Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με παράταση της επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη©.

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Oι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων βιταμίνης D έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης DH συμπληρωματική χορήγηση 4000 Διεθνών Μονάδων (I U) βιταμίνης D3 οδήγησε στην ελάττωση ανεύρεσης θετικών λήψεων σε επανειλημμένες βιοψίες του προστάτη σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου, που βρίσκονται κάτω από ενεργητική παρακολούθηση της νόσου


Σε  μελέτη που ανακοινώθηκε στο περιοδικό  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention αναφέρεται ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων βιταμίνης έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D [1].
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο σε ποικίλους τύπους καρκίνων.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης 

   Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική, Εναλλακτική Ιατρική, Φυσικές Θεραπείες, Περιβαλλοντική Ιατρική, βιταμίνη D


 τηλ. 2744023768, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr   www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   www.zinc.gr   www.curcumin.gr   www.orlpedia.gr   www.allergopedia.gr   www.gkelikosagiorgitiko.gr  www.gkelismedicallexicon.gr

Μια πιθανή εξήγηση γιαυτά τα ευρήματα που επαναλαμβάνονται είναι ότι η βιταμίνη βοηθάει στη ρύθμιση της αύξησης του όγκου και πιθανόν περιορίζει την ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση.

Παρά τούτο οι μελέτες που είχαν γίνει για τον καρκίνο του προστάτη είχαν αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες ήσαν μικρές και ασθενούς ισχύος, αφήνοντας ερωτηματικά και δεν απαντούσαν, για το αν τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιβίωση των πασχόντων από καρκίνο του προστάτη.

Σε μια πρόσφατη έρευνα επί 1000 ατόμων  μελετήθηκε ο χρόνος επιβίωσης πασχόντων από καρκίνο του προστάτη, εκτιμώντας τα επίπεδα της βιταμίνης D [Μελέτη ΑΤBC (Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study][2].

μελέτη  ήταν ελεγχομένη, τυχαιοποιημένη και καθόριζε τα αποτελέσματα της χορήγησης άλφα τοκοφερόλης και βήτα καρωτενίου σε περιπτώσεις καρκίνου. Όλοι οι άνδρες κάπνιζαν τουλάχιστον 5 τσιγάρα ημερησίως και ήσαν ηλικίας μεταξύ 50-69 ετών κατά την εποχή της έρευνας.

Οι άνδρες αυτοί έπαιρναν συμπληρώματα των παραπάνω ουσιών επί 5-8 χρόνια και ερευνήθηκαν στο τέλος του 1993.

Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν μέσω του  Finnish Cancer Registry  και του Register of Causes of Death στο τέλος του 2012. .

Οι ερευνητές σύγκριναν τα επίπεδα της βιταμίνης σε σχέση με τη συχνότητα θνησιμότητας, μεταξύ των 1000 ανδρών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι :Σύμφωνα με την ηλικία της διάγνωσης οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3 είχαν κατά 31% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο, σε σύγκριση με τους πάσχοντες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης (p = 0.003).

Εκτός από την ηλικία των ασθενών αξιολογήθηκαν ο αριθμός των τσιγάρων που κάπνιζαν ημερησίως, η σωματική δραστηριότητα, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη και βρέθηκε ότι όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα επίπεδα βιταμίνης D3 είχαν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν κατά 28% σε σύγκριση με τους πάσχοντες που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D (p = 0.006).

Μεταξύ των ανδρών που έζησαν λιγότερο από 3.3 χρόνια, μετά τη διάγνωση, τα επίπεδα της βιταμίνης Dήσαν άσχετα με τη θνησιμότητα  (p = 0.53).

Μεταξύ των ανδρών που έζησαν 3.3 έτη ή περισσότερο, η ύπαρξη υψηλοτέρων επιπέδων βιταμίνης σχετιζόταν  με περιορισμό της θνησιμότητας κατά 47% (p = 0.0002).

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι σ’ αυτόν τον ανδρικό πληθυσμό οι υψηλότερες συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό τους, πριν από τη διάγνωση σχετιζόταν με βελτίωση της επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη.

Αν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3  περιορίζουν τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του προστάτη, αυτό έχει σοβαρή σημασία για τη δημόσια υγεία, περιλαμβανομένης και της απόφασης συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 στους πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη [3].

Η μελέτη διαθέτει πολλά ισχυρά στοιχεία. Το μεγάλο μέγεθος του δείγματος των ασθενών με ένα σχετικά μεγάλο αριθμό θανάτων από τον καρκίνο του προστάτη επέτρεψαν στους ερευνητές  να ανιχνεύσουν καλύτερα  οποιεσδήποτε σχέσεις υπάρχουν  μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της θνησιμότητας.

Επίσης, έλαβαν λεπτομερείς πληροφορίες για πιθανούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να διαστρεβλώσουν τα αποτελέσματα και να τα προσαρμόσουν, στη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά στη μελέτη μετρήθηκαν μόνο μια φορά τα επίπεδα της βιταμίνης D. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα της βιταμίνης στους ερευνηθέντες άνδρες μπορεί να είχαν τροποποιηθεί, κατά την πορεία της μελέτης.

Οι ερευνητές συστήνουν να γίνουν κλινικές μελέτες για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη.

H συμπληρωματική χορήγηση 4000 Διεθνών Μονάδων (I U) βιταμίνης D3  οδήγησε στην ελάττωση ανεύρεσης θετικών λήψεων σε επανειλημμένες βιοψίες του προστάτη σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου, που βρίσκονται κάτω από ενεργητική παρακολούθηση της νόσου [4].

Στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη μπορεί να χορηγηθεί συμπληρωματικά η φυσική βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο  D3 Gkelin drops.

Το μείγμα φυσικής βιταμίνης D3 και ελαιολάδου καθιστά τη βιταμίνη D3 ευαπορρόφητη, πράγμα που εξασφαλιζει τη δημιουργία νοσοπροστατευτικών αποτελεσμάτων σύντομα.

Μπορεί να χορηγούνται 4000 IU [4] ή 4 σταγόνες D3 Gkelin καθημερινά από το στόμα.

Συνιστάται η μέτρηση των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 δύο φορές το έτος, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι οι συγκεντρώσεις της βρίσκονται στα 50-70 ng/mlTο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Mondul AMWeinstein SJMoy KAMannisto SAlbanes D. Circulating 25-hydroxyvitamin D and prostate cancer survival. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2016 Jan 25. pii: cebp.0991.2015.

2. Jarmo Virtamo, Phil R. Taylor, Jukka Kontto, Satu Männistö, Meri Utriainen, Stephanie J. Weinstein, Jussi Huttunen, Demetrius Albanes. Effects of α-Tocopherol and β-Carotene Supplementation on Cancer Incidence and Mortality: 18-Year Post-Intervention Follow-Up of the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention(ATBC) Study. Int J Cancer. Author manuscript; available in PMC 2015 Jul 1. Published in final edited form as: Int J Cancer. 2014 Jul 1; 135(1): 178–185. Published online 2013 Dec 12.doi: 10.1002/ijc.28641

3.Tovey, A. & Cannell, JJ. Recent study finds high vitamin D levels associated with longer prostate cancer survival. The Vitamin D Council Blog & Newsletter, January 2016.

4.David T. MarshallStephen J. SavageElizabeth Garrett-MayerThomas E. KeaneBruce W.  HollisRonald L. HorstLinda H. AmbroseMark S. Kindy, and Sebastiano Gattoni-Celli. Vitamin D3 Supplementation at 4000 International Units Per Day for One Year Results in a Decrease of Positive Cores at Repeat Biopsy in Subjects with Low-Risk Prostate Cancer under Active Surveillance. Clin Endocrinol Metab. 2012 Jul; 97(7): 2315–2324.

 Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »