Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη D3 βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν έλλειψη βιταμίνης D3 ©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D ελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας στο γενικό πληθυσμό, καθώς και στα παιδιά μητέρων που έπαιρναν συμπληρωματικά βιταμίνη D3 , πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν τις συγκεντρώσεις στον ορό του αίματος των 100 nmol/L (40 ng/mL) της 25 υδροξυβιτμίνης D3 [25(OH)D3] ως το χαμηλότερο επίπεδο που μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την κλινική και ΜRI (μαγνητική τομογραφία) δραστηριότητα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. H αποκατάσταση των επιθυμητών συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωσιακή απόδοση των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκα, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.


Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος άγνωστης αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από μια λανθασμένης κατεύθυνσης ανοσοαπόκριση, που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D,  Προληπτική Ιατρική, Αντιμετώπιση του ροχαλητού, Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching) 

τηλ 2744023768, 6944280764,  e-mail:pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr,
www.pharmagel.gr,
www.gkelanto.gr
www.curcumin.gr
www.zinc.gr
www.gkelismedicallexikon.gr
www.ygeiaypopsifiou.gr
www.drgkelin.gr
  

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

 Παθολογοανατομικά, η σκλήρυνση κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από απομυελίνωση, φλεγμονή και αξονική βλάβη μέσα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη.

Είναι ευρέος αποδεκτό ότι, η ανάπτυξη και εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας εξαρτάται  από ένα συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, που προς το παρόν είναι ατελώς κατανοητοί [1].

Μεταξύ των περιβαλλοντικών παραγόντων  που έχουν σχετιστεί με τη σκληρυνση κατά πλάκας είναι το κάπνισμα[2] και τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D  στον οργανισμό.



Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Σήμερα είναι γενικώς αποδεκτό ότι η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, που αφορά όχι μόνον την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και μια σειρά οξέων και χρονίων νοσημάτων [3].

Τα χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης στο αίμα της 25 υδροξυβιταμίνης D3, που είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3, σχετίζονται  με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας [4, 5].

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 σε πειραματόζωα τα προστατεύει από τη σκλήρυνση κατά πλάκας [6, 7, 8].

Επιπλέον, τα επίπεδα της βιταμίνης D3  φαίνεται να είναι χαμηλότερα στους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας [9, 10].



Βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας με τη χορήγηση βιταμίνης D3

Η διαταραχή της γνωσιακής  λειτουργίας είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα στη  σκλήρυνση κατά πλάκας, που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής  και αφορά μέχρι και το 65% των ασθενών [11, 12, 13].

 
Η διαταραχή επηρεάζει ένα ευρύ φάσμα γνωσιακών λειτουργιών. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μνήμη λέξεων ή λεκτική μνήμη  και η μη  λεκτική μνήμη και η ταχύτητα επεξεργασίας της πληροφορίας [14].

 
Μελέτες, που έχουν γίνει σε ανθρώπους, υποστηρίζουν το ρόλο της βιταμίνης D3  στη γνωσιακή λειτουργία. Σε πρόσφατες μελέτες βρέθηκε  ότι τα χαμηλά επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος των πασχόντων συνδέονται με γνωσιακή δυσλειτουργία ενηλίκων ατόμων [14, 15, 16].

 
Σήμερα είναι γνωστόν ότι υπάρχουν υποδοχείς για τη βιταμίνη D στους εγκεφαλικούς νευρώνες και τα κύτταρα της γλοίας του εγκεφάλου [17, 18, 19] 

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η βιταμίνη D εκτός από τη συμμετοχή της στην ομοιόσταση των οστών ασκεί και νευροπροστατευτική δράση. Αν βασιστεί κανείς στο γεγονός ότι υπάρχει πανδημία έλλειψης της βιταμίνης D, παγκοσμίως, μπορεί κανείς να οδηγηθεί στη σκέψη ότι η έλλειψη ή η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3  ασκεί αρνητική επίδραση στη γνωσιακή επίδοση

 
Βάσει αυτής της γνώσης ο Darwish H. και οι συνεργάτες (2017) ερεύνησαν στην Ιατρική σχολή του Αμερικανικού πανεπιστημίου της Βηρυτού στο Λίβανο από το 2012 έως το 2014, τη γνωσιακή επίδοση σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας [20].

 
Προς τούτο μελέτησαν ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D3 [25-υδροξυβιταμίνη D3 (<25ng/ml)] και συνέκριναν τις γνωσιακές επιδόσεις τους με τις επιδόσεις ασθενών που είχαν επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D3 (<35ng/ml)]. Ασθενείς με επίπεδα 25-υδρόξυβιταμίνης D3 μεταξή των  25 και  35ng/ml αποκλείστηκαν από την έρευνα.

 
Στην έρευνα περιελήφθησαν ογδόντα οκτώ ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα και κλινικά  μεμονωμένη σκλήρυνση κατά πλάκας, ηλικίας άνω των 18 ετών που έπαιρναν θεραπεία με ιντερφερόνη βήτα.

 
Στους ασθενείς έγιναν γνωσιακές δοκιμασίες και μετρήσεις των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3, πριν αρχίσει η μελέτη και μετά από τρεις μήνες, που ολοκληρώθηκε η μελέτη. Χρησιμοποίησαν τις δοκιμασίες  Montreal Cognitive Assessment (MoCA), Stroop, Symbol Digit Modalities (SDMT) και  Brief Visuospatial Memory Test (BVMT-R).

 
Στους ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D3 χορηγήθηκ  συμπληρωματικά μεγάλη δόση 10,000 IU βιταμίνης D3 ημερησίως, επί 3 μήνες.. Οι ασθενείς με επαρκή επίπεδα   (25 υδροξυβιταμίνη D3>35ng/ml) συνέχισαν τη συνηθισμένη θεραπεία τους, που μπορεί να περιελάμβανε συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3

 
Αμέσως μετά την τρίμηνη  συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 εκτιμήθηκε η  αλλαγή της γνωσιακής επίδοσης. 

 
Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας έδειξαν ότι η σχετικά μικρή σε διάρκεια χορήγηση βιταμίνης D3 από το στόμα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και έλλειψη βιταμίνης D3, τους βελτίωσε τη μνήμη, όπως μετρήθηκε με τις   δοκιμασίες  MoCA και BVMT-Delayed Recall (DR).

 
Επιπλέον, μιά άνοδος του επιπέδου συγκέντρωσης της  25 υδροξυβιταμίνης D3 >35ng/ml ήταν ένα προγνωστικό μέσο για μια καλύτερη γνωσιακή επίδοση στη δοκιμασία  BVMT-DR μετά από τη διόρθωτική ρύθμιση όλων των μετρημένων συνυπαρχουσών μεταβλητών.

 
Το  συμπέρασμα που βγήκε από την παραπάνω μελέτη είναι ότι η  αποκατάσταση της υποβιταμίνωσης D3 των ασθενών  με σκλήρυνση κατά πλάκας,  χορηγώντας συμπληρωματικά από το στόμα 10.000IU βιταμίνης D3 επί τρίμηνο είναι ότι  μπορεί να βελτιώσει τη γνωσιακά λειτουργία των ασθενών,  αλλάζοντας σημαντικά προς το καλύτερο την ποιότητα της ζωής τους.
 
 
Συμπερασματικά: Η παρουσία υψηλότερων συγκεντρώσεων βιταμίνης D  στο  ανθρώπινο σώμα  σχετίζονται : 1, Με ελάττωση του κινδύνου ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας.
 
2. Ελάττωση της κλινικής δραστηριότητας  της σκλήρυνσης κατά πλάκας, που ήδη έχει εγκατασταθεί.
 
3. Ελάττωση του κινδύνου υποτροπής  της νόσου και περιορισμό της δραστηριότητας της πάθησης στις μαγνητικές τομογραφίες των ασθενών [21, 22]

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης  Dελαττώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας στο γενικό πληθυσμό, καθώς και στα παιδιά μητέρων που έπαιρναν συμπληρωματικά βιταμίνη D3 , πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης [23].

Πολυάριθμες μελέτες  αναφέρουν  τις συγκεντρώσεις  στον ορό του αίματος των   100 nmol/L (40 ng/mL)  της 25 υδροξυβιτμίνης D3  [25(OH)D3] ως το χαμηλότερο επίπεδο που μπορεί να θέσει υπό έλεγχο την κλινική  και ΜRI (μαγνητική τομογραφία) δραστηριότητα  ασθενών με  σκλήρυνση κατά πλάκας [24].

Hαποκατάσταση των επιθυμητών συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 θα μπορούσε να βελτιώσει  τη γνωσιακή απόδοση  των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκα, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους [25].

Δίδεται προσοχή στην επιλογή του συμπληρώματος βιταμίνης D3 που θα χορηγηθεί στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιλέγεται μόνο φυσική βιταμίνη D3 και όχι συνθετική (γιαυτό είναι είναι φθηνή), η οποία είναι δυσαπορρόφητη.
 
Αποφεύγονται χάπια ή  κάψουλες βιταμίνης D3, που περιέχουν συνοδές ουσίες ή έκδοχα, καθώς και οι υγρές μορφές με σπορέλαια.

 

Το D3 Gkelin drops είναι φυσική βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο την κάνει εξαιρετικά ευαπορρόφητη, καθόσον η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Κάθε σταγόνα του D3 Gkelin drops περιέχει 1000 IU (Διεθνείς Μονάδες)


ΒΛΕΠΕ ΕΠΙΣΗΣ: H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.  Cris S. Constantinescu Tobacco smoking and disability progression in multiple sclerosis: United Kingdom cohort study.Brain. 2013 Jul; 136(7): 2298–2304. Published online 2013 Jun 11. doi:  10.1093/brain/awt139

2.  Ali Manouchehrinia, Christopher R. Tench, Jonathan Maxted, Rashid H. Bibani, John Britton, Cris S. Constantinescu. Tobacco smoking and disability progression in multiple sclerosis: United Kingdom cohort study. Brain. 2013 Jul; 136(7): 2298–2304. Published online 2013 Jun 11. doi: 10.1093/brain/awt139

3.  Arash Hossein-nezhad, Michael F. Holick Vitamin D for Health: A Global Perspective . Mayo Clin Proc. Author manuscript; available in PMC 2014 Jul 1.

Published in final edited form as: Mayo Clin Proc. 2013 Jul; 88(7): 720–755. Published online 2013 Jun 18.doi: 10.1016/j.mayocp.2013.05.011

4. Ascherio, A. et al. Vitamin D as an early predictor of multiple sclerosis activity and progression. JAMA Neurol 71, 306–314 (2014).

5. Fitzgerald, K. C. et al. Association of Vitamin D Levels With Multiple Sclerosis Activity and Progression in Patients Receiving Interferon Beta-1b. JAMA neurology 72, 1458–1465 (2015).

6. Joshi, S. et al. 1,25-dihydroxyvitamin D(3) ameliorates Th17 autoimmunity via transcriptional modulation of interleukin-17A.Mol Cell Biol 31, 3653–3669 (2011).

7. Smolders, J., Moen, S. M., Damoiseaux, J., Huitinga, I. & Holmoy, T.Vitamin D in the healthy and inflamed central nervous system: access and function. J Neurol Sci 311, 37–43 (2011).

8. Smolders, J., Muris, A. H. & Damoiseaux, J. Immunomodulation by vitamin D in multiple sclerosis: More than IL-17. J Neuroimmunol292, 79–80 (2016).

9.Correale, J., Ysrraelit, M. C. & Gaitan, M. I. Immunomodulatory effects of Vitamin D in multiple sclerosis. Brain: a journal of neurology 132, 1146–1160 (2009).

10. Mouhieddine, T. H. et al. Risk factors for multiple sclerosis and associations with anti-EBV antibody titers. Clin Immunol 158, 59–66 (2015).

11. Amato, M. P. et al. Treatment of cognitive impairment in multiple sclerosis: position paper. J Neurol 260, 1452–1468 (2013).

12. Amato, M. P. et al. Cognitive reserve and cortical atrophy in multiple sclerosis: a longitudinal study. Neurology 80, 1728–1733 (2013).

13. Amato, M. P., Zipoli, V. & Portaccio, E. Cognitive changes in multiple sclerosis. Expert Rev Neurother 8, 1585–1596 (2008).

14. Llewellyn, D. J., Lang, I. A., Langa, K. M. & Melzer, D. Vitamin D and cognitive impairment in the elderly US population. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 66, 59–65 (2011).

15. Llewellyn, D. J., Langa, K. M. & Lang, I. A. Serum 25-hydroxyvitamin D concentration and cognitive impairment. J Geriatr Psychiatry Neurol 22, 188–195 (2009).

16. Darwish, H. et al. Serum 25-hydroxyvitamin D predicts cognitive performance in adults. Neuropsychiatr Dis Treat 11, 2217–2223 (2015).

17. Eyles, D. W., Liu, P. Y., Josh, P. & Cui, X. Intracellular distribution of the vitamin D receptor in the brain: comparison with classic target tissues and redistribution with development. Neuroscience268, 1–9 (2014).

18. Eyles, D. W., Smith, S., Kinobe, R., Hewison, M. & McGrath, J. J.Distribution of the vitamin D receptor and 1 alpha-hydroxylase in human brain. J Chem Neuroanat 29, 21–30 (2005).

19. Annweiler, C. et al. ‘Vitamin D and cognition in older adults’: updated international recommendations. J Intern Med 277, 45–57 (2015).

20. Darwish H, Haddad R, Osman S, Ghassan S, Yamout B, Tamim H, Khoury S. Effect of Vitamin D Replacement on Cognition in Multiple Sclerosis Patients. Sci Rep. 2017 Apr 4;7:45926. doi: 10.1038/srep45926.

21.Munger KL, Levin LI, Hollis BW, Howard NS, Ascherio A Serum 25-hydroxyvitamin D levels and risk of multiple sclerosis. JAMA. 2006 Dec 20; 296(23):2832-8. [PubMed]

22. Munger KL, Ascherio A. Prevention and treatment of MS: studying the effects of vitamin D.. Mult Scler. 2011 Dec; 17(12):1405-11.[PubMed]

23.Munger KL, Åivo J, Hongell K, Soilu-Hänninen M, Surcel HM, Ascherio A. Vitamin D Status During Pregnancy and Risk of Multiple Sclerosis in Offspring of Women in the Finnish Maternity Cohort.JAMA Neurol. 2016 May 1; 73(5):515-9.[PubMed]

24.24.Sintzel MBRametta MReder AT. Vitamin D and Multiple Sclerosis: A  Comprehensive Review. Neurol Ther.2018 Jun;7(1):59-85. doi: 10.1007/s40120-017-0086-4. Epub 2017 Dec 14.

25.Darwish HHaddad ROsman SGhassan SYamout BTamim HKhoury S. Effect of Vitamin D Replacement on Cognition in Multiple Sclerosis Patients. Sci Rep. 2017 Apr 4;7:45926. doi: 10.1038/srep45926.


 



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »