Βιταμίνη D3 και προστασία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της υπέρτασης, της περιφερικής αγγειακής νόσου, του σακχαρώδους διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου, της νόσου των στεφανιαίων. Έχει βρεθεί ότι η βιταμίνη D είναι ένας ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας πρόβλεψης όλων των αιτίων θανάτου. Η έλλειψη βιταμίνης D έχει σχέση με σημαντικό κίνδυνο πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου και περιορισμού του προσδοκόμενου χρόνου ζωής.


Προστασία της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα που έγιναν στο Mid America Cardiology, Division of Cardiovascular Medicine, University of Kansas Medical Center

and Hospital, Kansas City, Kansas των ΗΠΑ , που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D και της υπέρτασης, της περιφερικής αγγειακής  νόσου, του σακχαρώδους διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου, της νόσου των στεφανιαίων αρτηριών και της καρδιακής ανεπάρκειας [1].

 

 Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,    Διδάκτωρ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ωτορινολαρυγγολογική αλλεργία, συμπληρωματική και προληπτική Ιατρική

Ιατρείο:Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300, τηλ 2744023768, 6944280764, ΦΑΞ. 2741085030, e-mail: pharmage@otenet.gr

www.gelis.gr,  www.pharmagel.gr,  www.orlpedia.gr,  www.allergopedia.gr,   www.gkelanto.gr, www.gkelikosagiorgitiko.gr,  www.zinc.gr www.curcumin.gr www.d3gkelin.gr www.gkelismedicallexicon.gr

Mπατζακάκης Δημήτριος, ΩΡΛ, Καρπενήσι

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

Νευροωτολογία, Ακουστικά Βαρηκοίας, ΩΡΛ Αλλεργία Περιβαλλοντική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία και Συμπληρωματική Ιατρική, Βιταμίνη D

Τσιτηρίδης Ιωάννης, ΩΡΛ, Λάρισα,

Επιμελητής Α΄, Γ.Ν. Λάρισας               ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Νευροωτολογία,   Ακουστικά Βαρηκοίας,

Ενδοσκοπήσεις,

Περιβαλλοντική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και υγεία, Βιταμίνη D

Πανάρας Ιωάννης,    ΩΡΛ, Λαμία,Eπιμελητής Β΄,Γ.Νοσοκομείο Λαμίας

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Νευροωτολογία, Ακουστικά Βαρηκοίας,ΩΡΛ Αλλεργία Ενδοσκοπήσεις,

Περιβαλλοντική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Κόκκινο κρασί και υγεία, Βιταμίνη D

Γκιλίτσης Χρήστος, Ιατρός Καρδιολόγος

Πυλαρινού 70, Κόρινθος, τηλ.6945952070 e-mail:crisgil@otenet.gr

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:

Ιατρική διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Προληπτική Ιατρική, Αντιγήρανση, Βιταμίνη D

Οι ερευνητές του Kάνσας μελέτησαν επίσης τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D.

Η έρευνες αυτές περιελάμβαναν μετρήσεις των επιπέδων της βιταμίνης D που διήρκεσαν 5 έτη και 8 μήνες στο παραπάνω αναφερθέν πολύ μεγάλο ακαδημαϊκό ίδρυμα και διασταυρώθηκαν με δημογραφικά και φυσιολογικά δεδομένα, καθώς και νόσους των ασθενών.

Τα επίπεδα της βιταμίνης D αναλύονταν συνεχώς, θεωρώντας ως φυσιολογικό επίπεδο τα ≥30 ng/ml της 25 υδροξυβιταμίνης D.

 

Οι στατιστικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων της μελέτης περιελάμβαναν 10,899 ασθενείς μέσης ηλικίας 58 ± 15 ετών, εκ των οποίων οι 71% (n = 7,758) ήσαν γυναίκες και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος τους ήταν 30 ± 8 kg/τετραγωνικό μέτρο του σώματος.

Το μέσο επίπεδο των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D ήταν 24.1 ± 13.6 ng/ml. Από τους 10,899 ασθενείς οι 3,294 (29.7%) είχαν κανονικά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ 7,665 (70.3%) ασθενείς είχαν έλλειψη βιταμίνης D.

H έλλειψη βιταμίνης D βρέθηκε ότι έχει σχέση με διάφορες καρδιαγγειακές νόσους, , περιλαμβανομένης της υπέρτασης, της νόσου των στεφανιαίων, της καρδιομυοπάθειας και του διαβήτη.

Η βιταμίνη D ήταν ένας ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας πρόβλεψης όλων των αιτίων θανάτου. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D παρείχε ουσιαστικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών και τούτο περιγράφεται για πρώτη φορά σε μια τόσο μεγάλη ομάδα έρευνα ασθενών.

Συμπερασματικά η έλλειψη βιταμίνης D έχει σχέση με σημαντικό κίνδυνο πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου και περιορισμού της επιβίωσης.

Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 βρέθηκε ότι έχει σημαντική σχέση με καλύτερη επιβίωση των ασθενών και ιδιαίτερα σε ασθενείς με τεκμηριωμένη έλλειψη βιταμίνης D3 [1].

Η παρουσία υψηλών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να προστατεύσει το αγγειακό ενδοθήλιο μέσω του περιορισμού της δυσλίπιδαιμίας και της αύξησης των συγκεντρώσεων του ηπατικού αυξητικού παράγοντα [2].

 

Επιθυμητά ή ιδανικά επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό για τη διατήρηση της καρδιοκυκλοφορικής υγείας και της υγείας γενικότερα

Ως σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D ορίζεται η παρουσία των επιπέδων της 25-υδρόξυβιταμίνης D3 [25(OH)D3] στον ορό, κάτω από τα ≤ 10ng/mL or ≤ 25nmol/L.

Ως έλλειψη της βιταμίνης D3 [deficiency] ορίζεται η παρουσία επιπέδων 25-υδρόξυβιταμίνης D3 (25OHD3) στον ορό, κάτω από τα 20 ng/ml ( 49·99 nmol/l).

Ως επάρκεια της βιταμίνης D3 [sufficiency] θεωρείται η συγκέντρωση της 25(OH)D3 >30 ng/mL (75 nmol/L) και

Ως ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 [insufficiency]θεωρείται η συγκέντρωση της 25(OH)D3 των 21-29 ng/mL (50-75nmol/l) [3, 4].

Τα επιθυμητά νοσοπροστατευτικά επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι 60-80 ng/ml.

Η συχνή έκθεση του γυμνού σώματος στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς τη χρήση αντιηλιακής ουσίας για 12-15 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα, τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού [12π.μ.-1.00μ.μ.], τους θερινούς μήνες δημιουργεί υγιή επίπεδα βιταμίνης D3 στο σώμα (10.000-20.000 ΙU).

Από τα συμπληρώματα βιταμίνης D3 δεν περιέχουν όλα βιταμίνη D3 φυσικής προέλευσης. Αποφεύγονται τα συμπληρώματα που περιέχουν συνθετική βιταμίνη D2 ή D3, διότι δεν απορροφόνται από το έντερο, όταν χορηγούνται από το στόμα και μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία.

Ασφαλή απορροφητικότητα έχει η φυσική βιταμίνη D3 όταν είναι αναμειγμένη με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όπως το D3 Gkelin drops δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Η συμπληρωματική χορήγηση 2000-4000 ΙU βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops, 2-4 σταγόνες], καθημερινά είναι απαραίτητh για τη δημιουργία επιθυμητών επιπέδων 25 υδροξυβιταμίνης D3, γύρω στα 32ng/ml.

 

Επειδή αυτά τα επίπεδα δεν θεωρούνται πλέον ανοσοπροστατευτικά ή καρκινοπροστατευτικά συνιστάται να μετρώνται τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 δύο φορές το χρόνο (τέλος Μαρτίου και τέλος Σεπτεμβρίου) και ανάλογα να προσαρμόζουν τη δοσολογία, η οποία μπορεί να φθάσει τις 5000-10.000 ημερησίως, επί 6 μήνες, οπόταν θα ξαναμετρηθούν τα επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3.

  

Βεβαίως όταν κάποιος πάσχει από κάποια χρόνια νόσο θα πρέπει να μετράει τα επίπεδα της 25(OH)D3 , ώστε να καθορίζει ακριβέστερα τη δοσολογία της βιταμίνης D3 που θα προσλάβει [1].

H συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 στα άτομα άνω των 65 ετών περιορίζει το ποσοστό των πτώσεων στο έδαφος κατά 20%[4].

Προς τούτο αρκούν 4000 ΙU βιταμίνης D3 [4 σταγόνες D3-Gkelin drops] ημερησίως ή περισσότερο, ανάλογα με τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Vacek JL, Vanga SR, Good M, Lai SM, Lakkireddy D, Howard PA. Vitamin D Deficiency and Supplementation and Relation to Cardiovascular Health. Am J Cardiol. 2011 Nov 7.

2Alyami AM, Lam V, Soares MJ, Zhao Y, Sherriff JL, Mamo JC, James AP, Coombes F. The Association of Vitamin D Status with Dyslipidaemia and Biomarkers of Endothelial Cell Activation in Older Australians. Nutrients. 2016 Jul 28;8(8). pii: E457. doi: 10.3390/nu8080457.

3. Holick MF. High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health. Mayo Clin Proc 2006;81:353-73.

4. Bischoff-Ferrari HA, Giovannucci E, Willett WC, Dietrich T, Dawson-Hughes B. Estimation of optimal serum concentrations of 25-hydroxyvitamin D for multiple health outcomes. Am J Clin Nutr 2006;84:18-28. [Erratum, Am J Clin Nutr 2006;84:1253.]

4. Dawson-Hughes B. Serum 25-hydroxyvitamin D and muscle atrophy in the elderly. Proc Nutr Soc. 2011 Nov 1:1-4.

 

Tο D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, σε κάθε πόλη ή περιοχή της Ελλάδος (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)].

Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή στέλνοντας mail: pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop της pharmagel. Αν είστε κάτοικος Κύπρου ή άλλης χώρας του εξωτερικού επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας πληροφορήσουμε το κόστος των μεταφορικών.

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

 Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »