Σχέση της έλλειψης βιταμίνης D και του οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Τα χαμηλά επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι πρόβλεψη του κινδύνου πρώιμος υποτροπής του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που έπαθαν για πρώτη φορά ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι προβλεπτικός παράγοντας αξιολόγησης της σοβαρότητας αλλά και της πιθανότητας ευνοϊκής έκβασης των ασθενών με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις στον ορό του αίματος της βιταμίνης D3 των ασθενών με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο σχετίζονται με την εκδήλωση κατάθλιψης. και πιθανόν να συμβάλουν στη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τα χρόνια επακόλουθά του. Σε κάθε ασθενή με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο μετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 και επί ελλείψεως ή ανεπαρκείας χορηγείται συμπληρωματικά φυσική βιταμίνη D3 σε ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]


Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει σχετιστεί με σημαντική αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου και ελάττωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.
Η  συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 έχει σχετιστεί σημαντικά με αύξηση του χρόνου  ζωής των ανθρώπων και ειδικότερα των ανθρώπων με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 [1].

Η σημασία του ρόλου που παίζει η βιταμίνη D στην ομαλή φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Καθημερινά επιβεβαιώνεται διεθνώς ότι,  η έλλειψη βιταμίνης D3  είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο γεγονός, υπό μορφή πανδημίας,, ακόμη και στους κατοίκους ηλιόλουστων χωρών, όπως οι χώρες της Μεσογείου, περιλαμβανομένης και της Ελλάδος.

Γιαυτό έχει διαδοθεί η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3, με στόχο την πρόληψη ή τη θεραπεία νόσων που αποδίδονται στην έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.

Η έλλειψη βιταμίνης D (εννοείται η βιταμίνη D3) είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στα ηλικιωμένα άτομα και έχει βρεθεί  ότι σχετίζεται με αύξηση τοιυ κινδύνου εκδήλωσης νόσων του μυοσκελετικού, νευροψυχιατρικού, καρδιοκυκλοφορικού, ενδοκρινικού και ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και της καρκινογένεσης.

Παρά το γεγονός ότι μερικοί ειδικοί συστήνουν την εμπειρική χορήγηση βιταμίνης D3 σε όλα τα  ηλικιωμένα άτομα, εν τούτοις η στρατηγική της μέτρησης των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος και η απόδειξη δημιουργίας επαρκών συγκεντρώσεων βιταμίνης D3 στον οργανισμό αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο ελέγχου της γεροντικής υποβιταμίνωσης D. Σημειωτέον ότι, το δέρμα των άνω των 65 ετών ηλικιωμένων ατόμων παύει να φωτοσυνθέτει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3 [2, 3].

Επειδή λοιπόν η  έλλειψη βιταμίνης D3 είναι συνηθισμένη μεταξύ των ηλικιωμένων  μπορεί να συμβάλει και στην εκδήλωση αγγειοεγκεφαλικών νόσων.

Τα χαμηλά επίπεδα της  25(OH)D3 και  1,25(OH)2D3, που είναι οι κύριοι μεταβολίτες της βιταμίνης D3 αποτελούν ανεξάρτητους παράγοντες πρόβλεψης πρόκλησης θανατηφόρου αγγειοεγκεφαλικού επεισοδίου [4].

 Το εγκεφαλικό επεισόδιο οδηγεί στην ελάττωση της οστικής πυκνότητας των πασχόντων, μεταβολή της ομοιόστασης του ασβεστίου και αύξηση της συχνότητας των καταγμάτων του ισχίου.

Έχει αποδειχτεί  ότι η έλλειψη βιταμίνης D3 στους επιζήσαντες για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο  σχετίζεται με την πρόκληση καταγμάτων  του ισχίου μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο [3].
Αν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι ελλειπή ή ανεπαρκή, αυτό αποπτελεί προβλεπτικό βπαράγοντα του κινδύνου πρώιμος υποτροπής του εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που έπαθαν για πρώτη φορά ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο [5].

Τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι προβλεπτικός παράγοντας αξιολόγησης της σοβαρότητας αλλά και της πιθανότητας ευνοϊκής έκβασης των ασθενών με οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο [6].

Οι χαμηλές συγκεντρώσεις στον ορό του αίματος της βιταμίνης D3 των ασθενών με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο σχετίζονται με την εκδήλωση κατάθλιψης [7] και πιθανόν να συμβάλουν στη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τα χρόνια επακόλουθά του [8].

