Tα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να ευνοήσουν την προσβολή από κορωνοϊό και την πρόκληση θανάτων από τον COVID-19©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

H έρευνα αποκάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D, σχετίζονται με υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τον COVID-19. · Oι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να συμβουλεύσουν την λήψη βιταμίνης D για την προστασία κατά του κορωνοίού. · Αν γίνει συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 επιλέγεται η φυσική βιταμίνη D3 που φέρεται μέσα σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διότι απορροφάται ταχύτερα από το έντερο.


Στην προκαταρκτική μελέτη που έκαναν οι Petre Cristian Ilie, Simina Stefanescu, Lee Smith και δημοσιεύτηκε στο Infectious Diseases [https://www.researchsquare.com/article/rs-21211/v1] [1]. Βρέθηκαν ανεπιβεβαίωτες  ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν τις

πιθανότητες,   ένα άτομο να πεθάνει μετά από προσβολή κορονοϊού (COVID-19). 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300

Τηλ. 00302744023768       pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr
www.pharmagel.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική,  Αντιγήρανση,  Συμπληρωματική  Ιατρική, Medical Life Coaching
  Γκέλη Αικατερίνη

Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ιατρική Διατροφολογία, Ακτινοδιαγνωστική και Υπερηχογραφική Διαγνωστική, Περιβαλλοντική Ιατρική, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση Ιατρείου: Παπαληγούρα 16, Άσσος Κορινθίας, Τηλ. 2741087758, 6944644820 email:kgkeli@hotmail.co

Οι ερευνητές  συνέκριναν τα μέσα επίπεδα βιταμίνης D σε 20 ευρωπαϊκές χώρες με αυξημένη συχνότητα προσβολών από COVID-19  και τη θνησιμότητα των πασχόντων. 

Αποκαλύφθηκε  μια πειστική συσχέτιση, καθώς οι  χώρες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ήταν επίσης οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από μόλυνση με τον COVID-19.

Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από άλλους ερευνητές  και δεν είναι σε θέση να αποδείξει ότι η βιταμίνη D είναι ο λόγος της αυξημένης θνησιμότητας. 

Ωστόσο, οι παραπάνω ερευνητές  από το Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust και το University of East Anglia γράφουν στη μελέτη τους: «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβουλέψουμε τη συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D για λόγους προστασίας από τη λοίμωξη από SARS-CoV2 ή COVID-19.

Η μελέτη χρησιμοποίησε προϋπάρχοντα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα της βιταμίνης D, συμπεριλαμβανομένης μιας περιεκτικής μελέτης του 2019 με επικεφαλής τον Paul Lips, ομότιμο καθηγητή εσωτερικής ιατρικής στο Vrije Universiteit Amsterdam.

Αυτή η προηγούμενη μελέτη συγκέντρωσε ολοκληρωμένα δεδομένα σχετικά με τα επίπεδα βιταμίνης D σε πληθυσμούς σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. 

Η μελέτη περιελάμβανε τη χρήση μετρήσεων βιταμίνης D χιλιάδων ατόμων. 

Η τελευταία μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης έναντι του COVID-19 περιόρισε αυτά τα δεδομένα σε 20 χώρες, για να αναιρέσει τυχόν παρεμβατικούς παράγοντες, όπως το γεωγραφικό πλάτος μιας χώρας κ.λπ. 

Η μέση ποσότητα βιταμίνης D σε δείγματα ορού των ατόμων που ερευνήθηκαν  ήταν (56 nmol / l ή 22 ng/ml), με οτιδήποτε κάτω των 30 nmol / l ή 12 ng/ml θεωρήθηκε «σοβαρά ανεπαρκές». 

Η τελευταία μελέτη πήρε την  υπάρχουσα βάση δεδομένων για τα επίπεδα βιταμίνης D και διαπίστωσε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στους ηλικιωμένους, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να να πεθάνουν από τον COVID. 

Η μελέτη δείχνει ότι, τα επίπεδα] βιταμίνης D των ηλικιωμένων  στην Ισπανία ήταν 26nmol / L ή 10,4 ng/ml, στην Ιταλία 28 nmol / L ή 11,2 ng/ml  και στις σκανδιναβικές χώρες 45 nmol / L ή 18 ng/ml.[1] 

«Στην Ελβετία, τα μέσα επίπεδα βιταμίνης D είναι 23 (nmol / L ή 9,2 ng/ml) σε γηροκομεία και στην Ιταλία το 76% των γυναικών άνω των 70 ετών έχει διαπιστωθεί ότι έχει επίπεδα κυκλοφορίας 25 υδροξυβιταμίνης D3 κάτω των 30 nmol / L. Ή 12 ng/ml

«Αυτές είναι χώρες με υψηλό αριθμό περιπτώσεων COVID-19 και οι ηλικιωμένοι είναι η ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας με το SARS-Cov2 ή COVID-19.

Η βιταμίνη D3 μπορεί να προσληφθεί, είτε μέσω ορισμένων τροφών, όπως λιπαρά ψάρια, μανιτάρια , ή μπορεί να φωτοσυντεθεί στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας του δέρματος, όταν αυτό εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, Τους χειμερινούς μήνες οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν πλάγίως και η υπεριώδης ακτινοβολία Β της ηλιακής ακτινοβολίας δεν επαρκεί για τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D3 στην επιδερμίδα. Επίσης, στα άτομα άνω των 65 ετών, η επιδερμίδα τους παράγει ελάχιστες ή καθόλου ποσότητες βιταμίνης D3 [1].

Γιαυτό το λόγο οι ηλικιωμένοι είναι η πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα από τον COVID-19.

Οι ερευνητές κάνοντας μια απλή στατιστική ανάλυση, που ονομάζεται t-test, στα δύο σύνολα δεδομένων βρήκαν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των θανάτων από τον COVID-19  και επιπέδων βιταμίνης D.   

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «Η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού για το COVID-19 είναι επίσης εκείνη, η οποία είχε  τη μεγαλύτερη έλλειψη  βιταμίνης D», και ότι θα μπορούσε να δοθεί συμβουλή συμπληρωματικής λήψης βιταμίνης D, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον COVID -19.

Ο διεθνώς αποδεκτός όρος είναι βιταμίνη D και όχι βιταμίνη Δ. Όταν λέμε βιταμίνη D, εννοείται η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3 [1].

Συνιστάται να μη παίρνει κανείς βιταμίνη D3 στην τύχη, αλλά μετρώνται με ειδική εξέταση αίματος τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3, η οποία είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3.

 Oι περισσότεροι ειδικοί  [2] στη βιταμίνη D  συμφωνούν ότι :

Ως έλλειψη της βιταμίνης D3 ορίζεται η παρουσία επιπέδων 25-υδρόξυβιταμίνης D3 [25 (OH) D3)] στον ορό, κάτω από τα 20 ng/ml (50 nmol/L)

Ως ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 θεωρείται η συγκέντρωση των 21-29 ng/mL (52 - 74 nmol/L) και

Ως επάρκεια της βιταμίνης D3 θεωρείται η συγκέντρωση των 30-100 ng/mL (75 - 249 nmol/L) [3, 4].

Οι ευνοϊκότερες συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι οι μεγαλύτερες των  75 nmol/l (30 ng/ml) στα παιδιά και τους ενηλίκους και για την πρόληψη του καρκίνου τα  90-120 nmol/l (36-48 ng/ml). [5].

Δοσολογία βιταμίνης D3 για προστασία από τον COVID-19

H βιταμίνη D μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο προσβολής από λοιμώξεις. Στους μηχανισμούς αυτούς  περιλαμβάνεται η παραγωγή από τον οργανισμό καθελισιδινών και ντεφενσινών [6].

Οι ουσίες αυτές μπορούν να μειώσουν το ρυθμό πολλαπλασιασμού των ιών και τις συγκεντρώσεις των προφλεγμονωδών κυτταροκινών. Αυτές οι κυτταροκίνες  παράγουν τη φλεγμονή που βλάπτει το  επιθήλιο των βρόγχων και  καταλήγει σε πνευμονία. Οι καθελισιδίνες και οι ντεφενσίνες αυξάνουν επίσης  τις συγκεντρώσεις των αντιφλεγμονωδών κυτταροκινών [6].

Σε διάφορες μελέτες παρατήρησης και κλινικές μελέτες αναφέρεται ότι η συμπληρωματικά χορηγούμενη βιταμίνη D ελάττωσε τον κίνδυνο της γρίπης, ενώ σε άλλες δημοσιεύσει αυτό δεν αναφέρεται [7].

Ενδείξεις , οι οποίες υποστηρίζουν το ρόλο της βιταμίνης D στον περιορισμό του κινδύνου πρόκλησης COVID-19  είναι:

1.Το γεγονός ότι η πανδημία ξέσπασε το Χειμώνα, δηλαδή την εποχή που οι συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3  οι πλέον χαμηλές.

2.Ο αριθμός των κρουσμάτων στο Νότιο Ημισφαίριο, γύρω στο τέλος του θέρους ήταν μικρός.

3.Έχει βρεθεί ότι η έλλειψη της βιταμίνης D  συμβάλλει  στην πρόκληση του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

4.Ο δείκτης θνησιμότητας (case fatality rate) είναι αυξημένος στα ηλικιωμένα άτομα και στα άτομα με χρόνιες παθήσεις. Αυτές οι δύο καταστάσεις σχετίζονται με την παρουσία έλλειψης βιταμίνης D.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος της λοίμωξης , συνιστάται στα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να πάθουν γρίπη  και / ή COVID-19 να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν 10.000 IU / ημερησίως βιταμίνης D 3 για μερικές εβδομάδες για να αυξήσουν γρήγορα τις συγκεντρώσεις 25 (OH) D, ακολουθούμενες από 5000 IU /ημερησίως [8].

Ο στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση των συγκεντρώσεων 25 (OH) D πάνω από 40-60 ng / mL (100-150 nmol / L) [8]. 

Για τη θεραπεία των ατόμων που ήδη έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 θα ήταν χρήσιμη η χορήγηση  υψηλοτέρων δόσεων ..

Επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος βιταμίνης D3

Αποφεύγεται η χορήγηση εφάπαξ μεγάλων δόσεων (bolus) βιταμίνης D3, διότι η καθημερινή ημερήσια δόση της βιταμίνης D3 μπορεί να έχει πιο παρατεταμένη αποτελεσματικότητα, όσον αφορά τα επίπεδα της  25(OH)D3  συγκριτικά με τις μεγαλύτερες εφάπαξ δόσεις [9].

Επιλέγεται εκείνο το συμπλήρωμα βιταμίνης D3, που περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]. To ελαιόλαδο αυξάνει σημαντικά την απορροφητικότητα της φυσικής βιταμίνης D3 και έτσι ευνοείται η συντομότερη αύξηση των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3.

Συνιστάται να ξεκινάει η λήψη τoυ D3 Gkelin drops στις αρχές του Οκτωβρίου, ώστε σύντομα να φθάσουν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3  γύρω στα 60-100ng/ml, H λήψη θα πρέπει να γίνεται καθημερινά με στόχο τη διατήρηση των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης  D3 στα 60-80 ng/ml.

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: 
pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση 
pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση


1.Petre Cristian Ilie, Simina Stefanescu, Lee Smith. The role of Vitamin D in the prevention of Coronavirus Disease 2019 infection and mortality. Infectious Diseases. DOI:10.21203/rs.3.rs-21211/v1

2.Bischoff-Ferrari HA1. Optimal serum 25-hydroxyvitamin D levels for multiple health outcomes. Adv Exp Med Biol. 2008;624:55-71. doi: 10.1007/978-0-387-77574-6_5.

3.Holick MF. Vitamin D: a D-Lightful health perspective.  Nutr Rev. 2008 Oct;66(10 Suppl 2):S182-94. doi: 10.1111/j.1753-4887.2008.00104.x.

4.Holick MF. Vitamin D status: measurement, interpretation, and clinical application. Ann Epidemiol. 2009 Feb;19(2):73-8. doi: 10.1016/j.annepidem.2007.12.001. Epub 2008 Mar 10.

5. .Bischoff-Ferrari HA1. Optimal serum 25-hydroxyvitamin D levels for multiple health outcomes. Adv Exp Med Biol. 2008;624:55-71. doi: 10.1007/978-0-387-77574-6_5.

6.Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, Bhattoa HP. Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients. 2020 Apr 2;12(4):E988. 

7.Adrian R Martineau et al  Vitamin D Supplementation to Prevent Acute Respiratory Tract Infections: Systematic Review and Meta-Analysis of Individual Participant Data. BMJ . 2017 Feb 15;356:i6583.  doi: 10.1136/bmj.i6583.

8.William B Grant 1Henry Lahore 2Sharon L McDonnell 3Carole A Baggerly 3Christine B French 3Jennifer L Aliano 3Harjit P Bhattoa 4 Evidence That Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths. Nutrients . 2020 Apr 2;12(4):E988.  doi: 10.3390/nu12040988.

9.Hemamalini KethaTom D ThacherSara S OberhelmanPhilip R FischerRavinder J SinghRajiv Kumar. Comparison of the Effect of Daily Versus Bolus Dose Maternal Vitamin D 3 Supplementation on the 24,25-dihydroxyvitamin D 3 to 25-hydroxyvitamin D 3 Ratio. Bone . 2018 May;110:321-325. doi: 10.1016/j.bone.2018.02.024.Epub 2018 Feb 24
Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »