Επιδημιολογικές μελέτες της κεφαλαλγίας στην Ευρώπη δείχνουν ότι, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι ενήλικες υποφέρουν γενικά από πονοκέφαλο.
|
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος Οδοντίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Διαγνωστική και Θεραπευτική Ωτορινολαρυγγολογία, Φωνιατρική, Ακοολογία, Διαταραχές της Ισορροπίας, ΩΡΛ Ογκολογία, Ιατρική Διατροφολογία,
τηλ 00306944280764
www.gelis.gr
www.orlpedia.gr
www.allergopedia.gr
www.gkelanto.gr
pharmage@otenet.gr
|
|
Δρ Σπαντιδέας Αναστάσιος, Ιατρός, Παθολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κλινικός Φαρμακολόγος, Αθήνα, Άνω Γλυφάδα, Μυστρά 20, τηλ. 6944526007 |
|
Γκέλη Αικατερίνη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιβαλλοντική Ιατρική, Προληπτική Ιατρικιή, Ιατρική Διατροφολογία Άσσος, Κορινθίας, τηλ. 6944644820 |
|
Γκόλας Ευάγγελος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική και θεραπευτική Ωτορινολαρυγγολογία, ΩΡΛ Αλλεργία, Φωνιατρική, Ακοολογία, Διαταραχές της Ισορροπίας, ΩΡΛ Ογκολογία, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική
Καλιάφα 1Α, Ιωάννινα τηλ. 2651049006, 6936349006, vgolas@otenet.gr
www.egolas.gr
|
|
Πάγκαλος Άρης, Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Διαγνωστική και θεραπευτική Ωτορινολαρυγγολογία, ΩΡΛ Αλλεργία, Φωνιατρική, Ακοολογία, Διαταραχές της ισορροπίας, ΩΡΛ Ογκολογία, Περιβαλλοντική Ιαυτική, Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία
Ηρώων Πολυτεχνείου 8, Αγιος Νικόλαος, Κρήτης, τηλ. 26976766226, 2841089100
arismd@otenet.gr
|
Περεταίρω διερεύνηση δείχνει ότι, σε ποσοστό 60% ο πονοκέφαλος αφορά την κεφαλαλγία τάσης, ένα 15% την ημικρανία , ένα 4% τη χρόνια κεφαλαλγία, ενώ το ποσοστό κεφαλαλγίας ως πιθανής φαρμακευτικής παρενέργειας φθάνει το 1%-2%.
Σε ότι αφορά την αθροιστική κεφαλαλγία το ποσοστό της δεν ξεπερνά το 0,2 έως 0,3%.
Οι κεφαλαλγίες προσβάλουν περισσότερο στις γυναίκες. Σε σχέση με την ηλικία, οι προσβολές είναι λιγότερες στα παιδιά και τους έφηβους.
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες η
κεφαλαλγία στην Ευρώπη, συναντάται συχνότερα.
Από πλευράς μεθοδολογικής προσέγγισης, ο επιπολασμός ή εξάπλωση [ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων κεφαλαλγίας σε κάποιον δεδομένο πληθυσμό, σε μια ορισμένη χρονική περίοδο] της κεφαλαλγίας που εκδηλώνεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής, είναι υψηλότερος εκείνου που αναφέρεται στη διάρκεια ενός έτους.
Το ακριβές χρονικό πλαίσιο της εκδήλωσης κεφαλαλγίας, εάν είναι ένα έτος, τρεις ή έξη μήνες ή αν δεν μπορεί να προσδιοριστεί, φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερη σημασία.
Μελέτες κεφαλαλγίας, που είναι προϊόν προσωπικής συνέντευξης, φαίνεται να δίνουν υψηλότερο επιπολασμό από εκείνες που βασίζονται σε ερωτηματολόγια.(1).
Χρόνια κεφαλαλγία τύπου τάσης και ανεπάρκεια της βιταμίνης D
Ο επιπολασμός της κεφαλαλγίας τάσης και η ανεπάρκεια της βιταμίνης D φαίνεται να σχετίζονται θετικά και έχουν υψηλό σκορ στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο στη διεθνή βιβλιογραφία, η μεταξύ τους σχέση δεν έχει ερευνηθεί ακόμη επαρκώς.
Η χρόνια κεφαλαλγία τάσης σε ασθενείς με ανεπάρκεια της βιταμίνης D και οστεομαλακία, ανταποκρίνεται στη θεραπεία με χορήγηση βιταμίνης D και συμπληρωμάτων ασβεστίου. Η βελτίωση της κεφαλαλγίας μάλιστα, εκδηλώνεται πολύ πιο γρήγορα από την βελτίωση των συμπτωμάτων της οστεομαλακίας.(2).
Τα επίπεδα της βιταμίνης D σε ασθενείς με μυοσκελετικούς πόνους, χρόνια κόπωση και κεφαλαλγία
Σε μεγάλο ποσοστό ασθενών, η υποβιταμίνωση D φαίνεται να συνυπάρχει με μη ειδικούς μυοσκελετικούς πόνους, κεφαλαλγία και κόπωση. Ο παθολόγος και ο γενικός γιατρός, στα περιστατικά με αυτή τη συμπτωματολογία, δηλαδή μη ειδικούς μυοσκελετικούς πόνους, κεφαλαλγία και κόπωση, θα πρέπει να υποπτεύεται την υποβιταμίνωση D.
Οι ασθενείς αυτοί, αν ελάχιστα εκτίθενται στον ήλιο και έχουν διατροφή χαμηλή σε πρόσληψη βιταμίνης D, πρέπει να παραπέμπονται για περαιτέρω αξιολόγηση.(3).
Η Πιθανή σχέση υποβιταμίνωσης D και κεφαλαλγίας
Έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ότι, υπάρχει υποβιταμίνωση D σε διάφορους πληθυσμούς της γης . Υπάρχουν επίσης μελέτες που οδηγούν σε μια πιθανή συσχέτιση χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον ορό του αίματος και εμφάνισης χρόνιου πόνου.
Σε ασθενείς που εμφανίζουν κεφαλαλγία, υπάρχουν αναφορές ευεργετικής επίδρασης της θεραπείας με βιταμίνη D.
Πληθυσμοί που διαβιώνουν σε χώρες υψηλού γεωγραφικού πλάτους έχουν υψηλό επιπολασμό κεφαλαλγίας, γεγονός που ενισχύει την υπόθεση σχέσης της κεφαλαλγίας με την υποβιταμίνωσης D, εφόσον τα επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό, φαίνεται να έχουν σχέση αντίστροφη με το ύψος του γεωγραφικού πλάτους.(2).
Ο Prakash S, και οι συνεργάτες του (2010), στη προσπάθεια να οριοθετήσουν πιθανή σχέση του επιπολασμού των κεφαλαλγιών με το γεωγραφικό πλάτος έκαναν αξιολόγηση της σχετικής βιβλιογραφίας .
Παρατήρησαν λοιπόν ότι υπάρχει σημαντική σχέση στην εκδήλωση κεφαλαλγίας με την υποβιταμίνωση D, τόσο για την κεφαλαλγία τάσης, όσο και για την ημικρανία.
Επίσης παρατήρησαν ότι υπάρχει μια ροπή, ο επιπολασμός της κεφαλαλγίας να αυξάνεται με το γεωγραφικό πλάτος. Η σχέση αυτή γίνεται περισσότερο εμφανής για την ημικρανία και την κεφαλαλγία τάσης.
Ο δείκτης επικράτησης της ημικρανίας σε ετήσια βάση είναι υψηλότερος σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους.
Για την κεφαλαλγία με εποχική διακύμανση οι μελέτες είναι περιορισμένες. Ωστόσο τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση της συχνότητας κρίσεων κεφαλαλγίας, σε σχέση με το γεωγραφικό πλάτος, όταν αυτές εκδηλώνονται Φθινόπωρο – Χειμώνα. Ενώ η σχέση αυτή ατονεί για τις κεφαλαλγίες που εκδηλώνονται κατά το καλοκαίρι.
Οι εποχικές διακυμάνσεις των προσβολών κεφαλαλγίας φαίνεται να έχουν σχέση με τις διακυμάνσεις του επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό. Η παρουσία στον υποθάλαμο του υποδοχέα της βιταμίνης D, άλφα – υδροξυλάσης και της πρωτεΐνης δέσμευσης της βιταμίνης D, υποδηλώνουν περαιτέρω ρόλο της υποβιταμίνωσης D στην έκφραση της κεφαλαλγίας.(2).
Σχέση της Κεφαλαλγίας και των επιπέδων της 25(OH)D3 του ορού
Ο Kjaergaard M, και οι συνεργάτες του, διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ επιπέδων 25(OH)D3 του ορού και κεφαλαλγίας σε δείγμα γενικού πληθυσμού της Tromsø, στο Πανεπιστήμιο Tromsø της Νορβηγίας.
Την έρευνα συνιστά μια σύγχρονη μελέτη που βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που απάντησαν 11.614 άτομα, τα οποία συμμετείχαν στην 6η έρευνα της μελέτης Τρόμσο (Tromsø 6). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο 2007 – 2008. Τα δεδομένα κατανεμήθηκαν ανάλογα με την κατάσταση καπνίσματος και αναλύονται σε σχέση με ημικρανική ή όχι κεφαλαλγία.
Στη μελέτη έγιναν προσαρμογές ανάλογα με την ηλικία, το δείκτη μάζας του σώματος (BMI), το φύλο, την εποχή, τα χρόνια νοσήματα, την εκπαίδευση, τη σωματική άσκηση και τη κατανάλωση οινοπνεύματος.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής έδειξαν ότι η μη ημικρανική κεφαλαλγία έχει συνάρτηση με τα χαμηλά επίπεδα 25(OH)D3 του ορού.
Αν και έγιναν οι απαραίτητες προσαρμογές για την ελαχιστοποίηση πιθανού λάθους, δεν αποκλείεται οι διαπιστώσεις να αντικατοπτρίζουν και παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής και όχι αιτιοπαθογένειας .(4).
Στη Φινλανδική μελέτη που έκανε ο JyrkiK. Virtanen και οι συνεργάτες (2017) σε μεσήλικες άι πιο ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας 42–60 ετών και κατά το χρονικό διάστημα βρέθηκε ότι, οι χαμηλές συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στην κυκλοφορία του αίματος είχαν σχέση με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης συχνών πονοκεφάλων [5].
Έλλειψη της βιταμίνης D3 [επίπεδα 25(OH)D3 μεταξύ 0-20ng/ml] ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 [επίπεδα 25(OH)D3 μεταξύ 20-30ng/ml], σε ασθενείς που εμφανίζουν οποιαδήποτε μορφή κεφαλαλγίας, επιβάλει συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 ή έκθεση του σώματος στον ήλιο για 12-15 λεπτά, καθημερινά τις μεσημβρινές ώρες, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συνιστάται σε όλα τα άτομα με κάθε τύπου κεφαλαλγία να μετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός τους και εφόσον αυτά βρεθούν ενεπαρκή ή ελλειπή να χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνη D3. Επιλέγεται η φυσική και όχι η συνθετική βιταμίνη D3, που φέρεται μαζί με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3-Gkelin drops] Αυτός ο συνδυασμός εγγυάται την ασφαλή απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο και τη δημιουργία επιθυμητών επιπέδων 25 (ΟΗ) D3 [50-100 ng / ml].
Η αλληλεπίδραση βιταμίνης D, ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμίνης Κ2
Οι ασθενείς με χρόνια ή υποτροπιάζουσα κεφαλαλγία πρέπει να διατηρούν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 μεταξύ των 60-80ng/ml.
H χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D3 και για μεγάλο χρονικό διάστημα πρέπει να συνοδεύεται και από την εξισορροπημένη χορήγηση Μαγνησίου, βιταμίνη Κ2 και ασβεστίου[6].
Αυτά τα τέσσερα θρεπτικά συστατικά, το καθένα επηρεάζει τη λειτουργία του άλλου και για να λειτουργήσει το καθένα αποτελεσματικά πρέπει να χορηγείται σε κατάλληλη δόση.
.
Αν χορηγηθεί υπερβολική βιταμίνη D3 και για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την ταυτόχρονη χορήγηση βιταμίνης Κ2 (Κappagel) μπορεί να προκληθεί υπεραπορρόφηση ασβεστίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε εναποθέσεις ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς και στις νεφρικές αρτηρίες.. Μέρος της εξήγησης για αυτές τις δυσμενείς παρενέργειες είναι ότι η λειτουργία της βιταμίνη Κ2 είναι να οδηγεί το ασβέστιο στα οστά και τα δόντια και όχι στους μαλακούς ιστούς και τις αρτηρίες[7].
Τα επαρκή επίπεδα μαγνησίου εξασφαλίζουν την ενεργοποίηση της βιταμίνης D3, καθώς το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της βιταμίνης D3[6].
Στους ενήλικες χορηγείται ο συνδυασμός Ταυρικού και Κιτρικού Μαγνησίου (Magnigkel). Kάθε κάψουλα του Magnigkel περιέχει 28,5mg Ταυρικού Μαγνησίου και 143mg Kιτρικού Μαγνησίου. Χορηγείται μια κάψουλα πρωί και βράδυ με το φαγητό.
Όσον αφορά τη βιταμίνη K2 επιλέγεται η χορήγηση φυσικής βιταμίνης K2 (Kappagkel), που χορηγείται σε δόση μιας κάψουλας των 100μg πρωί και βράδυ με το φαγητό.
Ενδεικτικά σημάδια έλλειψης βιταμίνης Κ2 περιλαμβάνουν οστεοπόρωση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτης. Η αγγειακή ασβεστοποίηση είναι επίσης μια παρενέργεια του χαμηλού μαγνησίου, επομένως όταν λαμβάνετε βιταμίνη D3, χρειάζεστε τόσο βιταμίνη Κ2 όσο και μαγνήσιο για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά.
Η διατήρηση της κατάλληλης αναλογίας ασβεστίου προς μαγνήσιο είναι επίσης σημαντική, καθώς το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση του ασβεστίου στα κύτταρα ώστε να μπορούν να λειτουργούν καλύτερα. Με βάση τις προσωπικές ανάγκες υγείας κάθε ατόμου, η ιδανική αναλογία ασβεστίου προς μαγνήσιο μπορεί να ποικίλλει από 1 προς 1 έως βέλτιστο 1 προς 2.[8].
Το μαγνήσιο και η βιταμίνη Κ2 αλληλοσυμπληρώνονται επίσης, καθώς το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, που είναι σημαντικό συστατικό των καρδιακών παθήσεων.
Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].
Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.
Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.
Βιβλιογραφία
1.Stovner LJ, Andree C. Prevalence of headache in Europe: a review for the Eurolight project. J Headache Pain. 2010 Aug;11(4):289-99. doi: 10.1007/s10194-010-0217-0. Epub 2010 May 16.
2.Prakash S, Shah ND. Chronic tension-type headache with vitamin D deficiency: casual or causal association? Headache. 2009 Sep;49(8):1214-22. doi: 10.1111/j.1526-4610.2009.01483.x. Epub 2009 Jul 8.
3.Knutsen KV, Brekke M, Gjelstad S, Lagerløv P. Vitamin D status in patients with musculoskeletal pain, fatigue and headache: a cross-sectional descriptive study in a multi-ethnic general practice in Norway. Scand J Prim Health Care. 2010 Sep;28(3):166-71. doi: 10.3109/02813432.2010.505407.
4.Kjaergaard M, Eggen AE, Mathiesen EB, Jorde R. Association Between Headache and Serum 25-Hydroxyvitamin D; the Tromsø Study: Tromsø 6. Headache. 2012 Sep 13.
5. Jyrki K. Virtanen, Rashid Giniatullin, Pekka Mäntyselkä, Sari Voutilainen, Tarja Nurmi, Jaakko Mursu, Jussi Kauhanen, and Tomi-Pekka Tuomainen. Low serum 25-hydroxyvitamin D is associated with higher risk of frequent headache in middle-aged and older men. SciRep. 2017; 7: 39697. Published online 2017 Jan 3.
6.Anna Capozzi , Giovanni Scambia , Stefano Lello Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health. Maturitas . 2020 Oct:140:55-63.
7.Selma Hasific, Kristian A Øvrehus, Susanne Hosbond , Jess Lambrechtsen, Preman Kumarathurai , Anna Mejldal, Emil Johannes Ravn, Lars Melholt Rasmussen, Oke Gerke, Hans Mickley , Axel Diederichsen. Effects of vitamins K2 and D3 supplementation in patients with severe coronary artery calcification: a study protocol for a randomised controlled trial. BMJ Open. 2023 Jul 14;13(7):e073233.
8.Ricardo Villa-Bellosta 1 2Impact of magnesium:calcium ratio on calcification of the aortic wall. PLoS One. 2017 Jun 1;12(6):e0178872.
Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.