Βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ηλιόφωτος©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

H βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι πλέον γνωστή και ως η βιταμίνη του ηλιόφωτος. Μετά τη βιοσύνθεσή της βιταμίνης D3 στην επιδερμίδα από την προβιταμίνη D3, ακολουθεί η είσοδός της στην κυκλοφορία του αίματος και ο μεταβολισμός της στο πρώτα στο ήπαρ και στη συνέχεια στους νεφρούς, ο τελικός μεταβολίτης της συμπεριφέρεται ως ορμόνη.


Σύμφωνα με τον καθηγητή της ενδοκρινολογίαςHolick MF. στο Department of Medicine, Section of Endocrinology, Nutrition, and Diabetes, Vitamin D, Skin and Bone Research Laboratory, Boston University Medical Center, Boston, MA., USA, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των ειδών, η βιταμίνη D που παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας.

Στο κείμενο που ακολουθεί ο όρος βιταμίνη D περιλαμβάνει τη βιταμίνη D3, που βιοσυντίθεται στην επιδερμίδα του ανθρωπίνου δέρματος  υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και στη βιταμίνη D2 , που υπάρχει σε ορισμένα μανιτάρια.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: 

Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D, οληπτική Ογκολογία, Ιατρική Εμψύχωση (Medical Life Coaching)

Ιατρείο : Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, τηλ 2744023768, 6944280764, ΦΑΞ. 2741085030, e-mail:

e-mail

pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr,www.zinc.gr  www.curcumin.gr  www.gkelikosagiorgitiko.gr  www.gkelismedicallexicon.gr  www.pharmagel.gr,  www.orlpedia.gr,  www.allergopedia.gr,   nwww.gkelanto.gr  www.d3gkelin.gr

Αικατερίνη Γκέλη 
Ιατρός, 

Ακτινοδιαγνώστρια 
με ιδιαίτερο ενδιαφέρον
στην Ιατρική Διατροφολογία,
Ακτινοδιαγνωστική και 
Υπερηχογραφική Διαγνωστική
Περιβαλλοντική Ιατρική, 
Συμπληρωματική Ιατρική
Διεύθυνση Ιατρείου:
Παπαληγούρα 16, Άσσος 
Κορινθίας, Τηλ. 2741087758,
6944644820 
email:kgkeli@hotmail.com

  

H βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι πλέον γνωστή και ως η βιταμίνη του ηλιόφωτος. Μετά τη βιοσύνθεσή της βιταμίνης  D3 στην επιδερμίδα από την προβιταμίνη D3, ακολουθεί η είσοδός της στην κυκλοφορία του αίματος και ο μεταβολισμός της στο  πρώτα στο ήπαρ και στη συνέχεια στους νεφρούς, ο τελικός μεταβολίτης της συμπεριφέρεται ως ορμόνη. 

 

Συγκεκριμένα, μόλις παραχθεί στο δέρμα ή προσληφθεί με τις τροφές ή συμπληρωματικά η βιταμίνη D3 μετατρέπεται διαδοχικά στο ήπαρ προς τον κύριο μεταβολίτη της, την 25 υδροξυβιταμίνη D3 και τελικά στους νεφρούς, στο βιολογικά δραστικό μεταβολίτη της, την  1,25-διυδρόξυβιταμίνη D3.

 

H 1,25-διυδρόξυβιταμίνη D3, που συμπεριφέρεται ως  ορμόνη, αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα της  βιταμίνης D3  στο λεπτό έντερο. Εκεί δρα και παράγονται ορισμένες πρωτεϊνες που αυξάνουν  την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης από το έντερο του ασβεστίου και του φωσφόρου. Έτσι διατηρείται ο σκελετός του σώματος εφόρου ζωής.

 Η έλλειψη βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής δημιουργεί επιπέδωση του οστέϊνου σκελετού της πυέλου, πράγμα που παρεμποδίζει τον τοκετό, αργότερα στις γυναίκες.

 

Η βιταμίνη D διαθέτει υποδοχείς σε όλους σχεδόν τους ιστούς του σώματος και γιαυτό κάθε οργανικό σύστημα του ανθρώπου για να λειτουργήσει ομαλά χρειάζεται βιταμίνη D.

 

Η έλλειψη της βιταμίνης D στην παιδική ηλικία προκαλεί ραχίτιδα, ενώ στους ενηλίκους προκαλεί οστεομαλακία

 ή  οστοπενία και οστεοπόρωση αυξάνοντας έτσι τον κίνδυυνο πρόκλησης  καταγμάτων στους υπερήλικες.      

Η βιταμίνη D ελέγχει τη λειτουργία 3.000 γονιδίων από τα 30.000 γονίδια που διαθέτει περίπου το ανθρώπινο σώμα.  Γιαυτό το λόγο ή έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης παθολογικών καταστάσεων και νοσημάτων, όπως η προεκλαμψία των εγκύων, που απαιτεί καισαρική τομή, για να γίνει ο τοκετός , η σκλήρυνση κατά πλάκαςρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης τύπου Ι και ΙΙ, καρδιοπάθειες, άνοια, θανατηφόροι  καρκίνοι και λοιμώδεις νόσοι.

 

Γιαυτό το λόγο είναι απαραίτητη η λογική έκθεση στο φώς του ήλιου τους θερινούς μήνες, το μεσημέρι 12-1, επί 10-15 λεπτά της ώρας. Τους υπόλοιπους μήνες του ετους η δυνατότητα του δέρματος να βιοσυνθέσει τη βιταμίνη D3 ελαχιστοποιείται, διότι οι  ακτίνες του Hλίου  προσπίτουν λοξά στην επιφάνεια της γης ή είναι περιορισμένη η υπεριώδης ακτινοβολία UVB. 

 

Το χειμώνα πρέπει να γίνεται συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3  σε δοσολογία, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του ατόμου. Τα άτομα που δεν επιτρέπει η υγεία τους να εκτίθενται στον ήλιο πρέπει επίσης να παίρνουν συμπληρωματικά βιταμίνη D3, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. 

Με την είσοδο το Φθινοπώρου μετρώνται τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης στον ορό του αίματος. Αν υπάρχει έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 χορηγείται συμπληρωματικά βιταμίνη D3. Λεπτομέρειες για τη δοσολογία βλέπε στο D3 Gkelin drops.

O ακριβέστερος τρόπος καθορισμού της δοσολογίας ενός ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, γίνεται με τη μέτρηση των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός του. 

Σήμερα έχουν γίνει αποδεκτές οι τιμές της 25 υδροξυβιταμίνης D3, που καθορίζουν αν κάποιο έτομο έχει έλλειψη, ανεπάρκεια, επάρκεια  της βιταμίνης D3.

 

Έλλειψη βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν  τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα  0-20ng/ml.

Ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 υπάρχει όταν  τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3  κυμαίνονται στα 21-29 ng/ml

Φυσιολογικά επίπεδα της βιταμίνης D3 υπάρχουν όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 κυμαίνονται στα 30-100 ng/ml. Όμως τα επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνη D3 κυμαίνονται στα 60-80 ng/ml.

 

Όταν αποφασίζεται η συμπληρωματική χορήγηση της βιταμίνης D3 πρέπει να επιλλέγεται κάποιο σκεύασμα που περιέχει φυσική ζωική βιταμίνη D3 [D3 Gkelin drops] και όχι η φτηνή συνθετική μορφή της βιταμίνης D2 ή D3, η οποία είναι δυσαπορρόφητες.

 

To D3-Gkelin drops περιέχει 1000 ΙU βιταμίνης D3 σε κάθε σταγόνα του.

Συνεπώς, αν παίρνει κάποιος ενήλικας 4 σταγόνες ημερησίως ή ένα παιδί άνω των 6 μηνών μια στασγόνα D3-Gkelin dropsμετά το κύριο γεύμα, μια φορά την ημέρα, κάθε μέρα, εξασφαλίζει τα ιδανικά επίπεδα συγκεντρώσεων  25(ΟΗ)D3 στον ορό, όλο το έτος.

 

Αν κάποιο άτομο πάσχει από κάποια συστηματική νόσο, η δοσολογία της βιταμίνης D3 καθορίζεται από τις μετρήσεις της 25-υδροξυβιταμίνης D3 , που τις αξιολογεί ο θεράπων ιατρός του.

Η βιταμίνη D3 του D3-Gkelin drops απορροφάται ασφαλώς από το έντερο, διότι φέρεται μαζί με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αυτό διευκολύνει την απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, που συμπεριφέρεται ως ορμόνη.
 

Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764, στην τιμή των11.84 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε, στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.grή χρησιμοποιώντας το e-shop της pharmagel.gr

 

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Holick MF. Vitamin D: A D-Lightful Solution for Health. J Investig Med. 2011 Mar 16.

2. Holick MF, Chen TC. Vitamin D deficiency: a worldwide problem with health consequences. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):1080S-6S.

3. Bischoff-Ferrari HA. Optimal serum 25-hydroxyvitamin D levels for multiple health outcomes. Adv Exp Med Biol. 2008;624:55-71.

4. Holick MF. Optimal vitamin D status for the prevention and treatment of osteoporosis. Drugs Aging. 2007;24(12):1017-29.

5. Qamar SAkbani SShamim SKhan G. Vitamin D levels in children with growing pains. J Coll Physicians Surg Pak. 2011 May;21(5):284-7.

6. Papaioannou AKennedy CCGiangregorio LIoannidis GPritchard JHanley DAFarrauto LDeBeer JAdachi JD. A randomized controlled trial of vitamin D dosing strategies after acute hip fracture: no advantage of loading doses over daily supplementation. BMC Musculoskelet Disord. 2011 Jun 20;12:135.

7. Szabó A. Skeletal and extra-skeletal consequences of vitamin D deficiency. Orv Hetil. 2011 Aug 14;152(33):1312-9.

 

 Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »