Βιταμίνη D και Κατάθλιψη: H βιταμίνη D3 μπορεί να προστατεύσει τα μεσήλικα άτομα από την εκδήλωση κατάθλιψης©

Υπό του Δρ. Δημητρίου Ν. Γκέλη - MD, ORL, DDS, PhD, Medical Life Coach

D3-Gkelin: Μπορείτε να αγοράσετε το προϊόν, online, μέσω της ιστοσελίδας pharmagel.gr ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αγορά D3-Gkelin


  Περίληψη άρθρου

Έχει παρατηρηθεί ότι, τα άτομα που είχαν ελλιπή ή ανεπαρκή επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός τους είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Η υποβιταμίνωση D μπορεί να εκπροσωπεί μια υποκείμενη βιολογική προδιάθεση προς την κατάθλιψη. Για γενικότερους λόγους προστασίας της υγείας, αλλά και για την πρόληψη της εκδήλωσης κατάθλιψης, οι ενήλικες θα πρέπει να μετρούν τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στο αίμα τους. Για να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα τα επιθυμητά νοσοπροστατευτικά επίπεδα της βιταμίνης D3, δηλαδή 60-80ng/ml συνήθως αρκεί η καθημερινή λήψη από το στόμα 4000-5000 ΙU βιταμίνης D3 [D3-Gelin drops].


Εκτός από τις οστεοπροστατευτικές και ανοσορρυθμιστικές της δράσεις η βιταμίνη D3 επηρεάζει και την ψυχική διάθεση.

 
 Δρ Γκέλης Ν. Δημήτριος,

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Φλάμπουρο Λουτρακίου, 20300

Τηλ. 2744023768, 6944280764

pharmage@otenet.gr www.gelis.gr www.orlpedia.gr www.allergopedia.gr www.gkelanto.gr www.pharmagel.gr www.curcumin.gr


Αικατερίνη Δ. Γκέλη

Iατρός - Ακτινοδιαγνώστρια
Άσσος, Κορινθίας,
2741087758
Τ. 6944644820
kgkeli@hotmail.com

Επειδή είναι σχεδόν αδύνατη η δημιουργία βιταμίνης D3 με την έκθεση στον ήλιο τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες συνιστάται η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3, καθημερινά από το στόμα.

Αν τα επίπεδα της βιταμίνης D3 δεν είναι επαρκή η συνολική υγεία είναι εύκολο να διαταραχτεί.

Ο Maddock J, et al (2013) μελέτησαν σε 7401 Βρετανούς πολίτες που γεννήθηκαν το 1958 τα επίπεδα του κύριου μεταβαλίτη της βιταμίνης D3, της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός τους, καθώς και την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας στο 45ο έτος και ξανά πάλι στο 50ό έτος [1].

Παρατήρησαν ότι τα άτομα που είχαν ελλιπή ή ανεπαρκή επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματός τους είχαν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης. Η υποβιταμίνωση D μπορεί να εκπροσωπεί μια υποκείμενη βιολογική προδιάθεση προς την κατάθλιψη [2].

Η κατάθλιψη είναι μια από τις συχνές ψυχιατρικές διαταραχές στους ηλικιωμένους.Τα αποτελέσματα της μελέτης ερευνών μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων και των συγχρονικών μελετών έδειξαν ότι η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με τη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης στους ηλικιωμένους άνδρες. 

Επιπλέον, έχει αναφερθεί και θετική συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και της τεστοστερόνης, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τεστοστερόνη μπορεί να επηρεάσει την ψυχική διάθεση.  

Η βιταμίνη μπορεί να προστατεύσει από την κατάθλιψη, μέσω της επίδρασής της στην τεστοστερόνη. Ως εκ τούτου, είναι μια ασφαλής η σύσταση στους μεσήλικες  και ηλικιωμένους άνδρες η συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3  για την πρόληψη της κατάθλιψης [3].

Για γενικότερους λόγους προστασίας της υγείας, αλλά και για την πρόληψη της εκδήλωσης κατάθλιψης, οι ενήλικες θα πρέπει να μετρούν τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3.

Για να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα τα επιθυμητά νοσοπροστατευτικά επίπεδα της βιταμίνης D3, δηλαδή 60-80ng/ml συνήθως αρκεί η καθημερινή λήψη από το στόμα 4000-5000 ΙU βιταμίνης D3 [D3-Gelin drops].

Ταυτόχρονα πρέπει να προσλασμβάνονται τρόφιμα που προάγουν την παραγωγή βιταμίνης Κ2 στο έντερο, όπως το κεφίρ, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα τουρσιά, ελιές. Αν αυτό δεν είναι εφικτό θα πρέπει να λασμβάνεται συμπληρωματικά η βιταμίνη Κ2.

Επίσης επειδή στο μεταβολισμό της βιταμίνης D3 συμμετέχει και το μαγνήσιο, πρέπει να προσλαμβάνονται και τρόφιμα πλόυσια σε μαγνήσιο (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο, μπρόκολο). Αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να προσληφθεί κιτρικό μαγνήσιο (magnesium citrate) σε δόση 400mg (200mg ανά 12ωρο).

Πολλοί ενήλικες ίσως χρειάζονται 10.000 ΙU βιταμίνης D3 ημερησίως [1]. Γιαυτό κατά τον Οκτώβριο μήνα , καλόν είναι να μετρώνται τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 , τα οποία πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ των 60-80ng/ml.

Με τις σταγόνες D3-Gkelin, οι οποίες περιέχουν φυσική βιταμίνη D3 (και όχι συνθετική) σε ελαιόλαδο εξασφαλίζεται η απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο, δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Σημειωταίον ότι το D3 Gkelin drops δεν περιέχει χημικά συντηρητικά ή άλλες πρόσθετες ουσίες, που θα παρεμπόδιζαν την απορρόφησή της.

Βιβλιογραφiκή Τεκμηρίωση

1. Maddock J, Berry DJ, Geoffroy MC, Power C, Hyppönen E. Vitamin D and common mental disorders in mid-life: cross-sectional and prospective findings. Clin Nutr. 2013 October ;32(5): Mol Psychiatry. 2013 Apr 9. .

2.Milaneschi Y, Hoogendijk W, Lips P, Heijboer AC, Schoevers R, van Hemert AM, Beekman AT, Smit JH, Penninx BW. The association between low vitamin D and depressive disorders. Mol Psychiatry. 2013 Apr 9. doi: 10.1038/mp.2013.36. 

3.Amini S, Jafarirad S, Abiri B. Vitamin D, testosterone and depression in middle-aged and elderly men: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021 Dec 14:1-12.

Το Το D3 Gkelin drops   σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Κινητό: 6944280764 Σταθερό:2741026658, 2744023768ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMSγράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.Από το 2003 ο Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης μελετά, ερευνά και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, έχοντας συνειδητοποιήσει την πανδημία έλλειψης βιταμίνης D στον Ελληνικό πληθυσμό. O Δρ Γκέλης με την αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα του, www.d3gkelin.gr, ακούραστα και ακατάπαυστα εκπαιδεύει το κοινό για τη σημασία της βιταμίνης D στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, που οφείλονται σε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D.


 

Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 

 

Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας. Τελευταία άρθρα
Δείτε όλα τα άρθρα »