Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης D3 στον ορό του αίματος έχει σχετιστεί με ελάττωση του κινδύνου πρόκλησης μεταβολικού συνδρόμου, αντίστασης στην ινσουλίνη και λιπώδους ήπατος. αλλά σχετίστηκαν με αύξηση του κινδύνου ενασβεστίωσης των τοιχωμάτων των στεφανιαίων αρτηριών, μόνο στους άνδρες (Kορεάτες) και όχι στις γυναίκες [Cardiovasc Diabetol. 2016 Aug 12;15(1):112].H μακροχρόνια συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 πρέπει να συνοδεύεται από ταυτόχρονη συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Κ2 και μαγνησίου.


Η δυσλιπιδαιμία είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, που περιλαμβάνει την υπερπαραγωγή ή την έλλειψή τους. 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός,   Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 00302744023768, 00306944280764 pharmage@otenet.gr www.gelis.gr www.orlpedia.gr www.allergopedia.gr www.curcumin.gr www.zinc.gr www.gkelikosagiorgitiko.gr www.ygeiaypopsifiou.gr d3gkelin.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική ιατρική, Κλινική φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία, Αντιγήρανση, Ιατρική Εμψύχωση

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
Οι δυσλιπιδαιμίεςεκδηλώνονται  με την αύξηση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της ‘’κακής χοληστερόλης’’ (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης (LDL)  και των τριγλυκεριδίων και ελάττωση της ‘’καλής χοληστερόλης’’ στο αίμα.

 

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition βρέθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονταν με αύξηση του κινδύνου ανύψωσης των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα.

Οι ερευνητές έθεσαν  ως στόχο να καθορίσουν αν, τα επίπεδα της βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των λιπιδίων με την πάροδο του χρόνου. Όταν λέμε το γενικό όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D3 και η D2 .

 

Όμως κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη η D3 και γιαυτό όταν θέλουμε να μετρήσουμε εργασηριακά στο αίμα τις συγκεντρώσεις της βιταμίνης D, μετρώνται τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D3, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3.

 

H σχέση των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ανθρώπιμο οργανισμό και της δυσλιπιδαιμίας  ερευνήθηκε σε μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα 13,039 ατόμων με την επωνυμία  Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).

Η μελέτη  ARIC είχε θέσει ως ερευνητικό στόχο τον καθορισμό των αιτίων  της αθηρωματοσκλήρυνσης και των καρδιοπαθειών μεταξύ Αμερικανών ηλικίας  45-64 ετών.

Σε όλα τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα μετρήθηκαν τα επίπεδα της βιταμίνης D και των λιπιδίων τους στο αίμα, στην αρχή της έρευνας και μετά από παρέλευση  2 και 5 ετών.

Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D των συμμετεχόντων ήταν κατά μέσον όρο  24 ng/ml. Αποκαλύφθηκε ότι τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D (25-υδρόξυβιταμίνη D3 < 20 ng/ml) ευρίσκοντο σε έναν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν δυσλιπιδαιμία σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις 25 υδρόξυβιταμίνηςs (> 30 ng/ml) [RR 1.19 (1.02-1.39)].

Παρά ταύτα, οι ερευνητές διατύπωσαν την άποψη ότι χρειάζονται περαιτέρω τυχαιοποιημένα ελεγχόμενες μελέτες για τη καλύτερη εκτίμηση του πως τα επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης D3 μπορεί να επηρεάσουν τις συγκεντρώσεις των λιπιδίων και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοκυκλοφορικής νόσου [1].

 

Η παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης D3 στον ορό του αίματος έχει σχετιστεί με ελάττωση του κινδύνου πρόκλησης μεταβολικού συνδρόμου, αντίστασης στην ινσουλίνη και λιπώδους ήπατος σε Κορεάτες και Κορεάτισες, αλλά σχετίστηκαν με αύξηση του κινδύνου ενασβεστίωσης των τοιχωμάτων των στεφανιαίων αρτηριών, μόνο στους άνδρες και όχι στις γυναίκες [2].

 

Είναι γνωστό πλέον ότι η μακροχρόνια συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 πρέπει να συνοδεύεται από ταυτόχρονη συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Κ2  [3]  και  μαγνησίου [4].

 

Οι επιθυμητές, νοσοπροστατευτικές  συγκεντρώσεις βιταμίνης D3 στον οργανισμό είναι τα 50-80ng/ml 25-υδροξυβιταμίνης D3. Αυτά τα επίπεδα επιτυγχάνονται στους ενηλίκους που παίρνουν καθημερινά 4000-5000 IU βιταμίνης D3 καθημερινά το χειμώνα.

Η δόση αυτή δεν θεωρείται πια μεγάλη, διότι το καλοκαίρι, όταν εκτεθεί γυμνό το σώμα στον ήλιο, για 12-15 λεπτά της ώρας. φωτοσυνθέτει 10.000-20.000 βιταμίνης D3. Yπενθυμίζεται ότι τα άτομα άνω των 65 ετών εμφανίζουν περιορισμένη ΄ή μηδενική ικανότητα φωτοσύνθεσης βιταμίνης D3 στο δέρμα τους και θα πρέπει να παίρνουν συμπληρωματικά βιταμίνη D3. 

 

Αν αυτό είναι ανέφικτο μπορεί κανείς να παίρνει καθημερινά 4000ΙU φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3. H συνθετική βιταμίνη D3 είναι φθηνότερη από τη φυσική βιταμίνη D3, αλλά είναι δυσαπορρόφητη.

Η πιο ευαπορρόφητη φυσικη βιταμίνη D3 είναι αυτή που φέρεται μαζί με ελαιόλαδο (D3 Gkelin drops). Μία σταγόνα του D3 Gkelin περιέχει 1000IU βιταμίνης D3. Λεπτομέρειες για τη δοσολογία της βιταμίνης D3, βλέπε: D3 Gkelin drops.

 


Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Kamil F. Faridi, MD, Di Zhao, PhD, Seth S. Martin, MD, MHS, Joshua R. Lupton, MPH, MPhil, Steven R. Jones, MD, Eliseo Guallar, MD, PhD, Christie M. Ballantyne, MD, Pamela L. Lutsey, PhD, MPH, Erin D. Michos, MD, MHS. Serum Vitamin D and Change in Lipid Levels over 5 years: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) study. Nutrition, 2017.DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2017.01.008

2. Sung KC, Chang Y, Ryu S, Chung HK. High levels of serum vitamin D are associated with a decreased risk of metabolic diseases in both men and women, but an increased risk for coronary artery calcification in Korean men. Cardiovasc Diabetol. 2016 Aug 12;15(1):112. 

3. Myneni VD, Mezey E. Regulation of bone remodeling by vitamin K2. Oral Dis. 2017 Nov;23(8):1021-1028.

4. Anique D. ter Braake, Paul T. Tinnemans, Catherine M. Shanahan, Joost G. J. Hoenderop, Jeroen H. F. de Baai. jMagnesium prevents vascular calcification in vitro by inhibition of hydroxyapatite crystal formation.  Sci Rep. 2018; 8: 2069. Published online 2018 Feb 1Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »