Η υποβιταμίνωση της βιταμίνης D3 έχει σχέση με την πρόκληση γλαυκώματος ανοικτής γωνίας;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Η βιταμίνη D εμπλέκεται στην υγεία και λειτουργία της όρασης.Τα χαμηλότερα επίπεδα 25 υδροξυβιταμίνης D3 ή 25(OH)D3 συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος στις γυναίκες σε σύγκριση με υψηλότερο επίπεδο 25(OH)D.


H βιταμίνη D3 συμβάλλει και συμμετέχει στη οπτική υγεία και  και την γενικότερη λειτουργία του οφθαλμού.

 

alt

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης 

   Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική, Εναλλακτική Ιατρική, Φυσικές Θεραπείες, Περιβαλλοντική Ιατρική, βιταμίνη D


Τηλ. 2744023768, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   www.zinc.gr   www.curcumin.gr   www.orlpedia.gr   www.allergopedia.gr   www.gkelikosagiorgitiko.gr  www.gkelismedicallexicon.gr

To γλαύκωμα ανοικτής γωνίας είναι μία από τις κύριες χρόνιες παθήσεις, η οποία επηρεάζει το οπτικό νεύρο.

Παρά τούτο μέχρι τώρα υπήρχε μικρή γνώση για τη σχέση της βιταμίνης D και του γλαυκώματος ανοικτής γωνίας.

 Ο Υοο και οι συνεργάτες του (2014) στη Νότια Κορέα ερεύνησαν την εξάπλωση της υποβιταμίνωσης D στα άτομα μα γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.

 Προς τούτο μέτρησαν τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό 9094 ατόμων της Νοτίου Κορέας με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας [1].

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 και του κινδύνου πρόκλησης γλαυκώματος ανοικτής γωνίας.

Σε μελέτη του Gonclaves A. και των συνεργατών του,  που έγινε επί εκατόν πενήντα περιπτώσεων γλαυκωματικών ασθενών με μέτριου έως σοβαρού  βαθμού πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοικτής γωνίας, (μέσης ηλικίας 75.1 ± 8.5 ετών, με το 42.0% γυναίκεςe) και 164 υγειών μαρτύρων, που χρησίμευσαν ως μάρτυρες (μέσης ηλικίας, 73.0 ± 7.9 ετών, με το 59.8% γυναίκες) βρέθηκε ότι η υποβιταμίνωση D, η οποία παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα σχετίζεται με την παρουσία και τη σοβαρότητα του πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοικτής γωνίας και μάλιστα δεν βρήκαν διαφορές στα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 μεταξύ των μετρίων και σοβαρών περιπτώσεων πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοικτής γωνίας[2].

Επί του παρόντος, η ενδοφθάλμια πίεση είναι ο μόνος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για γλαύκωμα. Συνεπώς, ο εντοπισμός άλλων τροποποιήσιμων καθοριστικών παραγόντων μπορεί να έχει εκτεταμένα αποτελέσματα.

 Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την κατάσταση της βιταμίνης D και την παθογένεση του γλαυκώματος, καθώς η χαμηλή βιταμίνη D έχει αναγνωριστεί από ορισμένες μελέτες ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για γλαύκωμα. 

Αν και ο ακριβής μηχανισμός της βιταμίνης D στο γλαύκωμα παραμένει αβέβαιος, υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη συνέχιση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα. 

Υπάρχει ένας πιθανός φυσιολογικός ρόλος της βιταμίνης D ως αντιφλεγμονώδους παράγοντα στην παθογένεση του πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας που οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την αξιολόγηση της χρονικής και αιτιολογικής σχέσης. Η κατάσταση της οφθαλμικής βιταμίνης D στα δάκρυα, το υδατικό και το υαλοειδές υγρό είναι ένα προοπτικό κενό στην έρευνα[3].

 

Βιβλιογραφία

1.Yoo TK, Oh E, Hong S. Is vitamin D status associated with open-angle glaucoma? A cross-sectional study from South Korea. Public Health Nutr. 2014 Apr;17(4):833-43.

2.Goncalves AMilea DGohier PJallet GLeruez SBaskaran MAung TAnnweiler C
Serum vitamin D status is associated with the presence but not the severity of primary open angle glaucoma.
Maturitas. 2015 Aug;81(4):470-4. doi: 10.1016/j.maturitas.2015.05.008. Epub 2015 May 30.

3. Huynh B, Shah P, Sii F, Hunter D, Carnt N, White A. Low systemic vitamin D as a potential risk factor in primary open-angle glaucoma: a review of current evidence. Br J Ophthalmol. 2021 May;105(5):595-601. 

  

Σκευάσματα που περιέχουν φυσικής προέλευσης και ευαπορρόφητη βιταμίνη D3

 D3 Gkelin drops

Το D3 Gkelin drops είναι συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3, που φέρεται μαζί με  βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η βιταμίνη D3, ως λιποδιαλυτή βιταμίνη απορροφάται ασφαλώς, όταν φέρεται σε ελαιόλαδο. Κάθε σταγόνα D3 Gkelin περιέχει 1000ΙU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D3. Για τη δοσολογία του D3 Gkelin βλέπε το φύλλο οδηγιών: D3 Gkelin drops

Tο Zincobell σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 16.93  Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή 6946655010 στέλνοντας mail: 
pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση 
pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

 Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »