιώντας ψεκασμούς τεχνητού σιάλου (Xerogkelin) στο στοματικό τους βλεννογόνο.

Σε όλες τις καταστάσεις που συνοδεύονται από ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου (ξηρά ρινίτις) ή υπάρχουν ξηρές μετεγχειρητικές κρούστες ή πυκνόρρευστες εκκρίσεις στις ρινικές κοιλότητες, π.χ. ρινοκολπίτιδα, μπορεί να γίνουν ψεκασμοί στη μύτη με σησαμέλαιο εμπλουτισμένο μαστιχέλαιο και βιταμίνη Ε (Rhinosisam nasal spray).

O  συνδυασμός αυτός των φυσικών ελαίων και της βιταμίνης Ε μαλακώνουν τις κρούστες, διώχνουν την ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και βελτιώνουν τη λειτουργία του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου της μύτης και την κινητικότητα των κροσσών του. Το Rhinosisam δεν είναι φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς και χωρίς παρενέργειες στις εξής περιπτώσεις (2):

  • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, όπως αυτή που προκαλείται, όταν το άτομο εκτίθεται στο ξηρό ψύχος της χειμερινής περιόδου, κατά τα αεροπορικά ταξίδια μακράς διαρκείας, μετά από παρατεταμένη διαμονή σε χώρο που κλιματίζεται (1).
  • Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στη μύτη (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινοπλαστική, κατάγματα ρινικών οστών, αφαίρεση ρινικών πολυπόδων με ενδοσκοπική χειρουργική (FESS) ή την κλασσική ημιπολυπεκτομή, κλπ), κατά τις οποίες δημιουργούνται ξηρές κρούστες στις ρινικές κοιλότητες,
  • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου που μπορεί να συνοδεύει το σύνδρομο Sjögren (ξηροστομία, ξηροφθαλμία, ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου, ξηρότητα ρινοφάρυγγα και λάρυγγα, κλπ..),
  • Δυσχέρεια καθαρισμού των εκκρίσεων της μύτης στην ιογενή ή μικροβιακή ρινίτιδα ή την αλλεργική και μη αλλεργική ρινίτιδα. Μετά από συνάχι , το οποίο συνοδεύεται από παραγωγή ξηρών ή πηχτών εκκρίσεων.
  • Χρόνια ξηρή ρινίτιδα
  • Καθαρισμό των εκκρίσεων στη χρονία επίμονη δυσίατη ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα, ηθμοειδίτιδα) σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική θεραπεία που καθορίζει ο θεράπων ιατρός.
  • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου των ηλικιωμένων ατόμων, η παρουσία κρουστών ή η παρουσία έντονης υγρασίας ή καταρροής στη μύτη μπορεί να ανακουφιστεί με τη χρήση Rhinosisam
  • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου ατόμων που έχουν δεχτεί ακτινοθεραπείες στην περιοχή της μύτης(1). Οι θεραπευτικές ακτινοβολίες προκαλούν υπερπαραγωγή βλέννας στις ρινικές και τις παραρρίνιες κοιλότητες, οι οποίες στη συνέχεια ξηραίνονται και παράγονται κρούστες, οπότε πρέπει να απομακρυνθούν, αφού μαλακώσουν με το Rhinosisam. Ο καθαρισμός τις μύτης απαιτεί τη χρήση του Rhinosisam για αρκετές μέρες. Διακόπτοντας τον καθημερινό καθαρισμό της μύτης οι ξηρές κρούστες υποτροπιάζουν, οπόταν πρέπει να επαναληφθεί η χρήση του Rhinosisam
  • Η παρατεταμένη λήψη οξυγόνου με ρινικό καθετήρα, καθώς και η χρήση συσκευής CPAP από άτομα με παθολογικό ροχαλητό και υπνικές άπνοιες μπορεί να συνοδεύονται με ενοχλητική ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, που ανακουφίζεται με Rhinosisam.
  • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και παραγωγή ξηρών κρουστών σε ορισμένα άτομα που κάνουν θεραπεία με ορισμένα φάρμακα κατά της ακμής ή χρησιμοποιούν ρινικά σπρέϊς κορτικοστεροειδών.
  • Η χρησιμοποίηση του Rhinosisam μπορεί να συνδυαστεί και με φάρμακα που του έχουν συνταγογραφηθεί για κάποιο ρινολογικό πρόβλημα, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή ή τοπικά αντιισταμινικά ή υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού σταθερού pH (Osmoclean Hypertonic spray) ή ενδορρινικά αποσυμφορητικά.

H αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες , η καθυστέρηση του γήρατος, η αποτροπή δημιουργίας εκφυλιστικών νόσων, η καρδιοπροστασία (7), η παρεμπόδιση δημιουργίας αθηρωματικών πλακών (8), η καθυστέρηση της ωτογήρανσης και της πρεσβυακοίας και των εμβοών των αυτιών μπορεί να γίνει με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια, στο κόκκινο κρασί λαι στη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας (6).

Προς αποφυγή της δημιουργίας αλκοολισμού (9), μπορεί να προσλάβει κανείς τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού με τη λήψη 2 κουταλιών της σούπας ημερησίως, συμπυκνωμένου βιολογικού ιατρικού κόκκινου κρασιού Νεμέας, όπως το ''Γκελάντο'' [www.gkelanto.gr]. και με 3-6 κάψουλες Vinogkelin (Βινογκελιν) που περιέχουν τις πολύτιμες πολυφαινόλες και τις αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και διατροφικές ίνες στη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ''Γκέλικος".

Στην εποχή μας, που υπάρχει πανδημία έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι χρήσιμος ο έλεγχος των επιπέδων του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3 στο αίμα, της 25 υδροξυβιταμίνης D3. Τα φυσιολογικά επίπεδά της 25 υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται από 30-100ng/ml και τα ιδανικά επίπεδά της για καρδιοπροστασία, αγγειοπροστασία, διαβητοπροστασία, νευροπροστασία, καρκινοπροστασία  είναι 50-70ng/ml. To D3 Gkelin drops είναι φυσική  βιταμίνη D3 σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αυτός ο συνδυασμός εξασφαλίζει την πλήρη απορροφητικότητα της βιταμίνης D3, διότι η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Ο ψευδάργυρος είναι απαράίτηο ιχνοστοιχείο για τη ζωή. Περίπου 300 ένζυμα που συμμετέχουν στο μεταβολισμό και 3000 πρωτείνες περιέχουν ψευδάργυρο.  

Ο ψευδάργυρος χορηγείται συμπληρωματικά στην οξεία διάρροια των παιδιών, στην κοινή ακμή, στις εμβοές των αυτιών, τη βαρηκοία και την αιφνίδια βαρηκοία, τους ιλίγγους, τη νευρική ανορεξία, για την αύξηση της λίμπιντο, τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων κλπ.

Το 30% των ατόμων άνω των 65 ετών έλλειψη ή οριακή έλλειψη ψευδαργύρου, ετε διότι δεν προσλαμβάνει ψευδάργυρο με τις τροφές, είτε δεν απορροφάται ο ψευδάργυρος από το έντερο και γιαιαυτό πρέπει να παίρνουν συμπληρωματικά ψευδάργυρο.

Ο ψευδάργυρος είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται επίσης συμπληρωματικά ως αντιγηραντικός παράγοντας.

Χορηγείται η πιο ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, όπως ο πικολινικός ψευδάργυρος, του οποίου η απορροφητικότα και βιοδιαθεσιμότητα ενισχύεται περαιτέρω, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C .

Το Ζincobell περιέχει 10mg πικολινικού ψευδαργύρου και 119mg βιταμίνης C. Η καθημερινή δόση του ψευδαργύρου δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 40mg, διότι, αν χορηγηθούν μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες (ναυτία) ή αν χορηγηθεί μεγάλη δόση πέραν των 2 μηνών μπορεί να προκαλέσει έλλειψη χαλκού.

 

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Εναλλακτική ιατρική

Ενώ η συμπληρωματική ιατρική χρησιμοποιείται μαζί με τη συμβατική ιατρική, η εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται στη θέση της συμβατικής ιατρικής, π.χ. η ομοιοπαθητική ιατρική, ο βελονισμός, κ.α..

Η ομοιοπαθητική είναι μια αναγνωρισμένη μεθοδολογία αντιμετώπισης πολλών παθήσεων, ιδίως νόσων για τις οποίες δεν δίδει λύση ή δεν δίδει απλή ή εύκολη λύση η συμβατική ιατρική, χωρίς όμως να δίδει θεραπευτική λύση, όταν έχουν εγκατασταθεί παθολογοανατομικές βλάβες, π.χ όγκοι.

Η εναλλακτική ιατρική σήμερα εφαρμόζεται μόνο από εκπαιδευμένους σ’ αυτήν γιατρούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έναρξη κλινικών μελετών, θεραπεύοντας ομοιοπαθητικά ή με βελονισμό ασθενείς με διπλές τυφλές μελέτες. Έτσι στα επόμενα χρόνια θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν μόνο από τη συμβατική ήμόνο την ομοιοπαθητική ιατρική ή και από τα δύο.

Tο Εvosmin σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 9,45 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Bjork-Eriksson Τ, et al. Fewer problems with dry nasal mucous membranes following local use of sesame oil. Rhinology. 2000 DeC;38(4):200-3.

2. Johnsen J, et al. Pure sesame oil vs isotonic sodium chloride solution as treatment for dry nasal mucosa. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2001 l\lov;l27(1D:1353-6.

3. Γκέλης ΔΝ. ΡΟΧΑΛΗΤΟ: Αθώα ή παθολογική κατάσταση; www.gelis.gr, 2008

4. Η ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ-ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. Εκδόσεις ΄΄Βελλεροφόντης΄΄, Κόρινθος, 2008.

5. Γκέλης ΔΝ. και συν. Συντηρητική θεραπεία Ωτοσκλήρυνσης, Εκδόσεις ΄΄Βελλεροφόντης΄΄, 2008.

6. Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129(5):463-70.

7. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, Perez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

8. Das S, Santani DD, Dhalla NS. Experimental evidence for the cardioprotective effects of red wine. Exp Clin Cardol. 2007 Spring;12(1):5-10.

9. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, Perez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »