Αρκεί η μάσκα προσώπου και το πλύσιμο των χεριών για την προστασία από τον κορονοϊό;©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Η χρήση μάσκας προσώπου που εφαρμόζεται ορθά, το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή οινόπνευμα, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 και ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσουν στη προστασία του γενικού πληθυσμού και την εξάπλωση της επιδημίας της λοίμωξης από τον κορονοϊό


Υπάρχει έντονη ανησυχία του γενικού πληθυσμού, αλλά και των ιατρών, διεθνώς, για την εξάπλωση της επιδημίας από τον  νέο κοροναϊό (2019-nCoV) από την Κίνα. 

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα μέλη των οικογενειών τους από τη μόλυνση. 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, Τ. 27440 23768, 6944280764 

www.gelis.gr   www.pharmagel.gr   pharmage@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Συμπληρωματική Ιατρική, Κλινική Φαρμακολογία, Ιατρική Διατροφολογία 

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

Έχουν τεθεί δύο μεγάλα ερωτήματα από πολλά άτομαι: Η τοποθέτηση μάσκας προσώπου παρέχει ασφαλή προστασία; Και αν πράγματι παρέχει ασφάλεια η μάσκα προσώπου, ποια είναι η αποτελεσματικότερη μάσκα προσώπου;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γίνει κατανοητό  είναι ότι οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να βρουν τρόπους με τους οποίους μεταδίδεται αυτός ο νέος κοροναϊός. 

Εν τω μεταξύ, η καλύτερη συμβουλή που έχουμε διαθέσιμη είναι:

Πλύνετε καλά τα χέρια σας συχνά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, τουλάχιστον για 5 λεπτά της ώρας κάθε φορά με απλό στερεό σαπούνι.

Αν χρησιμοποιήσετε υγρό σαπούνι προτιμάτε τη χρήση εκείνου που δεν επαναγεμίζεται με χύμα υγρό σαπούνι, διότι το τελευταίο μπορεί να είναι μολυσμένο. Το υγρό χύμα σαπούνι μπορεί να μολυνθεί από βακτήρια και να παρουσιάσει έναν αναγνωρισμένο κίνδυνο για την υγεία στους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, όπου διατίθεται προς χρήση.

Συγκεκριμένα, οι φιάλες εκτόξευσης υγρού σαπουνιού, επαναγεμίζονται με υγρό χύμα σαπούνι, μόλις αδειάσουν και είναι επιρρεπείς σε βακτηριακή  μόλυνση.

Έχουν αναφερθεί διάφορα κρούσματα που συνδέονται με τη χρήση μολυσμένου σαπουνιού σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης [1, 2, 3, 4].

Η χρησιμοποίηση οινοπνευματούχων διαλυμάτων ή και καθαρού οινοπνεύματος είναι αποτελεσματική επίσης μέθοδος καθαρισμού των χεριών [5]

Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.

Αποφεύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα.

Μη δίδετε χειραψίες και μην αγκαλιάζετε άτομα που δεν γνωρίζετε την κατάσταση της υγείας τους.

Αυτές οι συμβουλές  βοηθούν στην προστασία  από μια ολόκληρη σειρά λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του 2019-CoV.
 

Οι μάσκες προσώπου μπορούν να συμβάλουν  στην πρόληψη της λοίμωξης, αλλά ο ρόλος τους, στην πραγματικότητα είναι περιορισμένος.


Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η χρήση μιας μάσκας προσώπου μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού μέσω των χεριών σας, που άθελά σας τα φέρνετε στο στόμα ή τη μύτη σας,  πιθανώς επειδή δίνετε περισσότερη προσοχή στο ότι ΔΕΝ αγγίζετε το πρόσωπό σας όταν το φοράτε μάσκα.
 

Επίσης, έχετε κάποια προστασία από τα σταγονίδια που εκτοξεύει ένα πολυσμένο άτομο, με το φτάρνισμα ή τον βήχα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία που έχουν οι γιατροί, όταν συστήνουν τη χρήση μάσκας είναι το ψεύτικο συναίσθημα ασφαλείας που δημιουργείται με τη χρήση της μάσκας.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η χρήση μάσκας προσώπου δεν είναι ο ιδεώδης τρόπος προστασαίας. Παραδείγματος χάρη, δεν είναι εύκολο να βρεθεί μέγεθος μάσκας που να ταιριάζει απόλυτα στο πρόσωπο εκείνου που την φοράει και να προστατελυει τη μύτη και το στόμα για μακρύ χρονικό διάστημα.
 
Εκείνη την ελάχιστη στιγμή που κάποιος αναγκάζεται να ξύση τη μύτη του ή να ακουμπίσει το στόμα του, οδηγεί στην απώλεια της υποτιθέμενης προστασίας, που παρέχει η μάσκα.

 
Στους χώρους χορήγησης ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης τηρούνται ειδικές οδηγίες προστασίας των ασθενών και του ιατρονοσηλευτικού για το πότε να χρησιμοποιούν μάσκες και τι είδους προστατευτική ενδυμασία θα φορέσουν, ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης ασθενών που έχουν να αντιμετωπίσουν.


Προφυλάξεις από τα σταγονίδια:  Χρησιμοποιήστε μια ορθογώνια χειρουργική μάσκα προσώπου για μια λοίμωξη που εξαπλώνεται από μεγάλα σταγονίδια όταν κάποιος βήχει, φταρνίζεται  ή μιλάει. 

 
Λοιμώξεις όπως η γρίπη , ο κοκκύτης και ορισμένοι τύποι βακτηριακής μηνιγγίτιδας εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

 
Τόσο το άτομο που είναι μολυσμένο όσο και οι άνθρωποι που το φροντίζει πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου. Είναι πολύ σημαντικό οι φροντιστές να διαθέτουν τη μάσκα μετά από κάθε αλληλεπίδραση και να χρησιμοποιούν ένα νέο κάθε φορά που βρίσκονται σε στενό όριο με ένα μολυσμένο άτομο.

 
Αεροπορικές προφυλάξεις:  Ορισμένες λοιμώξεις του πνεύμονα ή του λαιμού εξαπλώνονται όταν μικρά ιικά ή βακτηριακά σωματίδια παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα και εισπνέονται από άλλους. 2019-CoV, η ιλαρά , το SARS, η ανεμοβλογιά και η φυματίωση αποτελούν μέρος αυτής της κατηγορίας.
 
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις, το μολυσμένο άτομο πρέπει να φοράει μάσκα προσώπου. Και όλοι οι άνθρωποι που έρχονται σε στενή επαφή θα πρέπει να φορούν αναπνευστήρα N95, μάσκες με ειδικό αλεξίπτωτο αέρα σχεδιασμένο για να προστατεύεται από μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια. Αυτές οι μάσκες ταιριάζουν στο πρόσωπο ενός προσώπου και είναι συνήθως στρογγυλεμένες σε σχήμα.

 
Ενώ οι ερευνητές συνεχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για το πώς εξαπλώνεται αυτός ο νέος κοροναϊός, οι συστάσεις γύρω από τις μάσκες επικεντρώνονται σε άτομα που έχουν τη μόλυνση ή είναι πολύ πιθανό να εκτεθούν στον ιό. 

 
Οι άνθρωποι που ήδη πάσχουν από τη  λοίμωξη ή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκτεθούν στον ιό πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα προσώπου.

 
 
Όποιος φροντίζει κάποιον που έχει μολυνθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον πρέπει να φοράει μάσκα με αναπνευστήρα (respirator mask), ως μέρος των προφυλακτικών μέτρων μετάδοσης αερομεταφερομένων κορονοϊών.

 
Για τους υπόλοιπους από εμάς, η καλύτερη προστασία παραμένει - το συχνό και παρατεταμένο πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή των ασθενών και η μη επαφή του προσώπου μας  με άπλυτα χέρια . Αυτή η προστασία  επίσης βοηθά στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. 

 
Αν επιλέξετε να φορέσετε χειρουργική μάσκα, βεβαιωθείτε ότι αυτή έχει την καλύτερη δυνατή εφαρμογή γύρω από το στόμα και τη μύτη σας. Αν αλλάξετε μάσκα απορρίψτε τη σε κατάλληλο δοχειο ή καταστρέψετε χωρίς τα υπολείμματά της να εξαπλωθούν στον ατμοσφαιρικό αέρα.Βάλτε καινούργια μάσκα οποιαδήποτε στιγμή κάποιος αρχίσει να βήχει ή να δταρνίζεται γύρω σας.

 
 
Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να διηγηθείτε έγκαιρα το ιστορικό του ταξιδιού σας στους αρμοδίους γιατρούς του αεροδρομίου ή του λιμανιού, στο οποίο αποβιβάζεστε. Ζητήστε έγκαιρα ιατρική βοήθεια εάν έχετε πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή.

 
Πρόληψη των χειμερινών ιώσεων. Για όσες ιώσεις υπάρχει εμβόλιο, π.χ. η γρίπη, μπορεί να κάνει έγκαιρα εμβόλιο τον Οκτώβριο ή στις του Νοεμβρίου. Αυτό το εμβόλιο έχει προστατεύει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, χωρίς όμως να είναι σε όλους αποτελεσματικό.
 
 
Για τον κορονοϊό κυκλοφορούν αποτελεσματικά εμβόλια. Τα αντιικά φάρμακα, αν χορηγηθούν στην αρχή της λοίμωξης μπορεί να επιταχύνουν σε μερικά άτομα την πορεία της γρίπης, χωρίς αυτό να ισχύει για τον κορονοϊό.
 
 
Γίνονται προσπάθειες από τον Οκτώβριο να ανισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, παίρνοντας καθημερινά φυσική βιταμίνη D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]. Στους ενήλικες χορηγούνται 4000 IU (Διεθνείς Μονάδες) ήμερησίως,  , ήτοι 4 σταγόνες D3 Gkelin drops. Για τη δοσολογία στα παιδιά βλέπε τον πίνακα στο D3 Gkelin drops.

 
H βιταμίνη D3 δρα ανοσοπροστατευτικά, διότι παράγει αντιμικροβιακά και αντιικά πεπτίδια, όπως η ντεφενσίνες και η καθελισιδίνη [6].

 
Η έλλειψη  της βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με αυξημένα συχνότητες  διαφόρων λοιμώξεων. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν  ότι υπάρχει σχέση  μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D3 και της αύξησης της συχνότητας των αναπνευστικών λοιμώξεων [7]
 
 
Έχει υποτεθεί ότι η επιδημική γρίπη μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμίνης D [8], καθόσον έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα της βιταμίνης D3 , τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που είχαν συσσωρευτεί τους θερινούς μήνες. 

Έχει βρεθεί ότι η συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου μπορεί να συντομεύσει  τον κύκλο του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Σ΄Αυτή την περίπτωση επιλλέγεται η  την πλέον ευαπορρόφητη μορφή ψευδαργύρου, που είναι ο πικολινικός ψευδάργυρος, χωρίς έκδοχα, αλλά μόνον με μικρή ποσότητα βιταμίνης C(Ζincobell).

 
Όσον αφορά τη πρόληψη της λοίμωξης από κορονοϊό ή τη συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου σε πάσχοντες από κορονοϊκή λοίμωξη δεν υπάρχουν προς το παρόν καταγραμμένα ή δημοσιευθέντα κλινικά αποτελέσματα.
 
 
Παρά τούτο επειδή ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτική και ανοσοπροστατευτική δράση θα μπορούσε να χορηγηθεί, ιδίως στα ηλικιωμένα άτομα. Βλέπε:Ψευδάργυρος: Επιτάχυνση θεραπείας του κοινού κρυολογήματος με χορήγηση ψευδαργύρου ©


 
Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.
 
Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Carrie A. Zapka, Esther J. Campbell, Sheri L. Maxwell, Charles P. Gerba, Michael J. Dolan, James W. Arbogast, David R. Macinga. Bacterial Hand Contamination and Transfer after Use of Contaminated Bulk-Soap-Refillable Dispensers. Appl Environ Microbiol. 2011 May; 77(9): 2898–2904. doi: 10.1128/AEM.02632-10

2.Sartor C., et al. 2000. Nosocomial Serratia marcescens infections associated with extrinsic contamination of a liquid nonmedicated soap. Infect. Control Hosp. Epidemiol. 21:196–199 [PubMed] [Google Scholar]

3. Spainhour S., et al. 1998. Serratia marcescens outbreak associated with extrinsic contamination of 1% chloroxylenol soap. Infect. Control Hosp. Epidemiol. 19:476–479 [PubMed] [Google Scholar]

4. Weber D. J., Rutala W. A., Sickbert-Bennett E. E. 2007. Outbreaks associated with contaminated antiseptics and disinfectants. Antimicrob. Agents Chemother. 51:4217–4224 [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

5.Adrian F Gombart The vitamin D–antimicrobial peptide pathway and its role in protection against infection. Future Microbiol. 2009 Nov; 4: 1151.doi: 10.2217/fmb.09.87

6. Ginde AA, Mansbach JM, Camargo CA., Jr Vitamin D, respiratory infections, and asthma. Curr. Allergy Asthma Rep. 2009;9(1):81–87. [PubMed] [Google Scholar]

7. Cannell JJ, Vieth R, Umhau JC, et al. Epidemic influenza and vitamin D. Epidemiol. Infect.2006;134(6):1129–1140. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

8. Bodnar LM, Krohn MA, Simhan HN. Maternal vitamin D deficiency is associated with bacterial vaginosis in the first trimester of pregnancy. J. Nutr. 2009;139(6):1157–1161. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »