Τα άτομα με ημικρανίες και κεφαλαλγίες έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ποσοστό 45-100%©
Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD,
ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach
D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον
παρακάτω σύνδεσμο:
Αγορά D3-Gkelin
|
Περίληψη άρθρου
Η ημικρανία είναι η πρώτη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Εκτός από τα αντιημικρανιακά φάρμακα, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας, χρησιμοποιείται και μια ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής με ποικίλα αποτελέσματα.
• Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η βιταμίνη D3 που δρα ως αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός παράγοντας. Το ποσοστό των ατόμων με έλλειψη ή και ανεπάρκεια βιταμίνης D3 μεταξύ των ημικρανιακών και των ασθενών με πονοκέφαλο έχει αναφερθεί ότι κυμαίνεται μεταξύ 45 και 100%.
• Αυτή η ανεπάρκεια επηρεάζει σημαντικά τα χαρακτηριστικά του πονοκεφάλου, τη διάρκεια, τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων του πονοκεφάλου.
• Τα άτομα με συχνές κρίσεις ημικρανίας και πονοκεφάλους μπορεί να μειώσουν τη συχνότητα των κρίσεων παίρνοντας συμπληρωματικά φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops].
|
Ως πρωτοπαθής πονοκέφαλος, η ημικρανία έχει καθιερωθεί ως η πρώτη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Εκτός από τα αντιημικρανιακά φάρμακα, που χορηγούνται
για την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας, χρησιμοποιείται και
μια ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής με ποικίλα αποτελέσματα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η βιταμίνη D3 που δρα ως αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός παράγοντας,. Αν και έχει παρατηρηθεί υψηλότερος επιπολασμός έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D3 μεταξύ των ημικρανιακών ατόμων σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες, δεν υπάρχει ομοφωνία τη συνταγογράφηση της βιταμίνης D3 στην κλινική πρακτική.
Το ποσοστό των ατόμων με έλλειψη ή και ανεπάρκεια βιταμίνης D3 μεταξύ ημικρανιακών και των ασθενών με πονοκέφαλο έχει αναφερθεί ότι κυμαίνεται μεταξύ 45 και 100% [1]. Το 2020, η Magdalena Nowaczewska και οι συνεργάτες δημοσίευσαν στο περιοδικό Nutrients μελέτη τους που αφορούσε τη σχέση των πονοκεφάλων και της ημικρανίας με την έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D[2]. Oι δεκαοκτώ από τις 30 μελέτες που επεξεργάστηκαν έδειξαν την ύπαρξη σχέσης των μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D στον ορό και των πονοκεφάλων, με την ισχυρότερη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D του ορού και της ημικρανίας. Η ανασκόπηση που δημοσίευσαν οι ερευνητές περιέλαβε όλα τα άρθρα που είχαν δημοσιευτεί σχετικά με τη σχέση μεταξύ του πρωτοπαθούς πονοκεφάλου και της βιταμίνης D, που είχαν δμοσιευτεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, και είχαν καταχωρηθεί στις βάσεις δεδομένων, όπως το EMBASE, το MEDLINE, το PubMed, το Google Scholar και η βιβλιοθήκη Cochrane [2]. Παρόλο που οι ερευνητές δεν βρήκαν αρκετά στοιχεία για να συστήσουν τη συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D σε κάθε ασθενή με πονοκέφαλο, «η τρέχουσα βιβλιογραφία δείχνει ότι η [βιταμίνη D] μπορεί να είναι ευεργετική σε ορισμένους ασθενείς που πάσχουν από πονοκεφάλους, κυρίως ημικρανίες, για τη μείωση της συχνότητας των πονοκεφάλων, ειδικά σε άτομα με έλλειψη βιταμίνης D », δήλωσαν οι συγγραφείς. Οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να διαρκέσουν οπουδήποτε από 4 έως 72 ώρες και μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως ναυτία, φωνοφοβία, φωτοφοβία και παροδικά νευρολογικά συμπτώματα. Το 2016 εκτιμάται ότι σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν διαταραχή πονοκεφάλου και 1,04 δισεκατομμύρια άτομα υπέφεραν από ημικρανία [2]. Η βιταμίνη D έχει πολλά γνωστά οφέλη και οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια σειρά επιπλοκών στην υγεία. Σύμφωνα με τους παραπάνω συγγραφείς συγγραφείς, περίπου 30% έως 80% των παιδιών και των ενηλίκων παγκοσμίως επηρεάζονται από ανεπάρκεια βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D μπορεί να ελέγξει έως και 200 γονίδια που συνδέονται με πολλούς τομείς υγείας και μπορεί να αυξήσει την εντερική απορρόφηση μαγνησίου όταν ενεργοποιηθεί.
Οι καθιερωμένες λειτουργίες της βιταμίνης D περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής, τον επηρεασμό του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων και τον έλεγχο του νευρομυϊκού συστήματος.
Η βιταμίνη Dείναι επίσης «ισχυρό αντιοξειδωτικό, συμβάλλοντας έτσι στην αγγειακή υγεία του εγκεφάλου», σύμφωνα με τους συγγραφείς.
Η έλλειψη βιταμίνης D3 έχει συσχετιστεί με διαταραχές πόνου όπως ινομυαλγία, αυτοάνοσες διαταραχές και τον αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων. Ωστόσο, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και αυτών των καταστάσεων.
Στη μελέτη, οι συγγραφείς εξέτασαν άρθρα που αποτελούσαν κλινικές δοκιμές, μελέτες παρατήρησης, διατομής και ελέγχου περιπτώσεων.
"Οι περισσότερες μελέτες αποκάλυψαν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D σε ασθενείς με ημικρανία, ενώ μερικές άλλες μελέτες έδειξαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D (επίπεδα που κυμαίνονται από 12,40 έως 38,08 ng / mL)", δήλωσαν οι συγγραφείς, επισημαίνοντας τα μικτά αποτελέσματα.[3].
Για παράδειγμα, μία μελέτη «δεν βρήκε συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D στον ορό, της πρωτεΐνης που δεσμεύει τη βιταμίνη D και των επιπέδων των υποδοχέων της βιταμίνης D και των χαρακτηριστικών της κεφαλαλγίας», ενώ μια ξεχωριστή μελέτη «ανακάλυψε μια γραμμική αρνητική συσχέτιση μεταξύ ημερών με τα επίπεδα βιταμίνης D στον πονοκέφαλο και του ορού Συντελεστής συσχέτισης Pearson 0,506, P <0,001) », ανέφεραν οι ερευνητές.
Ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα που προέκυψε από την ανασκόπηση ήταν το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό ασθενών με πονοκέφαλο πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D.
Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 φαίνεται να είναι μια ασφαλής μορφή θεραπείας καθώς «ακόμη και σε υψηλές δόσεις… (έως 10.000 IU / ημέρα), δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες».
Οι ερευνητές προτείνουν ότι θα πρέπει να διεξαχθούν μελλοντικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D3, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 συμπλήρωση σε όλους τους ασθενείς με πονοκεφάλους.
Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 μπορεί να είναι ευεργετική σε επιλεγμένους ασθενείς για τη μείωση της συχνότητας του πονοκέφαλου, κυρίως των ημικρανιών και ιδιαιτέρως στα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D32. Επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος βιταμίνης D3. Οι ασθενείς με συχνούς πονοκεφάλους και κρίσεις ημικρανίας συνιστάται προτού πάρουν οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμίνης D3 να μετρούν στον ορό του αίματός τους τα επίπεδα κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, της 25 υδροξυβιταμίνης D3.
Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1.Ghorbani Z, Togha M, Rafiee P, Ahmadi ZS, Rasekh Magham R, Haghighi S, Razeghi Jahromi S, Mahmoudi M. Vitamin D in migraine headache: a comprehensive review on literature. Neurol Sci. 2019 Dec;40(12):2459-2477.
2.Magdalena Nowaczewska, Michał Wiciński, Stanisław Osiński , Henryk Kaźmierczak . The Role of Vitamin D in Primary Headache-from Potential Mechanism to Treatment. Nutrients. 2020 Jan 17;12(1):243.
3. Γκέλης.Δ, Γκέλη Δ. Α. Πονοκέφαλος και βιταμίνη D©
4.Bischoff-Ferrari HA1. Optimal serum 25-hydroxyvitamin D levels for multiple health outcomes.Adv Exp Med Biol. 2008;624:55-71. doi: 10.1007/978-0-387-77574-6_5. 5.Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Endocrine Society Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:1911–30. doi: 10.1210/jc.2011-0385. [PubMed]
Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.
Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.
Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση. Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση, παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας
Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.
|
|