Σχέση της βιταμίνης D και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής©
Στο ερώτημα, αν τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης  D3 σχετίζονται  με αύξηση της συχνότητας γεννήσεων ζωντανών παιδιών  σε γυναίκες που έκαναν υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ή μελέτη και έρευνα της διεθνούς βιβλιογραφίας έδειξε ότι:
Βιταμίνη D: Η πρόληψη των πτώσεων στο έδαφος των ηλικιωμένων με τη χορήγηση βιταμίνης D3©
H παθογένεση των συχνών πτώσεων στο έδαφος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου, που τις προκαλούν αποτελεί το βασικό παράγοντα πρόληψής τους [1].
Γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί ακόμη και το καλοκαίρι, καθημερινά, να παράγει επαρκή βιταμίνη D3;©
Σήμερα πια, ο περισσότερος κόσμος έχει ενημερωθεί για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό. Και όταν λέμε βιταμίνη D εννοούμε τη βιταμίνη D2 και D3. Όμως κλινικής σημασίας είναι η φυσικής προέλευσης βιταμίνη D3.
Η υποβιταμίνωση D στα παιδιά αυξήθηκε κατά 83.000% από το 2000 έως το 2014. Συναγερμός πανδημίας!©
Το 2017, στο περιοδικό Pediatrics δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης του ιατρικού φακέλου 711 788 παιδιών ηλικίας από 0 έως 17 ετών, που αφορούσε τη σταδιακή αύξηση του αριθμού των παιδιών με έλλειψη βιταμίνης D από το 2000 έως το 2014 [1].
Αντιμετώπιση της πανδημίας υποβιταμίνωσης της βιταμίνης D©
Σήμερα,  περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της γης βρίσκεται σε κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D. Αυτή η έλλειψη μερικώς οφείλεται στην ανεπαρκή ενίσχυση βασικών τροφίμων με βιταμίνη D3  και από την κακή αντίληψη ότι, μια υγιής δίαιτα περιέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3.
Σιδηροπενική αναιμία: Η σχέση της βιταμίνης D και της σιδηροπενικής αναιμίας©
Τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D3 μπορεί να επηρεάζουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων (ερυθροποίηση). Γιαυτό στους ασθενείς με αναιμία ελέγχονται τα επίπεδα της βιταμίνης D3.
Αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά: Βελτίωσή των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία και αποκατάσταση της έλλειψης βιταμίνης D3©
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες υπάρχει σχέση μεταξύ της έλλειψης βιταμίνης D3  και της ανάπτυξης αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικού άσθματος και λοιπών αλλεργοπαθειών. 
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη D3 βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας που έχουν έλλειψη βιταμίνης D3 ©
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική νόσος άγνωστης αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από μια λανθασμένης κατεύθυνσης ανοσοαπόκριση, που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Ίλιγγος: Η έλλειψη βιταμίνης D ως παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως©
Σε διάφορες μελέτες περιγράφεται η σχέση  μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό και των υποτροπών του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως [1-3].
Ίλιγγος: Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως©
Ο συνηθέστερος τύπος ιλίγγου ή ζάλης που διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται καθημερινά από τους ωτορινολαρυγγολόγους είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος  θέσεως. 
Λιπώδες ήπαρ: Αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος με υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη και βιταμίνη D3©
Ο όρος μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (ΜΑΛΝΗ) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ηπατική βλάβη που παρουσιάζει ιστολογικά χαρακτηριστικά αλκοολικής ηπατοπάθειας, αλλά εμφανίζεται σε άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ.
Σχέση της έλλειψης βιταμίνης D και του οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου©
Η έλλειψη της βιταμίνης D έχει σχετιστεί με σημαντική αύξηση του κινδύνου πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου και ελάττωση του προσδόκιμου χρόνου ζωής.
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο δυσλιπιδαιμίας©
Η δυσλιπιδαιμία είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, που περιλαμβάνει την υπερπαραγωγή ή την έλλειψή τους. 
Βιταμίνη D: Σχέση της λιποδιαλυτότητας της βιταμίνης D3 και της απορρόφητικότητάς της από το έντερο©.
Οι βιταμίνες ταξινομούνται στις υδατοδιαλυτές και στις λιποδιαλυτές. Λιποδιαλυτές είναι η βιταμίνη A, D, E, K.
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ο ρόλος της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D3 στους ασθενείς με πολλαπλούν μυέλωμα©
Το πολλαπλούν  μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των ώριμων πλασματοκυττάρων του αίματος. Τα πλασματοκύτταρα είναι λευκά αιμοσφαίρια που φυσιολογικά παράγουν αντισώματα. 
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης και τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D©
H βιταμίνη D3  επιδεικνύει ογκοστατικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα δρώντας μέσω του υποδοχέα της βιταμίνης D [VDR], που υπάρχει στους διάφορους ιστούς του σώματος.
Η έλλειψη της βιταμίνης D στα άτομα με οξύ αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο©
H έλλειψη βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη στους γηριατρικούς πληθυσμούς και σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης μυοσκελετικής, νευροψυχιατρικής, καρδιοκυκλοφορικής, ενδοκρινικής και ογκολογικής νόσου [1].
Ο ρόλος της βιταμίνης D στον διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2©
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη, από τους οποίους πάσχει μεγάλος αριθμός ατόμων του Ελληνικού πληθυσμού. Α) Ο διαβήτης τύπου 1 και Β) Ο διαβήτης τύπου 2. 
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου, της βιταμίνης D3 και της κουρκουμίνης©
Σκόρδο Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται διεθνώς το σκόρδο [Garlic (Allium sativum)] για τη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.
Η σχέση της καθημερινής διατροφής και της νόσου του Πάρκινσον©
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτικά  εξελισσόμενη  νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί στην ηλικία των 55-60 ετών. 
Η έλλειψη βιταμίνης D3 μπορεί να παίξει ρόλο στην εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος©
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων, της οποίας η αιτιολογία και παθογένεια είναι άγνωστη και πιθανόν είναι μια πολυπαραγοντική νόσος [1].
Επτά σημεία που μπορεί να σημαίνουν έλλειψη βιταμίνης D3©
H πρόκληση ραχίτιδας στα παιδιά και οστεομαλακίας στους ενήλικες , συνεπεία σοβαρής χρόνιαςέλλειψης βιταμίνης D3 είναι σπάνιες καταστάσεις στην εποχή μας.
Οι Αμερικανοί βετεράνοι με καρκίνο του προστάτη είχαν μακρότερο χρόνο επιβίωσης αν είχαν επάρκεια βιταμίνης D©
Ο καρκίνος του προστάτη παραμένει ο δεύτερος καρκίνος, που συνηθέστερα διαγιγνώσκεται στον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως.
Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D σχετίζονται με παράταση της επιβίωσης από καρκίνο του προστάτη©.
Σε πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο περιοδικό  Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention αναφέρεται ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων βιταμίνης D έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του του προστάτη σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D.
Βιταμίνη D: Η εκτίμηση των αποθηκευμένων ποσοτήτων της βιταμίνης D στο σώμα, μετρώντας τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό©.
 Ο όρος βιταμίνη D είναι ένας γενικός όρος, που περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών, δομικά ομοίων στερολών (ακόρεστες συμπαγείς αλκοόλες της ομάδας των στεροειδών). 
Γιατί το D3 Gkelin drops είναι το πιο αποτελεσματικό συμπλήρωμα βιταμίνης D3
και Αικατερίνης Δ. Γκέλη, Ιατρού, Ακτινοδιαγνώστριας  Παρά το γεγονός ότι, κυκλοφορούν πολλές μορφές συμπηρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιταμίνη D3, εν τούτοις ελάχιστα εξ αυτών περιέχουν ευαπορρόφητη βιταμίνη  D3 υψηλής ποιότητος.
Η υποβιταμίνωση της βιταμίνης D3 έχει σχέση με την πρόκληση γλαυκώματος ανοικτής γωνίας;©
H βιταμίνη D3 συμβάλλει και συμμετέχει στη οπτική υγεία και  και την γενικότερη λειτουργία του οφθαλμού.
Ποσότητες βιταμίνης D3 που παράγονται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας©
  Για να παραχθεί βιταμίνη D3 από την προβιταμίνη D3, που φωτοσυντίθεται στο δέρμα, αυτό εξαρτα΄ται από διάφορους παράγοντες, όπως η εποχή του έτους, η ώρα της ημέρας κατά την οποία εκτίθεται κανείς στον ήλιο (οι καλύτερες ώρες είναι 11.00-1.00μμ).
Οι ιερωμένοι, οι Μοναχοί και οι ηλικιωμένοι έλληνες συνήθως έχουν χαμηλή βιταμίνη D3©
Τροποποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D3 από παράγοντες του περιβάλλοντος 
Η ευεργετική δράση της βιταμίνης D3 στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα©
 Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, εντοπίζοντας και απομακρύνοντας το αίτιο που τις προκάλεσε και εφαρμόζοντας τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους και τεχνικές από τον οδοντίατρο και τον περιοδοντολόγο.
Τα επαρκη επιπεδα της βιταμινης D3 μπορουν να προλαβουν την εγκεφαλικη βλάβη©
Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη D3 δρα νευροπροστατευτικά.
Σκλήρυνση κατά πλάκας και τα οφέλη της από τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops]
Σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες σε πειραματόζωα, αλλά και από κλινικές παρατηρήσεις, η βιταμίνη D3 μπορεί να ωφελήσει τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, συμβάλλοντας στην υποχώρηση των συμπτωμάτων της νόσου.
Κατάθλιψη: H βιταμίνη D3 μπορεί να προστατεύσει τα μεσήλικα άτομα από την εκδήλωση κατάθλιψης©
Εκτός από τις οστεοπροστατευτικές και ανοσορρυθμιστικές της δράσεις η βιταμίνη D3 επηρεάζει και την ψυχική διάθεση.
Καρκίνος παχέος εντέρου: Σχέση του ορθοκολικού καρκίνου και της βιταμίνης D©
Η ανάπτυξη του ορθοκολικού καρκίνου γίνεται με αλληλοδιαδοχικές διαδικασίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η γήρανση του οργανισμού, ο ανεξέλεγκτος επιθηλιακός πολλαπλασιασμό του βλεννογόνου του εντέρου και την ελαττωμένη απόπτωση [1]. 
Κακοσμία στόματος: Ευεργετική δράση της βιταμίνης D3 και του διαλύματος αλόης και εκχυλίσματος νεραντζιού (Evosmin)
Με τον όρο περιοδοντίτιδα περιγράφεται μια φλεγμονώδης διαδικασία, που οφείλεται στη δράση αρνητικών κατά gram αναερόβιων ή δυνητικά αναερόβιων βακτηριδίων που ανευρίσκονται μέσα σε υποουλικές βιομεμβράνες (biofilms).
Βιταμίνη D: Οι συνέπειες της απότομης ελάττωσης των επιπέδων της βιταμίνης D3 σε χειρουργικούς ασθενείς©
Η προεγχειρητική έρευνα των επιπέδων της βιταμίνης D3 στους νοσοκομειακούς χειρουργικούς ασθενείς είναι χρησιμότατη.
Περιορισμός του κινδύνου πρόκλησης οξείας μέσης ωτίτιδας σε παιδιά με τη χορήγηση βιταμίνης D3©
Τα μη κλασσικά αποτελάσματα της δράσης της νιταμίνης D Η βιταμίνη D είναι πολύ γνωστή για τον κλασικό ρόλο που παίζει στην οστεοπροστασία και τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Πολλαπλούν μυέλωμα και η βιταμίνη D©
Το πολλαπλούν μυέλωμα είναι ένας καρκίνος των πλασματοκυττάρων.
Κεφαλαλγία και βιταμίνη D3©
Επιδημιολογικές μελέτες της κεφαλαλγίας στην Ευρώπη δείχνουν ότι, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, οι ενήλικες υποφέρουν γενικά από πονοκέφαλο.
Σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση και η σχέση της με τη βιταμίνη D©
Στην παρούσα μικρή ανασκόπηση περιγράφονται οι τρέχουσες γνώσεις που αφορούν τη χρήση της βιταμίνης D3 στην πρόληψη και θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Σχέση της σωματικής κόπωσης, της οξειδωτικής λειτουργίας των μιτοχονδρίων και της βιταμίνης D©
  Ο όρος βιταμίνη D σημαίνει τη βιταμίνη D2 και D3, αλλά κλινικής και εργαστηριακής σημασίας είναι η βιταμίνη D3.
Σχέση της τερηδόνας των δοντιών και της βιταμίνης D©
Από τα μέσα του 1800 μέχρι σήμερα υπάρχουν στις ΗΠΑ επιστημονικές ανακοινώσεις, που αφορούν τη στοματική υγεία και την απώλεια δοντιών σε εφήβους.
Η Επιδημία της γρίπης και η βιταμίνη D©
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3, η οποία εκτός από τις οστεοπροστατευτικές της ιδιότητες διαθέτει και ιδιότητες που επηρεάζουν την εκδήλωση της φλεγμονής και τις ανοσοαποκρίσεις που συμμετέχουν στους μηχανισμούς μιας λόιμωξης [1].
Βιταμίνη D και αυτοάνοσα νοσήματα©
Ο ανοσοτροποποιητικές δράσεις της βιταμίνης D είναι αναγνωρισμένες τα τελευταία 50 χρόνια.· Παρά τούτο μόνο πρόσφατα άρχισε να γίνεται κατανοητή η σημασία αυτού του γεγονότος για την ομαλή λειτουργία του σώματος [1]. 
Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως από υποβιταμίνωση D3
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος αποτελείσυνηθισμένη αιτία βασανιστικού ιλίγγου με υψηλή συχνότητα υποτροπών.
H χρήση των αντιβιοτικών στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού©
Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος ευθύνονται για τις επισκέψεις εκατομμυρίων σθενών στους γιατρούς κάθε χρόνο σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Η αναγνώριση της Αξίας της ηλιακής Ακτινοβολίας από το Διογένη τον κυνικό φιλόσοφο©
Ο Διογένης ο Σινωπεύς  [γεννήθηκε το 412 π.Χ. στη Σινώπη του Πόντου  και πέθανε το-399 π.Χ, ή το 323 στην Κόρινθο] ήταν κυνικός φιλόσοφος και μαθητής του διαπρεπούς μαθητή του Σωκράτη, Αντισθένη. 
Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΚΡΟΝ [CROHN’S DISEASE] ©
Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου [ΦΝΕ]   Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΦΝΕ) είναι χρόνιες νόσοι άγνωστης αιτιολογίας, που προσβάλουν την γαστρεντερική οδό (το λεπτό ή το παχύ έντερο), άγνωστης αιτιολογίας. Υπάρχουν δύο ευδιάκριτες μορφές φλεγμονωδών νόσων του εντέρου η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
Η βιταμίνη D και η νόσος του Κρον (Crohn's disease)©
 Η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στους ασθενείς με τη νόσο του Crohn.. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των ασθενών με εφησυχάζουσα νόσο του Crohn βρέθηκε έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D. [1]. 
Η σχέση της βιταμίνης D3 και της φυματίωσης©
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διεθνούς δημόσιας υγείας είναι η λοίμωξη από το Μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πρόκειται να αναπτύξει λανθάνουσα φυματίωση.
Ωτορινολαρυγγολογία και Συμπληρωματική Ιατρική
Ο Δημήτριος Γκέλης είναι γιατρός εκπαιδευμένος στη συμβατική ή ΄΄ορθόδοξη΄΄ ιατρική, δηλαδή στην ιατρική που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και διδάσκεται στις Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜIΝΗΣ D ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ©
Ως ρινοκολπίτιδα ορίζεται η αιφνίδια εκδήλωση δύο ή περισσοτέρων συμπτωμάτων, το ένα εκ των οποίων θα πρέπει να είναι, είτε το μπούκωμα της μύτης η ο ρινικο΄ς κατάρρους (πρόσθιος ή οπίσθιος).
Σχέση της γεροντικής εκφύλισης της ωχρας κηλίδος του αμφιβληστροειδούς και της υποβιταμίνωσης D3
Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της υποβιταμίνωσης D3, της όψιμης αγγειογένεσης και του περιορισμού της φλεγμονώδους αντίδρασης, τα οποία είναι γνωστόν ότι, παίζουν μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της γεροντικής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος [ΓΕΩΚ] του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των οφθαλμών, που σχετίζεται με την ηλικία [1].
Σχέσεις των παθήσεων του θυρεοειδούς, των παραθυρεοειδών αδένων, της υπέρτασης και της βιταμίνης D©
  Οι διαταραχές του θυρεοειδούς και ο πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης [1].
Σχέση των επιπέδων της βιταμίνης D3 και του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου©
 Η βιταμίνη D3 φωτοσυντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και μεταβολίζεται στο ήπαρ προς 25 υδροξυβιταμίνη D3 , ενώ στους νεφρούς στη συνέχεια μεταβολίζεται προς καλσιτριόλη (1,25-διυδροξυβιταμίνη D3). 
Ο καρκίνος του πνεύμονος και η βιταμίνη D3©
Ο καρκίνος του πνεύμονος είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση κακοήθων, ανωμάλων κυττάρων στον ένα ή και στους δύο πνεύμονες και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία θανάτου στους άνδρες και τις γυναίκες παγκοσμίως.
Η ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ, ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ©
Η οστεοπόρωση είναι μία συστηματική νόσος του σκελετού, που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα, κατά την οποία αποσυντίθεται το οστεοειδές(πρωτεϊνικό συστατικό των οστών). 
Η πρόληψη της υποτροπής της ρινοκολπίτιδας©
Με τον όρο ρινοκολπίτιδα εννοείται οποιαδήποτε λοίμωξη αναπτύσσεται σε κάποιον από τους παραρρίνιους κόλπους του σπλαγχνικού κρανίου.Παραρρίνιοι κόλποι είναι τα ιγμόρεια , τα οποία παθαίνουν ιγμορίτιδα, οι μετωπιαίοι κόλποι, που παθενουν μετωπιαία κολπίτιδα, οι ηθμοειδείς κυψέλες, που παθαίνουν ηθμοειδίτιδα και ο σφηνοειδής κόλπος που παθαίνει σφηνοειδίτιδα.
Tα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D3 αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου του Alzheimer©
H νόσος του Alzheimer είναι η συνηθέστερη μορφή άνοιας στους ηλικιωμένους και συνοδεύεται με προοδευτική νευροεκφύλιση του ανθρώπινου νεοφλοιού [1].
Tα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D3 προλαβαίνουν την εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη Τύπου 2
Πρόσφατες ανακοινώσεις συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D με αύξηση του κινδύνου πρόκλησης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του [1]. 
Γιατί το ηλιακό φως ισχυροποιεί τα οστά;©
Τα συστατικά της ηλιακής ακτινοβολίας H υπέρυθρη ακτινοβολία Α [UVA (320-400 nm)] και η υπέρυθρη ακτινοβολία Β [ UVB (290-320 nm)] είναι τα κυριότερα συστατικά της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλιακού φωτός.
Μυική αδυναμία και πτώσεις στο έδαφος μεταξυ των ηλικιωμένων από έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D©
Ως πτώση ορίζεται η άσκοπη και ακούσια μετακίνηση προς το έδαφος ή άλλο χαμηλότερο επίπεδο. Η άσκοπη και ακούσια μετακίνηση προς ένα έπιπλο δεν θεωρείται πτώση. 
Βιταμίνη D πολύτιμος προστάτης της υγείας©
 Πολύς θόρυβος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη βιταμίνη D. Kαθημερινά τα διεθνή ιατρικά περιοδικά αναφέρουν επιστημονικές εργασίες, με τις οποίες τεκμηριώνονται τα επωφελή αποτελέσματα για την υγεία του ανθρώπου, όταν στο αίμα του κυκλοφορούν επιθυμητά ή επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.
Η βιταμίνη D και γονιμότητα ©
Mε τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (φυτικής κυρίως προελέυσεως και η βιταμίνη D3, η οποία φωτοσυντίθεται στο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία Β του ηλίου ή περιέχεται σε ορισμένες τροφές, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, κλπ) γαλακτοκομικά, αυγά).
Βιταμίνη D3 και η προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης©
Οι υπερτασικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαιτέρως η προεκλαμψία έχουν μελετηθεί εκτεταμένα , όσον αφορά τη σχέση τους με τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D3 της εγκύου. 
Βιταμίνη D3 και Σχιζοφρένεια©
Η γέννηση ενός παιδιού το χειμώνα ή την άνοιξη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Αυτή η εποχικότητα στη γέννηση ευθύνεται τουλάχιστον για το 10% όλων των περιπτώσεων σχιζοφρένειας. 
Η Θεραπεία της ψωρίασης με βιταμίνη D3 . [D3-Gkelin drops] από το στόμα©
Η βιταμίνη D ανακαλύφθηκε τον περασμένο αιώνα εξαιτίας της επιδημίας της παιδικής νόσου των οστών, της ραχίτιδας. [1].
O ρόλος των περιβαλλοντικών παραγόντων στη διαμόρφωση των επιπέδων της βιταμίνης D3©
Η βιταμίνη D3 είναι μια ορμόνη που συντίθεται στο δέρμα των θηλαστικών μετά από έκθεση τους στην υπεριώδη ακτινοβολία Β του ήλιου (βιταμίνη D3). Επιπλέον μικρές ποσότητες βιταμίνης D3 μπορεί να προσληφθούν και από ορισμένες τροφές (ψάρια, αυγά γαλακτοκομικά, ορισμένα είδη μανιταριών,) και από τρόφιμα στα οποία προστίθενται τεχνητά μικρές ποσότητες βιταμίνης D3 [1, 2] .
Βιταμίνη D3 και προστασία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος©
Προστασία της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος με συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.
Υπολογισμός των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό©
Oι άνθρωποι εφοδιάζονται τη βιταμίνη D μέσω της φωτοσύνθεσης στο δέρμα τους και δια της προσλήψεως ορισμένων τροφών.
Iδανικά επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό για τη διατήρηση της υγείας ©
Οι ωτορινολαρυγγολόγοι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη και έρευνα της βιταμίνης D, διότι σε ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με βαρηκοΐα από ωτοσκλήρυνση, αλλεργική ρινίτιδα και καθυποτροπήν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και του στοματοφάρυγγα τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 [βασικός μεταβολίτης της βιταμίνης D3] είναι ελλειπή ή ανεπαρκή.
H σημασία του όρου βιταμίνη D©
O όρος βιταμίνη D σημαίνει τις διάφορες κύριες μορφές της βιταμίνης και κυρίως την βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3 . H βιταμίνη D2 ανευρίσκεται σε ζύμες και ορισμένα μανιτάρια.
Πρόληψη της οξείας Μέσης Ωτίτιδας©
H οξεία μέση ωτίτιδα προκαλεί νοσηρότητα στο 80%των παιδιών κάτω των τριών ετών και μπορεί να περάσει απαρατήρητη εκτός και αν διαγνωστεί από γιατρό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η συχνότητα της νόσου διαρκώς αυξάνει. Αν και η οξεία μέση ωτίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος, εν τούτοις η κυριότερη αιτία της η λοίμωξη από βακτηρίδια και ιοί, που προέρχονται από το ρινοφάρυγγα.
Οι ανάγκες των εγκύων σε βιταμίνη D3©
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (φυτικής προέλευσης) και βιταμίνη D3. Η βιταμίνη D3 φωτοσυντίθεται στην επιδερμίδα, όταν η 7-διυδροχοληστερόλη (προβιταμίνη D3) μετατρέπεται σε βιταμίνη D3. υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β του ηλιακού φωτός.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3©
Το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη εκδηλώνονται μια ορισμένη εποχή του έτους. Χωρίς αμφιβολία οι ιοί που μεταδίδουν το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη υπάρχουν κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του έτους. Βλέπε: Κοινό κρυολόγημα και γρίπη
Κοινό κρυολόγημα και γρίπη©
Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που εκδηλώνεται με μπούκωμα και καταρροή της μύτης,ρινοφαρυγγίτιδα (πόνος, αίσθημα καψίματος το ρινοφάρυγγα), πονόλαιμο, πονοκέφαλο, μπούκωμα στ’αυτιά, δυσφωνία, βράχνιασμα, τραχειίτιδα, βήχα.
Η σχέση της βιταμίνης D3 και της υπέρτασης©
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαυτή βιταμίνη που συμπεριφέρεται μέσα στον οργανισμό ως ορμόνη (σερκοστεροειδής ορμόνη), της οποίας οι υποδοχείς υπάρχουν στους περισσότερους ιστούς του σώματος.
Η βιταμίνη D και η πρόληψη του εγκεφαλοαγγειακού επεισοδίου©
Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας πολλών συστημάτων του ανθρωπίνου σώματος, μεταξύ των οποίων και του καρδιοκυκλοφορικού. [ΚΚΦ].
Βιταμίνη D©
H σημασία του όρου βιταμίνη D. O όρος βιταμίνη D σημαίνει τις διάφορες κύριες μορφές της βιταμίνης και κυρίως την βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. H βιταμίνη D2 ανευρίσκεται σε ζύμες και ορισμένα μανιτάρια.
Βιταμίνη D και το φως του ήλιου: Στρατηγικές για την πρόληψη του καρκίνου και άλλα ευεργετήματα για την υγεία©
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 (υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα μανιτάρια και η βιταμίνη D3 (υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε ορισμένα ψάρια, αλλά κυρίως φωτοσυντίθεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β).
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΛΗΦΘΕΙ Η ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΝΟΙΑ;
Αγγειακή άνοια Η συχνότητα της άνοιας αυξάνει δραματικά στον γηράσκοντα πληθυσμό της γης. Υπάρχει αύξηση των τεκμηρίων που δείχνουν ότι  η αγγειακή νόσος σχετίζεται με γνωσιακή έκπτωση και με τις συνηθέστερες μορφές άνοιας, που οφείλονται στη νόσο του Αlzheimer. Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν τραβήξει την προσοχή, ως πιθανοί στόχοι πρόληψης της άννοιας [1].
Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με υποβιταμίνωση βιταμίνης D3©
 Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 θεωρείται ως μια καρδιοπροστατευτική στρατηγική. Έχουν προταθεί διάφοροι βιοχημικοί μηχανισμοί, που έχουν συνδέσει την επάρκεια της βιταμίνη D στον οργανισμό με την πρόληψη της νόσου των στεφανιαίων.
Αντιμετώπιση και θεραπεία της οξείας αμυγδαλίτιδας©
Οξεία Αμυγδαλίτιδα Οι πιο συνηθισμένη πάθηση των αμυγδαλών είναι η οξεία αμυγδαλίτιδα. Ο όρος αμυγδαλίτιδα σημαίνει ότι οι αμυγδαλές, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά στο βάθος του φάρυγγα φλεγμαίνουν.
Συστασεις σ’αυτους που εχουν κάποια βλαβη στη φωνη τους©
Mend your voice a little, lest you marfortune Γιάτρεψε λίγο τη φωνή σου, ώστε να μην χαλάσεις την τύχη σου  William Shakespeare  στην  τραγωδία King Lear
Vitamin D and hearing loss©
Metabolic bone diseases and hearing loss
H ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔOΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΤΟΠΙΚΗ ΥΓΡΑΝΣΗ ΤΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ©
  Δ.Ν. ΓΚΕΛΗΣ[1], Α. ΠΑΓΚΑΛOΣ[2], Ι. ΣOΥΛΗΣ[3], Μ. ΧΕΛΙΔOΝΗ[4], Ν. ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ[5], Χ. ΣΤΑΜΠOΓΛΗΣ[6], Ι. Χριστόπουλος [7] 
Πως υπολογιζονται τα επιπεδα της βιταμινης D στον ορο;©
Τα επίπεδα της  βιταμίνης D3 στον ορό υπολογίζονται μετρώντας στο εργαστήριο τα επίπεδα του κύριου μεταβολίτη της βιταμίνης D3, ο οποίος είναι η 25 υδρόξυβιταμίνη D3 ή 25(ΟΗ)D3 [1].
Η σχέση της βιταμίνης D και της καθυποτροπήν αμυγδαλίτιδας©
O Reid D, και συνεργάτες (2011) στο Division of Otolaryngology-Head and Neck Surgery, Counties-Manukau District Health Board, Auckland, New Zealand μελέτησαν την επίπτωση της έλλειψης βιταμίνης D, δηλαδή,  το συνολικό αριθμό των περιπτώσεων με έλλειψη στη βιταμίνη D  σε έναν δεδομένο πληθυσμό για ένα ειδικό χρονικό διάστημα σε παιδία, στα οποία έγινε αδενο-αμυγδαλεκτομή [1].
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ©
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην ανοσοπαθολογία Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D δεν συμμετέχει μόνον στη διατήρηση της υγείας των οστών και γενικότερα του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά ασκεί πλειοτροπικά αποτελέσματα στον οργανισμό.
ΣΧΕΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ©
Με τον όρο βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3. Όμως κλινικής σημασίας είναι η βιταμίνη D3 ή χοληκαλισιφερόλη, η οποία φωτοσυντίθεται στο ανθρώπινο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB).
Ωτοσκλήρυνση από έλλειψη βιταμίνης D3©
 Παθογενετικοί μηχανισμοί της ωτοσκλήρυνσης Η ωτοσκλήρυνση είναι μια πολυπαραγοντική νόσος. Την τελευταία δεκαετία έχουν διατυπωθεί διάφορες αιτιολογίες για την παθογένεση της νόσου.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (ΗΠΑ) ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ©
Στις 7 Ιουνίου του 2011  στη Βοστόνη της Μασσαχουσέτης των ΗΠΑ η Ενδοκρινολογική Εταιρεία ανακοίνωσε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες της Κλινικής Πράξης που αφορούσαν την αξιολόγηση, τη θεραπεία και την πρόληψη της έλλειψης βιταμίνης D [vitamin D deficiency], δίδοντας έμφαση στη φροντίδα των ασθενών που βρίσκονται στον κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης D©
Ο όρος βιταμίνη D περιλαμβάνει τη βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. H κύρια πηγή εφοδιασμού του σώματος σε βιταμίνη D3 είναι η έκθεση του γυμνού δέρματος στον ήλιο για 10-15 λεπτά, καθημερινώς [1]. Βλέπε: Βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ηλιόφωτος©
Βιταμίνη D ή η βιταμίνη του ηλιόφωτος©
Σύμφωνα με τον καθηγητή της ενδοκρινολογίας Holick MF. στο Department of Medicine, Section of Endocrinology, Nutrition, and Diabetes, Vitamin D, Skin and Bone Research Laboratory, Boston University Medical Center, Boston, MA., USA, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των ειδών, η βιταμίνη D που παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας.
Ημερησιες αναγκες σε βιταμινη D3©
Ποια είναι η αναγκαία ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D3, που πρέπει να προσλάβει ένα άτομο  ή πόση ώρα πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο,  ώστε να μην πάθει έλλειψη βιταμίνης D; 
Τροποποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D3 από παράγοντες του περιβάλλοντος©
 Ηβιταμίνη D3 είναι μια βιταμίνη που συμπεριφέρεται ως ορμόνη, η οποία  συντίθεται στο δέρμα των θηλαστικών μετά από έκθεση τους στην υπεριώδη ακτινοβολία Β του ήλιου.
ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D©
ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D [Βλέπε: Η σημασία του όρου βιταμίνη D]  O όρος βιταμίνη  D σημαίνει τις διάφορες κύριες μορφές της βιταμίνης και κυρίως την βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. 
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3©
To μεγαλύτερο τμήμα του ανθρώπινου πληθυσμού προσλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα της λιποδιαλυτής βιταμίνης D, που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού, μέσω της έκθεσής του στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία. 
Πανδημία ανεπάρκειας βιταμίνης D3©
H ραχίτιδα, η οστεομαλακία, η οστεοπόρωση και η μυοπάθεια είναι τα πολύ γνωστά επακόλουθα των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό.
ΣΚΑΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ©
  Ποιοι και γιατί σκαλίζουν τη μύτη τους Τη μύτη, μπορεί την σκαλίζουν άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου και σε ανύποπτες στιγμές. Οι γονείς παρατηρούν το παιδί να σκαλίζει τη μύτη από τη βρεφική ακόμη ηλικία. 
Πως θα διατηρήσεις την υγεία της φωνής σου©
Ο πιο έμπειρος, ο πιο ταλαντούχος, ο πιο επαγγελματίας και κιαυτός που έχει αναπτύξει την καλύτερη τεχνική στο τραγούδι μπορεί να βλάψει κάποια  στιγμή τη φωνή του, αν δεν τηρεί τους κανόνες διατήρησης της συνολικής του υγείας και της υγείας του λάρυγγά του.
ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ 'Η ΕΠΙΣΤΑΞΗ
Η ετυμολογία της λέξης επίσταξη προέρχεται από το Αρχαίο Ελληνικό ρήμα επιστάζειν [επί + στάζειν (πέφτω σε σταγόνες)], που σημαίνει μικρή αιμορραγία στη μύτη.
Πονόλαιμος [Φαρυγγίτιδα, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα]©
Ως πονόλαιμος ορίζεται ο πόνος και η δυσκολία στην κατάποση, εξαιτίας μιας φλεγμονής του φάρυγγα [φαρυγγίτιδα] . Η φαρυγγίτιδα ξεκινάει με ήπιο πόνο, που μπορεί να Εξελιχθεί σε έντονη δυσκολία στην κατάποση [δυσκαταποσία].
ΡΙΝΙΤΙΔΕΣ, ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ, ΜΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
ΡΙΝΙΤΙΔΑ Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του ρινικού βλεννογόνου·που μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη (π.χ το συνάχι), αλλεργική αντίδραση·(αλλεργική ρινίτιδα),·είσοδο και παραμονή ξένου σώματος σε μια ρινική κοιλότητα, απορρύθμιση της νεύρωσης ου ρινικού βλεννογόνου, ορμονικές διαταραχές, λήψη ορισμένων φαρμάκων, την εισπνοή ερεθιστικών χημικών ουσιών του περιβάλλοντος.
ΕΜΒΟΕΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ ΑΠΟ ΩΤΟΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
Oι χρόνιες υποκειμενικές εμβοές των αυτιών  μπορεί να αποτελούν χαρακτηριστικό σύμπτωμα  της κλινικής ωτοσκλήρυνσης μαζί με μια σταδιακά εξελισσόμενη   βαρηκοία, η οποία σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και στην κώφωση  του πάσχοντος. 
ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ (ΑΔΕΝΟΕΙΔΕΙΣ ΕΚΒΛΑΣΤΗΣΕΙΣ)
Οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια είναι ογκόμορφοι φυσιολογικοί ιστοί που ανήκουν στο λεμφικό σύστημα. Όταν κάποιος ανοίξει το στόμα του, στο βάθος, εκεί που αρχίζει ο φάρυγγας, υπάρχει η δεξιά και η αριστερή παρίσθμια αμυγδαλή.
Αλλεργία στο σκύλο©
Tα τελευταία χρόνια, ιδίως στα αστικά κέντρα έχει διαδοθεί η κυνοφιλία. Πολλοί άνθρωποι για διαφόρους λόγους συντηρούν σκύλο έξω ή και μέσα στην κατοικία τους. Επειδή ο σκύλος εκπέμπει ισχυρά αλλεργιογόνα στην ατμόσφαιρα της κατοικίας, ένα ποσοστό 20% περίπου των ατόμων που έρχονται σε στενή σχέση με το σκύλο αναπτύσσουν συμπτώματα από το ωτορινολαρυγγολογικό σύστημα.
Η ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΟΣ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ©
Η Κέρκυρα είναι κατάφυτη με Ελιές. Οι γυρεόκοκκοι της ελιάς έχουν έντονη αλλεργιογονικότητα.  Η Ελιά ανθοφορεί  από τις 15 Μαίου ως τις 10-15 Ιουνίου. Οι αλλεργιογόνοι γυρεόκοκκοι της ελιάς μεταφέρονται κυρίως με τον άνεμο και όταν εισπνέονται από τα ευαισθητοποιημένα προς αυτούς άτομα προκαλούνται συμπτώματα αλλεργίας από τη μύτη, τα μάτια και τους βρόγχους.
ΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΕΣ, ΙΓΜΟΡΙΤΙΔΑ, ΜΕΤΩΠΙΑΙΑ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ, ΗΘΜΟΕΙΔΙΤΙΔΑ, ΣΦΗΝΟΕΙΔΙΤΙΔΑ
Η ρινοκολπίτιδα· είναι μια πολύ συνηθισμένη, πολυπαραγοντική νόσος. Πρόκειται για μια φλεγμονή του βλεννογόνου που καλύπτει τις ρινικές θαλάμες και τις αεροφόρες κοιλότητες που εντοπίζονται στην άνω γνάθο (ιγμόρεια άντρα), δεξιά και αριστερά της μύτης και κάτω από τα ζυγωματικά οστά του προσώπου, τις ηθμοειδείς κυψέλες, τους μετωπιαίους κόλπους και το σφηνοειδή κόλπο.
Συντηρητική Θεραπεία Ωτοσκλήρυνσης
 Η ωτοσκλήρυνση ή ωτοσπογγίωση είναι μια οστεοδυστροφία του κροταφικού οστού, που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του νεοσχηματισμού και της εναπόθεσης οστού.
Εμβοές στ΄αυτιά ή βουιτά στ΄αυτιά
Οι εμβοές είναι εσωτερικοί ήχοι ποικίλης έντασης, τους οποίους αντιλαμβάνεται κάποιο άτομο στο αυτί ή στα αυτιά του ή στο κεφάλι του, που δεν προέρχονται από εξωτερικό ακουστικό ερέθισμα.