Η ευεργετική δράση της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 σε άτομα με παροξυσμικό καλοήθη ίλιγγο θέσεως©.

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Η έλλειψη και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι γνωστό ότι σχετίζεται με εμφανίσεις και υποτροπές καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως (BPPV). Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 {D3 Gkelin drops] παρέχει ένα όφελος για τη δευτερογενή πρόληψη του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ασθενείς με συχνές κρίσεις καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως, ειδικά όταν αυτοί οι ασθενείς έχουν χαμηλά επίπεδα συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 στον ορό τους..


Σύμφωνα με τη μελέτη του Ji-Soo Kim Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο Ιατρικής της Σεούλ στην Κορέας η συμπληρωματική χορήγηση  βιταμίνης D3 είναι ένας απλός τρόπος αποτροπής της επαναπροσβολής μιας κρίσης του καλοήθους ιλίγγου θέσεως.

Η χορήγηση αυτή είναι  ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν τα επόπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι χαμηλά, δηλαδή όταν υπάρχει ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D3.
 
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως εκδηλώνεται όταν μια αλλαγή στη θέση της κεφαλής, σας δίνει μια ξαφνική αίσθηση περιστροφής. Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ιλίγγου. 
 
Η θεραπευτικά αντιμετωπίζεται από τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος εκτελεί μια σειρά χειρισμών της κεφαλής του πάσχοντος, οι οποίοι επαναφέρουν στην κανονική θέση τους κάτι  πολύ μικρά σωματίδια του εσωτερικού αυτιού (ωτοκονία), η απόσπαση των οποίων ευθύνεται για την πρόκληση της κρίσης του ιλίγγου.
Σε πολλά άτομα οι κρίσεις του ιλίγγου υποτροπιάζουν συχνά.
 
 
Περίπου το 86% των ατόμων με καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως υποχρεώνονται  να διακόψουν  τις καθημερινές τους δραστηριότητες  και  αδυνατούν να προσέλθουν στην εργασία τους.
 
Η μελέτη περιέλαβε  957 άτομα στην Κορέα με καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία με τους ειδικούς χειρισμούς κινήσεων της κεφαλής.  
 
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, παρέμβασης και παρατήρησης.
Στα 445 άτομα της  ομάδας παρέμβασης μετρήθηκαν τα επίπεδα της  βιταμίνης D3 (η 25 υδροξυβιταμίνη D3) στην αρχή της μελέτης. 
 
Τα 348 άτομα με επίπεδα 25 υδροξυβιταμίνης D3 κάτω από 20 ng/ml τους χορηγήθηκαν συμπληρωματικά  400 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D3 και 500 mg ασβεστίου δύο φορές την ημέρα, ενώ εκείνα με επίπεδα 25 υδροξυβιταμίνης D3 ίσα ή μεγαλύτερα από 20 ng/ mL δεν δόθηκαν συμπληρώματα.
 
Τα 512 άτομα της ομάδας παρατήρησης δεν παρακολουθήθηκαν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 και δεν έλαβαν συμπληρώματα.
 
Όσοι ήταν στην ομάδα παρέμβασης που έλαβαν τα συμπληρώματα είχαν χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής επεισοδίων ιλίγγου  μετά από κατά μέσον όρο παρέλευση ενός έτους, συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας παρατήρησης. 
 
Τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα είχαν μέσο ποσοστό υποτροπής 0,83 φορές ανά άτομο-έτος, έναντι 1,10 φορές ανά άτομο-έτος για όσους ήταν στην ομάδα παρατήρησης ή μείωση 24% στο ετήσιο ποσοστό υποτροπής.
 
Φάνηκε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος για εκείνους που είχαν μεγαλύτερη έλλειψη σε βιταμίνη D3 στην αρχή της μελέτης. Όσοι ξεκίνησαν με επίπεδα βιταμίνης D3 χαμηλότερα από 10 ng/mL είδαν μείωση 45% στο ετήσιο ποσοστό υποτροπής, ενώ όσοι ξεκινούσαν με επίπεδα βιταμίνης D στα 10 έως 20 ng/mL είδαν μόνο μείωση 14%. 
 
Συνολικά το 38% των ατόμων στην ομάδα παρέμβασης είχαν νέο επεισόδιο ίλιγγου, σε σύγκριση με το 47% των ατόμων στην ομάδα παρατήρησης.
 
 
Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, διότι  μέχρι στιγμής, η επίσκεψη στον γιατρό για να εφαρμόσει στους πάσχοντες τους κατάλληλους χειρισμούς της κεφαλής  ήταν ο κύριος τρόπος για να αντιμετωπίστεί ο  καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγο της θέσης.
 
 
Αυτή η Κορεατική  μελέτη μας υποδηλώνει ότι με μια φθηνή θεραπεία χαμηλού κινδύνου όπως η χορήγηση  βιταμίνης D και ασβεστίου για ένα μήνα μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη αυτής της κοινής και συχνά επαναλαμβανόμενης διαταραχής.
 
 
Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων δεν ολοκλήρωσαν ολόκληρη τη μελέτη, με περισσότερα άτομα να αναλάβουν τη λήψη συμπληρωμάτων από τη μελέτη παρά στην ομάδα παρατήρησης.
Αυτή η μελέτη υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Κορέας.
 
 
Συνιστάται να γίνονται μετρήσεις των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 σε κάθε ασθενή που εκδηλώνει παροξυσμικό καλοήθη ίλιγγο θέσεως.  

Συνεπώς, αν παίρνει κάποιος ενήλικας 4 σταγόνες ημερησίως ή ένα παιδί άνω των 6 μηνών μια σταγόναD3-Gkelin drops, μετά το κύριο γεύμα, μια φορά την ημέρα, κάθε μέρα, εξασφαλίζει τα ιδανικά επίπεδα συγκεντρώσεων  25(ΟΗ)D3 στον ορό, όλο το έτος.

Στον καλοήθη ίλιγγο θέσεως η δοσολογία καθορίζεται, ανάλογα με τα επίπεδα συγκέντρωσης της 25 υδροξυβιταμίνης D3.
 
Έλλειψη βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν  τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα  0-20ng/ml.

Ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 υπάρχει όταν  τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3  κυμαίνονται στα 21-29 ng/ml

Φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D3υπάρχουν όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα 30-100 ng/ml

 Όμως τα επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνη D3 κυμαίνονται στα 50-70 ng/ml

Όταν αποφασίζεται η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 πρέπει να επιλέγεται κάποιο σκεύασμα που περιέχει φυσική βιταμίνη D3 και όχι συνθετική  βιταμίνη D3 ή D2, που είναι δυσαπορρόφητη.

To D3-Gkelin drops περιέχει φυσική βιταμίνη D3, που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που αυξάνει περισσότερο την απορρόφηση της βιταμίνης D3. Κάθε σταγόνα του D3-Gkelin drops περιέχει 1000 ΙU (Διεθνείς Μονάδες φυσικής βιταμίνης D3).

δοσολογία της βιταμίνης D3 σε διάφορες ηλικίες περιγράφεται λεπτομερώς στο D3 Gkelin drops. ToD3 Gkelin drops λαμβάνεται μετά το φαγητό, καθημερινά.
 
Σε έναν ασθενή με έλλειψη βιταμίνης D3 (επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3   0-20ng/ml) μπορεί να χορηγηθούν επί ένα μήνα 10.000 ΙU ημερησίως, μετά το φαγητό.
 
Η δόση αυτή ελαττώνεται το δεύτερο μήνα στις 8.000 IU ημερησίως, τον τρίτο μήνα ελαττώνονται στις 6000 IU ημερησίως και τελικά τον τέταρτο μήνα η δόση γίνεται 4000 IU ημερησίως, οπόταν μπορούν να ξαναμετρηθούν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3.
 
 
Εκτός από την θετική αντιμετώπιση του κινδύνου υποτροπής του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως με τη χορήγηση βιταμίνης D3, η τελευταία, μεταξύ των λοιπών ευεργετικών ιδιοτήτων της για την ανθρώπινη υγεία, βοηθάει και στην πρόληψη της λοίμωξης από τον COVID-19, σε συνδυασμό με τη χορήγηση ψευδαργύρου (Zincobell).
 
 
Το D3 Gkelin drops   σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: , 2741026658, 2744023768 Κινητό: 6944280764 ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

Ώρες επικοινωνίας:
 Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση 
pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Jeong SH, Kim JS, Kim HJ, Choi JY, Koo JW, Choi KD, Park JY, Lee SH, Choi SY, Oh SY, Yang TH, Park JH, Jung I, Ahn S, Kim. S. Prevention of benign paroxysmal positional vertigo with vitamin D supplementation: A randomized trial.Neurology. 2020 Sep 1;95(9):e1117-e1125. 


Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »