Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη D3 δρα νευροπροστατευτικά.
Ως γνωστόν υπάρχουν διάφορες μορφές βιταμίνης D, κυριότερες από τις οποίες είναι η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3. Μετά την ανακάλυψη της ύπαρξης των υποδοχέων της βιταμίνης D3 σε όλους σχεδόν τους ιστούς του σώματος, σήμερα γνωρίζουμε ότι, εκτός από την κλασσική οστεοπροστατευτική δράση της, η βιταμίνη D3, επίσης δρα ανοσοτροποποιητικά, καρδιοπροστατευτικά, αγγειοπροστατευτικά, διαβητοπροστατευτικά, καρκινοπροστατευτικά, νευροπροστατευτικά και πρόσφατα σε πειραματόζωα βρέθηκε ότι προστατεύει την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: H βιταμίνη D3 ασκεί νευροπροστατευτική δράση στον εγκέ-φαλο.
Η έλλειψη ή ανε-πάρκεια βιταμίνης D3, που συνήθως παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να προκα-λέσει διαταραχή της γνωσιακής λειτου-ργίας.
Γιαυτό, επειδή έχει παύσει η παραγωγή βιταμίνης D3 στο δέρμα των ηλικιω-μένων ατόμων, συνιστάται η συμ-πληρωματική χορήγηση της. Τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 μπο-ρούν να προλάβουν την εγκεφαλική βλάβη
|
|
Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος,
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Προληπτική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική
τηλ. 2744023768, 6944280764
www.gelis.gr
www.orlpedia.gr,
www.allergopedia.gr,
www.gkelanto.gr
|
|
Αικατερίνη Γκέλη. Ιατρός. Ακτινοδιαγνώστης, Π. Παπαληγούρα 16, Ασσος, Κόρινθος, Τ. 6944644820 email: kgkeli@htmail.com |
Το γεγονός ότι η βιταμίνη D3 ασκεί προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο αποτελεί μια γνώση υψίστης σημασίας, διότι είναι γνωστό ότι τα ηλικιωμένα άτομα είναι κατά κανόνα υποβιταμινικά D3, δηλαδή τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3 [25-υδροξυβιταμίνη D3] είναι χαμηλότερα των 30ng/ml.
Σύμφωνα με τη μελετη του Keeney JT , και των συνεργατών [2013] στο Department of Chemistry, Center of Membrane Sciences, Sanders Brown Center on Aging, University of Kentucky, Lexington, KY 40506, USA η υποβιταμίνωση D3 (έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3) έχει δυσάρεστα επακόλουθα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, διότι δημιουργεί ένα βιοχημικό περιβάλλον, το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη φλεγμονής και συσσώρευσης ελευθέρων ριζών.
Αυτό έχει ως επακόλουθο τη διαταραχή της γνωσιακής λειτουργίας και της λειτουργίας του εγκεφάλου. Η γνωσιακή λειτουργία είναι η ικανότητα ενός ατόμου να επεξεργάζεται σκέψεις, η λειτουργία της μνήμης, η ικανότητα εκμάθησης νέων πραγμάτων, η ικανότητα διατύπωσης φράσεων και η κατανόηση κειμένων.
Οι ανωτέρω ερευνητές, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι πολύ διαδεδομένη η έλλειψη βιταμίνης D3 στα ηλικιωμένα άτομα απέδειξαν σε πειραματόζωα (επίμυες) ότι κατά τη διαδικασία της γήρανσης από τη μέση έως τη γεροντική ηλικία, τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 επηρεάζουν την οξειδωτική κατάσταση του εγκεφάλου των επιμύων.
Ανακαλύφθηκε ότι για να προληφθεί η βλάβη του εγκεφάλου από τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών και των τοξικών επακολούθων τους απαιτείται η παρουσία επαρκών επιπέδων βιταμίνης D3 στον οργανισμό.
Η παραπάνω έρευνα απέδειξε ότι η υποβιταμίνωση D3 επέτρεψε την υπερβολική ενεργοποίηση του παράγοντα ΝF-κάππα Β-ενισχυτή -ελαφριάς-αλυσίδας των ενεργοποιημένων Β κυττάρων [nuclear factor kappa-light-chain-enhancer of activated B cells], ο οποίος είναι το κύριο γονιδιακό σήμα που συμμετέχει στη φλεγμονή.
Αυτή η ενεργοποίηση οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων του ενζύμου iNOS [Inducible Nitric Oxide Synthase] που είναι η φλεγμονώδης μορφή του υποξειδίου του αζώτου. Το iNOS με τη σειρά του δημιουργεί υπερβολική βλάβη του εγκεφάλου, δρώντας ως ελέυθερη ρίζα.
Πολλοί Έλληνες και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 , ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Όταν λέμε έλλειψη βιταμίνης D3 εννοούμε ότι τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 [ο κύριος μεταβολίτη της βιταμίνη D3 στο ήπαρ] κυμαίνονται από 0-20ng/ml. Όταν λέμε ανεπάρκεια βιταμίνης D3 εννοούμε ότι τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται μεταξύ των 21-30ng/ml. Τα προστατευτικά επίπεδα της βιταμίνης D3 έναντι ποικίλων νόσων κυμαίνονται στα 60-80ng/ml.
Η παραπάνω έρευνα αναδεικνύει ακόμη μια ευεργετική ιδιότητα της βιταμίνης D3 για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και την κατατάσσει στις θρεπτικές ουσίες που μπορούν να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Η ασφαλής λήψη της βιταμίνης D3 από το στόμα και η βέβαιη απορρόφησή της από το έντερο επιτυγχάνεται με τη χορήγηση της φυσικής βιταμίνης D3, που βρίσκεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3- Gkelin drops].
H δόση της D3-Gkelin drops για τους ενήλικες καθορίζεται από τα επίπεδα της συγκέντρωσης της 25 υδρξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος, που σε περίπτωση μεγάλης έλλειψης μπορεί να χορηγηθούν ακόμη και 10 σταγόνες D3 Gkelin drops ημερησίως επί ένα μήνα και ελάττωση της δοσολογίας στις 4-5 σταγόνες τους επόμενους δύο μήνες, οπόταν ξαναμετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3.
Τα ηλικιωμένα άτομα και να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, επειδή το δέρμα τους έχει χάσει τη φωτοσυνθετική ικανότητά του, είναι υποβιταμινικά D3. Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά η δόση του D3-Gkelin drops καθορίζεται ανάλογα με το ύψος των συγκεντρώσεων επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό. Λεπτομέρειες της δοσολογίας βλέπε D3 Gkelin drops
Βιβλιογραφία
Keeney JT , Förster S , Sultana R , Brewer LD , Latimer CS , Cai J , Klein JB , Porter NM , Allan Butterfield D . Dietary vitamin D deficiency in rats from middle to old age leads to elevated tyrosine nitration and proteomics changes in levels of key proteins in brain: Implications for low vitamin D-dependent age-related cognitive decline.Free Radic Biol Med. 2013 Dec;65:324-34.
Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.