Έχει βρεθεί ότι στην πλειοψηφία των πασχόντων από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3.Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια βιταμίνης D3  είναι  ένας δυνητικός σηματοδότης κινδύνου πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου. Επίσης είναι γνωστόν ότι  η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ενισχύει τη μυοσκελετική υγεία [3].
Σε κάθε ασθενή με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο μετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3  και επί ελλείψεως ή ανεπαρκείας  χορηγείται συμπληρωματικά φυσική βιταμίνη D3 σε ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]

Η ασφαλέστερη μορφή βιταμίνης D3, που μπορεί να χορηγηθεί στα άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο με αποδεδειγμένη την ασφαλή απορροφητικότητά της από το έντερο, αλλά και την ασφαλή πρόσληψή της από τους πάσχοντες, χωρίς τον κίνδυνο πνιγμονής από τη λήψη δισκίων ή καψουλών, είναι το D3 Gkelin drops.
To D3 Gkelin drops είναι σταγόνες που περιέχουν φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 μαζί με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.  Ως γνωστόν η βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και το ελαιόλαδο με το οποίο φέρεται η βιταμίνη D3 στο D3 Gkelin εξασφαλίζει την πλήρη απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο.

Το D3 Gkelin drops   σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: , 2741026658, 2744023768 Κινητό: 6944280764 ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

Ώρες επικοινωνίας:
 Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση
pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Vacek JL1, Vanga SRGood MLai SMLakkireddy DHoward PA. Vitamin D deficiency and supplementation and relation to cardiovascular health. Am J Cardiol. 2012 Feb 1;109(3):359-63. doi: 10.1016/j.amjcard.2011.09.020. Epub 2011 Nov 8.

2.Kositsawat J1, Geraci SA. Screening for vitamin D deficiency in the elderly. J Miss State Med Assoc. 2010 Jan;51(1):7-10.

3.Poole KE1, Loveridge NBarker PJHalsall DJRose CReeve JWarburton EA.

Reduced vitamin D in acute stroke. Stroke. 2006 Jan;37(1):243-5. Epub 2005 Dec 1.

4.Pilz SDobnig HFischer JEWellnitz BSeelhorst UBoehm BOMärz W. Low vitamin d levels predict stroke in patients referred to coronary angiography.  Stroke. 2008 Sep;39(9):2611-3. doi: 10.1161/STROKEAHA.107.513655. Epub 2008 Jul 17.

5.Huang H, Zheng T, Wang S, Wei L, Wang Q, Sun Z. Serum 25-hydroxyvitamin D predicts early recurrent stroke in ischemic stroke patients. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2016 Oct;26(10):908-14.

6.Wang Y, Ji H, Tong Y, Zhang ZB. Prognostic value of serum 25-hydroxyvitamin D in patients with stroke. Neurochem Res. 2014 Jul;39(7):1332-7.

7.Gu Y, Zhu Z, Luan X, He J. Vitamin D status and its association with season, depression in stroke.Neurosci Lett. 2019 Jan 18;690:99-105.

8.Sayeed I, Turan N, Stein DG, Wali B. Vitamin D deficiency increases blood-brain barrier dysfunction after ischemic stroke in male rats. Exp Neurol. 2019 Feb;312:63-71. 

Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος  Ιατρός Ωτορινολαρυγγολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συμπληρωματική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, κλινική φαρμακολογία, προληπτική ιατρική, ΩΡΛ αλλεργία, φωνιατρική, εφαρμογές του BOTOX στην ωτορινολαρυγγολογία, κλινική βιοχημεία, ακοολογία

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ.2744023768, 6944280764, pharmage@otenet.gr

Νικόλαος Μουσούρος, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συμπληρωματική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, κλινική φαρμακολογία, προληπτική ιατρική, ΩΡΛ αλλεργία, περιβαλλοντική ιατρική, εφαρμογές του BOTOX στην ωτορινολαρυγγολογία, φωνιατρική.

E. Βενιζέλου 2, Άργος 21200,     Τ. 6945995538, 2751021211,  nmoussouros@hotmail.com

Γόγαλης Θεόδωρος, Ιατρός, Παθολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συμπληρωματική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, κλινική φαρμακολογία, προληπτική ιατρική, ΩΡΛ αλλεργία, εγκεφαλικό επεισόδιο, προληπτική ογκολογία, μεταβολισμός της χοληστερόλης., παρενέργειες στατινών, έρευνα του καρκλινου και των θεραπειών του                                                 Ατταλείας 225 Β', Νίκαια 18453, Αττικής

Τ. 2104940317
6978613054
gogalistheodoros@yahoo.g

Πάγκαλος Άρης,   Ιατρός ΩΡΛ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συμπληρωματική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, κλινική φαρμακολογία, προληπτική ιατρική, ΩΡΛ αλλεργία, περιβαλλοντική ιατρική, διαταραχές όσφρησης και γεύσης, εφαρμογές του BOTOX στην ωτορινολαρυγγολογία.

Ηρώων Πολυτεχνείου 8, Αγ. Νικόλαος, Λασιθίου, Κρήτης.

Τ. 2841089100, 6976766226, pagkalos.orl@gmail.comΑπό το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »