Γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί ακόμη και το καλοκαίρι, καθημερινά, να παράγει επαρκή βιταμίνη D3;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

H έλλειψη βιταμίνης D είναι πολύ διαδεδομένη στον Ελληνικό πληθυσμό, όλων των ηλικιών, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα επικρατούν συνθήκες υψηλής ηλιοφάνειας. Το φαινόμενο αυτό θεωρείται πολυπαραγοντικό και βρίσκεται υπό συνεχιζόμενη έρευνα, προκειμένου να καθοριστούν περισσότεροι παράγοντες, που σχετίζονται με την επάρκεια της βιταμίνης D στους Έλληνες. Για τη δημιουργία επαρκών επιπέδων βιταμίνης D εφαρμόζονται τρεις στρατηγικές: 1. Λογική έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού. 2. Λήψη εμπλουτισμένων τροφίμων με βιταμίνη D. 3. Συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 , εφόσον έχει κάποιο άτομο έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3.


Σήμερα πια, ο περισσότερος κόσμος έχει ενημερωθεί για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. Και όταν λέμε βιταμίνη D εννοούμε τη βιταμίνη D2 και D3. Όμως κλινικής σημασίας είναι η φυσικής προέλευσης βιταμίνη D3.
Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,      Ιατρός,
Οδοντίατρος, 
Ωτορινολαρυγγολόγος,    
Διδάκτωρ Ιατρικής του   Πανεπιστημίου Αθηνών
Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300,     
Κόρινθος 20100,      
τηλ. 2744023768, 
6944280764,    
e-mail: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr
www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr
 www.orlpedia.gr
www.zinc.gr
 www.curcumin,gr
 www.d3gkelin.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr
 www.gkelismedicallexicon.gr
www.curcumin.gr
www.vitaminb12.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, Διαταραχές της φωνής, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική

Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και Υγεία, Βιταμίνη D, Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)
Γκέλη Αικατερίνη
Ιατρός, 
Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com
Η βιταμίνη D  εκτελεί τις λειτουργίες της,  αλληλεπιδρώντας με τον υποδοχέα της βιταμίνης  D, ο οποίος απαντάται σχεδόν σε όλους τους ιστούς του σώματος, των υγιών και των ασθενών ανθρώπων.
Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες έχουν καταγραφεί τα παρακάτω για την ωφελιμότητα της βιταμίνης D3:

H βιταμίνη D ρυθμίζει την ισορροπία των επιπέδων του ασβεστίου και του φωσφόρου στον οργανισμό, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της υγείας των οστών (οστεοπροστατευτική δράση) [1].

Υπάρχουν υποδοχείς της βιταμίνης D στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού [2]. Πολλοί ιστοί των οφθαλμών είναι ικανοί να ενεργοποιήσουν  και να ανταποκριθούν στη βιταμίνη D, πράγμα που δηλώνει ότι η βιταμίνη D είναι ένα βιολογικά μόριο, που πρέπει να μελετηθεί οφθαλμολογικά.
Με επιδημιολογικές μελέτες  έχει βρεθεί ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D και διάφορες γενετικές ποικιλίες επηρεάζουν την ανάπτυξη μιας σειρά παθολογικών καταστάσεων, όπως η μυωπία, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια η υαλοειδίτιδα. (οφθαλμοπροστατευτική δράση) [3].

Η βιταμίνη D βοηθάει στη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας των μυών και των αρθρώσεων (μυο-σκελετο-προστατευτική δράση) [4].

Η βιταμίνη ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πράγμα που βοηθάει τον οργανισμό να μη προσβάλλεται από λοιμώξεις, όπως τα κρυολογήματα, αμυγδαλίτιδες, ιγμορίτιδες, κλπ [5].

Η βιταμίνη D είναι καρδιοπροστατευτική, καθόσον έχουν εντοπιστεί υποδοχείς της τόσο στο μυοκάρδιο, όσο και στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς [6].

Η βιταμίνη D επιδεικνύει αντικαρκινική, καρκινοπροληπτική και αντιμεταστατική δράση [7, 8].

Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του ανθρωπίνου σώματος, την εξασφάλιση ζωτικότητας και ανθεκτικότητας προς τα διάφορα νοσήματα [9].

Η βιταμίνη D ρυθμίζει την ομαλή λειτουργία 200 και πλέον γονιδίων, από τα 30.000 περίπου που διαθέτει το ανθρώπινο γονιδίωμα [10].


Γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να παράγει καθημερινά βιταμίνη D;

H βιταμίνη D3 παράγεται κυρίως στο γυμνό δέρμα, όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) του ήλιου και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, τις μεσημεριανές ώρες. Τις υπόλοιπες ώρες τις ημέρας επικρατεί η η υπεριώδης ακτινοβολία Α, η οποία δεν φωτοσυνθέτει στο δέρμα τη βιταμίνη D3.

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που πολλοί άνθρωποι έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3, όπως οι παρακάτω:

Α. Ελάχιστες τροφές περιέχουν βιταμίνη D3. Από τις τροφές, φυσικά πλούσιες σε βιταμίνη D3  είναι ορισμένα λιπαρά ψάρια (σολωμός, τόνος, σκουμπρί). Από τις λοιπές τροφές, οι εμπλουτισμέςνες με τη φθηνή και δυσαπορρόφητη βιταμίνη D2 είναι ορισμένα γάλατα, δημητριακά και χυμοί φρούτων δεν παρέχουν στους καταναλωτές τους τις αναγκαίες, καθημερινής ανάγκης, ποσότητες βιταμίνης D3.

B. To γυμνό ανθρώπινο σώμα, όπως προελέχθηκε, φωτοσυνθέτει τη βιταμίνη D3, όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, κυρίως τους θερινούς μήνες, τις μεσημεριανές ώρες και μόνον για 12-15 λεπτά της ώρας..

Όμως, τους χειμερινούς μήνες, η διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερη από αυτήν της νύχτας. Συνεπώς οι άνθρωποι έχουν λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους για εκτεθούν στο φως του ηλίου. Το χειμώνα υπάρχουν πολλές ημέρες με νεφώσεις, που αποτρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία Β να πλησιάσει σε επαρκείς ποσότητες την επιφάνεια της γής. Επίσης το χειμώνα οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πλαγίως προς την επιφάνεια της γής και γιαυτό η υπεριώδης ακτινοβολία Β δεν επαρκεί για τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D3 στο ανθρώπινο δέρμα.

Το χειμώνα, λόγω των επικρατουσών καιρικών συνθηκών οι άνθρωποι παραμένουν αναγκαστικά μέσα στους χώρους κατοικίας και εργασίας τους και αποφεύγουν την  έκθεση στον ήλιο.

Γ. Όλα τα άτομα άνω των 60 ετών παράγουν περιορισμένες ποσότητες ή δεν παράγουν βιταμίνη D3 στο δέρμα τους, όταν εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία Β

Δ. Πολλοί άνθρωποι, επηρεασμένοι από την γνώση ότι, η έκθεση στον ήλιο είναι καρκινογόνος για το δέρμα, αποφεύγουν τελείως τον ήλιο. Βεβαίως η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει δερματική καρκινογένεση, αλλά πότε; Μόνον όταν εκτίθεται κανείς για πολλές ώρες στον ήλιο και για πολλά χρόνια. Η καρκινογένεση από τον ήλιο του δέρματος επηρεάζεται μόνον από την υπεριώδη ακτινοβολία Α (UVA).

Ε. Πολλοί άνθρωποι τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνουν θαλάσσια μπάνια, αλείφουν το δέρμα του με κρέμες ή λάδια που περιέχουν ηλιοπροστατευτικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές εμποδίζουν το μηχανισμό της παραγωγής βιταμίνης D3 στα κερατινοκύτταρα του δερματος. Έτσι οι χρήστες ηλιοπροστατευτικών ουσιών δεν παράγουν φυσική βιταμίνη D3

Στ. Τα άτομα που δεν εκθέτουν ποτέ το σώμα τους στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως οι Μοναχοί, οι Μοναχές, οι ιερείς, οι κάτοικοι των ερήμων έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D3 στο αίμα τους, λόγω της συνεχούς ηλιοπροστασίας μέσω των ενδυμασιών τους

Όλες οι παραπάνω καταστάσεις ευθύνονται για την παρουσία έλλειψης ή ανεπάρκειας της βιταμίνης D3 σε ποσοστό άνω του 60% του Ελληνικού πληθυσμού, όλων των ηλικιών, αλλά ιδιαίτερα στα άτομα άνω των 60 ετών.

Αντιμετώπιση της έλλειψης ή ανεπάρκειας της βιταμίνης D3

Στις αρχές του φθινοπώρου και στο τέλος της άνοιξης πρέπει να μετρώνται οι συγκεντρώσεις στο αίμα του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, της 25-υδροξυβιταμίνης D3.

Σήμερα έχουν γίνει αποδεκτές οι τιμές της 25 υδροξυβιταμίνης D3, που καθορίζουν αν κάποιο έτομο έχει έλλειψη, ανεπάρκεια, επάρκεια  της βιταμίνης D3.

Έλλειψη βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν  τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα  0-20ng/ml [10]

Ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 υπάρχει όταν  τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3  κυμαίνονται στα 21-29 ng/ml

Φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D3 υπάρχουν όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα 30-100 ng/ml.  Όμως τα επιθυμητά ή ιδανικά ή νοσοπροστατευτικά   επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνη D3 κυμαίνονται στα 50-80 ng/ml

Αν βρεθεί ότι κάποιο άτομο πάσχει από έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3, αν είναι καλοκαίρι, μπορεί να εκθέτει καθημερινά το γυμνό σώμα του στον ήλιο, τις ώρες 12-2μμ, επί 12-15 λεπτά της ώρας και στη συνέχει να μην πλένει το σώμα του, διότι απομακρύνεται η προβιταμίνη D3, που θα μπορούσε στη συνέχεια να μετατραπεί σε βιταμίνη D3.

Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό για λόγους που επιβάλλονται από το σύγχρονο πολιτισμό και τους τρόπους ζωής ή διότι λόγω ηλικίας δεν φωτοσυνθέτει το σώμα βιταμίνη D3, μπορεί κανείς εφοδιάσει το σώμα του παίρνοντας από το στόμα συμπληρωματικά βιταμίνη D3.

Δίδεται πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή του καλύτερου και πιο ευαπορρόφητου συμπληρώματος διατροφής βιταμίνης D3.

Ασφαλή κριτήρια για την επιλογή της καταλληλότερης βιταμίνης D3

Συνιστάται η αποφυγή συμπληρωμάτων που περιέχουν συνθετική βιταμίνη D2, διότι αυτή η μορφή της βιταμίνης D είναι προίόν τεχνητής παρασκευής στο εργαστήριο και γιαυτό είναι φθηνή, επιδεικνύει πτωχή απορροφητικότητα, που ενισχύεται από τα διάφορα έκδοχα που συνυπάρχουν μαζί της, όταν φέρεται υπό μορφή δισκίων, καψουλών ή υγρών διαλυμάτων.

Η φυσική βιταμίνη D3 είναι τρεις φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη D2 και είναι πολύ πιο ευαπορρόφητη, αν αντί οποιουδήποτε εκδόχου, φέρεται μόνο με ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops].

Υπενθυμίζεται ότι η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και όταν φέρεται μαζί με ελαιόλαδο, αυτό εξασφαλίζει τη γρήγορη και ασφαλή απορρόφησή της. Δεν συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που φέρονται μαζί με κάποιο σπορέλαιο, που παράγεται από γονίδια παραλλαγμένα φυτά, συνήθως καρπών.

Επίσης πρέπει να αποφεύγονται συνθετικά παρασκευαζόμενες ουσίες που δρουν όπως η βιταμίνη D3, διότι η κατανάλωσή τους μπορεί να συνοδεύεται από παρενέργειες.

Πρέπει να αποφεύγονται τα συμπληρώματα που περιέχουν ανά δισκίο ή κάψουλα ή σταγόνα μικρές ή πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D3.

Τα σύγχρονα κριτήρια για τη χορήγηση της βιταμίνης D3 δεν συμφωνούν με τα κριτήρια που ίσχυαν προ 50 ετών.

Πριν από 50 χρόνια θεωρούσαν την ημερήσια δόση των 400 IU της βιταμίνης D3, επαρκή. Σήμερα η ημερήσια δόση βιταμίνης D3 των  2,000-10.000 IU στους ενηλίκους θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς, διότι αυτές οι ποσότητες έχει βρεθεί ότι χρειάζονται για ανοσοπροστασία, καρδιοπροστασία, οστεοπροστασία, αρθροπροστασία, λοιμώξεοπροστασία, οφθαλμοπροστασία.

Άλλωστε αυτές τις ποσότητες παράγει το ανθρώπινο σώμα, όταν εκτίθεται γυμνό στον ήλιο για 15-20 λεπτά της ώρας, τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.

Πράγματι, οι ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και η λήψη 40,000-100,000 IU βιταμίνης  D3 ημερησίως, χρειάζεται πολλούς μήνες λήψης μέχρις ότου εδηλωθούν παρενέργειες. 


Πως μπορεί κανείς να δημιουργήσει γρήγορα επαρκή επίπεδα βιταμίνης βιταμίνης D3;

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, που συνειδητοποίησα, ως κλινικός γιατρός, την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D3 μετρώ τις συγκεντρώσεις των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στους ασθενείς μου.

Ιδιαίτερα ερευνώ αυτούς που προσέρχονται για καθ’υποτροπήν λοιμώξεις (ιογενείς ή βακτηριδιακές λοιμώξεις του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, καθ’υποτροπήν αμυγδαλίτιδες, ρινοκολπίτιδες), αλλεργική ρινίτιδα, εμβοές ώτων, κρίσεις ζάλης και ιλίγγου, αστάθεια βαδίσματος, εύκολη πτώση στο έδαφος, κ.α.
 
Επίσης ερευνώ τις συγκεντρώσεις της 25-υδροξυβιταμίνης D3, της βιταμίνης  Β12, ομοκυστεϊνης, ψευδαργύρου, χαλκού, σεληνίου,  βιταμίνης C, σιδήρου, φερριτίνης.  και σε πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αυτοάνοσα νοσήματα, νευροεκφυλιστικές παθήσεις και καρκινοπαθείς) και τα ηλικιωμένα άτομα, που ζητούν την ιατρική μου βοήθεια για κάποιο ωτορινολαρυγγολογικό τους πρόβλημα.

Συνειδητοποίησα ότι, παρά τις αυξημένες δόσεις,  που χρησιμοποιούσα,  διαφόρων συμπληρωμάτων βιταμίνης D3, πολύ δύσκολα έφθαναν οι ασθενείς τα επιθυμητά ή νοσοπροστατευτικά επιθυμητά επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός τους.

Αυτή η διαπίστωση με οδήγησε να βρώ την πιό ευαπορρόφητη και βιοδιαθέσιμη μορφή βιταμίνης D3  της διεθνούς αγοράς. Αυτή είναι η φυσική βιταμίνη D3, που παράγεται βομβαρδίζοντας τους θυλάκους των τριχών του μαλλιού του προβάτου, που περιέχουν λανολίνη, με υπεριώδεις ακτίνες.
 
Η φυσική  βιταμίνη D3, είναι τρεις φορές  ισχυρότερη και πιο ευαπορρόφητη από τη φθηνή συνθετική βιταμίνη D2 και  την χορήγησα μαζί με ελαιόλαδο. Διαπίστωσα ότι το μείγμα φυσικής βιταμίνης D3 και ελαιολάδου αυξάνει ταχύτατα και σε σύντομο χρονικό διάστημα τα επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D3 στον οργανισμό.
 
Αυτή η αύξηση της απορροφητικότητας της βιταμίνης D3 που προκύπτει με την ταυτόχρονη χορήγησή της με ελαιόλαδο, οφείλεται στο γεγονός ότι, η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.
 
Το D3 Gkelin drops, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής, περιέχει φυσική και όχι συνθετική  βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρευικό παρθένο  ελαιόλαδο. Εξαιτίας αυτής της ανάμειξης σε κατάλληλη αναλογία το  D3 Gκelin drops αναδείχτηκε το πιο ευαπορρόφητο συμπλήρωμα βιταμίνης D3, που κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά.

Κάθε σταγόνα του D3 Gκelin drops περιέχει 1.000 IU βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλης). Η δοσολογία του D3 Gκelin drops καθορίζεται βάσει των επιπέδων της 25-υδροξυβιταμίνης D3 του κάθε ασθενούς.
 
Γενικά όμως η δοσολογία της βιταμίνης D3 γιά όλες τις ηλικίες  περιγράφεται στον πίνακα που υπάρχει στο D3 Gkelin drops.
 
H έλλειψη βιταμίνης  D είναι πολύ διαδεδομένη στον Ελληνικό πληθυσμό, όλων των ηλικιών, παρά το γεγονός ότι στην  Ελλάδα επικρατούν συνθήκες υψηλής ηλιοφάνειας. Το  φαινόμενο αυτό θεωρείται πολυπαραγοντικό και βρίσκεται υπό συνεχιζόμενη έρευνα, προκειμένου να καθοριστούν περισσότεροι παράγοντες, που σχετίζονται με την επάρκεια της βιταμίνης D στους Έλληνες [11].

Για τη δημιουργία επαρκών επιπέδων βιταμίνης D  εφαρμόζονται τρεις στρατηγικές:
1. Λογική έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού.
 
2. Λήψη εμπλουτισμένων τροφίμων με βιταμίνη  D.
 
3. Συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 , εφόσον έχει κάποιο άτομο έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 [12].


Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Matthias Wacker, Michael F. Holick. Vitamin D—Effects on Skeletal and Extraskeletal Health and the Need for Supplementation. Nutrients. 2013 Jan; 5(1): 111–148. Published online 2013 Jan 10. doi: 10.3390/nu5010111

2 .Sebastian T. Lugg, Phillip A. Howells, David R. Thickett. Optimal Vitamin D Supplementation Levels for Cardiovascular Disease Protection. Dis Markers. 2015; 2015: 864370. Published online 2015 Sep 8. doi: 10.1155/2015/864370

3. Rose Y. Reins, Alison M. McDermott. Vitamin D: Implications for Ocular Disease and Therapeutic Potential. Exp Eye Res. Author manuscript; available in PMC 2016 May 1. Published in final edited form as: Exp Eye Res. 2015 May; 134: 101–110. Published online 2015 Feb 25.doi: 10.1016/j.exer.2015.02.019

4. Elke Wintermeyer, Christoph Ihle, Sabrina Ehnert, Ulrich Stöckle, Gunnar Ochs, Peter de Zwart, Ingo Flesch, Christian Bahrs, Andreas K. NusslerCrucial Role of Vitamin D in the Musculoskeletal System

Nutrients. 2016 Jun; 8(6): 319. Published online 2016 Jun 1. doi: 10.3390/nu8060319

5. azrielant s, shoenfeld y. vitamin d and the immune system. isr med assoc j. 2017 aug;19(8):510-511. 

6. Trehan N, Afonso L, Levine DL, Levy PD. Vitamin D Deficiency, Supplementation, and Cardiovascular Health.Crit Pathw Cardiol. 2017 Sep;16(3):109-118. doi: 10.1097/HPC.0000000000000122.

7. Dong-Dong Xie, Yuan-Hua Chen, Shen Xu, Cheng Zhang, Da-Ming Wang, Hua Wang, Lei Chen, Zhi-Hui Zhang, Mi-Zhen Xia, De-Xiang Xu, De-Xin Yu. Low vitamin D status is associated with inflammation in patients with prostate cancer. Oncotarget. 2017 Mar 28; 8(13): 22076–22085. Published online 2017 Mar 15. doi: 10.18632/oncotarget.16195

8’  Hu K1, Callen DF2, Li J1, Zheng H1. Circulating Vitamin D and Overall Survival in Breast Cancer Patients: A Dose-Response Meta-Analysis of Cohort Studies. Integr Cancer Ther. 2017 May 1:1534735417712007. doi: 10.1177/1534735417712007. [Epub ahead of print]

9. Arash Hossein-nezhad, Michael F. Holick. Vitamin D for Health: A Global Perspective. Mayo Clin Proc. Author manuscript; available in PMC 2014 Jul 1. Published in final edited form as: Mayo Clin Proc. 2013 Jul; 88(7): 720–755. Published online 2013 Jun 18.doi: 10.1016/j.mayocp.2013.05.011

10. Michael F. Holick. The Vitamin D Deficiency Pandemic and Consequences for Nonskeletal Health: Mechanismsof Action. Mol Aspects Med. Author manuscript; available in PMC 2009 Dec 1. Published in final edited form as: Mol Aspects Med. 2008 Dec; 29(6): 361–368. Published online 2008 Sep 2.doi: 10.1016/j.mam.2008.08.008

11.Grigoriou EVTrovas GPapaioannou NMakras PKokkoris PDontas IMakris KTournis SDedoussis GV. Serum 25-hydroxyvitamin D status, quantitative ultrasound parameters, and their determinants in Greek population. Arch Osteoporos. 2018 Oct 15;13(1):111. doi: 10.1007/s11657-018-0526-5.

12.Matthias Wacker, Michael F. Holick. Sunlight and Vitamin D: A global perspective for health. Dermatoendocrinol. 2013 Jan 1; 5(1): 51–108.

 



Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.







 







Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »